14/9/16

Μαρίνος Σιζόπουλος: Επιβεβαιώνεται ο λανθασμένος τρόπος που ο ΠτΔ διαχειρίζεται σοβαρές πτυχές των διαπραγματεύσεων

Οι προχθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και η εκφρασθείσα πρόθεση αναθεώρησης της απόφασής του για τον τρόπο επίλυσης των αδιεξόδων επιβεβαιώνει τον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται σοβαρές πτυχές των διαπραγματεύσεων αλλά και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Εθνικό Συμβούλιο.
Η απόσυρση της συγκεκριμένης πρότασης είναι φανερό πως είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης πολιτικών κομμάτων αλλά πιθανώς και συμβούλων του.

Θα μπορούσε αυτό να είχε αποφευχθεί εάν πριν από τη δημοσιοποίηση της θέσης αυτής ο Πρόεδρος διαβουλευόταν στο Εθνικό Συμβούλιο με τα πολιτικά κόμματα και διαμόρφωνε την τελική του πρόταση μετά από τις εισηγήσεις που θα άκουγε. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό καθότι όπως πολλές φορές τονίσαμε ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου έχει καταστεί διακοσμητικός και απλώς αποτελεί ομήγυρη των πολιτικών αρχηγών για την εκ των υστέρων ενημέρωσή τους για τα όσα ο Πρόεδρος έχει συζητήσει στις διαπραγματεύσεις και έχει καταλήξει είτε σε απόφαση είτε σε σύγκληση και συναντίληψη.
Με τις εξελίξεις όπως διαφαίνονται αυτή τη στιγμή επιβεβαιώνεται η λανθασμένη τακτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις συνομιλίες με την εγκατάλειψη της κατά τα άλλα θετικής αρχικής του πρότασης για διασταυρούμενη συζήτηση κεφαλαίων και τη διαδικασία του πάρε δώσε.
Στην ουσία με τις μέχρι σήμερα συζητήσεις η πλευρά μας με συνεχείς υποχωρήσεις σε βασικά κεφάλαια του Κυπριακού, απέδωσε σημαντικά οφέλη στους Τουρκοκυπρίους χωρίς να αποκομίσει τα αντίστοιχα οφέλη. Σήμερα με την έναρξη των συζητήσεων στα κεφάλαια του εδαφικού και των εγγυήσεων η Τουρκική πλευρά για να προβεί στις όποιες παραχωρήσεις, διεκδικεί πρόσθετα οφέλη, με κίνδυνο είτε να αποδεχθούμε τα αιτήματά της και να διολισθήσουμε σε περαιτέρω αδικαιολόγητες και απαράδεκτες υποχωρήσεις, είτε να τις απορρίψουμε και να χρεωθούμε ενδεχομένως την ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών.
Όσον αφορά στο θέμα του περιουσιακού, ο Πρόεδρος θα μπορούσε να διεκδικήσει στη πρώτη φάση εφαρμογής της λύσης, οι όποιες ρυθμίσεις που θα γίνουν να μην διαταράξουν την ιδιοκτησιακή αναλογία που υπήρχε το 1974.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου στα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούμε ότι είναι η ώρα να απαιτήσει τη σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό με τη σωστή σύνθεση ώστε να επιληφθεί της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, καθώς επίσης και την απογραφή πληθυσμού για να είναι πια αξιόπιστος ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μόνιμων κατοίκων της Κύπρου.

Μαρίνος Σιζόπουλος
Πρόεδρος Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.