4/9/16

Η ενδοστρατηγική των Κούρδων - Γιατί δεν είναι προδότης ο Μπαρζανί

του Σάββα Καλεντερίδη
Τις 23 Αυγούστου 2016, μια μέρα πριν την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία, επισκέφθηκε την Άγκυρα ο Μεσούτ Μπαρζανί, πρόεδρος της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης, όπως ονομάζεται επίσημα το αυτόνομο κουρδικό κράτος που λειτουργεί στο βόρειο Ιράκ, με συνταγματική κατοχύρωση από το 2005.
Ο Μεσούτ Μπαρζανί είναι γιος του Μολά Μουσταφά Μπαρζανί, ιστορικού ηγέτη των Κούρδων του Ιράκ, ιδρυτή του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΔΚΚ).
Γενικός γραμματέας του ΔΚΚ ήταν ο Τζελάλ Ταλαμπανί, ο οποίος μετά το θάνατο του Μολά Μουσταφά, αποχώρησε από το ΔΚΚ και ίδρυσε την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (ΠΕΚ).
Οι Μπαρζανί και το ΔΚΚ εκφράζουν κυρίως του Κούρδους που μιλούν τη γλώσσα μπαντινί ή κουρμάντσι, ενώ ο Ταλαμπανί και η ΠΕΚ εκείνους που μιλούν τη σοράνι.

Οι πρώτοι κατοικούν στην περιοχή Ντόχουκ και κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, οι δεύτεροι στη Σουλεϊμανίγια και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Ιράν.
Αυτοί οι δύο ηγέτες με τα κόμματά τους, μαζί με τον Αμπντουλλάχ Οτζαλάν και το ΡΚΚ, εκφράζουν μεγάλο μέρος των κουρδικών πληθυσμών σε Ιράκ, Συρία και Τουρκία. Στους Κούρδους του Ιράν ασκεί επιρροή το ΡΚΚ αλλά και τα άλλα κόμματα, μαζί με το ιρανικό ΔΚΚ.
Η κάθε μια κουρδική συνιστώσα είναι υποχρεωμένη, για λόγους γεωπολιτικούς, να διατηρεί καλές σχέσεις με κάποια από τις γύρω χώρες.
Για παράδειγμα, το ΔΚΚ διατηρούσε παραδοσιακά καλές σχέσεις με τις κυβερνήσεις της Βαγδάτης και της Άγκυρας, η ΠΕΚ με την Τεχεράνη και το ΡΚΚ με τη Δαμασκό, επωφελούμενα όλα τα κόμματα τις αντιθέσεις που υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν και μεταξύ των χωρών που «φιλοξενούν» κουρδικούς πληθυσμούς.
Τα παραπάνω αποτελούν ένα πολύ γενικό πλαίσιο της λεγόμενης ενδοστρατηγικής των Κούρδων, την οποία για να αναλύσει κανείς, χρειάζεται να γράψει ένα ογκώδες βιβλίο.
θυμίζει κάτι από το Αγγλικό, Γαλλικό και Ρωσικό κόμμα των πρώτων μεταεπαναστατικών χρόνων της Ελλάδας.
Όμως, παρά τα παραπάνω, οι Κούρδοι, η ηγέτες των τριών προαναφερθεισών ηγεσιών, έχουν συμφωνήσει σε γενικές γραμμές στην εθνική στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν, για την εθνική τους ολοκλήρωση.
Γιατί τα γράφουμε αυτά;
Για όσους βιάστηκαν να κατηγορήσουν τον Μπαρζανί για τη στάση που τηρεί απέναντι στους Κούρδους της Ροζάβα και για την επίσκεψή του στην Άγκυρα, τις 23 Αυγούστου, όπου ενημερώθηκε για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.
Δεν δικαιολογούμε κανέναν, απλά να σημειώσουμε ότι η Αυτόνομη Διοίκηση του Κουρδιστάν του β. Ιράκ, είναι ένα εξαρτημένο κράτος από την Άγκυρα, αφού για να επιβιώσει είναι υποχρεωμένο να εξάγει το πετρέλαιό του μέσω Τουρκίας, άρα να έχει καλές σχέσεις με τις κυβερνήσεις της Άγκυρας.

Γι’ αυτό λέμε ότι είναι μείζονος σημασίας η δημιουργία του Κουρδικού Διαδρόμου στη Ροζάβα, γιατί μέσω αυτής οι Κούρδοι θα αποκτήσουν την πραγματική τους ανεξαρτησία.

9 σχόλια:

  1. Σε γενικές γραμμές η ανάλυσή σας είναι σε βασικά σημεία της ορθή.
    Αλλά πρέπει όμως λίγο να τα χαλάσουμε, διατηρώντας ελπίζω την κουβέντα σε κάποια πλαίσια συννενόησης. Θα σας πω τις αντιρρήσεις μου σε σημεία:
    1. Υπάρχει μεν κοινή εθνική στρατηγική, πράγμα διδακτικό για άλλους όπως εμείς, ακριβώς λόγω της κρισιμότητας και της σφοδρότητας των προβλημάτων των Κούρδων, που όμως δεν τους κάνουν να σπάσουν ποτέ κάποια κοινά σημεία, ακόμα και όταν οι αντιφάσεις μεταξύ τους είναι αντικειμενικές και μεγάλες. Όμως παραβλέπετε νομίζω κάπως την μεγάλη διαφορά όσον αφορά το κοινωνικό και πολιτειακό μοντέλο μεταξύ ΡΚΚ και υπολοίπων. Επίσης υπήρχε στο παρελθόν ένα μεγάλο ζήτημα διαφορετικής γεωστρατηγικής ιδεολογίας που δεν είχε να κάνει μόνον με την εγγύτητα της κάθε μίας εθνοτικής ομάδας σε ένα ή δύο αντίστοιχα κράτη. Θέλω να πω πως αρχικά το ΡΚΚ εντάσσονταν, αν και με όρους αυτονομίας και όχι υποτέλειας, στην γενικότερη στρατηγική της εσσδ, αλλά και του αραβικού ριζοσπαστισμού, όσον αφορά το "παλαιστινιακό", την τουρκία κ.λπ, ενώ ο Μπαρζανί είναι γνωστό ότι είχε τις άριστες σχέσεις με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Δεν λέω πως ο ένας είχε δίκιο και οι άλλοι άδικο ή αντίστροφα, αλλά πως έτσι ήταν. Σήμερα και το ΡΚΚ έχει αλλάξει γεωστρατηγικό σχεδιασμό και έχει συγκλίνει με τον Μπαρζανί, με εξαίρεση βέβαια το ζήτημα της σχέσης με τον Ερντογάν και την Τουρκία.
    2. Δεν το λέμε κάποιοι "εμείς", Κούρδοι του ΡΚΚ αλλά και άλλοι έχουν γεμίσει το ίντερνετ, αλλά και με σοβαρότερες δημοσιεύσεις κατηγορούν τον Μπαρζανί για συνωμοσία προδοσία και δωσιλογισμό. Μπορώ σχετικά σύντομα να σας αναφέρω πηγές, αν και τι να πρωτοπρολαβει κανείς. Όμως υπάρχει και σοβαρή καταγγελία και από Γεζίντι πρόσφυγες λίγο μετά την γενοκτονία στο Σενγκάλ ότι ο Μπαρζανί και οι Πεσμεργκά τους εγκατέλειψαν αναιτίως, και σχεδόν τον κατηγορούν για συνωμοσία. Θεωρώ πιθανότερο να υπήρξε εγκατάλειψη θέσεων για στρατιωτικούς λόγους, αλλά οι κατηγορίες παραμένουν.
    3. Αν διαβάσετε το φιλο-δυτικό αλλά έγκυρο κουρδικό σάιτ MESOP που εκφράζει τους Μπαρζανικούς, και γενικά τον πιό φιλοδυτικό χώρο, (το οποίο το έκανα εγω γνωστό με δημοσιεύσεις, αλλά ευχαριστώ δεν έχω πάρει, όπως και το Moon of Alabama, αλλά πάλι έναν καλό λόγο δεν έχω ακούσει, αλλά δεν βαριέσαι, ανοιχτό είναι το ίντερνετ), αν το διαβάσετε, θα δείτε εκεί ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ αντι-αριστερό ΜΙΣΟΣ προς το ΡΚΚ το οποίο είναι μεγάλο και δεν μας βάζει εύκολα σε λογικές περί "ενδοστρατηγικής".
    Νομίζω πως πρέπει να γίνουμε πιο αντικειμενικοί όλοι.
    Νομίζω πως το άρθρο σας αυτό είναι κάπως ρομαντικό και διαφωτίζει αλλά και μπερδεύει, αν και με καλή πρόθεση, το κοινό, επιτρέψτε μου να το κρίνω,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ενδοστρατηγική των Κούρδων είναι ταυτόχρονα και μια υψηλή στρατηγική, την οποία μοιράζονται τα ηγετικά στελέχη των συνιστώσων.
      Επίσης, το ότι συμφώνησαν σε καποιες βασικές αρχές, δεν σημαίνει ότι δεν συγκρούονται καθημερινά πολιτικά και μάλιστα σκληρά ή ότι δεν υπάρχει μεταξύ τους ανταγωνισμός.
      Πάντως, στα μεγάλα ζητήματα υπάρχει συμφωνία των τριών που τηρείται.

      Διαγραφή
    2. @ Εριγένης --- «...ο Μπαρζανί είναι γνωστό ότι είχε τις άριστες σχέσεις με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.»

      Now, we have blexed out boots / Τώρα, μπλέξαμε τα bootια μας... χαχαχα!

      Το «Commentary» («Σχόλιο»), είναι ένα μηνιαίο αμερικανικό περιοδικό (*) με θεματολογία που έχει σχέση με τη θρησκεία, τον Ιουδαϊσμό, την πολιτική, τα κοινωνικά και τα πολιτιστικά. Ο ίδιος ο Woody Allen (Allen Stewart Konigsberg), το 1971, στην κινηματογραφική του κωμωδία «Bananas», κρύβει το πρόσωπό του, κρατώντας μπροστά του ένα τεύχος του περιοδικού «Commentary» (βλέπε σημείο της ταινίας που μια ηλικιωμένη κυρία απειλείται - από 2 ληστές - μέσα σε ένα βαγόνι του μετρό της Νέας Υόρκης)... χαχαχα!

      < https://www.youtube.com/watch?v=eO00H6nwmZE >

      (*) Ιδρύθηκε από την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC) το 1945

      οΟο

      «Ανήσυχη η οικογένεια Μπαρζανί στην πάλη εξουσίας»

      < https://www.commentarymagazine.com/foreign-policy/middle-east/iraq/worried-barzani-family-power-struggle/ >

      οΟο

      «Ο Μπαρζανί εξηγεί το γιατί οι ΗΠΑ δεν πρέπει να εξοπλίζουν τους Κούρδους απ΄ευθείας»

      < https://www.commentarymagazine.com/foreign-policy/middle-east/barzani-illustrates-why-u-s-shouldnt-arm-kurds-directly/ >

      Διαγραφή
  2. Όσο οι τούρκοι καθυστερούν να κινηθούν δυναμικότερα φοβούμενοι αντιδράσεις, οι κούρδοι έχουν ακόμα την ευκαιρία κινούμενοι ταυτόχρονα από δυτικά (καντόνι του Αφρίν) και ανατολικά (καντόνι του Κομπάνι) προς την πόλη Αλ-Μπάμπ, να ενωθούν. Δε χρειάζεται οπωσδήποτε να την καταλάβουν. Απλά να ενωθούν. Δε ξέρω τί έχουν υποσχεθεί οι Αμερικανοί στους τούρκους, βέβαια...Μία τελευταία εξέλιξη: τουρκικά άρματα μάχης πέρασαν σήμερα το πρωί εντός Συρίας και στην περιοχή του χωριού AL-RAI, αρκετά δυτικότερα της JARABULUS...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο.κ. λοιπον..."ο κοσμος δεν ξεχνα τι σημαινει δεξια" :).Συνθημα υψηλης στρατηγικης,αλλα για πολυ λιγους...ελπιζω δε, οι πολλοι να μην την πεσουν μαζικα στους λιγους...Ή ακομη χειροτερα, οι πολλοι λιγοι, να μην μεινουν εντελως μονοι στο υψηλα στρατηγικο τους κοσμο...ή ακομη χειροτερα,να μην εχουμε ενα νεο εμφυλιο, τοσο υψηλοτατης στρατηγικης που ναναι άξια μονο για τον αρη...αμερικης θελουσης πάντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παντως πρεπει να τονιστεί οτι απο ολους τους κουρδικός πληθυσμους ,αυτοι που την πληρώσανε άσχημα ειναι οι πληθυσμοί των γιεζιντι.Και το δυστύχημα των φουκαράδων ειναι οτι αφέθηκαν στις διώξεις γενοκτονίες και βαρβάρους εξευτελισμούς και απο τους δικούς(;) τους Κούρδους σουνιτες στην πλειοψηφία ( αν δε κανω λαθος) μουσουλμάνους . Πανω σε αυτο καλο ειναι να ειπωθούν μερικά πραγματα απο τους επαΐοντες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. If assisting your #1 enemy in becoming stronger and more relevant in areas vital to your survival is strategy, then yes they have one.
    Money and personal gains dictate their moves. Smuggling oil from Iraq and Syria is no different than the save corridors the drug dealers create and use in Amazonia without a nation-centric plan in mind. Take oil out the equation and tell me what u see.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. υψηλη πολιτικη ειναι η πολιτικη που εφτιαξε τον Μικη Ζεζα...αντιθετα,η πολιτικη Παπουλα στο μικρασιατικο μετωπο να στελνει ελληνες στρατιωτες στο εκτελεστικο αποσμασμα ως συμμετεχοντες σε "εξανδραποδισμους" τουρκων πολιτων,δεν μπορει να χαρακτηριστει ως υψηλη πολιτικη ,αν και πολλοι θα την θεωρουν ακομη ως τετοια...σκληρο ισως,αλλα εκ του αποτελεσματος κριθηκαν και οι δυο...ποιος εξαλλου μνημονευει αυτην την τελευταια τακτικη;Ουδεις.Η ιστορια αντιθετως συγχωρεσε τους πραγματικους εξανδραποδισμους...και δυστυχως κατα τα φαινομενα κανεις στην τρεχουσα πολιτικη σκηνη δεν ειναι αξιος να ασκησει υψηλη πολιτικη προς χαριν των ελληνων,αλλα τουναντιον υποχωρουν στην υψηλη πολιτικη ολων των αλλων, θεωρωντας αυτην την υποχωρηση ως δηθεν υψηλη "ελληνικη" πολιτικη,με τα γνωστα αποτελεσματα...αν δεν παρουσιαζεσαι δε,ως απειλη για τους αλλους αλλα μονον για τους δικους σου οπως αρεσκεται και αρεσκοταν να κανει συλληβδην το "ελληνικο" κρατος,ασκεις μπουρδες και ποτε υψηλη πολιτικη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Ελληνική πολιτική σκέψη είθισται να είναι απλόχερη και κινείται με χαρακτηριστική ευκολία στην απόδοση επιθετικών προσδιορισμών

    Αντιθέτως η Κουρδική πολιτική σκέψη είναι ιδιαίτερα φειδωλή. Διακρίνεται δε για την οξυδέρκεια της,και την ειλικρίνεια της.Δεν είναι τυχαίο πως η ανάπτυξη της κριτικής συνείδησης, της κριτικής σκέψης έχουν αναγορευτεί ως βασικοί παράμετροι της αυριανής μέρας στο Κουρδιστάν.Φορείς τις αλλαγής αυτής είναι το PKK-PYD,το κίνημα Gorran και η υγιής κίνηση της διάσπασης σε PUK Μια επόμενη μέρα που θα φέρει το τέλος στον αυταρχισμό των πολιτικών ελίτ τύπου Μπαρζανί-Ταλαμπανί οι όποιες και ευθύνονται τα μέγιστα για την υστέρηση σε KRG αλλά την αποδυνάμωση του Κουρδικού κινήματος.

    Η Αμερικανική διπλωματία έχει αντιληφθεί πως η διαφθορά,οι εσωτερικές συγκρούσεις-έριδες,ο φατριασμός,ο νεποτισμός συνιστούν στρατηγική απειλή για τους αμερικανικούς σχεδιασμούς..Έχει δε προσαρμόσει κατάλληλα την πολιτική της και έτσι αργά ή γρήγορα άπαντες θα συμμορφωθούν.

    Παράλληλα τα Κουρδικά μορφώματα(συνθέτουν-συναπαρτίζουν το Μεγάλο Κουρδιστάν) σε κάθε επίπεδο είναι καταδικασμένα να συνεργαστούν μαζί τους αρμονικά.Η διέξοδος στην Θάλασσα αποτελεί πράγματι απόλυτη αναγκαιότητα για το Κουρδικό Έθνος. Άγνωστο αν αυτή θα λέγεται Μαύρη Θάλασσα,Μεσόγειος Θάλασσα ή Περσικός κόλπος.

    Σε ότι αφορά την επόμενη μέρα για τις φατρίες Μπαρζανί-Ταλαμπανί, το Συλλογικό έργο των Κούρδων δια του Μουράτ Καραγιλάν "Ανατομία Πολέμου στο Κουρδιστάν" την έχει προφητεύσει.

    Η Ιστορία σε αντίθεση με τους Έλληνες διδάσκει τους Κούρδους, για αυτό και κάμουν όλο και λιγότερα λάθη στην στρατηγική-διπλωματία τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.