2/9/16

Σάββας Καλεντερίδης: Η «Ασπίδα του Ευφράτη» χτυπά και τις ρωσοτουρκικές σχέσεις

  • (Φωτ.: EPA / Anatoly Maltsev)
Μετά την κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, που επανήλθε με νέες παραμέτρους με αφορμή την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος της Συρίας από τις 24 Αυγούστου, η συγκεκριμένη επιχείρηση έρχεται να σκιάσει και τις προσφάτως αναθερμανθείσες σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία.
Η Μόσχα, προφανώς για να εκμεταλλευτεί την κρίση που προκάλεσε στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις η εμμονή της Τουρκίας για εμπλοκή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 των ΗΠΑ και τους διαμένοντος στην Πενσιλβάνια Φετουλάχ Γκιουλέν, επιτάχυνε τις διαδικασίες αναθέρμανσης των σχέσεων με την Άγκυρα, που είχαν παγώσει με την κατάρριψη του ρωσικού SU-24 μετά από προσωπική εντολή του Ερντογάν.
Έτσι, η Μόσχα, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμα και στην ίδια τη ρωσική κοινωνία, η οποία όπως φαίνεται από αντιδράσεις απλών πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θεωρεί εξαιρετικά πρόωρη και μη ώριμη την αναθέρμανση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, μετά από ένα τόσο σοβαρό γεγονός που δεν τόλμησε να πράξει καμία χώρα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου μέχρι σήμερα εις βάρος της Ρωσίας, προχώρησε στην… άφεση αμαρτιών προς την Άγκυρα, που επισημοποιήθηκε με τη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη, στις 9 Αυγούστου.
Στη συνέχεια η Μόσχα διέπραξε ένα σοβαρό, στρατηγικής σημασίας λάθος, βάζοντας δυνατά στο παιχνίδι της Συρίας τη μέχρι τις 24 Αυγούστου αποκλεισμένη Τουρκία.
Συναίνεσε στη χρήση του εναέριου χώρου της Συρίας, για τον οποίο είναι υπεύθυνη η Ρωσία, από τα μαχητικά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, και την εισβολή των τουρκικών αρμάτων μάχης στο έδαφος της Συρίας.
Φυσικά, είναι αδύνατον να σκεφθούμε ότι ο Άσαντ δέχτηκε την αντιπροσωπεία αλλά και τον ίδιο τον διοικητή της ΜΙΤ, στη Δαμασκό, για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της εισβολής στο συριακό έδαφος, χωρίς να υπήρχε προηγούμενη συνεννόηση ή και πίεση από τη Μόσχα. Να σημειώσουμε ότι ο Άσαντ δεν είναι δυνατόν να ξέχασε ότι η ΜΙΤ, μαζί με άλλες Δυτικές υπηρεσίες, ήταν πίσω από τη βομβιστική επίθεση σε κυβερνητικό κτήριο στη Δαμασκό, τον Ιούλιο του 2012, στην οποία σκοτώθηκε ο υπουργός Άμυνας του Άσαντ, ο γαμπρός του, και τραυματίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών.
Τώρα, λοιπόν, μετά τις ΗΠΑ, ήλθε και η σειρά της Ρωσίας –που είδε την Τουρκία να εισβάλλει στην Συρία στην κυριολεξία ως ταύρος σε υαλοπωλείο, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις– να εκφράσει επίσημα και δημόσια τις ανησυχίες της για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την εισβολή των Τούρκων στο έδαφος της Συρίας.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς των ομάδων των Κούρδων της Συρίας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η Ζαχάροβα ζήτησε από την Άγκυρα να συντονιστεί με την κυβέρνηση της Δαμασκού για τη δράση της στην περιοχή και να πάψει να επιτίθεται στις ομάδες των Κούρδων. Η Ρωσίδα εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης ότι παρακολουθούν τις επιθέσεις της Τουρκίας και ότι οι επιθέσεις αυτές εναντίον των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας οδηγούν σε αναβολή της επιχείρησης απελευθέρωσης της Ράκκας από τα χέρια των τζιχαντιστών του ΙΚ.
Τέλος, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις ρωσοτουρκικές σχέσεις είναι η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ το απόγευμα χθες, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Λαβρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Τσαβούσογλου, του μεταβίβασε τις ανησυχίες της ρωσικής κυβέρνησης για τις επιθέσεις των ΤΕΔ και των ομάδων του ΕΣΣ που υποστηρίζονται από την Τουρκία, στη βόρεια Συρία.
δημοκρατία
Pontos-news

41 σχόλια:

  1. Παραμύθια...
    Για διάβασε την ανάλυση του Βασιλέσκου λίγο πιο κάτω στο δικό σου ιστολόγιο, και θα δεις πως όλα γίνονται εις γνώση της Ρωσίας. Εδώ που έχει φτάσει η Ρωσία και ειδικά ο Πούτιν είναι λίγο δύσκολο να κάνει τα λάθη που της προσάπτετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Peete Kastanis
      θα σου έλεγα τώρα, αλλά προτιμώ να σιωπήσω.
      Για άλλη μια φορά θα πληρώσω το τίμημα του δημόσιου λόγου, που με υποχρεώνει να ακούω τον κάθε άσχετο και τον κάθε ανάγωγο.

      Διαγραφή
    2. "θα σου έλεγα τώρα αλλά..."
      Σοβαρή απάντηση από ένα σοβαρό ιστολόγιο.
      Όπως μιλάνε μέσα στα σφαιριστήρια.
      Θίχθηκες κύριε Καλεντερίδη μου, για την λέξη "παραμύθια";
      Αλλά αυτή η λέξη είναι μια όμορφη λέξη της ελληνικής γλώσσας, που εμπεριέχει μεν ελαφριά ειρωνεία, αλλά μέχρι εκεί.
      Και την χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας, χωρίς ο άλλος να μας απαντάει: "θα σου έλεγα τώρα..."
      Ακόμα και στα δικαστήρια χρησιμοποιείται και την ανέχεται και ο δικαστής.
      Εκτός αν είναι όντως παραμύθια αυτά που μας λες και γιαυτό η έκρηξη.
      Πάντως εγώ προτιμώ να μου απαντήσεις και να μην σιωπήσεις.
      Όπως είδες δεν αναφέρω καμμία δική μου ανάλυση.
      Οπότε το "άσχετος" που μου προσάπτεις πάει κατευθείαν στον Ρουμάνο τον Βασιλέσκου, του οποίου το άρθρο επικαλούμαι.
      Για τους αναγνώστες που δεν είδαν το εν λόγω άρθρο, αναφέρω εν συντομία, ότι τα πάντα που γίνονται υπό την "Ασπίδα του Ευφράτη", έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Συρίας, μέχρι την πιο μικρή λεπτομέρεια. Ακόμα και ο αριθμός των στρατιωτών που θα συμετάσχουν.
      Κάτι ακόμα για τους Κούρδους, για τους οποίους φαίνεται πως έχεις μεγάλο έρωτα (δικαίωμά σου, και καλά κάνεις).
      Προσωπικά τους είχα και εγώ σε μεγάλη εκτίμηση μέχρι πρόσφατα.
      Δεν μιλάω για τον Μπαρζανί, γιατί και οι ίδιοι τον έχουν για προδότη.
      Μιλάω για τους YPG, οι οποίοι όπως ακριβώς ο σκύλος που δαγκώνει το χέρι που τον ταΐζει, έτσι και αυτοί εστράφησαν κατά του Ασσάντ.
      Ας γευτούν λοιπόν και αυτοί τους καρπούς της προδοσίας τους.
      Γιατί υπάρχει Θεός από ψηλά και βλέπει και αποδίδει τους καρπούς ανάλογα με τις πράξεις.
      Τέλος για το ανάγωγος, πιστεύω πως μάλλον σου ξέφυγε.
      Ά, και κάτι ακόμα.
      Εμείς που γράφουμε τα σχόλια κριτικάρουμε το άρθρο, και όχι ο αρθρογράφος τους σχολιαστές.
      Καλό είναι να το δεχτείς αυτό.
      Τώρα αν το σχόλιο είναι υβριστικό, έχεις δικαίωμα είτε να μην το επιτρέψεις, ή να απαντήσεις επί της ουσίας, και όχι με υπεκφυγές.
      Εσύ δεν έκανες τίποτα από τα δύο.
      Με εκτίμηση
      (και με ισχυρή αντιπαράθεση στα πλαίσια του κόσμιου, ελπίζω)

      Διαγραφή
    3. Δηλαδή επειδή το λέει ο Βασιλέσκου, εμείς γράφουμε παραμύθια;
      Ωραία λογική και ωραία φρασεολογία, που δείχνει και αγωγή.
      Εγώ αναφέρω στο άρθρο μου δυο γεγονότα.
      Το πρώτο είναι η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ και το δεύτερο η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ για τη συνομιλία Λαβρόφ-Τσαβούσογλου.
      Και τα δύο γεγονότα μιλούν για έκφραση ανησυχίας και δυσφορίας από πλευράς της Ρωσίας για την τροπή που πήρε η επιχείρηση.
      Κάνω μια κρίση, μιλώντας για στρατηγικό λάθος της Ρωσίας και επιμένω.
      Όλα τα άλλα είναι γεγονότα.
      Ποια είναι τα παραμύθια λοιπόν;
      Το είπα όμως, πληρώνο το τίμημα και είναι βαρύ, γιατί με όλα μπορεί να τα βγάλει πέρα ο άνθρωπος.
      Σε ένα σταματάει...

      Διαγραφή
    4. Συνεχίζεις επί προσωπικού και με θρασύτητα ξαναπροσβάλεις τον συνομιλητή σου. Μου θυμίζεις κάτι βουλευτές του σύριζα.
      Λυπάμαι που έχασα τον χρόνο μου

      Διαγραφή
    5. Να μάθεις να σέβεσαι τους άλλους.
      Θα νοιώσεις καλύτερα.

      Διαγραφή
    6. Οἱ Ἕλληνες ἀπό ἀρχαιοτάτων χρόνων, προσπαθοῦντες εἰλικρνῶς, πλήν πολλάκις ματαίως, νά ζῶμεν κατά φύσιν, καί κάθε τόσον διαφωνοῦντες περί τοῦ «Τίς ἤρξατο χειρῶν ἀδίκων;», ἀνέκαθεν περιεπίπταμεν εἰς ἐμφυλίους διαμάχας ἕως καί εἰς ἐμφυλίους πολέμους. Μετά Χριστόν, ὅμως, ἁπλῶς : «εἰρήνη ὑμῖν!». - ΥΓ. Ἐκεῖνο τό «παραμύθια» ἐλέχθη πρῶτο καί, νομίζω, δέν χρειαζόταν, διότι βλακεῖες δέν ἔχει σέ κύρια ἄρθρα του τό ἰστολόγιον.

      Διαγραφή
    7. Κύριε Καλεντεριδη ,αγαπητέ Σάββα
      Δυστυχώς αυτήν την φορά είστε άδικος Υποψιάζομαι τι παθαίνετε οι αρχισυντάκτες και διαχειριστές των ιστολογιων ,που μετά από αρκετό καιρό ,γίνεστε πολύ αυστηροί ,υπερβολικά εύθικτοι, δεν αντέχετε την σκληρή η την άδικη κρητική και είστε έτοιμοι να προσβάλετε τον ερμο τον σχολιαστή αν δεν συμφωνεί με αυτά που λέτε. Έχετε απλά κουραστεί. Σας έχουμε ζαλίσει τα μυαλά με τα δεκάδες σχόλια και κάποια στιγμή χάνετε την υπομονή σας, την στωικότητα σας ,την καλοσύνη σας, την συγχωρητικοτητα σας, ακόμα και το παιδαγωγικό σας ρόλο, στο όποιο τόσο πολύ μας είχατε συνηθίσει.
      Μην ξεχνάτε όμως το τεράστιο πλεονέκτημα σας.
      Εσείς είστε πάνω στην σκηνή όλα τα φωτά πάνω σας όλα τα χειροκροτήματα δικά σας.Αν τώρα ακούσετε απ την γαλαρία και κανένα ουου…. απ τον ερμο τον θεατή, που σας πλήρωσε το εισιτήριο του (όπως και μείς που σας διαβάζουμε και ελπίζουμε να ανεβάζουμε τα οικονομικά του ιστοτοπου σας) δεν χάθηκε ο κόσμος.
      Το «παραμύθια» μαλιστα του σχολιαστή είναι πολύ πιο ήπιο από τοκράξιμο.
      Θα συμφωνήσω λοιπόν απολύτως με τον Κο Peete Kastanis μιας και γω με την σειρά μου ,θεώρησα υπερβολική την αντίδραση σας, έως και ανάγωγη.
      Γιατί αν αρχίσουμε με τα «θα σου έλεγα τώρα», μετά ποιος θα λέμε, ότι ξεκίνησε τα τρολλαρισματα.;
      Ξεκούραση λοιπόν έστω και καθυστερημένα.

      Καλές διακοπές και μακριά απ το πληκτρολόγιο

      Διαγραφή
    8. wan wert
      πρέπει να συνυπολογίσεις όμως ότι τα φώτα δεν μας ζάλισαν και προσπαθούμε να απαντήσουμε στον οποιονδήποτε σχολιαστή.
      Δηλαδή, δείχνουμε προκαταβολικά σεβασμό σε όλους ανεξαιρέτως.
      Η αντίδραση έρχεται όταν κάποιος το παρακάνει.
      Και ξέρεις, αν δεν αντιδράσεις υπάρχει κίνδυνος να σε περάσουν για....

      Διαγραφή
  2. "Στη συνέχεια η Μόσχα διέπραξε ένα σοβαρό, στρατηγικής σημασίας λάθος, βάζοντας δυνατά στο παιχνίδι της Συρίας τη μέχρι τις 24 Αυγούστου αποκλεισμένη Τουρκία": Από το 1922 έως τις μέρες μας πάντα το ίδιο σοβαρό στρατηγικής σημασίας λάθος γίνεται και μάλιστα από περισσότερες από μία μεγάλες δυνάμεις. Θύμα για έναν αιώνα η Ελλάδα ενώ τώρα η Συρία, στην ουσία όμως έφθασε ο καιρός να γίνουν θύματα οι ίδιοι οι θύτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, τώρα έκανε λάθος.
      Δεν περίμενε και η ίδια η Ρωσία πόσο σοβαρές επιπτώσεις θα είχε η εισβολή της Τουρκίας και τώρα τρέχουν και η Μόσχα και η Ουάσιγκτον να μαζέψουν τα ασυμάζευτα.

      Διαγραφή
    2. Θα συμφωνησω και γω με τον Σαββα,χωρις φυσικα να εχω τις γνωσεις του και την πληροφορηση του.

      κρινω τις δηλωσεις που γινονται και δειχνουν οτι ΗΠΑ και Ρωσια,δεν περιμεναν οτι η Τουρκια θα εκανε οτι εκανε.Ισως να περιμεναν οτι θα χτυπησει μονο DAESH,αλλα ο Ερντογαν ειχε αλλα σχεδια.δεν ειναι φυσιολογικο να δεχονται τις κινησεις της Τουρκιας και την ιδια στιγμη να τις κατακρινουν δημοσιως.Δεν θεωρω οτι εχει γινει πραγματικη αναθερμανση των Ρωσο Τουρκικων σχεσεων,αυτα εχω καταλαβει απ αυτα που λενε τ αγγλοφωνα Ρωσσικα ΜΜΕ και ισως εκει την πατησει ο Ερντογαν,βαζοντας απεναντι του Αμερικη Ρωσια.Γι αυτο ειπε και η υπευθυνη τυπου του Πενταγωνου οτι ειναι περιπλοκη κατασταση και ολα αλλαζουν γρηγορα.Καποιοι θεωρουν οτι η Ρωσια ειναι θετικη,αλλα ειναι περιεργο που η Αμερικη,δεν εχει κατηγορησει την Ρωσια ακομα.Εδω την κατηγορουν για υποκλοπη μαιλ του δημοκρατικου κοματος,δεν θα ηταν δυσκολο να την κατηγορησουν για τις κινησεις Τουρκιας.

      ΥΓ1 οσο για το 1922,θυμησουν οτι ειχαμε παει με τους Δυτικους στην Κριμαια,ενω τωρα ο Ασαντ ειναι συμμαχος της Ρωσιας,συγκρινεις διαφορετικες καταστασεις

      Διαγραφή
  3. Ὅλοι μέ τούς Τούρκους κάνουν τό λάθος πού περιέγραψε ὁ Ἀμπτουλάχ Ὀτσαλάν στόν Σάββα Καλεντερίδη: Παίζουν μεταξύ Δύσεως ακί Ἀνατολῆς, δηλαδή διασφαλίζουν τά νότα τους πρός την μία κατεύθυνση καί ἐπιτίθενται πρός την ἄλλην.
    Θέλουν νά στραφοῦν κατά τῶν Κούρδων; Ἐμφανίζονται πολύ φιλικοί πρός τούς Ἕλληνες.
    Θέλουν νά στραφοῦν κατά τῶν Ἐλλήνων; Ἐμφανίζονται κατευναστικοί πρός τού Κούρδους.
    Τώρα παίζουν μέ τόν ἴδιο τρόπο Ἀμερικανούς καί Ρώσους! Στράφηκαν πρός τήν Ρωσία ὅταν εἶδαν μπροστά τους ἵδρυση Κουρδικοῦ κράτους ἀπό Ἀμερικάνους. Στρέφονται πάλι πρός Ἀμερικάνους καί ὑπακούουν, προκειμένου νά γλιτώσουν ἀπό ἀντίποινα Ρωσίας λόγῳ δράσεώς τους στήν Συρία.
    Μάλιστα, ἐπειδή ἔτσι τό εἶχαν προσχεδιάσει, τήν "δέσαν" ἐπικοινωνιακά τήν Ρωσία, στήν φάση τῆς προσεγγίσεως, μέ "δημόσιες" κινήσεις ἀπό τόν Πούτιν. Ἐξαπάτησαν σημειωτέον τούς Ρώσους καί ἀπέσπασαν μία συγνώμη τους γιά τόν Ρῶσο πιλότο, πάρα πάρα πολύ φθηνή καί ἀνέξοδη. Πρέπει νά ἐνεργήσει ἀνακόλουθα πρός τόν ἑαυτό του τώρα ὁ Πούτιν, γιά νά ἀντιμετωπίσῃ τίς ἀνακολουθίες τῶν Τούρκων. Καί συγχρόνως, νά κάμψῃ τήν φυσική τάση του νά ἐλπιζῃ ὅτι θά ἐπανέλθουν στήν μόλις χθές πληρέστερη προσέγγιση. Μόνο ἄν ἀφομοιώσῃ ὁ Πούτιν ὅτι ἐξαπατήθηκε θά ἐνεργήσῃ σωστά. Καί πάλι θά ἔχῃ νά ἀντιμετωπίσῃ τόν... ἑαυτό του, πού φυσικά ἐξοργίζεται, ὥστε, μή ἐξοργιζόμενος καθόλου, νά μήν κάνῃ λάθη λόγῳ ὀργῆς.
    Ἠ ἐξοργιστική συμπεριφορά τῶν Τούρκων , εἶναι ὅπλο τους, ὥστε νά κάνῃ λάθη ὀργῆς ὁ ἀντίπαλός τους πού ἐξαπατοῦν. Τό μεγαλύτερο λάθος τοῦ ἐξαπατηθέντος, εἶναι νά ξεχάσῃ γιά ὁποιοδήποτε λόγο τήν ἐξαπάτηση καί τήν ἐξοργιστική συμπεριφορά.
    _ Τώρα, δένουν οἱ Τοῦρκοι μέ δεσμεύσεις καί ὑποσχέσεις τούς Ἀμερικανούς. Καί σέ ἀντάλλαγμα δεσμεύσεων τὼν τελευταίων, ὅτι θά ἐκδιωχθοῆν οἱ Κούρδοι ἀνατολικά τοῦ Εὐφρἀτη, συμμορφώνοντα πρός τά συμφωνηθέντα μέ ΗΠΑ (ὅτι θά χτυπήσουν οἱ Τοῦρκοι στήν Συρία τό ΙΣΙΣ...). Ἀλλά συμμορφώνονται ἐν μέρει: Ὑποθάλπουν τό ΙΣΙΣ περιοριζόμενοι στό νά μετακινηθοῦν οἱ δυνάμεις του. Καί χτυπᾶνε ἐπίτηδες Κούρδους συμμάχους τῶν ΗΠΑ, παρά τά συμφωνηθέντα, ὥστε νά λἀβουν καί ἄλλες δεσμεύσεις ἀπό ΗΠΑ! Πουλᾶνε δηλαδή πάλι καί πάλι, μέ ἄλλη μορφή καί διατύπωση, αὐτό πού ἔχουν συμφωνήσει ἤδη ὅτι δέν τούς ἀνήκει ἤ ὅτι θά πράξουν ἤ ὅτι δέν θά πράξουν!
    Καί γίνονται λοιπόν οἱ Τοῦρκοι σέ μιά φάση πίστευτοί. Γιατί; Διότι, οἱ συνομιλητές τους θεωροῦν ὅτι οἱ Τοῦρκοι ἐνεργοῦν σύμφωνα μέ τά συμφέροντά τους. Ὄχι, Δέν εἶναι αὐτό ἡ βάση τῆς ψυχολογίας τους. Συμφωνοῦν σύμφωνα μέ ὅ,τι πείθει ὅτι εἶναι κοινό συμφέρον, ἀλλά ἐνεργοῦν τήν ἄλλη στιγμή λές καί δέν ἔχουν συμφωνήσει τίποτα γιά κοινό συμφέρον, λές καί ὅ,τι συμφώνησαν ἀναφέρεται μόνο στό γράμμα καί καθόλου στόν λόγο τῶν συμφωνηθέντων.
    Π.χ. συμφωνοῦν νά δώσουν βάσεις στίς ΗΠΑ, ἀλλά ὅταν οἱ ΗΠΑ τίς χρειάζονται, βάσεις δέν ἔχουν, γιατί ἐγείρουν οἱ Τοῦρκοι πρόσθετες ἀξιώσεις, ἐνδεχομένως ἐν γνώσει τους απαράδεκτες, ἄν θέλουν νά μή χρησιμοποιηθοῦν οἱ βάσεις -καί φυσικά, ἔρεισμα γιά τέτοιες ἀνακολουθίες εἶναι κάποια παρερμηνεία τῶν συμβάσεων, μία ἄσχετη ρήτρα, κλπ.
    Παρόμοια μέ τούς Ρώσους. Ἀνοίγουν οἱ Τοῦρκοι προοπτικές ρεαλιστικῆς συνεργασίας σέ ἕνα δυό τομεῖς. Φυσικά νομίζουν οϊ Ρῶσοι ὅτι ἴσως αὐτό ἐπεκταθῆ..."πρός τό κοινό συμφέρον". Μέ ἔκπληξη διαπιστώνουν ὅτι δεν εἶναι τό κοινό συμφέρον ἀρκετό, διότι οἱ Τοῦρκοι κυττᾶνε πόσο "κόπτεται" ὁ "φίλος τους" γιά κάτι, ὥστε νά ἀξιώσουν στήν κρίσιμη στιγμή πολύ περισσότερα. Τότε, στρέφονται καί σέ ἀνταγωνστή, γιά νά γίνουν πειστικοί ὅτι δέν ἔχουν δά καί τόσο πολύ κοινό συμφέρον, καί ἄρα νά ἀποκομίσουν περισσότερα.
    Μέ ἕναν λόγο, οἱ Τοῦρκοι, εἶναι τελείως ἀναξιόπιστοι. Μόνο ὅποιος τό καταλάβει αὐτό, καταλαβαίνει τί πραγματικό νόημα ἔχουν συμφωνίες μέ Τούρκους. Νά τό ποῦμε ἁπλᾶ: Οἱ Τοῦρκοι τηροῦν τά συμφωνηθέντα κυρίως ἀπό φόβο, ὄχι μόνο ἀπό συμφέρον, ὅπως ὅλοι οἱ ἄλλοι λαοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ουσιαστικά η Ρωσία έδωσε πράσινο φως στην Τουρκία να κάνει μία επιχείρηση η οποία φαίνεται ότι ήταν και ο νούμερο ένας στόχος του πραξικοπήματος το οποίο κατηγόρησε ως αμερικανοκίνητο ! Κατά τη γνώμη μου η επιχείρηση Ασπίς του Εφράτη ήταν ο αμέσος επόμενος στόχος των πραξικοπηματιών μετά την 15η Ιούλιου ,για να μη πουμε ότι το πραξικόπημα ήταν η αρχή της επιχείρησης Ασπίς του Ευφράτη.Ο Ερντογάν εξετέλεσε τα σχέδια τους αφού πρώτα έλεγξε το Στρατό ή ίσως και να κατεύνασε μερικούς Στρατηγούς με την κίνηση του.Δεν το γνωρίζω θα μας το πουν οι ειδικοί απλά το εικάζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το τι κανει η τουρκια ειναι το ενα ζήτημα ,σεβαστό εκ μέρους της στο βαθμό που της το επιτρέπουν.Εκεινη ομως που εγινε ρόμπα με την αλλοπρόσαλλη σταςη της κυριολεκτικά θεωρω οτι ειναι η Ρωσσια και ας δουμε στην εξελιξη τι θα της κοστίσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενω η Αμερικανικη σταση δεν ηταν αλλοπροσαλη,Κουρδοι μετακινηθειτε πισω,οχι μονο απ τον Ευφρατη αλλα και δωστε την πολη Manbij,στις εθνοτητες που κατοικουν.Οι Ρωσοι δεν ειναι ιδιαιτερα ομιλιτικοι,οταν το εκαναν κατεκριναν ΤΟυρκια.Δεν μπορεις λοιπον να μην παραδεχεσαι οτι και οι 2 ειναι αλλοπροσαλες,στο συγκεκριμενο θεμα και τωρα τρεχουν και δεν φτανουν

      Διαγραφή
  6. Αν στην προκειμένη περίπτωση το λάθος αυτό είναι η εκ μέρους της Ρωσίας παραχώρηση των Κούρδων στα νύχια του Ερντογάν, τότε ποιες εξελίξεις θα ανέμενε ο ακριβής αναλυτής ώστε να αναστραφεί το "λανθασμένο κλίμα";

    Τι αναμένεται για παράδειγμα στο εγγύτατο μέλλον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγώνας δρόμου Κούρδων-Τούρκων
    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/08/blog-post_283.html

    Απλά, προσθέστε ΚΑΙ το στρατό της Συρίας στον αγνώνα δρόμου που περιγράφω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν πίστευε ο Πούτιν ότι ο Ερντογαν θα τον πουλούσε παρά το ότι μόλις πριν λίγες μέρες του είχε σώρσει την ζωή, αλλά ο Σουλτάνος δεν χαμπαριάζει από τέτοια, για αυτό την πάτησε ο Πούτιν. Αυτά να τα βλέπει αυτός ο πανηλίθιος ο Κοτζιάς, οι άλλοι στην κυβέρνηση είναι ακόμα πιο πανίβλακες για αυτό δεν τους επικαλούμαι. Κατα τα άλλα είπαμε αντί να αποδυναμωθεί το μέτωπο εναντίον του στρατού ενδυναμώθηκε γιατί το ισλαμικό κράτος απελευθέρωσε πολύ σημαντικές δυνάμεις που ήταν απασχολημένες με τους Κούρδους και τώρα οι Σύριοι τρέχουν και δεν φτάνουν. Και στο Χαλ΄πει κόλλησαν και στη Χάμα πάνε κατά διαβόλου και γενικότερα τρέχουν παντού!!! Τους κορόιδεψε και αυτούς ο Σουλτάνος αλλά μάλλον αυτή ήταν η τελευταία του με τη Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ τα πιο σωστα σχολια που εχω διαβασει.Θεωρω οτι ο Εερντογαν εχει τελειωσει και με την Αμερικη,αλλα λογω εκλογων κραταω μια επιφυλαξη,με την Ρωσια ομως ειναι σιγουρο.

      Διαγραφή
  9. Και να συμπληρωσω απλως πως λογικό είναι να χτυπήσει τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας αυτό που έγινε γιατί ο Ερντογάν δεν φοβάται τον Πούτιν αλλά τους Αμερικανούς! Οπότε με τα σχέδιά του τους Αμερικανούς βοηθάει και τον εαυτό του. Και χτυπιέται ο Άσσαντ που θέλουν οι Αμερικάνοι και χτυπιούνται και οι Κούρδοι. Οι Κούρδοι βέβαια θα το πληρώσουν το βαρύ το τίμημα, οι Αμερικάνοι θα εκτεθούν αλλά πρώτη φορά θα είναι...στο κάτω κάτω αντε να αποκτήσουν αντιαμερικανικό αίσθημα οι Κούρδοι...θα έχουν όμως κερδίσει τους Τούρκους...και ο Πούτιν στον ανθό της αγκινάρας. Για να δούμε πως θα αντιδράσει κι αυτός ή απλώς μόνο λόγια είναι και από βερύκοκο γιοκ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιατι πιστευετε κθριε Σαββα οτι εγινε στρατηγικης σημασιας λαθος απο πλευρας ρωσιας. Ο Ασαντ αναβαθμιστηκε ως σταθερη παραμετρος κι εγινε συνομιλητης των υπολοιπων "επιτρεπωντας" να γινει εισβολη σε εδαφος που το ειχαν αποσπασει με σκοπο να γινει κουρδικο κρατιδιο. Η τουρκια πλεον με αυτη την εισβολη βρισκεται εξω απο το καβουκι που λεγεται ΝΑΤΟ και χτυπωντας τους κουρδους βρισκεται σε δυσμενεια του συνασπισμου που χτυπα τον ISIS. Ο δε Πουτιν τον Ασαντ πηγε να διασωσει και μαλλον το καταφερνει αφου ολοι οι υπολοιποι χτυπιουνται μεταξυ τους.Εμενα μου φαινεται ως τραπεζι στρωμενο για να γευματισει ο ρωσος. Αλιμονο στους ιθαγενεις της περιοχης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω χρόνο να το εξηγήσω.
      Το ότι είναι λάθος αποδεικνύεται από την επίσημη καταδίκη της δράσης της Τουρκίας στο έδαφος της Ρωσίας από τον Λαβρόφ και από το ΥΠΕΞ της Ρωσίας.
      Άλλα υπολόγισαν και άλλα γίνονται.
      Όταν κάνεις συμφωνία με Τούρκο....

      Διαγραφή
    2. Από όταν έγινε η εισβολή της Τουρκίας οι Συριακές δυνάμεις πάνε κατά διαβόλου. Όχι μόνο δεν αναβαθμίστηκε ο Άσσαντ αλλά ό,τι πάλευε να χτίσει 2-3 χρόνια γκρεμίστηκαν σε μια βδομάδα. Έχασε όλη την επαρχία της Χάμα σε 3 μέρες και δέχεται επίθεση σε Ιντλιμπ, Χομς και Δαμασκό ταυτόχρονα. Στο Χαλέπι δε κόλλησε. Αυτό σημαίνει ότι με την εισβολή της Τουρκίας όλες οι δυνάμεις του Ισλαμικού κράτους και όλων των υπολοίπων στράφηκαν εναντίον του Άσσαντ

      Διαγραφή
    3. Μα ετσι και αλλιως,πως θ αναβαθμιζοταν ο Ασσαντ,με τον Τουρκικο στρατο στο εδαφος της Συριας;Δεν θελει τους Κουρδους,αλλα θελει τους Τουρκους;αυτο μου εκανε εντυπωση,οταν καποιοι ελεγαν οτι Ρωσια και Συρια,δεχονται την εισβολη της Τουρκιας,τι θα κερδιζαν;προφανως εγιναν συμφωνιες,που ο Ερντογαν δεν τηρησε.Τωρα, πως τον πιστεψε ο Πουτιν,ειναι κατι που ακομα δεν μπορω να καταλαβω.

      Διαγραφή
    4. Ὁ Πούτιν ἐμπιστεύθηκε : - α) τήν φυσική εὐχαριστία που κανονικά θά ἔπρεπε νά νιώθῃ ὁ Ἐρντογκάν πού τοῦ ἔσωσαν οἱ Ρῶσοι τήν ζωή ( εὐχαριστία πού ὅμως δέν τήν νιώθει, καθ'ότι Τοῦρκος καί δή γενίτσαρος) , β) τόν φόβο που κανονικά θά ἔπρεπε νά νιώθῃ ὁ Ἐρντογκάν πρός τούς ἀμερικανούς πού τόν εἶχαν γιά ἐκτέλεση διά τοῦ πραξικοπήματος (φόβο ὅμως πού ἤδη τήν 9η Αὐγούστου 2016 δέν τόν ἔνιωθε ἀλλά προσεποιεῖτο πρός τόν Πούτιν ὅτι τόν ἔιωθε, διότι ἤδη 12-15 ἡμέρες μετά τό πραξικόπημα αἰσθάνθηκε ὅτι τόν ἔχουν πλέον μεγάλη ἀνάγκη οἱ Ἀμερικάνοι), καί -γ) τό κοινό τους συμφέρον σέ μεγαλύτερα πράγματα μᾶλλον, σημεῖο καίριο στό ὁποῖο προφανῶς τόν πρόδωσε ἤδη ὁ Ἐρντογκάν.
      Ἀλλά ὁ Θεός, ὄχι τοῦ Ἐρντογκάν ἀλλά τοῦ Πούτιν, ὁ ἀληθινός Θεός, ἀπεχθάνεται τήν ἀχαριστία: Εἶναι μετρημένες οἱ ἡμέρες τοῦ Ἐρντογκάν. Θά δοῦμε ἕνα μεγάλο δράμα, ἑνός ἀνθρώπου πού πίστεψε ὅτι μέ τό ψέμμα κυρίως δι' ὅσων ἀποκρύτπει, μέ τήν βία ὅπου καί ὅποτε τόν παίρνει, μέ τήν ἐξαπάτηση διά τῆς "φιλίας", καί μέ τήν σφραγίδα τοῦ τουρκικοῦ κράτους πού τό ἐκλαμβάνει γιά πολύ πιό σημαντικό ἀπό ὅ,τι πράγματι εἶναι, εἶναι ἤδη μεγάλος καί τρανός ἐνώπιον τοῦ Θεοῦ! Ἀλλά κυρίως θά βλέπουμε, γιά λίγο καιρό ἀκόμη, ὅσο νά συντονισθοῦν Ἀμερικανοί μέ Ρώσους ὡς πρός τήν τύχη τοῦ Ἐρντογκάν, τό δράμα ὅσων αὐτός ὁ ἄνθρωπος θά παίρνῃ στόν λαιμό του.

      Διαγραφή
  11. Μετ΄ εκπλήξεως και αρκετού γέλωτος πληροφορήθηκα ότι στην Ρωσσία υπήρξαν "αντιδράσεις απλών πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (που) θεωρούν εξαιρετικά πρόωρη και μη ώριμη την αναθέρμανση των ρωσοτουρκικών σχέσεων".

    Εννούμε φυσικά τα εκατοντάδες έμμισθα τρολ του Soros που από την Αμερική γεμίζουν με μπούρδες διάφορες ιστοσελίδες με την "ελεύθερη και υπεύθυνη" άποψη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη
      Μην τα σκούσεις τώρα κι εσύ.
      Έχω τέσσερις εργαζόμενους ρωσόφωνους και το Πόντος Νιούζ στα ρωσικά.
      Επίσης δεκάδες Πόντιοι περνολυν από το γραφείο μου που μου μεταφέρουν το κλίμα.
      Έχω ανταποκριτή στη Μόσχα που μου μεταφέρει το κλίμα.
      Κόψε τις ανοησίες γιατί και η υπομονή έχει όρια.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Σάββα κράτα την υπομονή σου, έχουμε πολλά να δούμε και να ακούσουμε ακόμα.
      Αν τολμήσω μια προσθήκη στην τόσο κατατοπιστική και τεκμηριωμένη ανάλυσή σου, είναι ότι οι ανησυχίες Λαβρόφ δεν είναι απλά "συναισθηματικές" και μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε την αντίδραση τού Αρκούδα στην ουδόλως απρόβλεπτη μπαμπεσιά τού σουλτάνου.
      Μάλλον δεν θα αργήσει και προφανώς θα είναι ανάλογη τής τουρκικής αφορμής. Για να δούμε τι θα δούμε ....

      Διαγραφή
    3. Ας κάνουμε κάποιες ψύχραιμες αποτιμήσεις και κρίσεις, θα ήθελα την γνώμη σας:
      1) Στο δικό μας "εσωτερικό" επικοινωνιακό μέτωπο επί του θέματος Συρία, με βάση τις νέες εξελίξεις, διαβλέπω μερικά δυσάρεστα πράγματα:
      α) υπάρχει ακόμα αδικαιολόγητος αντικουρδισμός και καχυποψία προς έναν λαό συμμαχικό (παρά τις όποιες κηλίδες οι οποίες υπερτονίζονται)
      β) υπάρχει (κατά την γνώμη μου πάντα) ένας υπερβολικός και φανταασιακός φιλορωσισμός, και κατά συνέπεια φιλο-ασσαντισμός, ο οποίος αν θέλετε την φρέσκια αίσθησή μου δεν είναι εντελώς αδικαιολόγητος λόγω της γενικής ηθικής οργής που έχει ο ελληνικός λαός και η κοινή γνώμη από τα καμώματα της δύσης και των ΗΠΑ διαχρονικά, αλλά κάπου ξεφεύγει (πάντα κατά την γνώμη μου). Αυτός ο υπερβολικός φιλορωσισμός παίρνει σβάρνα και τους Κούρδους, λές και οι Κούρδοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν την ίδια ακριβώς γεωπολιτική και ιδεολογική στάση, αν και άλλος λαός με τα ειδικά τους συμφέροντα.
      2) Όσον αφορά την στάση Ρωσίας και συνεπαγωγικά Συρίας, δέχομαι πως σε έναν μεγάλο βαθμό εξαπατήθηκαν από τους Τούρκους, αλλά έχουν και ένα μέρος ακέραιας ευθύνης εφόσον προκειμένου να μην υπάρξει ομοσπονδία οποιαδήποτε μορφής εντός της νέας Συρίας (με ή χωρίς Ασσαντ) υπέκυψαν σε μια συμφωνία με την Τουρκία, η οποία είχε κατά τις δικές μου πηγές και "μυστικές" πτυχές (τις οποίες δεν είμαι υποχρεωμένος να αποκαλύψω, ο καθένας ας ψάξει και μόνος του -δεν αναφέρομαι φυσικά σε σας που το πονάτε το θέμα, και τους συνεργάτες σας παρά τις κατα καιρούς αψιμαχίες μας.
      Όμως γενικά δεν δικαιολογείται τέτοια αφέλεια, ή έστω τέτοια ιστορική άγνοια όσον αφορά την Τουρκία.
      Νομίζω όμως πως για να μην κάνουμε δίκη προθέσεων ή ψυχολογικού τύπου υποθέσεις πρέπει να επισημάνουμε τον διαχρονικό αμφίθυμο έρωτα της Ρωσίας προς τους Τούρκους τους οποίους επιθυμούν μια ζωή να τους αποσπάσουν από την αγκαλιά της Δύσης και μια ζωή οι Τούρκοι τους χρησιμοποιούν για να τους "πουλήσουν" μετέπειτα.
      Κάπου η Ρωσία (και εννοείται η Δύση, αλλά και το ισραήλ) πρέπει να αποφασίσουν να βάλουν μια και καλή την Τουρκία στην θέση της, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα την διαμελίσουν ή θα την καταστρέψουν ολοσχερώς, πως άλλωστε;
      Εξάλλου η διάσπαση της Τουρκίας είναι ένα σενάριο, αν η Τουρκία αλλά και οι αραβικές χώρες όπως το Ιράκ και η Συρία παραχωρήσουν πραγματικά δικαιώματα και ελευθερίες στους Κούρδους, αυτοί έχουν την ειλικρίνεια και την τιμιότητα να κάνουν συμβιβασμό. Μπορεί να είναι αναγκαίος ένας εθνικός κρατικός πυρήνας στο βόρειο Ιράκ, αλλά όλος ο άλλος εθνικος πληθυσμός μπορεί να δεχτεί την ένταξή του σε μια άλλη κρατική οντότητα αρκεί να τηρηθούν οι αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
      3) Νομίζω πως πρέπει να δούμε το κουρδικό σε μια ήπια προσέγγιση και σε αναφορά προς αυτά που λένε και οι ίδιοι οι Κούρδοι, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να δούμε πως αν οι άνθρωποι πετύχουν τον εκδημοκρατισμό των κοινωνίων εις τις οποίες ενυπάρχουν τότε αυτό θα έχει καλές συνέπειες και για μας τους Έλληνες. Δεν πρέπει κατά τη γνώμη μου να ζητάμε από έναν άλλο λαό να κάνει όλη τη δουλειά για μας, ήτοι να σηκώσει όλο το βαρος του αντι-τουρκοφασισμού. Μια πιο δημοκρατική Τουρκία που θα το χώνευε καλά πως είναι μια κοινωνία με εσωτερικές εθνικές διαιρέσεις, θα ήταν αρκετό για μας ως βοήθεια.
      Οι Κούρδοι δεν είναι οι εκφραστές της Ελλάδας, είναι σύμμαχοι όχι Έλληνες, προς θεού δηλαδή...
      Επίσης, σημειώνω και κάτι άλλο τελευταίο.
      Η ιστορία με τις "διεθνείς συνωμοσίες" έχει και τα όρια τηςς, νομίζω συμφωνείτε, δεν θεωρώ ότι η πατρίδα μου πρέπει να έχει έναν ιδεολογικό Λόγο τύπου αραβικής ή τουρκικής ή ιρανικής παράνοιας ότι πίσω από όλα είναι ο "μεγάλος" και ο "μικρός" "σατανάς".
      Υποτίθεται πως εγώ λ,χ έχω πεί κακά λογάκια για εσάς και άλλους "συντηρητικούς" για τον φιλοδυτικισμό τους, αλλά εδώ κάπως μπερδεμένα τα βλέπω τα πράγματα. Είμαστε ή δεν είμαστε μια χώρα στην σφαίρα επιρροής της Δύσης, Νάτο; κ.λπ
      Είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε όπως οι συνωμοσιολόγοι τύπου Ερντογάν; ή και άλλοι; που δεν τους αναφέρω...μη τυχόν και παρεξηγηθούνε οι υποστηρικτές τους!

      Διαγραφή
    4. Dimitri,

      έχει δίκιο στο σημείο αυτό ο Καλεντερίδης. Προχθές γύρισα από Αγία Πετρούπολη. 'Ήμουνα όλα τον Αύγουστο εκεί. Είμαι γνώστης της ρωσικής γλώσσας σε καλό επίπεδο, παρότι δεν είναι μητρική μου. Πηγαινοέρχομαι το 10 τελευταία χρόνια. Υπάρχει δυσφορία σε ένα μέρος του ευρύτερου πατριωτικού μπλοκ (το οποίο δεν είναι ομοιογενές) για την Τουρκία. Οι φιλελεύθεροι που είναι πλέον μικρό αλλά θορυβώδες τμήμα είναι μόνιμα εναντίων του Πούτιν ότι και αν κάνει. Πίστεψέ με, αυτοί είναι πολύ δραστήριοι στο διαδίκτυο. Τον Σόρος τον έχουν σαν Θεό διότι την δεκαετία του 90 είχε κάνει αρκετές δωρεές στην «ομήγυρη» τους και τις θυμούνται ακόμα. Ένα τμήμα της ιντελιγκέντσια είναι επίσης φανατικά φιλελεύθεροι και φανατικά αντί Πούτιν. Η πληροφόρηση του Ιστολογίου για την Ρωσία δεν είναι το πρόβλημα...

      Διαγραφή
    5. Δεν ειναι μονο οι φιλελεύθεροι που ειναι ενα πολυ μικρό ποσοστό.Οι ίδιοι οι οπαδοί του Πούτιν και οι εθνικιστές που ειναι μεγαλύτερο ποσοστό των φιλελεύθερων ειναι κατα των κινήσεων Πούτιν και με την Τουρκία και με την Ουκρανία.Εχω πολλούς Ρώσους φίλους στο τουιτερ,ουδείς βλέπει θετικώς την επαναπροσέγγιση και στην καλύτερη περίπτωση αναμένει.Μην παμε μακρύς η ίδια η οικογένεια του νεκρού πιλότου δεν δέχθηκε τη συγγνώμη της Τουρκίας.

      Διαγραφή
    6. Κ. Καλεντερίδη και Desk 1

      Το σχόλιο μου δεν έχει να κάνει με το τι επικρατεί πολιτικά σήμερα στην Ρωσσία και τον καυγά που όντως υπάρχει ανάμεσα στα νεοφιλελεύθερα ρετάλια της εποχής Γέλτσιν και στους οπαδούς της πολιτικής Πούτιν.

      Καυτηριάζω την λογική ότι τα περίφημα "κοινωνικά δίκτυα" αποτελούν έγκυρες πηγές πληροφόρησης για την πολιτική πραγματικότητα στην Ρωσσία. Εχει περιγραφεί αναλυτικά και σε πολλά διεθνή έγκυρα ιστολόγια και εφημερίδες ο πόλεμος των Αμερικάνων εναντίον της Ρωσσίας, δια χειρός Soros μέσω των τρόλλ σ΄ αυτούς τους σκουπιδοτενεκέδες του διαδικτύου.

      Αφού λοιπόν υπάρχει ανταποκριτής, η τάξη επιβάλλει να αναφέρεται αυτός και όχι πχ το παντελώς αναξιόπιστο Facebook.

      Διαγραφή
    7. Δημήτρη
      δεν είσαι μόνο εσύ έξυπνος να τα λαμβάνεις αυτά που γράφεις υπ' όψιν.
      Όταν γράφεται ένα άρθρο και δημοσιεύεται σε εφημερίδα, ο αρθρογράφος βάζει την υπογραφή του και λαμβάνει τα πάντα υπ' όψιν του.
      Τουλάχιστον ο γράφων, όπως έχει αποδειχτεί, αφού κλείνω αρκετά χρόνια αρθρογραφίας.
      Ο σχολιαστής, είναι υποχρεωμένος να δείχνει σεβασμό στον πενυματικό ιδρώτα του άλλου και να αποφεύγει τους χαρακτηρισμούς, γιατί υπάρχει και η άλλη πλευρά του μαχαιριού.
      Σας καλώ να δείχνετε σεβασμό και εσένα και όποιον άλλον.

      Διαγραφή
  12. Δύσκολο να δεχτώ ότι πήρε άλλη τροπή η εισβολή της Τουρκίας από ότι συμφωνήθηκε ή ανέμενε η Ρωσσία (...ανεξάρτητα από τις "επίσημες" τοποθετήσεις του ΥΠΕΞ Ρωσσίας) διότι η Ρωσσία θα μπορούσε εντός 1 λεπτού να προσγειώσει όλα τα Τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. G Petsas
      δεν λειτουργούν έτσι οι πολιτικοδιπλωματικές σχέσεις.
      Ειδικά όταν μπλέξεις με Τούρκο.

      Διαγραφή
    2. Για να ξέρουμε τι λέμε:
      http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/08/h_29.html

      Διαγραφή
  13. Πως θα μπορουσε να το κανει αυτο που λες;Και γιατι ειπε οτι ειπε η Ζαχαροβα και δεν πηγε στην ΤΟυρκια ο Πουτιν για το φιλικο;ηταν δηλαδη σχεδιο των Ρωσων,να πουν, θα παει ο Πουτιν Τουρκια και μετα την επεμβαση των Τουρκων, για να δειξουν οτι και καλα διαφωνουν, το ακυρωσαν;γιατι να καταστρωσουν τετοιο σχεδιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επειδή το παιχνίδι στη Σκακιέρα είναι τεράστιο και από αυτό εξαρτώνται οι τυχες του κόσμου πιθανά για τα επόμενα 100 χρόνια( ΤΟ 100 δεν είναι τυχαίο αν δείς ότι οι προηγούμενες συμφωνίες στη περιοχή κλείνουν 100 χρόνια)ας μην παίρνουμε θέσεις που να θεωρούμε ότι έχουν την απόλυτη ορθότητα. Ας πούμε ποιος μας λέει ότι Ρώσοι και Αμερικάνοι δεν έχουν ΜΑΖΙ παγιδεύσει το Σουλτάνο ουτως ώστε με την δεδομένη επιθετική του συμπεριφορά εναντίον των Κούρδων και τη φιλική του έναντι των τζιχαντιστών ,να τους δώσει το απαραίτητο άλλοθι για να τον συντρίψουν από κοινού η και χωριστά αφού όλοι πλέον συμφωνούν ότι είναι επικίνδυνος και κοιτά μόνο την πάρτη του; Δηλαδή για τέσσερα χρόνια όλοι κάνανε το παν για να μην μπει ο Τούρκος στη Συρία και τώρα ένα μήνα μετά το πραξικόπημα και την μείωση της αξιοπιστίας του στρατεύματος έκανε τοσο μαεστρικές κινήσεις ο Ερντογάν και τους κορόϊδεψε όλους; Και άντε τα "αμερικανάκια" που άγονται και φέρονται μην έχοντας στρατηγική (λέμε τώρα!!!), τον Πούτιν τον έχετε για αμερικανάκι; Ο ανθρωπος παίζει ΣΚΑΚΙ και τα υπολογίζει όλα: Δίνει ¨στρατιωτάκια" και ρίχνει κάτω "πύργους","αξιωματικούς" και "βασίλισσες" άμα λάχει!Για να ξυπνάμε λίγο: Όλοι έχουν ένα στόχο σίγουρο: Ο ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΌΣ της Τουρκίας για να μη γίνει τεράστια περιφερειακή δύναμη και σε αυτό συμφωνούν άπαντες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΕΞ ΑΚΑΝΘΩΝ
      Εχεις σωστο συλογισμο. Πιστευω οτι αυτη την στιγμη η τουρκια δρα εκτος ΝΑΤΟ και σε ενα ενδεχομενο χτυπημα ενατιον της δεν νομιμοποιητε να ζητησει βοηθεια. Αυτο βολευει και τους αμερικανους αλλα και τους ρωσους για ενα μικρης δυναμικης παραδειγματισμο προς τους τουρκους. Παντως να εχεις υποψιν σου πως τα "αμερικανακια" οταν σχεδιαζουν φτιαχνουν και ενναλακτικα σχεδια δια παν ενδεχομενο.

      Διαγραφή
  15. H Tουρκία ενεργειακά είναι απόλυτα εξαρτημένη από την Ρωσία και από χώρες με σοβαρή Ρωσική επιρροή. Επιδιώκει να εξισορροπήσει την εξάρτηση της αυτή με την ανάδειξη της ως του κυρίου διακομιστικού σταθμού, ως ενεργειακό κόμβο. Κατά συνέπεια τα περιθώρια ελιγμών της πέραν της Ρωσίας στο ζήτημα αυτό ανύπαρκτα.

    Η Συρία (κατά συνέπεια και η Ροζιάβα) αποτελούν το αντίπαλο δέος της σε ότι αφορά την έξοδο σε αγορές (ευρωπαϊκές-διεθνείς).Το Λιμάνι Τσειχάν, σημείο απόληξης των αγωγών από Ρωσία και Νότιο Κουρδιστάν (απέναντι από τα κατεχόμενα της Κύπρου) συνιστά την αιχμή του δόρατος της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής σε Ν/Α Μεσόγειο-Αιγαίο.Κατα συνέπεια η Ρωσία και H KRG ενισχύουν την τουρκική προκλητικότητα-παραβατικότητα. Η Ρωσική διπλωματία επίσης είναι αντίθετη με την έξοδο των Κούρδων στην Μεσόγειο γιατί αυτό συνιστά την πλήρη αποδυνάμωση καθεστώτος Ασαντ αλλά και την κατάρρευση των ρωσικών σχεδιασμών για πλήρη έλεγχο της ευρωπαϊκής αγοράς και αναβάθμισης της ισχύος τους σε Ν/Α Μεσόγειο.

    Το αντίτιμο της αποδοχής εισβολής της Τουρκίας σε Συρία (Ροζιάβα) λέγεται Χαλέπι (οι αντικαθεστωτικοί θα εγκαταλειφθούν από Τουρκία & ΗΠΑ).

    Η Τουρκία διεκδικεί την ανασύνταξη του διαλυμένου FSA υπό την εποπτεία της ,την μετατροπή του δηλαδή σε δύναμη κρούσης κατά των Κούρδων. Αυτό θα πρέπει να μας θυμίσει το σύνδρομο Habur της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ως και τα όσα έλαβαν χώρα σε Β.Ιράκ πρίν και κατά την εισβολή των ΗΠΑ (χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας).

    ΟΙ ΗΠΑ οι οποίες και έσυραν την Τουρκία στην Συρία κατά συνέπεια γνωρίζουν πολύ καλά πως μπορούν να την καθηλώσουν σε ένα πεδίο αντιπαράθεσης , φθείροντας την ανεπανόρθωτα.Γιατί έχει αποδειχθεί πως χωρίς αεροπορική στήριξη καμιά στρατιωτική δύναμη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την συμμαχία Κούρδων-Αράβων (SDF).

    Ρωσία-ΗΠΑ συνεργάζονται άψογα σε Συρία , με την Ρωσία να χρησιμοποιεί το Κουρδικό ζήτημα άρα και την Τουρκία πιέζοντας τις ΗΠΑ για περισσότερα ανταλλάγματα και αντιθέτως οι ΗΠΑ δια του Ουκρανικού ζητήματος επιχειρούν να ελέγξουν τις ρωσικές βλέψεις σε Μέση Ανατολή-Μεσόγειο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.