19/9/16

Στην Κυπριακή Βουλή ο τρόπος λειτουργίας του Ταμείου Υδρογονανθράκων

Χρήστος Μιχάλαρος

Ξεκινάει αύριο Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η πολύ σημαντική συζήτηση για τη λειτουργία του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων (Ταμείο Υδρογονανθράκων) με πόρους που θα προέρχονται από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ.
Στο κείμενο των κανονισμών που θα ορίζουν τη λειτουργία του Ταμείου δημιουργώντας έτσι το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, γίνεται η σύνδεση των εσόδων που θα προκύψουν με την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Όπως περιγράφεται σε μια σειρά από άρθρα, οι εισροές θα αξιοποιούνται για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και η εξυπηρέτησή του. 
Παράλληλα, από τα έσοδα των υδρογονανθράκων δημιουργείται αποθεματικό Ταμείο, μέσω της συσσώρευσης πόρων σε «καλές» περιόδους, έτσι ώστε αυτοί να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς σταθεροποίησης σε περίπτωση ανάγκης.
Την ίδια στιγμή, προνοείται ο τρόπος λειτουργίας του Ταμείου και η διαχείριση των εισροών και των εκροών, σε εξαιρετικές περιστάσεις αναγκαιότητας. Συγκεκριμένα, δύναται να κριθεί σκόπιμη η αξιοποίηση τόσο αποθεμάτων, όσο και εισροών του Ταμείου για αντιμετώπιση περιστάσεων.  
Αυτές μπορεί να είναι η τάση αποσταθεροποίησης της οικονομίας με σημαντικές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά της Γενικής Κυβέρνησης, η ανάγκη στήριξης του χρηματοοικονομικού τομέα, η απώλεια πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων και όταν ο λόγος της διαφοράς του ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους από το δυνητικό ΑΕΠ, ως προς το δυνητικό ΑΕΠ υπερβαίνει το 3% και ο πραγματικός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης είναι αρνητικός.  
Οι παραπάνω αποκλίσεις από την κανονική λειτουργία του Ταμείου, μπορούν να πραγματοποιηθούν με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που βασίζεται σε σύσταση του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος λαμβάνει υπόψη συστάσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας οι οποίες δημοσιεύονται.    
Σημειώνεται ότι η δημιουργία του Ταμείου υπήρξε μνημονιακή υποχρέωση, ωστόσο η Κυβέρνηση δεν προχώρησε στη δημιουργία του νωρίτερα.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αυριανή συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν ο Υπουργός Οικονομικών, εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του Γενικού Λογιστηρίου, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και η Πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.