6/9/16

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΜΙΡΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ

¨Εμείς δεν αναγνωρίζουμε το ΠΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση¨
030920161200590728370_2
Ο αναπληρωτής πρόεδρο του HDP Σελαχαττίν Ντεμιρτάς μιλώντας στην εφημερίδα Ζιντόιτσε Ζάιτουνγκ, δήλωσε πως ¨ Εμείς δεν αναγνωρίζουμε το ΠΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση. 

Αλλά χαρακτηρίζουμε ως τρομοκρατία τις δράσεις του που στοχοποιούνε πολίτες¨ Ο Ντεμιρτάς ερωτηθείς από την γερμανική εφημερίδα Ζιντόιτσε Ζάιτουνγκ, ¨Γιατί είναι τόσο δύσκολο για το HDP να κρατήσει αποστάσεις από το ΠΚΚ και από την βία ;¨, απάντησε ως εξής :

¨Αυτό δεν είναι δύσκολο. Χιλιάδες φορές το έχω δηλώσει. Δεν αποδεχόμαστε την βία του ΠΚΚ.  Και σίγουρα δεν είμαστε ο πολιτικός κλάδος του ΠΚΚ. Αλλά δεν είμαστε και υποχρεωμένοι να αναγνωρίζουμε το ΠΚΚ κατά τον τρόπο που το κάνει η κυβέρνηση και το κράτος. Ο κουρδικός λαός επί 100 χρόνια υπόκειται στην κρατική τρομοκρατία. Το ΠΚΚ είναι μια βίαιη οργάνωση που εμφανίστηκε ως αντίδραση σε αυτή την κρατική τρομοκρατία¨.

Ο Ντεμιρτάς όταν τον ρώτησαν εάν οι δράσεις του ΠΚΚ είναι ή όχι τρομοκρατικές, απάντησε λέγοντας πως ¨ Εμείς δεν αναγνωρίζουμε το ΠΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση. Αλλά χαρακτηρίζουμε ως τρομοκρατία τις δράσεις του που στοχοποιούνε πολίτες. Και δεν διστάζουμε να διαμαρτυρηθούμε για αυτές¨.

Ο Ντεμιρτάς υποστήριξε πως εάν δεν υπάρξει λύση στην Συρία δεν θα υπάρξει και λύστη στο κουρδικό θέμα στην Τουρκία, καθώς όπως είπε τα δύο θέματα συνδέονται.

Ο Ντεμιρτάς όταν τον ρώτησαν εάν ένα σύστημα καντονίων σαν αυτό της Συρίας θα ήταν κατάλληλο για την Τουρκία, αυτός είπε : ¨Δεν μπορεί να γίνει ακριβώς το ίδιο στην Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να βρει την δική της λύση.  Η πρόταση μας είναι η Τουρκία να περάσει σε ένα σύστημα περιφεριών σαν της Γερμανίας. Εντός αυτού του συστήματος οι Κούρδοι αποκτούνε τις περιφέρειες τους. Η αυτονομία για εμάς δεν σημαίνει ανεξαρτησία. Εμείς μιλάμε για την τοπική αυτοδιοίκηση. Εμείς δεν θέλουμε τα ανατολικά της Τουρκίας να δοθούνε στους Κούρδους και το υπόλοιπο να κυβερνείται από το κέντρο.Σε κάθε γωνιά της Τουρκίας ζούνε Κούρδοι και Τούρκοι μαζί. Η μεγάλη κουρδική πόλη είναι η Κωνσταντινούπολη.¨

Ο Σελαχαττίν Ντεμιρτάς είπε πως δεν ελπίζει σε μια νέα ειρηνευτική διαδικασία, πως δεν απέμεινε εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές και ότι πρέπει να υπάρξει διεθνής διαμεσολάβηση.

Ο Ντεμιρτάς είπε πως δίχως την προσθήκη του ΠΚΚ η επίλυση είναι δύσκοληκαι ευχήθηκε να υπάρξουν και πάλι συνομιλίες με τον Οτζαλάν.  Πρόσθεσε πως μόνο ο Οτζαλάν μπορεί να πείσει το ΠΚΚ να αφήσει τα  όπλα.

http://www.dha.com.tr/selahhatin-demirtas-pkk-aciklamasi_1318304.html
3/9/2016
http://tourkikanea.gr/2016/09/demirtas-15/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.