11/9/16

ΗΠΑ προς σύρους αντικαθεστωτικούς: Παύσατε πυρ, διαγράψτε το Φατέχ αλ Σαμ

Συμφωνία με τη Ρωσία για εκεχειρία - Αναμένεται να δοκιμαστεί από το βράδυ της Δευτέρας
Στο πλαίσιο της φιλόδοξης -και αβέβαιης- συμφωνίας ΗΠΑ και Ρωσίας για εκεχειρία στη Συρία, η αμερικανική πλευρά κάλεσε τις ομάδες των αντικαθεστωτικών που υποστηρίζει να τηρήσουν το πλαίσιο που συμφωνήθηκε προειδοποιώντας επίσης για «βαριές συνέπειες» εάν συνεργαστούν με την ομάδα Φατέχ αλ Σαμ (το πρώην «Μέτωπο αλ Νούσρα»). 
Η Μόσχα από την πλευρά της θα πιέσει το καθεστώς Άσαντ, ενώ η συμφωνία αναμένεται να δοκιμαστεί από το βράδυ της Δευτέρας. Κυβερνητικές πηγές στα καθεστωτικά συριακά ΜΜΕ υποστήριζαν το Σάββατο πως η Δαμασκός αποδέχθηκε τη συμφωνία.

Μέχρι τότε (τουλάχιστον) οι συγκρούσεις συνεχίζονται: Οι αναφορές από τις εχθροπραξίες του Σαββάτου μιλούν για πλέον των 100 νεκρών.

Σε επιστολή του προς τις οργανώσεις των αντικαθεστωτικών, γνώση της οποίας επικαλείται το Reuters, o επιτετραμμένος των ΗΠΑ για τη συριακή κρίση Μάικλ Ράτνει καλεί τους ενόπλους να τηρήσουν τα όσα προβλέπονται στη συμφωνία ,υπογραμμίζοντας επίσης πως η συμφωνία περιλαμβάνει το δικαίωμα να αμυνθούν εάν δεχθούν επίθεση από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις ή τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία.

Στην επιστολή προς τους αντικαθεστωτικούς υπογραμμίζεται ότι με τη συμφωνία θα σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές της συριακής αεροπορίας όπως και τα πλήγματα της ρωσικής αεροπορίας στις θέσεις των αντικαθεστωτικών και στις περιοχές με αμάχους που ελέγχουν.

Την ίδια στιγμή, προειδοποίησε πως συνεργασία με το Φατέχ αλ Σαμ θα επιφέρει «βαριές συνέπειες» για τις ομάδες των αντικαθεστωτικών.

Ο διαχωρισμός των υπόλοιπων αντικαθεστωτικών από το Φατέχ αλ Σαμ θεωρείται ένα από τα πολλά δύσκολα σημεία στη συμφωνία, καθώς οι υπόλοιπες οργανώσεις συνεργάζονται με την ομάδα σε αρκετά μέτωπα. Ο ρόλος δε του Τζαμπχάτ Φατέχ αλ Σαμ στην επιχείρηση για άρση του αποκλεισμού του Χαλεπίου από τον καθεστωτικό στρατό είχε ενισχύσει την αποδοχή του στις υπόλοιπες ομάδες.
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.