19/9/16

Προσομοίωση ειρήνης

Η Σαμάνθα Πάουερ

Τιερί Μεϊσάν

Ενώ η κατάπαυση του πυρός στη Συρία, η οποία υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και τον Ρώσο ομόλογό του, φαινόταν να κρατήσει  -εκτός της ισραηλινής παραβίασης της πρώτης ημέρας-, το Πεντάγωνο επιτέθηκε για δεύτερη φορά στον συριακό αραβικό στρατό. Διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για λάθος, αλλά η αντίδραση της πρέσβειρας στον ΟΗΕ μας αφήνει αντίθετα να πιστέψουμε ότι πρόκειται για την εκτέλεση ενός σχεδίου. Ποιο παιγνίδι παίζει η Ουάσιγκτον;

Δίκτυο Βολταίρος | Δαμασκός (Συρία) 20 Σεπτεμβρίου 2016
Español ελληνικά  italiano  Deutsch  English  français  

Διαπραγματευομένη μια κατάπαυση του πυρός με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία ήξερε ότι δεν θα την σέβονταν περισσότερο από τις προηγούμενες. Αλλά η Μόσχα έλπιζε σε περεταίρω πορεία προς την αναγνώριση ενός πολυπολικού κόσμου. Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, προέβαλε το τέλος της προεδρίας Ομπάμα για να δικαιολογήσει μια συμφωνία της τελευταίας ευκαιρίας.

Ας αφήσουμε στην άκρη την ισραηλινή απόπειρα να επωφεληθεί της εκεχειρίας για να επιτεθεί στη Δαμασκό και το Γκολάν. Το Τελ Αβίβ είχε να αντιμετωπίσει πυρά από μια νέα γενιά πυραύλων, έχασε ένα αεροπλάνο και πρέπει να επισκευάσει ένα δεύτερο. Φαίνεται ότι η Συρία είναι πλέον σε θέση να αμφισβητήσει την περιφερειακή αεροπορική κυριαρχία του Ισραήλ.

Ας αφήσουμε στην άκρη επίσης, τους αρχηγούς κρατών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων οι οποίοι χειροκρότησαν τη συμφωνία χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενο της και συνεπώς ξευτελίστηκαν.

Πάμε στα γεγονότα: τελικά, η ανθρωπιστική νηοπομπή του ΟΗΕ ήταν γεμάτη φίσκα με όπλα και πυρομαχικά. Εξακολουθεί να περιμένει στα τουρκικά σύνορα, επίσημα, διότι ο δρόμος δεν είναι ασφαλής, ανεπίσημα επειδή η Συρία ζήτησε να την ψάξει, πριν την αφήσει να περάσει. Αυτός ο τρόπος δράσης του ΟΗΕ αντιστοιχεί στις αποκαλύψεις του πρώην επικεφαλής της τουρκικής αντι-τρομοκρατίας, Αχμέτ Sait Yayla, ο οποίος σήμερα έχει τραφεί σε φυγή: το Πεντάγωνο και η Τουρκία χρησιμοποιούν τις ανθρωπιστικές αποστολές για να οπλίσουν τους τζιχαντιστές.

Στη συνέχεια, το Πεντάγωνο επιτέθηκε σε μια συριακή στατική θέση στο Ντέιρ αλ-Ζορ. Σταμάτησε όταν η Ρωσία το προειδοποίησε για τη «σύγχυση» του. Και άφησε τους τζιχαντιστές να συνεχίσουν την επίθεση στο δρόμο που τους είχε ανοίξει.

Στρατηγικά, το να εμποδίσουν τον Συριακό Αραβικό στρατό να απελευθερώσει ολόκληρο το Κυβερνείο του Ντέιρ αλ-Ζορ, είναι σαν να κρατήσουν το Ντάες/Daesh στο ρόλο του ως εμπόδιο στη διαδρομή Δαμασκός-Βαγδάτη-Τεχεράνη. Στο παρελθόν, το Πεντάγωνο είχε αφήσει το Ντάες/Daesh να εγκατασταθεί στην Παλμύρα, την ιστορική στάση του «Δρόμου του Μεταξιού». Σήμερα, ο δρόμος εξακολουθεί να είναι κομμένος από τους τζιχαντιστές από την ιρακινή πλευρά, αλλά θα μπορούσε να παρακαμφθεί μέσω του Ντέιρ αλ-Ζορ, αν οι Ιρακινοί απελευθερώνουν τη Μοσούλη.

Από τη πλευρά των ΗΠΑ, η συμφωνία ήταν μόνο ένας τρόπος για να κερδίσουν χρόνο, για να ανεφοδιάσουν τους τζιχαντιστές και να συνεχίσουν τον πόλεμο. Αντιστρέφοντας την κατάσταση στο διπλωματικό πεδίο, η Ρωσία κάλεσε μια επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκαλώντας πανικό στην Ουάσιγκτον. Πράγματι, η περίοδος αυτή δεν αντιστοιχεί μόνο με το τέλος της θητείας του Ομπάμα, αλλά και με τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Φανερά ανήσυχη, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Σαμάνθα Πάουερ, έφυγε από την αίθουσα του Συμβούλιου στη μέση της συνεδρίασης κεκλισμένων των θυρών για να μιλήσει στους δημοσιογράφους. Ήλπιζε έτσι ότι τα μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων θα μίλαγαν μόνο για την άποψη των ΗΠΑ. Αστειεύτηκε λοιπόν για τη ρωσική «σκηνοθεσία» γύρω από ένα συμβάν που θα ήταν ένα απλό «περιστατικό» σκοποβολής (62 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες!). Και μετά ξεκίνησε μια διατριβή για πολύ πιο σοβαρά εγκλήματα του καθεστώτος της Δαμασκού. 
Ειδοποιήθηκε για τον ελιγμό χειραγώγησης ο Ρώσος πρέσβης, Βιτάλι Τσούρκιν, ο οποίος άφησε με τη σειρά του την αίθουσα της συνεδρίασης για να έρθει και να δώσει τις απόψεις του. Προσεκτικοί, οι δημοσιογράφοι, στους οποίους η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων υπενθύμισε πρόσφατα τα ψέματα της κας Πάουερ σχετικά με τα υποτιθέμενα εγκλήματα του Μουαμάρ Καντάφι, μετέδωσαν και τις δύο παρεμβάσεις.

Από τούδε και στο εξής, η Ρωσία θα εκμεταλλευτεί το διπλωματικό της πλεονέκτημα: οι Ηνωμένες Πολιτείες πιάστηκαν αυτόφωρα σε πράξη προδοσίας. 
Η Μόσχα μπορεί, επομένως, να χρησιμοποιήσει τη Γενική Συνέλευση για να ανακοινώσει την πρόθεσή της να τελειώσει με τους τζιχαντιστές. Η αμερικανική χειραγώγηση θα στραφεί εναντίον όσων την φαντάστηκαν. Η Ουάσιγκτον δεν θα έχει παρά μόνο δύο επιλογές: είτε να συμμετάσχει σε ανοικτή αντιπαράθεση που δεν θέλει ή να αποδέχεται ότι οι προστατευόμενοι της χάνουν το παιχνίδι.

Τιερί Μεϊσάν

Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή al-Watan (Συρία)








1 σχόλιο:

  1. Το πιο βαθύ σκοτάδι ειναι πριν ξημερώσει...
    Στην περιπτωςη φοβάμαι οτι μπαίνουμε στην σκληρότερη και σφοδρότερη φάση απο ολους ,μια και ο χρόνος τελειώνει για ολους.
    Το. μεν Ισραήλ σε καμια περιπτωςη δεν θελει τους Ρώσους και τον Ασσαντ εδραιωμένο και ειδικα ενισχυμένο με σύγχρονα όπλα, οι φανατικοί θελουν ενα βόρειο κομμάτι δικο τους να κανουν σπιτικό ,οι αμερικανοί....άντε να βγάλεις άκρη με τις διαφορες πτέρυγες τους ...και οι δικοί μας Τούρκοι που ολοι τους χαρίζουν συνεχεια γύρους..( τελευταία ο αμερικανός πρώην αρχιστράτηγος Μπριιντλοουβ ειπε σε αμερικανική επιτροπή οτι πρεπει η Αμερική να μη χασει σε ΚΑΜΙΑ περιπτωςη την τουρκια απο την επιρροή της) ...και με κατι τέτοια ωραία ο Σουλτάνος ανακοίνωσε την επέκταση των επιχειρήσεων στην Συρία ....με τους Κούρδους να αποτελούν ποτε τον Ρήγα τον καρω και ποτε .το καμένο φύλο..
    Και μετα απο ολα αυτα πολυ φοβουμαι οτι θα κλείσει ο κύκλος του πετρελαιου,και του δολαριου απο εκει που άρχισε ,δλδη τα Βαλκάνια που υπαρχουν πολλες εκκρεμότητες ακομη...και ο θεός βοηθός μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.