3/9/16

Οι λεονταρισμοί της Τουρκίας στη Συρία, με τη ματιά Τούρκου αναλυτή

  • (Φωτ.: EPA / Γραφείο Τουρκικής Προεδρίας)
Από τις 24 Αυγούστου που εισέβαλε η Τουρκία στη Συρία, είδαμε και ακούσαμε πολλά στην Ελλάδα. Τα περισσότερα από αυτά ήταν αναμασήματα των τουρκικών εφημερίδων, με αποτέλεσμα να σχηματίσουν οι Έλληνες μια στρεβλή εικόνα για τα τεκταινόμενα στην Τζαραμπλούς και τις πραγματικές δυνατότητες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και της τουρκικής πολιτικοδιπλωματικής ισχύος στο θέμα της Συρίας αλλά και διεθνώς.

Είδαμε πολλούς αναλυτές και σχολιαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εκθειάζουν πότε τις ηγετικές ικανότητες του Ερντογάν και πότε τις επιχειρησιακές δυνατότητες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Μάλιστα, όταν επιχειρήσαμε να δώσουμε μια καθαρή, κατά τη δική μας άποψη, εικόνα, δεχτήκαμε βέλη διαφόρων, για να αποδειχτεί για άλλη μια φορά πόσο δύσκολο είναι να πάει κανείς κόντρα στην κρατούσα άποψη – στην προκειμένη περίπτωση στο κύμα (ή, για την ακρίβεια, στην παλίρροια) της τουρκικής προπαγάνδας.

(Φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Χθες, Πέμπτη, ο αρθρογράφος Τζαν Ατακλί, με άρθρο του στην εφημερίδα Sözcü, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Ακολουθεί η μετάφραση του άρθρου και αφήνουμε τους αναγνώστες μας να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα, υπενθυμίζοντας ότι πάνω στην εξέλιξη των γεγονότων ήμασταν από τους λίγους που προτρέπαμε να επικρατήσει «η λογική και η ψυχραιμία».
Αυτά δεν γράφονται για κανέναν άλλο λόγο, παρά μόνο για την εξαγωγή ωφέλιμων συμπερασμάτων, για ανάλογες μελλοντικές καταστάσεις…
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πατρίδα μας έχει υποστεί πολιτικές ήττες στο παρελθόν, ακριβώς γιατί δεν απέκτησε ποτέ συνείδηση και εμπειρία διαχείρισης κρίσεων. Και η διαχείριση κρίσεων δεν είναι υπόθεση μόνο των κρατικών και πολιτικών αξιωματούχων, αλλά του συνόλου του εθνικού μας δυναμικού, με τους δημοσιογράφους, τους αναλυτές, και τα ΜΜΕ γενικώς, να παίζουν καθοριστικό ρόλο
Καλό διάβασμα – για την ακρίβεια, καλή μελέτη…
Σάββας Καλεντερίδης
Τζαν Ατακλί: «Πριν από δυο εβδομάδες προς τις ΗΠΑ: "Ή με το PYD ή με την Τουρκία" – Σήμερα: "Δεν μπορείτε να μας βάζετε στο ίδιο καλάθι με το PYD"»
Στείλαμε τα στρατεύματά μας στη Συρία «για να καταδιώξουν και να καταστρέψουν τις δυνάμεις του ISIS». Τα τουρκικά ΜΜΕ γέμισαν με «ιστορίες ηρωισμού των ΤΕΔ». Τα τουρκικά στρατεύματα προέλαυναν ηρωικά στα εδάφη της Συρίας και ο ISIS τρεπόταν άπραγος σε φυγή.
Όμως μετά από μια μέρα καταλάβαμε ότι τα στρατεύματά μας μπήκαν στην Τζαραμπλούς χωρίς να ρίξουν ούτε μία σφαίρα. Δεν αντιμετωπίσαμε καμία αντίσταση. Και το περίεργο, δεν υπήρχε στην πόλη ούτε ένας τζιχαντιστής του ISIS. Λες και είχαν γίνει πνεύματα και είχαν πετάξει στους ουρανούς.
Μετά άλλαξαν τα πράγματα. Έστρεψαν τα στρατεύματά μας εναντίον των Κούρδων του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD). Τα ΜΜΕ και πάλι γέμισαν με ιστορίες ηρωισμού. Ο ηρωικός στρατός μας έδινε το μάθημα που έπρεπε στο PYD. Σκοτώσαμε 25 τρομοκράτες. Όμως την ίδια στιγμή το PYD χτυπούσε με αντιαρματικούς πυραύλους τα άρματά μας και σκοτωνόταν ένας στρατιώτης.
Το Πρακτορείο Ανατολή ανακοίνωνε «τον πρώτο μάρτυρά μας στη Συρία». Είναι φανερό ότι περιμένουν και άλλους, πολλούς μάρτυρες.
Ενώ εμείς στέλναμε το στρατό μας εναντίον του PYD, οι ΗΠΑ σηκώθηκαν στο πόδι. Μας είπαν: “Εμείς σου δώσαμε άδεια να μπεις στη Συρία να κυνηγήσεις τον ISIS. Να σταματήσεις αμέσως τις επιθέσεις εναντίον του PYD». Και η Ρωσία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι δυσανασχετεί με τις επιθέσεις της Τουρκίας. Είπε κι αυτή ότι δίνει σημασία στο PYD. Ξαφνικά, χωρίς να το περιμένει κανείς, μπήκε στο παιχνίδι και το Ιράν. Έκανε την εξής ανακοίνωση: «Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως τα εδάφη της Συρίας».
Σε όλα αυτά η κυβέρνησή μας όλες αυτές τις μέρες παρέμενε σιωπηλή. Ήταν σαν να έλεγε «Εσείς πείτε ό,τι θέλετε, εγώ θα κάνω αυτό που θέλω».
Όμως από χθες [Τετάρτη] είχαμε μια καινούργια εξέλιξη. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η Τουρκία τελικά, μετά τις προειδοποιήσεις που της έγιναν, έκανε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το PYD και μετά απ’ αυτό «εξασφαλίστηκε ηρεμία στην περιοχή».
Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, τα ζήσαμε μέσα σε μερικές μέρες.
Όταν δει και εξετάσει κανείς συνολικά όλα αυτά τα γεγονότα, τα οποία τα τουρκικά ΜΜΕ παρουσίασαν ως ηρωισμούς, θα αντιληφθεί ότι το κύρος της Τουρκίας έχει καταρρακωθεί διεθνώς και ότι κανένα κράτος του κόσμου δεν την υπολογίζει πλέον.
Και μετά από όλα αυτά βγαίνει ο εκπρόσωπος του σαραγιού [σ.τ.μ.: του προέδρου Ερντογάν], και κάνοντας ότι δεν δίνει λογαριασμό στις ΗΠΑ, δηλώνει: «Τι θα πει κατάπαυση του πυρός με το PYD; Πώς βάζετε στο ίδιο καλάθι την Τουρκία με μια τρομοκρατική οργάνωση;». Είναι φανερό ότι ο σύμβουλος του σαραγιού έχει συνηθίσει να είναι αυτός κάτι σαν το κέντρο του κόσμου, όμως αν διάβαζε τους λόγους του Ερντογάν (που πιθανόν να έγραψε ο ίδιος), θα έβλεπε κι ο ίδιος ότι ο Ερντογάν είναι αυτός που έβαζε την Τουρκία το ίδιο καλάθι με το PYD.
Πριν από 15 ημέρες ο Ερντογάν, σε ομιλία του, θέλοντας να δείξει ότι κάνει του κεφαλιού του, χωρίς να υπολογίζει τις ΗΠΑ, είχε πει: «Εμείς λέμε στην Αμερική, επιτέλους πάρε μια απόφαση. Ή θα είσαι με το PYD ή με την Τουρκία. Διάλεξε».
Εγώ την επόμενη μέρα της ομιλίας αυτής, που μεταδόθηκε από τις τηλεοράσεις, είχα γράψει σε άρθρο μου «καλά, αν η Αμερική επιλέξει το PYD τι θα κάνετε;», ενώ επισήμανα επίσης ότι ένα τέτοιο δίλημμα στην ουσία βάζει στο ίδιο καλάθι ένα κράτος που έχει ιστορία 1.000 ετών, με μια τρομοκρατική οργάνωση.
Τώρα πληρώνουν το τίμημα των λαθών που οι ίδιοι διέπραξαν. Η Αμερική, στο δίλημμα που έθεσε ο Ερντογάν, απάντησε και πήρε θέση υπέρ του PYD. Και να ήταν μόνο η Αμερική, καλά θα ήταν. Ακολούθησαν η ΕΕ, η Ρωσία, αλλά και το Ιράν.
Μετά απ’ όλα αυτά βλέπετε πώς κατέρρευσε η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, πώς έχασε η χώρα το ειδικό της βάρος, και πώς χάθηκε το κύρος και η περηφάνια μας.
Και μετά απ’ όλα αυτά, το 50% του λαού μας νομίζει ότι η Τουρκία είναι μια υπερδύναμη.
Ελπίζω να μην πάθουμε κάτι τραγικό ως χώρα, ως αποτέλεσμα αυτής της λανθασμένης πολιτικής, και να μην υποστεί κάποιο βαθύ τραύμα «αυτός ο λαός που έχει συνηθίσει να ζει με αυταπάτες».

(Τελικά κι άλλοι λαοί έχουν συνηθίσει να ζουν με αυταπάτες, δεν είναι μόνο ο Τίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑίοι).
Τζαν Ατακλί, εφ. Sözcü.
​Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης.

21 σχόλια:

  1. "Ελπίζω να μην πάθουμε κάτι τραγικό ως χώρα, ως αποτέλεσμα αυτής της λανθασμένης πολιτικής, και να μην υποστεί κάποιο βαθύ τραύμα «αυτός ο λαός που έχει συνηθίσει να ζει με αυταπάτες»."

    κάτι μου λέει ότι ο αξιότιμος μεταφραστής, εξακολουθεί να γελάει κάτω από τα μουστάκια του με το πάθημα της γείτονος. ή μάλλον για να είμαι πιο ρεαλιστής, να το μειώσω λίγο, έστω να (υπο)μειδιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσα - ίσα
      πικρογελάω, γιατί σκέφτομαι ότι ο Ελληνικός λαός ίσως βρίσεκται σε χειρότερη μοίρα από τον τουρκικό, γιατί "ρούφηξε σαν μελάτο αυγό" την πονηρή δικαιολογία Τσίπρα για αυταπάτες, ενώ πρόκειται για συνειδητοποιημένους πολιτικούς απατεώνες.

      Διαγραφή
    2. Ε εντάξει και ο τουρκικός λαός δεν βλέπωμε να αντιδράει και πολύ.

      Διαγραφή
  2. Το κρατος με τα 1000 χρονια ιστορια ειναι στην ουσια τρομοκρατικο κρατος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας γράψω κι εγώ μία γνώμη.

    Κατά τη γνώμη μου, όλα ξεκίνησαν από την επίθεση των Κούρδων κατά των δυνάμεων του Άσαντ στη Χάσακα. Εκεί κατάλαβε ο Άσαντ ότι οι Αμερικανοί, που βλέπουν αυτόν ως τον τελικό στόχο τους και (από τη στιγμή που δεν μπορούν πια να υπολογίζουν οι τελευταίοι στο ISIS, που το είχαν φτιάξει για αυτόν τον σκοπό) ότι βάζουν τώρα πια και τους Κούρδους να τον χτυπήσουν.

    Επειδή ο Άσαντ δεν ήθελε να σπαταλήσει δυνάμεις για να χτυπήσει τους Κούρδους, έκανε συμφωνία με το διάβολο (την Τουρκία), μέσω Ρωσίας ότι, κοίτα να χτυπήσεις εσύ τους Κούρδους που ξέρω πόσο το θέλεις, και άσε μου εμένα να πάρω το Χαλέπι.

    Οι Τούρκοι ναι μεν διαλύει αυτό τον συριακό μεγαλοϊδεατισμό τους, αλλά το κουρδικό είναι πιο σοβαρό πρόβλημα για αυτούς και εάν οι Κούρδοι καταλάμβαναν την Αλ Μπαμπ, τα πράγματα για αυτούς θα ήταν πολύ άσχημα.

    Ο Άσαντ λοιπόν πήρε αυτό που ήθελε, οι Τούρκοι πήραν αυτό που ήθελαν και τώρα όλοι διαμαρτύρονται στην Τουρκία, καθότι θέλουν να κάνουν τον καλό στους Κούρδους (που ακόμη τους χρειάζονται), αλλά οι Κούρδοι τώρα είναι και αυτοί σε κενό στρατηγικής, διότι πρέπει να ελπίζουν σε κάτι για να συνεχίσουν να πολεμούν.

    Στην πραγματικότητα, οι κερδισμένοι από αυτή την ιστορία είναι ο Άσαντ και το ίδιο το ISIS, που πήρε παράταση ζωής, η Ρωσία στο βαθμό που κερδίζει ο Άσαντ, αν και χάνει αξιοπιστία έναντι των Κούρδων, όμως ξέρει ότι οι τελευταίοι είναι πιο κοντά στις ΗΠΑ, άρα δεν θα τους ευνοήσει ρίχνοντας τον Άσαντ, που είναι ο άνθρωπός τους.

    Ο μεγάλος χαμένος είναι οι ΗΠΑ, και μεσοπρόθεσμα και η Τουρκία, που έγινε εμπόλεμο μέρος, ενώ ως τώρα δεν ήταν. Εμπόλεμο μέρος για δικό της λογαριασμό, αφού κινήθηκε στην ουσία κατά των Κούρδων και όχι κατά του ISIS.

    Να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ, ανάλογα και με το ποιος πρόεδρος θα εκλεγεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρώτα απ' όλα, σήμερα έχουμε 1η του Dhul Hijjah και αυτό σημαίνει άλλον έναν μήνα χωρίς μεγάλες εχθροπραξίες ή μεγάλες τρομοκρατικές ενέργειες στον υπόλοιπο κόσμο.
    Επομένως είναι απόλυτα φυσιολογικό μεταξύ 2 "φανατικά συνετών" μουσουλμανικών μερίδων (Σουλτανάτο και ISIS) να έχει βρεθεί μία έξυπνη υπεκφυγή από τον πόλεμο μεταξύ τους, ακριβώς λόγω του Κορανίου (κεφ.2/εδάφ.214 και κεφ.9/εδάφ.5).

    Πάμε και σε 1 μεγάλο ατού της Τουρκίας (χωρίς να λογαριάζουμε αθροιστικά το γεωστρατηγικό) : 79.792.000 κόσμος, χωρίς να πολεμάει και χωρίς να σε ψηφίζει, αρκεί να φορολογηθεί εκτάκτως με 37,1 τουρκικές λίρες (11,2€), προκειμένου να έχει διαθέσιμο "πρόσωπο" 1 δις $ για τον όποιον τυχερό.
    Λίγο ...ανάγκη αδέλφια.... να φωνάξει στο λαό, αμέσως γίνεται ο αγαπημένος λεφτάς του πλανήτη.

    Να μην μιλήσουμε, όταν οι μεγάλες εμπορικές δυνάμεις, ζητάνε αγοραστές για μερικά απλά πράγματα διατροφής, τότε, το πόσες 80άδες εκατομμύρια διαθέτει ως αγοραστική δύναμη.

    Τελικά, καταλήγω στο ότι, ας μην μας παραξενεύει εάν συνήθως αποκομίζει δημαγωγικά -για τον υπόλοιπο κόσμο- "γαβγίσματα", που εμμέσως πλην σαφώς κρατάνε καλά τα λουριά στον εφεδρικό σκύλο που δαγκώνει.


    Υ.Γ: Δε λέω, οι προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ μπορεί να προμηνύουν άσχημες μηχανορραφίες στις εξελίξεις, πλην όμως, έχει επέλθει παντού ανατροπή στην στάση κυριαρχίας. Ηθελημένα ή αθέλητα, τις καταστάσεις ακόμα τις ορίζει το Ισλάμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανατριχιάζω από συγκίνηση όταν σκέπτομαι ότι σε μία εθνική κρίση αποφάσεις πρέπει να λάβουν "το συνόλο του εθνικού μας δυναμικού, με τους δημοσιογράφους .... να παίζουν καθοριστικό ρόλο", δηλαδή τον κ. Μπάμπη, την κ. Όλγας, τον κ. Γιάννη, ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί τώρα δεν παίρνουν αποφάσεις οι δημοσιογράφοι-προπαγανδιστές της Αυγής;

      Δημήτρη
      είναι το τελευταίο ειρωνικό σχόλιο που αφήνω.
      Έφαγες όχι κίτρινη, αλλά πορτοκαλί κάρτα.

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς κ. Καλεντερίδη

      Δημοσιογράφοι - προπαγανδιστές στην συντριπτική τους πλειοψηφία, και φυσικά όχι μόνον οι της Αυγής.

      Αυτούς λοιπόν θα αφήσουμε να "παίξουν καθοριστικό ρόλο", σε μία εθνική κρίση ; Διότι αυτό ακριβώς προτείνετε, εκτός εάν έχουμε τυπογραφικό λάθος.

      Απολύτως επικίνδυνη άποψη, και αυτό δεν είναι ειρωνία.

      Διαγραφή
    3. Δημήτρη
      γράφω:
      Και η διαχείριση κρίσεων δεν είναι υπόθεση μόνο των κρατικών και πολιτικών αξιωματούχων, αλλά του συνόλου του εθνικού μας δυναμικού, με τους δημοσιογράφους, τους αναλυτές, και τα ΜΜΕ γενικώς, να παίζουν καθοριστικό ρόλο…

      Με άλλα λόγια, η κοινή γνώμη, η στάση της κοινής γνώμης παίζει ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ στη διαχείριση κρίσεων.
      Και την κοινή γνώμη την διαχειρίζονται δημοσιογράφοι και ΜΜΕ.
      Όταν αναμασσούν και αναμεταδίδουν την προπάγάνδα του καθενός, όταν δεν αναλύουν σωστά τα γεγονότα και η κοινή γνώμη είναι αποπροσανατολισμένη, ανάλογη είναι και η συμπεριφορά εκείνων που λαμβάνουν αποφάσεις.
      Τι δεν καταλαβαίνεις;
      Και γιατί αυτό είναι απολύτως επικίνδυνη άποψη;

      Σου το ξαλαέω ξεκάθαρα.
      Αν ξαναγράψεις ειρωνικό σχόλιο, κόβεσαι.
      Να μάθεις να είσαι ευγενής και να σέβεσαι τους άλλους.

      Διαγραφή
  6. Ἄς το αὐτό τό θέμα "Dimitri". Οἱ Ἕλληνες τό καταλαβαίνουν. Κι ἄς ἀνατριχιάζεις ὅσο θές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί να το αφήσω ;

      Υπάρχει κάποιος λόγος που πρέπει να δείξουμε σεβασμό στούς συγκεκριμένους "αδέσμευτους και ανεξάρτητους" δημοσιογράφους ;

      Διαγραφή
  7. το κράτος αυτό "εκείνο", έχει 93 χρόνια ιστορίας. Επιτέλους, να πάψουμε να παραμυθιαζόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή το σύγχρονο τουρκικό κράτος δεν είναι διάδοχο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας;

      Διαγραφή
  8. Δεν έχει τελειώσει ακόμη αυτή η ιστορία. Θα δούμε και άλλα επεισόδια στο κοντινό μέλλον. Επίσης η τουρκία δεν είναι και τελείως χαμένη από τη διαμόρφωση της γενικής κατάστασης. Σταμάτησε την περαιτέρω προέλαση του YPG προς JARABULUS - AL BAB, κατάφερε την, έστω, μερική αποχώρησή του από την περιοχή δυτικά του Ευφράτη, πάγωσε την ένωση των κουρδικών καντονιών, ελέγχει και θα προσπαθήσει να ελέγξει μεγάλες συνοριακές περιοχές εντός της Συρίας βάζοντας τους δικούς της, ενίσχυσε τις δυνάμεις των τζιχαντιστών-ανταρτών στην περιοχή, κλπ κλπ...Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι είδαμε για μία ακόμη φορά πόσο σημαντική χώρα θεωρείται για τις ΗΠΑ...Στα πρώτα 24ωρα της επέμβασης οι Αμερικανοί κυριολεκτικά τα είχαν χαμένα, ειδικά με την προέλαση των τούρκων προς νότο και τις συγκρούσεις με το SDF, δεν ήξεραν πως να αντιδράσουν...αυτό έχει πλέον καταγραφεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Καλεντερίδη, πολιτικοί απατεώνες είναι αυτοί που χρεωκόπησαν την χώρα. Πέρα από αυτό πολλοί έχουν αυταπάτες ή θέλουν να έχουν αυταπάτες, πιστεύοντας ότι κάτι μπορεί να αλλάξει σε αυτήν την χώρα. Εσείς πάλι μπορεί να πιστεύετε ότι θα δημιουργηθεί κουρδικό κράτος. Αν τελικά δεν πραγματοποιηθεί τότε αυτό θα σας κάνει απατεώνα ή ανόητο που πιστεύατε κάτι τέτοιο??? Λέτε συχνά να μην είμαστε βιαστικοί και να περιμένουμε αλλά και εσείς το ίδιο κάνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμητρα
      οι πολιτικοί απατεώνες γνώριζαν πολύ καλά ότι όλα όσα έλεγαν είναι ψέμματα.
      Τους προειδοποιούσαμε και το αποδεικνύαμε.
      Εκείνοι υπόσχονταν στο λαό να κάνουν μονομερή διαγραφή χρέους, να σκίσουν τα μνημόνια, να καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ, να μην αυξήσουν τον ΦΠΑ στα νησιά, να επαναφέρουν την 13 σύνταξη, να φέρουν την σεισάχθεια.
      Δεν άφησαν υπόσχεση να μην την υιοθετήσουν.
      Ο Σώρρας φαίνεται αρκετά πιο συνετός και υπεύθυνος από τον Τσιπρα.
      Όσον αφορά τις εκτιμήσεις μου για το Κουρδικό, είναι εκτιμήσεις, δεν είναι υποσχέσεις στον λαό, για να κλέψω την ψήφο του και να καταλάβω την εξουσία.
      Μην πλέκουμε τα ... με τις γραβάτες Δήμητρα.
      Τι να περιμένω, να γίνει ο απατεώνας άμωμος;
      Ο απατεώνας θα είναι πάντα απατεώνας.
      Αν θέλεις να περιμένεις εσύ, περίμενε, τι να σου πω...

      Διαγραφή
    2. Οι Κούρδοι δεν χρειάζεται να δημιουργήσουν δικό τους κράτος. Πολύ απλά θα επικρατήσουν εντός της Τουρκίας:

      http://www.ibtimes.com/kurdish-majority-turkey-within-one-generation-705466

      Ο Σάββας στενοχωριέται βέβαια γιά το ότι δεν θα ενωθούν τα Κουρδικά καντόνια της Συρίας, αλλά δεν έχει καταλάβει ότι αυτά θα ενωθούν μέσω των Κουρδικών καντονιών στην Τουρκία!!!

      Άδικα στενοχωριούνται όλοι, διότι πίσω από τους Κούρδους είναι οι Εβραίοι, οι οποίοι θέλουν καινούργιο χωροφύλακα που να μην είναι Μουσουλμάνος (Τουρκία, Ιράν) ή Άραβας γενικώς (Αίγυπτος, Ιορδανία, Συρία, Λίβανος, Ιράκ) οπότε ποιός μένει; Οι Κούρδοι που είτε θα είναι Άθεοι η Γιεζίντι... Διότι αυτό επιβάλλει ο νέος τους ρόλος...

      Διαγραφή
  10. Αγαπητέ Σαββα εκείνο που θα ηθελα να σχολιάσω δεν ειναι το μεταφραςμενο αρθρο, αλλα το σχολιασμό σου για την ελληνική αντίληψη. Και δεν θα διαφωνήσω ουτε σε αυτα που αναφέρεις ως προς τν τροπο σκέψης για τους Έλληνες πολιτικους,δημοσιογράφους κλπ,ο οποίος ομως πρεπει να τονιςτει,στην οποια κρίση τους πρωτίστως δεν διακατέχεται απο εναν ηθμο εθνικού συμφέροντος η γενικοτερα εθνικού < καλού>,,αλλα απο εντελως αλλα κριτήρια.Αυτο αφορά ΚΑΤ εμε το σύνολο των Ελλήνων πολιτικών ( πρώην,ΝΥΝ,και επόμενων) και απορώ πως μερικές φορες εσυ ,ως ψημένος και στο μέλι και στην αλμυρά ,που λεει ο λαός ,σε διαφορα άρθρα σου κατα καιρούς φαινεται να πιστεύεις σε κάποιους επερχόμενους πολιτικους ως προς τις δυνατοτητες τυς...( αδιαφορώ παντελώς για το χρώμα τους).
    Τα σοβαρα κράτη σε θεματα στόχευσης εθνικών συμφεροντων εχουν εντελως άλλη λειτουργια,και παραμενουν σταθερά προσηλωμένα στους στόχους τους ανεξάρτητα του ποιος κυβερνά κατα καιρούς ,και αυτο θα πρεπει νομίζω να δουλευτεί περιςςοτερο στην ελληνική κοινή γνώμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η ανάλυση τού τούρκου δημοσιογράφου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα , αφ' ενός επειδή προέρχεται από το εσωτερικό τής τουρκίας και αφ' ετέρου επειδή σπανίζουν τέτοιες ενοχλητικές φωνές στα εδάφη τής γείτονος. Όσοι αποτολμούν εκεί δυσάρεστες αναλύσεις δύσκολα "ευδοκιμούν" και συχνά αντιμετωπίζονται ερντογανικά-σουλτανικά.
    Από την άλλη, οι περισσότερες εν Ελλάδι αναλύσεις που συντάσσονται και δημοσιοποιούνται στην Ελληνική γλώσσα, έχουν περιέργως σε μεγάλη αναλογία μια λανθάνουσα τουρκολαγνεία ή τουρκοφοβία.
    (Ευτυχώς όχι βέβαια σε αυτό το ιστολόγιο που αποτελεί και κατ' αυτό την καλήν εξαίρεση).
    Είναι αυτή η τάση αμελητέα; μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι υπερβάλλει ο Καλεντερίδης όταν ζητάει συστράτευση "του συνόλου του εθνικού μας δυναμικού, με τους δημοσιογράφους, τους αναλυτές και τα ΜΜΕ γενικώς";;
    Μα έχουν εξ ορισμού καθοριστικό ρόλο! ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των opinion makers, όσο και αν κάποιοι το αγνοούν ή θέλουν να το αγνοούν. Το 1940 ο Δικτάτορας Μεταξάς, έχοντας μεθοδικό και επιτελικό νού κάλεσε τούς δημοσιογράφους και τούς ζήτησε να στηρίξουν την επιλογή τής αντίστασης κατά των Ιταλών φασιστών. Ανέλυσε τούς λόγους, για τούς οποίους πίστευε ότι η Ελλάδα έπρεπε να συνταχθεί με την πλευρά των Άγγλων ξεκινώντας μάλιστα με την χαρακτηριστική φράση "Aυτήν την ώραν όμως δεν θέλω μόνον την πέννα σας. Θέλω και την ψυχήν σας" (http://pheidias.antibaro.gr/1940/metaxas.htm).
    Όσοι γνωρίζουν την πολιτική πραγματικότητα, αναγνωρίζουν ότι οι πέννες και ήδη οι οθόνες με τα μικρόφωνα και τα φερέφωνα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση τής κοινής γνώμης και αντίστοιχα την στήριξη ή την αποδοκιμασία των εκάστοτε ηγεσιών σε κρίσιμε επιλογές. Και αφού ο δικτάτορας επεζήτησε τέτοια στήριξη, παρέπεται ως αυτονόητο (elementary re Watson!) ότι οι δημοκρατικές, έστω και κατ' όνομα κυβερνήσεις επενδύουν καθοριστικά σε αυτήν την στήριξη και νοιάζονται για τα κανάλια, που τις διαμορφώνουν με έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα .
    Μένει λοιπόν το ερώτημα: Θα ξυπνήσουν οι συμπολίτες αναλυτές να δούν ότι η σκιά τού μπαμπούλα σουλτάνου είναι δυσανάλογα μεγάλη, ενώ το μπόϊ του ασύμμετρα μικρότερο; Α!και κάτι ακόμα: το κερί (ή η "λάμπα"!) που δημιουργεί την σκιά όπου νά'ναι σβήνει και μήτε η σκιά τού σουλτάνου δεν θα μείνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.