12/9/16

Ποιος είναι ο Γάλλος Ζακ Λε Παπ στα χέρια του οποίου θα περάσει η περιουσία της Ελλάδας

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη 
Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να πείσει ότι η συζήτηση για τη στελέχωση του Υπερταμείου συνεχίζεται χωρίς να έχει καταλήξει, αλλά στο μεταξύ Reuters, «Le Figaro» και άλλα μέσα ενημέρωσης τοποθέτησαν ήδη ως επικεφαλής του οργάνου που θα διαχειρίζεται ελληνικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισ. ευρώ, έναν Γάλλο τεχνοκράτη, πρώην στενό συνεργάτη της Κριστίν Λαγκάρντ, τον Ζακ Λε Παπ.
Θεωρητικά η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει κλείσει το θέμα του Υπερταμείου από τον περασμένο Ιούνιο. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε και σήμερα είναι ένα από τα 13 προαπαιτούμενα για τα οποία η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα τα ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του μήνα.

Στην Ελλάδα κανείς δεν γνώριζε τον Ζακ Λε Παπ, ο οποίος υπηρετεί ως γενικός επιθεωρητής Οικονομικών στην περιφέρεια του Παρισιού. Την είδηση ότι θα είναι επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου την πληροφορήθηκε πρώτο το Reuters από στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, όπως ανέφερε. Και ποιος μπορεί να ξέρει καλύτερα από τους Γάλλους, καθώς το Γαλλικό Δημόσιο παρέχει τεχνογνωσία και βοηθά το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών στην οργάνωση του Υπερταμείου; Να σημειωθεί ότι η πληροφορία πως επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου θα είναι Γάλλος κυκλοφόρησε αρχικά στην Αθήνα πριν από περίπου δύο εβδομάδες και μάλιστα με την επισήμανση ότι είναι θετική εξέλιξη που προκύπτει από πολιτική συμφωνία της κυβέρνησης με τον Γάλλο πρόεδρο.

Reuters και «Figaro» σύστησαν στο ελληνικό κοινό τον Γάλλο τεχνοκράτη ο οποίος, μεταξύ άλλων, ήταν και γενικός γραμματέας στην Air France-KLM, από την οποία αποχώρησε φέτος το καλοκαίρι. Την περίοδο 2007-2011 είχε διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής στο γραφείο της Κριστίν Λαγκάρντ, όταν η σημερινή επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Προφανώς την περίοδο αυτή δημιούργησε μια καλή επαγγελματική σχέση με την κυρία Λαγκάρντ, η οποία και τον προώθησε στη νέα του θέση στην Ελλάδα. Ο κ. Παπ έχει, επίσης, δουλέψει στα επιτελεία των υπουργών Δικαιοσύνης και Μεταφορών.

Η διαρροή της ταυτότητας του Γάλλου τεχνοκράτη προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση. Αρχικά αξιωματούχος της δήλωσε στο Reuters ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση, χωρίς όμως να αρνηθεί ότι ο κ. Λε Παπ έχει επιλεγεί από τους δανειστές. Αργότερα εκδόθηκε non paper από το υπουργείο στο οποίο αναφερόταν ότι το δημοσίευμα ότι «κλείδωσε» η θέση του προέδρου του εποπτικού συμβουλίου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Η διαδικασία της συζήτησης για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου και της αξιολόγησης των προτάσεων και από τις δύο πλευρές συνεχίζεται. Η καταληκτική απόφαση θα ανακοινωθεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα. Η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής παρουσίασε τις αναφορές προς τους θεσμούς για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, όπως και για τις οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες. Θα ακολουθήσει η σύνταξη της έκθεσης προόδου προς το EuroWorking Group, ώστε -εκτός απροόπτου- το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ.

Πριν από λίγες ημέρες έγινε στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη για τη σύσταση της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ Α.Ε.) όπως αποκαλείται επίσημα το Υπερταμείο. Το εποπτικό συμβούλιο, στο οποίο εκτός απροόπτου όπως φαίνεται θα προεδρεύει ο κ. Λε Παπ, θα εποπτεύει τη λειτουργία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, της νέας εταιρείας με διάρκεια ζωής 99 χρόνια που θα δημιουργηθεί για τη σύσταση του Υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Βάσει του μνημονίου, το νέο Ταμείο θα έχει πενταμελές εποπτικό συμβούλιο, το οποίο και θα επιλέγει το διοικητικό συμβούλιο και θα το ελέγχει - από τις αμοιβές των μελών του μέχρι το έργο του και την απόλυση μελών.

Η ελληνική πλευρά θα διορίσει τα τρία μέλη του εποπτικού συμβουλίου και η Κομισιόν μαζί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τα άλλα δύο, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου. Αντίστοιχα, ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ εγκρίνει το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας και συμμετέχει στην επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατόπιν πλειοψηφίας τεσσάρων μελών, που σημαίνει ότι ουσιαστικά θα έχουν δικαίωμα βέτο και οι δύο πλευρές. Στο Υπερταμείο προβλέπεται να μεταφερθούν ΔΕΚΟ, όπως ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑ.ΣΥ., ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛ.ΤΑ., αλλά και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Σύμφωνα με το non paper του υπουργείου, μεταξύ των κανόνων λειτουργίας του νέου Ταμείου, ότι το ανώτατο όργανο είναι η γενική συνέλευση, δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών. Η πλειοψηφία στο εποπτικό συμβούλιο (3/5) ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, ο πρόεδρός του δεν έχει επιπλέον αρμοδιότητες από τα υπόλοιπα μέλη, ενώ για τα δύο μέλη των θεσμών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών με δικαίωμα βέτο.
Πηγή

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.