24/9/16

Ντόναλντ Τραμπ, ένας «γκρούπι» του Πούτιν: Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος θαυμάζει τον τσάρο

Ο Πρόεδρος Πούτιν. Φωτογραφία ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑΟ Πρόεδρος Πούτιν. Φωτογραφία ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

του Αλέν Φρασόν * , Le Monde (Γαλλία)

Ο Ντόναλντ Τραμπ κομπάζει: «Ο Πούτιν είπε πως είμαι διάνοια». Μεγάλο ψέμα. Άλλο ένα από τα ψέματα του υποψηφίου για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τον περασμένο Ιούνιο, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τον Τραμπ «αξιόλογο και ταλαντούχο». Όχι διάνοια. Αλλά ο Τραμπ δεν ασχολείται με τέτοιες λεπτομέρειες. Δοξάζει χωρίς επιφυλάξεις τον ηγέτη του Κρεμλίνου. Γιατί;

Αν θέλουμε να είμαστε γενναιόδωροι, μπορούμε απλώς να μιλήσουμε για ομοιότητες ανάμεσα στις στρατηγικές σκέψεις των δύο ανδρών. Ο Τραμπ βρίσκει λογικό να υπερασπίζεται η Μόσχα τη «ζώνη επιρροής» της στη γειτονιά της. Οι χώρες που έχουν την ατυχία να ανήκουν σε αυτή τη ζώνη επιρροής, όπως η Ουκρανία ή η Γεωργία, έχουν περιορισμένη εθνική κυριαρχία. Αν φλερτάρουν υπέρμετρα με τη Δύση, ο Πούτιν αντιδρά – προσαρτώντας την Κριμαία, για παράδειγμα, και οργανώνοντας ένα αυτονομιστικό κίνημα στην ανατολική Ουκρανία. Ο Τραμπ δεν έχει πρόβλημα. Θεωρεί ότι μπορούμε να ξεχάσουμε την προσάρτηση της Κριμαίας και να άρουμε τις δυτικές κυρώσεις. Οι αμερικανορωσικές σχέσεις είναι πιο σημαντικές από τη βίαιη αλλαγή των ευρωπαϊκών συνόρων.

Οι Ρώσοι θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατηγική απειλή για τη χώρα τους. Ο Τραμπ, με τη σειρά του, κατηγορεί τους Ευρωπαίους εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών ότι δεν συμβάλλουν αρκετά στην κοινή στρατιωτική προσπάθεια και αρνείται να δεσμευτεί πως θα υπερασπιστεί όποιο μέλος της Συμμαχίας δεχθεί επίθεση. Εδώ μιλά ο επιχειρηματίας. Για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που ήταν ανέκαθεν πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, ο «τραμπισμός» δεν είναι συνώνυμος μόνο με τον απομονωτισμό ή με μια στρατηγική επανάσταση. Ισοδυναμεί και με προδοσία.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών υπερασπίζεται όμως και κλασικές θέσεις του κόμματος. Καταγγέλλει, για παράδειγμα, τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν, χαρακτηρίζοντάς την θανάσιμη απειλή για το Ισραήλ. Θέλει να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό, που είναι ήδη τεράστιος. Θεωρεί επίσης μύθο την κλιματική αλλαγή και υπόσχεται να πετάξει στον ποταμό Ποτομάκ τη σχετική συμφωνία του Παρισιού.

Η πρωτότυπη αυτή εξωτερική πολιτική συνδυάζεται με έναν αυξημένο οικονομικό προστατευτισμό. Όπως πάντα με τον Τραμπ, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα αξιοπιστίας. Όσο μιλάει, λέει ψέματα. Γνωρίζει καλά ότι η μόνη τηλεοπτική εκπομπή που μετράει είναι η εκπομπή της ημέρας. Η εκπομπή της περασμένης εβδομάδας δεν έχει καμιά σημασία. Το 2003, υποστήριζε τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Σήμερα κατηγορεί τη Χίλαρι Κλίντον ότι τον ψήφισε. Το 2011 τασσόταν υπέρ της επέμβασης στη Λιβύη για να σταματήσει η σφαγή. Σήμερα κατηγορεί την αντίπαλό του, που ήταν τότε υπουργός Εξωτερικών, ότι υποστήριξε εκείνη την επέμβαση?

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει καμιά στρατηγική γραμμή. Αλλού πρέπει να αναζητηθούν οι λόγοι της έλξης που νιώθει για τον Ρώσο πρόεδρο. Ας αφήσουμε τις φήμες για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που μπορεί να έχει στη Ρωσία. Αυτό που θαυμάζει ο Τραμπ στον Πούτιν είναι ο αυταρχισμός του. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος εξήρε τον ισχυρό έλεγχο που ασκεί ο Πούτιν στη χώρα του. Δεν βρήκε λέξη να πει για τον έλεγχο του Τύπου, της αστυνομίας, της δικαιοσύνης. Δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις φυλακίσεις και τις δολοφονίες των αντιπάλων ή για την απουσία ενός κράτους δικαίου στη Ρωσία. Το μόνο που έχει σημασία γι? αυτόν είναι η εικόνα του ηγέτη χωρίς αντιπάλους.

Ο Τραμπ υποστηρίζει τα βασανιστήρια για τους ύποπτους τρομοκρατίας. Εκφράζει τη λύπη του που η αμερικανική αστυνομία δεν αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές με τη σκληρότητα που χαρακτήριζε παλιότερα τις μεθόδους της. Επιτίθεται στην ανεξαρτησία των δικαστών. Θέλει να κάνει ευκολότερη την προσαγωγή δημοσιογράφων στη δικαιοσύνη. Εδώ βρίσκονται προφανώς οι ομοιότητες ανάμεσα στους δύο άνδρες. «Το να θαυμάζεις τον Πούτιν σημαίνει να θαυμάζεις κάποιον που περιφρονεί τη δημοκρατία και τις ατομικές ελευθερίες» έγραψε πρόσφατα ο Πολ Κρούγκμαν στους Τάιμς της Νέας Υόρκης. «΄Η, ακριβέστερα, να τον θαυμάζεις ακριβώς επειδή τις περιφρονεί».

Ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται τόσο για την εξωτερική πολιτική του Πούτιν, όσο για την εικόνα της δύναμης, την απεικόνιση της αποφασιστικότητας, τις απλές επιλογές σε έναν πολύπλοκο κόσμο. Ο Ρώσος πρόεδρος «είναι πολύ μεγαλύτερος ηγέτης από τον δικό μας» διακηρύσσει. Αυτή η εμμονή με την ισχύ είναι ένα από τα γνωρίσματα της εποχής μας. Και ένα γνώρισμα όχι ακριβώς καθησυχαστικό.(Πηγή: Le Monde)
  • Ο Αλέν Φρασόν είναι αρθρογράφος της Le Monde (http://www.lemonde.fr/journaliste/alain-frachon/). Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική καριέρα του στο ραδιοφωνικό κανάλι Europe 1, το 1974. Ακολούθησε μία δεκαετία στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Agence France-Presse, κατά την οποία ήταν ανταποκριτής στην Τεχεράνη, Λονδίνο και Ουάσινγκτον. Εντάχθηκε στη δημοσιογραφική οικογένεια της Le Monde, το 1985. Έχει συγγράψει πολλά βιβλία, το πλέον πρόσφατο των οποίων – από κοινού με τον Ντανιέλ Βερνέ – με τίτλο «La Chine contre l’ Am?rique: Le Duel du si?cle» – Η Κίνα κατά της Αμερικής: Η μονομαχία του αιώνα (Grasset, 2012).
  •  
  • http://mignatiou.com/2016/09/ntonalnt-tramp-enas-gkroupi-tou-poutin-o-repoumplikanos-ipopsifios-thavmazi-ton-tsaro/

7 σχόλια:

  1. Περίεργο που ο Τραμπ θαυμάζει τον Πούτιν και όχι τον Ζιρινόφσκι! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιθανως να τον θαυμαζε, αν ηξερε ποιος ειναι. Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι ο Τραμπ, μην εχοντας καμια πολιτικη θεση στο παρελθον και στον βαθμο που ενας Αμερικανος προεδρος μπορει να επηρεασει καταστασεις, νομιζει οτι θα καθησει σε ενα τραπεζι και θα κανει business deals εχοντας το πανω χερι, λογω του οτι θεωρει οτι ειναι και ο πρωτος στις business. Σε τετοιες ομως περιπτωσεις και οταν τα βρεις σκουρα, κανενας νομος περι πτωχευσεως δεν σε σωζει (αν καταλαβαινεις τι εννοω).

      Διαγραφή
    2. >Πιθανως να τον θαυμαζε, αν ηξερε ποιος ειναι<

      Όλα τα λεφτά! :-)))))

      Συμφωνώ με το σχόλιό σου.

      Διαγραφή
  2. Ευριπίδης Μπίλλης
    Δυστυχώς πολλοί δεν κατάλαβαν ότι στις προσεχείς Αμερικανικές εκλογές κρίνεται η τύχη της νέας τάξης, με εκπρόσωπο της την εγκληματία Χίλαρι Κλίντον ( Hillary Clinton on Gaddafi: We came, we saw, he died, ha, ha, ha, ha, http://www.youtube.com/watch?v=Fgcd1ghag5Y&feature=player_embedded ) που προσπαθεί να υποδουλώσει τον κόσμο με απρόβλεπτες συνέπειες. Και γίνονται δέκτες της προπαγάνδας του άρθρου αυτού.
    Επίσης δυστυχώς οι έλληνες επίσης δεν κατάλαβαν κύριος υπεύθυνος για την μετατροπή της χώρας μας σε πειραματόζωο (με χρήση του πράκτορα του ΓΑΠ), και την εξόντωση μας, είναι ο επίσης εγκληματίας για ότι έγινε και στην Τυνησία, στη Λιβύη, στη Συρία και παρ’ ολίγον στην Αίγυπτο, ο διευθύνων σύμβουλος και υπηρέτης της νέας τάξης, Ομπάμα
    Δείτε Financial Times: How the euro was saved, By Peter Spiegel, http://www.antibaro.gr/article/10685
    Και δείτε και το εξαιρετικό βίντεο του δημοσιογράφου Φάνη Παπαθανασίου, «Ελλάδα και ΔΝΤ: έξι χρόνια στο λαβύρινθο της ύφεσης», http://webtv.ert.gr/katigories/enimerosi/22ma%CE%902016-idikes-apostoles/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας αφήσουμε τις φήμες για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που μπορεί να έχει στη Ρωσία.

    Τι λενε οι φημες για τα επιχειρηματικα συμφεροντα;η πραγματικοτητα τι λεει για τις σχεσεις Κλιντον και Πουτιν;Καλες οι φημες,αλλα προτιμω την πραγματικοτητα.

    Οσο για τα σχολια περι Πουτιν και προσαρτησης Κριμαιας,ενταξει αυτα λεει το CNN και το FOX.Ειναι Ο Πουτιν λοιπον αυταρχικος.Αμερικανικη προπαγανδα,απο εναν ΓΑλλο,παλι καλα που δεν ειπε οτι εχει επεμβει ο ΠΟυτιν στις εκλογες.προς ενημερωση,ο Ομπαμα εχει αιματοκυλισει τον πλανητη,εκτος των αλλων με τα drones.Na μην μιλησουμε για τους νεκρους Συριους και το κομβοι του ΟΗΕ

    Οσο για τον Τραμπ,δεν τον συμπαθω,αλλα εχει ο αρθογραφος καποια πηγη,που να λεει οτι ο τραμπ,ηταν υπερ επεμβασης σε Ιρακ και Λιβυη η ειναι και αυτο μια φημη;Το λενε παντως οι αμερικανοι στο CNN κλπ,χωρις να δειχνουν αποδειξεις.


    Κριμα ενας Ευρωπαιος,να κανει Αμερικανικη προπαγανδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΛΕΝ ΦΡΑΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΕΣΤΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΙΣ ΜΗ ΕΧΟΥΣΑ ΣΧΕΣΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.. Ο DONALD TRUMP ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟΥ ΙΡΑΚ.. Ο DONALD TRUMP ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗΝ ΗΜΕΡΑΝ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΟΣ ΔΙΑ TO ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΚΑΤΗΓΓΕΛΛΕΝ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΝ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ ΝΑ ΕΠΕΜΒΗ ΕΙΣ ΤΟ ΙΡΑΚ, ΜΕ ΨΕΥΔΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΕΝ ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΝ ΛΑΟΝ 2.5 ΤΡΙΛΛΙΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΥΜΑΤΑ.. Η ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΤΟΤΕ ΕΨΗΦΙΣΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΕΡΟΥΣΙΑΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΙΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΜΠΟΥΣ.. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ ΕΠΙ ΟΚΤΑΕΤΙΑΣ Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΕΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΝ ΤΟ ΙΡΑΚ,ΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΣ ΘΥΜΑΜΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΛΙΝΤΟΝ, ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΕΘΕΩΡΟΥΝΤΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΑΙ. ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΙΝ ΤΟΥ DONALD TRUMP ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΤΑΣ ΔΥΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΛΟΓΟΝ ΟΙ ΤΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΛΙΝΤΟΝ--ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΜΠΟΥΣ, ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ TRUMP. ΑΠΑΝΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ ΚΛΙΝΤΩΝ--ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΜΠΟΥΣ ΗΤΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, ΑΡΧΗΓΟΙ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟΝ DONALD TRUMP KAI ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ--ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΑΡΜΕΝΗΝ ΚΛΙΝΤΟΝ ΝΑΕΚΛΕΔΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ. ΠΡΟ ΤΡΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΜΠΟΥΣ, Ο ΑΠΟΤΥΧΩΝ ΥΙΟΣ ΜΟΥΣ JEFF ΕΔΗΛΩΣΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΨΩΗΦΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΣΒΙΑ--ΚΛΕΦΤΡΑ--ΨΕΥΤΡΑ--ΘΕΟΤΡΕΛΗ ΚΛΙΝΤΟΝ. Ο DONALD TRUMP ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟΥΣ ΟΜΠΑΜΑ--ΚΛΙΝΤΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΙΝ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΙΝ ΤΗΣ ΛΥΒΙΗΣ.. ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΝ ΠΕΡΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΛΠ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΕΣΤΑΤΑ.. ΕΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΝ ΚΟΜΜΑ, ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΔΙΚΑΣΤΑΙ ΑΠΕΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΑΙ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΟΤΑΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΕΚΛΟΓΑΣ ΤΗΣ 8ΗΣ ΝΟΕΒΡΙΟΥ 2016, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. ΠΟΛΥ ΨΕΜΑ--ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ--ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΙΣ--ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΝ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΗΜ. ΔΕΣΛΗΣ. ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ. ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στυο μονο που διαφωνω,σ αυτα που λες,ειναι, οτι οντως ο Τραμπ,εχει πει οτι ειναι υπερ των βασσανιστηριων των τρομοκρατων.Οσο για τους αστυνομικους,οντως ο Γαλλος λεει ασυναρτησιες,to BLM,δημιουργηθηκε επι Ομπαμα,η στυνομια συνεχιζει να σκοτωνει μαυρους,η συμπεριφορα της απεναντισ αυτους,παραμενει σκληρη,δεν εχει αλλαξει.Συμφωνω οτι ειναι προπαγανδιστικο το αρθρο.

      ΥΓ1 Οσον αφορα την Γερωργια,ας δουμε τι λενε οι Γεωργιανοι,για τον Πουτιν:
      https://www.youtube.com/watch?v=WBPBdW2wXpc

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.