12/9/16

Προσφυγικό: Έγκλημα και απερισκεψία

Παναγιώτης Μπαλακτάρης
Στην αρχή η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. άνοιξε τα θαλάσσια σύνορα. Μέλη της, με δηλώσεις τους, προσκαλούσαν στην Ελλαδα μετανάστες. Η Τουρκία πίστεψε πως βρήκε την ευκαιρία και ενήργησε αναλόγως. Έσπρωξε με κάθε τροπο τους ευρισκόμενους στο έδαφός της μετανάστες, προς την Ευρώπη, μέσω της χώρας μας. Οι αρχές της Ελλάδος απεδείχθησαν ανέτοιμες να διαχειρισθούν το κύμα του ενός εκατομμυρίου μεταναστών και το ένα λάθος έφερε το άλλο. Δεν υπήρχαν υποδομές κατάλληλες για την υποδοχή των ανθρώπων αυτών. Η αβελτηρία των ελλαδιτών πολιτικών ωθούσε τους διακινητές να στέλνουν όλο και περισσότερους μετανάστες με επικίνδυνα μέσα. Οι θάνατοι από πνιγμό στο Αιγαίο θα μας στοιχειώνουν. Κάπου ανάμεσα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και των ακτών της Μικράς Ασίας χάθηκε ο ανθρωπισμός των κυβερνώντων μας. Η αρχή έγινε με εκδηλώσεις υπέρ της μεταναστεύσεως και ο επίλογος εγράφη από τον αριθμό των πνιγμένων μεταναστών.

Στην Ευρώπη η πορεία ήταν αντίστοιχη. Εξαιτίας σχετικών δηλώσεων της Καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία ενδιαφερόταν για τους βιομηχάνους της πατρίδας της, οι μετανάστες αγωνίζονταν να φθάσουν στη Γερμανία. Αρχικώς, ο λεγόμενος "Βαλκανικός Διάδρομος" εξυπηρετούσε αυτήν την προοπτική. Οι αντιδράσεις, όμως, των πολιτών των κρατών που παραχωρούσαν έδαφος σε αυτόν τον διάδρομο, με τον καιρό κλιμακώθηκαν. Οι κυβερνήσεις άρχισαν να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος και εν τέλει, τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να σφραγίσουν τον "Βαλκανικό Διάδρομο", καθώς και οποιαδήποτε άλλη πρόσφορη οδό. Υπογραφή σε αυτήν τη συμφωνία έθεσε και η ελληνική κυβέρνηση.

Παραλλήλως, τινές εκ των ευρωπαίων πολιτικών ματαιοπονούσαν στην προσπάθειά τους να πείσουν την Τουρκία να εφαρμόσει τη διεθνή νομιμότητα. Τελικώς, η Ευρώπη υπέκυψε στον εκβιασμό και η Τουρκία αποκόμισε μεγάλα οφέλη. Οι γερμανικές βιομηχανίες προσέλαβαν πολλά και φθηνά εργατικά χέρια, οι χώρες που μοιράζονταν τον διάδρομο έκλεισαν τα σύνορά τους και η Τουρκία έλαβε 3 συν 3 δισεκατομμύρια και υποσχέσεις για απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου(visa).

Στην Ελλαδα απέμειναν 60.000 μετανάστες, που προστίθενται σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση. Τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου οικονομικώς κατεστράφησαν, βυθίζοντας τα έσοδα από τον τουρισμό σε περιοδο που το κράτος τα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Όλα αυτά επισυνέβησαν, διότι η κυβέρνηση ενήργησε απερισκέπτως και κατά τούτο εγκληματικώς.

Τώρα, τα ευρωπαϊκά κράτη - και η Γερμανία - για λόγους πολιτικής σκοπιμότητος θα επιδιώξουν να επιστρέψουν παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα, κατ' εφαρμογή της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει προετοιμάσει τα επιχειρήματά της; Ή θα βιώσουμε τη διόγκωση μιας ανθρωπιστικής κρίσης, την οποία προκάλεσαν πολιτικοί "μάγοι" που απεδείχθησαν παλιάτσοι;
Δημοσιεύθηκε στην ΕΣΤΙΑ στις 10-11/9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.