12/9/16

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Βλέπει λύση πριν από τον Δεκέμβρη στην Κύπρο

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΔΑΜΟΥ

Αναφορές του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό λίγο πριν από την τριμερή
Την ίδια ώρα ο κατοχικός ηγέτης μιλά με αισιοδοξία για τερματισμό της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, ενώ αναφέρεται και πάλι σε δύο ίσες συνιστώσες πολιτείες
Σε επίλυση του Κυπριακού, πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του, στο τέλος του έτους, ελπίζει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, θέτοντας με δηλώσεις του χρονοδιάγραμμα για τη λύση.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην ανταποκρίτρια του «Associated Press» στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ο Μπαν Κι-Μουν ανέφερε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, προχωρούν ομαλά και καλά.
Εκτίμησε επίσης ότι μια από τις πλέον μακροχρόνιες κρίσεις στον κόσμο, όπως χαρακτηρίζει το Κυπριακό, πλησιάζει στην επίλυσή της, σημειώνοντας πως οι συνομιλίες μεταξύ της ε/κ και της τ/κ πλευράς διευκολύνονται από τα Η.Ε.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα έχουν συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει ανασκόπηση της παρούσας φάσης των συνομιλιών.

Χθες εξάλλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.

Οι δηλώσεις Ακιντζί
Πάντως, πέρα από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, αισιόδοξος ότι «πλησιάζει η επίλυση του Κυπριακού» εμφανίστηκε χθες κι ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος σε μήνυμά του για το Κουρμπάν Μπαϊράμ, που ξεκινά σήμερα, εκφράζει τη θέση ότι πλησιάζει το τέλος της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.
Όπως ανέφερε, «ο τ/κ λαός θα πάρει πλέον τη θέση που δικαιούται σε μια νέα ομοσπονδιακή Κύπρο, με τη δική του συνιστώσα πολιτεία, που θα είναι ίση με εκείνη της "νότιας" Κύπρου». Είπε επίσης πως «όταν έρθει η ημέρα θα αποφασίσει ο τ/κ λαός σε ένα δημοψήφισμα για ένα νέο και λαμπερό μέλλον με ειρήνη, με τη δική του βούληση».

Το μήνυμα
Στο μήνυμά του, ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρεται στη Γιορτή των Θυσιών και θυμίζει ότι «στην περιοχή της Μέσης Ανατολής άνθρωποι μετατρέπονται σε ωμά θύματα, ενώ βρισκόμαστε στη μέση ενός πολέμου (στη Συρία) με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και τραυματίες, εκατομμύρια πρόσφυγες, ο οποίος δεν τέλειωσε ακόμη». Η μεγαλύτερή του ευχή, είπε, είναι να επικρατήσει εκεχειρία και μόνιμη ειρήνη στη Συρία, στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Στη δική μας χώρα, την Κύπρο, εργαζόμαστε με σοβαρότητα για τη δημιουργία ενός ενωμένου ομόσπονδου κράτους από δύο συνιστώσες πολιτείες ως μια δίκαιη λύση, που θα μπορεί να γίνει αμοιβαία αποδεκτή», είπε.

Μεθαύριο η ενημέρωση για τις συνομιλίες
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στο μήνυμά του ο Τ/κ ηγέτης αναφέρει ότι η τελευταία συνάντηση των εντατικοποιημένων συνομιλιών θα γίνει την τρίτη ημέρα του μπαϊραμιού, στις 14 Σεπτεμβρίου. Μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με τον Ακιντζί, «οι δύο ηγέτες θα ενημερώσουν τον λαό». Ο ίδιος θα αναχωρήσει αμέσως μετά για τη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών.

«Θα ήθελα να ξέρετε, ισχυρίστηκε, ότι πλησιάζουμε πλέον στο τέλος της απομόνωσης στην οποία ζει ο τ/κ λαός εδώ και χρόνια, στερούμενος τα συνεταιρικά δικαιώματα σε ένα αναγνωρισμένο κράτος. Ο τ/κ λαός θα πάρει πλέον τη θέση που δικαιούται σε μια νέα ομοσπονδιακή Κύπρο με τη δική του συνιστώσα πολιτεία, που θα είναι ίση με εκείνη της "νότιας" Κύπρου, ως αφέντης του σπιτιού του αλλά και ως ιδρυτικός εταίρος».

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε πως όλη η προσπάθεια των συνομιλιών στοχεύει στην επίτευξη μιας συμφωνίας, για την οποία θα μπορέσουν να πουν «ναι» και οι δύο κοινότητες σε ένα δημοψήφισμα. Υποστήριξε μάλιστα πως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας.

«Αυτό είναι μια πραγματικότητα, πρόσθεσε. Ωστόσο η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Με λογική και ρεαλισμό πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα και στα υπόλοιπα θέματα που απέμειναν», είπε, προσθέτοντας ότι «σε περίπτωση που φτάσουμε σε ένα δημοψήφισμα, χωρίς αμφιβολία θα δοθεί επαρκής χρόνος πριν από τη διεξαγωγή του».

Ανησυχίες ΕΔΕΚ και Οικολόγων
Μεθαύριο Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης θα έχουν την τελευταία τους συνάντηση, στο πλαίσιο των εντατικοποιημένων συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Μετά το πέρας της συνάντησης θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τα τεκταινόμενα στις συνομιλίες.
Με βάση πάντως τις έως τώρα εξελίξεις, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε την άποψη πως δεν εκπληρώνονται μέχρι στιγμής οι προϋποθέσεις για πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης Μπαν-Αναστασιάδη-Ακιντζί στη Νέα Υόρκη, λέγοντας πως ενδεχόμενη συμμετοχή της ε/κ πλευράς στη συνάντηση θα σημαίνει υποχώρηση της πλευράς μας. Εξέφρασε δε την εκτίμηση πως ενδεχόμενη πενταμερής/πολυμερής διάσκεψη «θα οδηγήσει στο κύκνειο άσμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, εξάλλου, σε ανακοίνωσή του εκφράζει την άποψη ότι οι εξωτερικές πιέσεις εντείνονται, χωρίς να υπάρχει πραγματική πρόοδος στις συνομιλίες και καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να χαράξει τις δικές του κόκκινες γραμμές πριν να είναι αργά. Σε σχέση με τη συνέντευξη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, καταγγέλλει πως ο Μπαν Κι-Μουν θέτει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και εξισώνει το ψευδοκράτος με μια χώρα αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ.

Ενημέρωσε τη Μέρκελ ο Πρόεδρος
Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε η ίδια σε Ευρωπαίους ηγέτες στο Βερολίνο.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.