5/9/16

Ρωγμή Δικαιοσύνης στην Τουρκία

Παναγιώτης Μπαλακτάρης
δικηγόρος
Στην γείτονα Τουρκία ημέρα εορτασμού της αφετηρίας εκάστου δικαστικού έτους είναι η 1η Σεπτεμβρίου. Στην Ελλάδα είναι η 16η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους. Φέτος, λοιπόν, προτιμήθηκε ενός άλλου είδους δικαστική εορτή από τον Πρόεδρο Ερντογάν και το Ανώτατο Δικαστήριο των Εφέσεων. Αντί οποιασδήποτε άλλης εκδηλώσεως αποφασίσθηκε να παραθέσει δεξίωση ο Τούρκος Πρόεδρος στο παλάτι που κατασκεύασε στην Άγκυρα. Μάλιστα, της δεξιώσεως αυτής, προς τιμή του νέου δικαστικού έτους, θα προεδρεύει ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η ανωτέρω ασυνήθης ενέργεια του Τούρκου Προέδρου αποτελεί μέρος της νέας και εν τοις πράγμασιν εμπλουτισμένης με υπεραρμοδιότητες πολιτείας του. Όλη αυτή η υπερχειλής προεδρική δραστηριότητα έχει τις ρίζες της στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Η αποτυχία του εγχειρήματος είναι ο πολλαπλασιαστής ισχύος του Ερντογάν, προς το παρόν τουλάχιστον.

Η συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια του Τούρκου Προέδρου κατά τα φαινόμενα και προσώρας δεν μπορεί να ανακοπεί. Η αντιπολίτευση είναι αδύναμη να αντιδράσει, όχι εξ υποκειμένου, αλλά αντικειμενικώς, διότι τυχόν αντίθετη άποψη στοχοποιείται αμέσως, ως ευθυγραμμισμένη με τους πραξικοπηματίες ή τους «τρομοκράτες».
Σε αυτό το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο, η βούληση του Ερντογάν να προεδρεύσει της εκδηλώσεως της Δικαιοσύνης βρήκε περιέργως δύο διαφωνούντες. Ο ένας είναι το μεγαλύτερο σε δύναμη αντιπολιτευτικό κόμμα CHP, ήτοι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Ο Πρόεδρός του, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, δήλωσε, ότι το κόμμα του δεν εγκρίνει την παράθεση της εν λόγω δεξιώσεως στο προεδρικό παλάτι, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα υπονομεύσει τη δικαστική ανεξαρτησία. Σημειωτέον, ότι πρόκειται για τον ίδιο πολιτικό που παρέχει λευκή επιταγή στον «αντιτρομοκρατικό αγώνα» του κυβερνώντος AKP και που συμμετείχε στη συγκέντρωση εναντίον του πραξικοπήματος, δηλαδή στη φιέστα του Προέδρου Ερντογάν.
Η δεύτερη αντίρρηση στα προεδρικά σχέδια για χειραγώγηση των πάντων ήρθε από την Ένωση Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων (TBB). Το Διοικητικό της Συμβούλιο συνεδρίασε στις 26 Αυγούστου 2016 και αποφάσισε να απέχει από την εκδήλωση. Ομοίως αποφάσισαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Άγκυρας, της Κωνσταντινουπόλεως και της Σμύρνης. Ο λόγος για την απόφαση αυτή είναι η ευαισθησία των Δικηγορικών φορέων «για τη δικαστική ανεξαρτησία και την αμεροληψία», καθώς επίσης και η άρνηση εξαλείψεως της διακρίσεως των εξουσιών.
Κατόπιν αυτών των σημαντικών αντιδράσεων, το Ανώτατο Δικαστήριο των Εφέσεων, το οποίο υπέπεσε σε σοβαρό ολίσθημα αποδεχόμενο να γίνει η εκδήλωση υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, εξέδωσε ανακοίνωση που αμβλύνει τις εντυπώσεις, χωρίς όμως επιτυχία.
Να που οι Δικηγόροι, ως λειτουργοί της Δικαιοσύνης, μπορούν να συμβάλουν στη χάραξη δημοκρατικής κατευθύνσεως των κρατών. Ακόμη και των πιο δεσποτικών.

Δημοσιεύθηκε στις 3-4 Σεπτεμβρίου στην ΕΣΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.