1/10/16

Σάββας Καλεντερίδης: Πώς ερμηνεύονται οι δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λοζάνης

  • Ο Μουσταφά Κεμάλ το 1930, πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, επτά χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης, έχοντας δεξιά του τον Ισμέτ Ινονού
Για τους περισσότερους Τούρκους, η Συνθήκη της Λοζάνης αποτελεί τη «συμβολαιογραφική πράξη» ίδρυσης του τουρκικού κράτους και της Τουρκικής Δημοκρατίας και κανείς μέχρι τώρα, πολιτικός ή ιστορικός, δεν διανοήθηκε ποτέ να την αμφισβητήσει συνολικά.

Το έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην 27η Σύνοδο των προέδρων των κοινοτήτων (μουχτάρηδων) στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο Ερντογάν στη δήλωσή του αμφισβήτησε ότι η Συνθήκη της Λοζάνης ήταν μια νίκη της Τουρκίας, όπως παρουσιάζεται από τους κεμαλιστές, και για να δικαιολογήσει τη θέση του αυτή αναφέρθηκε στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία, κατά την άποψή του, ήταν τουρκικά και κακώς παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με την εν λόγω συνθήκη.

Τούρκοι γιορτάζουν τη Συνθήκη της Λοζάνης εκεί όπου υπογράφηκε (φωτ. αρχείου: EPA / Fabrice Coffrini, 2005)
Όσον αφορά την επίθεση στους κεμαλιστές, απομυθοποιώντας τον Μουσταφά Κεμάλ και τον Ισμέτ Ινονού (συντονιστής από την Άγκυρα ο πρώτος, διαπραγματευτής στη Λοζάνη ο δεύτερος), ο Ερντογάν επιχειρεί δυο πράγματα. Το πρώτο είναι η αποδυνάμωση και η άσκηση πίεσης στην κεμαλική αντιπολίτευση, εν όψει εσωτερικών εξελίξεων και αναφερόμαστε στη μετεξέλιξη της Τουρκίας σε Προεδρική Δημοκρατία, με αυξημένο το ρόλο του Ερντογάν.
Το δεύτερο είναι πιο σύνθετο. Ο Ερντογάν και οι συν αυτώ, θεωρούν την εμφάνιση των Νεοτούρκων και στη συνέχεια του Μουσταφά Κεμάλ και των κεμαλιστών στο πολιτικό προσκήνιο της Τουρκίας, ως μια συνομωσία σκοτεινών κύκλων εις βάρος του τουρκικού έθνους και τη δημιουργία του νέου τουρκικού κράτους στα σημερινά σύνορα της Τουρκίας, ως ένα φέρετρο στο οποίο έθαψαν και φυλάκισαν την μεγάλη Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Ο Ερντογάν, με τη δήλωσή του αυτή, θέλει να θάψει στην κυριολεξία τον Μουσταφά Κεμάλ και τον Ισμέτ Ινονού και να τους κατατάξει σε εκείνους που οδήγησαν στην υποβάθμιση του τουρκικού έθνους στην τουρκική ιστορία.
Θέλει επίσης να ξεθάψει και να ανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να ανάγει τον εαυτό του στην σημαντικότερη ηγετική φυσιογνωμία στην Ιστορία του μεγάλου τουρκικού έθνους, μετά τον Μωάμεθ των Πορθητή και ίσως μετά τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή.

(Φωτ.: EPA)
Για να μην παρεξηγηθούμε, οι ανωτέρω χαρακτηρισμοί είναι των νεοοθωμανών και όχι του συντάκτη.
Φυσικά όλα αυτά δεν ξεφύτρωσαν από το πουθενά. Ο Ερντογάν είναι στην κυριολεξία θύμα του «Σχεδίου 2023», που συνέταξαν μεγαλοϊδεάτες νεοοθωμανοί, με βάση το οποίο, εκατό χρόνια μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας (με τη Συνθήκη της Λοζάνης), η Τουρκία θα πρέπει να γίνει ξανά πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υπερδύναμη, μέλος του νέου Συμβουλίου Ασφαλείας, εκπροσωπούσα το μουσουλμανικό κόσμο, για να ορίζει η ίδια τις τύχες του κόσμου, χωρίς να δέχεται διαταγές από κανέναν.
Όμως, εκτός από το «Σχέδιο 2023», θα πρέπει να δούμε το γιατί τώρα.
Ο Ερντογάν καλείται να αντιμετωπίσει τα εξής, σε επίπεδο πολιτικών και γεωπολιτικών εξελίξεων. Πρώτον, την ίδρυση του δεύτερου κουρδικού κράτους στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας, στη βόρεια Συρία. Η ίδρυσή του αποτελεί στην ουσία μια μεγάλη γεωπολιτική ανατροπή και απειλεί όχι μόνο την ενότητα του τουρκικού κράτους, αφού δημιουργεί προϋποθέσεις για την ομοσπονδοποίηση της Τουρκίας και την ίδρυση στο έδαφός της του τρίτου αυτόνομου κουρδικού κράτους, αλλά και το ίδιο το «Σχέδιο 2023».
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της απειλής, αρκεί να σκεφθούμε ότι η Τουρκία χτίζει το τρίτο σε μέγεθος τείχος του κόσμου, με μήκος περίπου 700 χλμ., στα σύνορα με τη Συρία.
Και ένα τέτοιο τείχος δεν το χτίζεις για να τονώσεις τον κατασκευαστικό τομέα (sic). Το χτίζεις για να αντιμετωπίσεις μια απειλή.

Τουρκικά τανκς στα σύνορα με τη Συρία (Φωτ.: EPA)
Δεύτερον, τις εξελίξεις που θα δρομολογήσει στο ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Η Τουρκία, παρά το μέγεθός της, αντιλαμβάνεται ότι στο Κυπριακό είναι σχεδόν μόνη της. Εκεί που σχεδίαζε, με βάση του «Σχέδιο 2023», να μετατρέψει την ανατολική Μεσόγειο στην κυριολεξία σε μια μουσουλμανική λίμνη, υπολογίζοντας ότι θα βρίσκονται στην εξουσία οι ομοϊδεάτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε Αίγυπτο, Λωρίδα της Γάζας και Συρία, τώρα, με την λύση του Κυπριακού, θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει την πλήρη ΑΟΖ της Μεγαλονήσου, εξέλιξη που θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και τις ελληνικές θάλασσες.
Γι' αυτό έγινε η συγκεκριμένη αναφορά από τον Ερντογάν, με την οποία αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης και άρα την κατοχή των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα.
Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που απασχολούν τον Ερντογάν, τα οποία τον ώθησαν να προβεί σε αυτές τις δηλώσεις, όπως οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Προσφυγικό, όπου ο εκβιασμός της Τουρκίας για παραχώρηση της βίζας στους Τούρκους πολίτες μέχρι τον Οκτώβριο δεν έπιασε και η ΕΕ φαίνεται αποφασισμένη να επιμείνει στην εκπλήρωση των 72 προαπαιτουμένων, για να προχωρήσει σ' αυτό το βήμα.
Επίσης, υπάρχει και η πίεση που ασκείται προς την Τουρκία από τη Moody's, που υποβίβασε την τουρκική οικονομία, με ό,τι σημαίνει αυτό, εναντίον της οποίας επιτέθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς ο Ερντογάν στην ίδια ομιλία, χτυπώντας το σαμάρι για να ακούσει ο γάιδαρος.
Το σαμάρι είναι η Moody's και ο γάιδαρος οι ΗΠΑ και οι... κύκλοι τού διεθνούς κεφαλαίου.
Να σημειωθεί ότι και πάλι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι τεταμένες, όχι μόνο λόγω της υποστήριξης που συνεχίζουν να παρέχουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας, αλλά και λόγω της επικείμενης επίσκεψης Πούτιν στην Άγκυρα, για να τεθεί επί τάπητος και να ληφθούν αποφάσεις για τον αγωγό Turkish Stream, που απειλεί στρατηγικά συμφέροντα της Δύσης και των ΗΠΑ.
Το ζήτημα είναι τεράστιο και μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα και απαιτεί σοβαρότητα απ' όλους.
ΥΓ: Εκεί στο ΥΠΕΞ, καλό είναι οι διπλωμάτες να ενημερώνουν και να προφυλάσσουν τους πολιτικούς τους προϊσταμένους. Ορισμένες από τις δηλώσεις τους είναι για τα πανηγύρια. Πονάει το κεφάλι μας με τέτοιες ανοησίες που λένε.

25 σχόλια:

  1. είναι και ανιστόρητος ο Ερντογάν. Τα νησιά δεν ανακτήθηκαν από την Ελλάδα με την συνθήκη της Λωζάνης αλλά 10 χρόνια νωρίτερα μετά τους βαλκανικούς πολέμους (Συνθήκη Βουκουρεστίου να θυμάμαι σωστά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαίρετο άρθρο.
    ΥΓ: Οι δηλώσεις Ερντογάν ήταν χρυσή ευκαίρια να περάσει η Ελλάδα στην αντεπίθεση λέγωντας πως η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σε πολλά σημεία άδικη για την Ελλάδα ! Η Ελλάδα έχασε περιοχές με αμιγώς ελληνικό στοιχείο και επίσης τα αντισταθμιστικά οφέλη της συνθήκης ποδοπατήθηκαν από το τουρκικό κράτος.Αν ήμουν Υπουργός θα συμφωνούσα με το Ερντογάν ! Η Συνθήκη της Λωζάνης όντως θέλει βελτιώσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστό. Η μεγαλύτερη ήττα της Ελλάδος σε αυτή τη συνθήκη ήταν η ανταλλαγή πληθυσμών που είχε καταστρεπτικά αποτελέσματα για τον Ελληνισμό. Νομίζω ότι ο Βενιζέλος το είχε καταλάβει αυτό αλλά μάλλον δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Χάσαμε το έρεισμα μας στις πατρογονικές εστίες των Ελλήνων της Μ.Ασίας, της Πόλης και του Πόντου. Οι εναπομείναντες αποτελούσαν πλέον εύκολη και απροστάτευτη λεία στις ορέξεις των οθωμανών. Οι Τούρκοι έξυπνα επιχειρούν μέσω του προσφυγικού να κάνουν το αντίθετο. Με την επιβολή μουσουλμανικού πηλθυσμού συγκρίσιμου με τον ελληνικό στα νησιά αποκτούν οι ίδιοι έρεισμα σε αυτά και σοβαρά επιχειρήματα για αναθεώρηση των συνθηκών. Το ίδιο πάνω κάτω έκαναν και στην Κύπρο.

      Διαγραφή
  3. The Aegean islands are Greek from the dawn of time, regardless which treaty.
    erdogan will try to take them but he will pay the ultimate cost.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Give me a name of a nation with our history and legitimate claims that choices to be silent. Skopje, Albania, Turkey all have claims against us becuase of our silence.

      Διαγραφή
  4. Dear dreamer Aquilles, ή αγαπητέ ονειροπόλε Αχιλλέα:
    Για να πληρώσει ο Ερντογάν το ύστατο κόστος, ανεξαρτήτως συνθηκών - όπως γράφεις- απαραίτητος -αλλ' ανύπαρκτος- όρος είναι στην εντεύθεν πλευρά του Αιγαίου να υπάρχει λαός σοβαρός, ολιγαρκής και έτοιμος να θυσιαστεί για να σώσει την γή των πατέρων του, όπως ήταν οι ΄Ελληνες του '40, να υπάρχει
    στρατός σωστά οπλισμένος, γυμνασμένος και στελεχωμένος και να υπάρχει πολιτική και πνευματική ηγεσία ελεύθερων και υπερήφανων πατριωτών, αντί
    παλιάτσων εξαγορασμένων και ελεγχόμενων από ξένες μαφίες.
    Και αυτά, Αχιλλέα μου, πάει καιρός που μας τέλειωσαν, σ' αυτή την ωραία και περιζήτητη γη πού είχαμε την τύχη να γεννηθούμε. Και την ατυχία να την βλέπουμε, μοιραίοι και ανήμποροι, να ξεπουλιέται όσο-όσο από τα δουλικά που εκλέξαμε κυβερνήτες, στους εχθρούς που οι πατέρες μας είχανε ταπεινώσει.
    Ξύπνα λοιπόν Αχιλλέα μου, στην ασκήμια της αλήθειας που σε περιβάλλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά μη νομίζεις ότι απέναντι μας έχουμε και κανένα σοβαρό λαό.Δεν χρειάζονται τόσα πολλά.Τους Τούρκους έχουμε απέναντι.Ένα μωσαικό λαών της Ανατολίας.
      Το μόνο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι σχετικώς σύγχρονα όπλα και μία υπερδύναμη μαζί μας (ΗΠΑ ή Ρωσία μάλλον κατ εμέ).Τίποτα άλλο.
      Και με επαγγελματικό στρατό των 1000 ατόμων νικάμε.

      Διαγραφή
    2. Αστεριε, πάντα να θυμάσαι φουκαρα μου φίλε ότι :
      Ή Ελλαδα ποτέ δεν πεθαίνει ....

      Διαγραφή
    3. ναι οπως νικησαμε στην Κυπρο και στα Ιμια. Εσυ θα εισαι στους 1000 η απλα θα παρακολουθεις απο την τηλεοραση;

      Διαγραφή
    4. Στην Κύπρο και στα Ίμια χάσαμε γιατι δεν πολεμήσαμε αφού η πουλημένη πολιτική ηγεσία προτίμησε να παραδώσει έδαφος. Την έκβαση ενός πιθανού πολεμικού γεγονότος όπως και την αντίδραση του Ελληνικού λαού δεν τα μάθαμε ποτέ γιατί αυτή η επιλογή αποκλείστηκε a priori.

      Διαγραφή
    5. ε παντα θα εχουμε μια δικαιολογια. Δεν πολεμησαν Κυπριοι και Ελλαδιτες; Για καποιους ''αγνοουμενους'' και νεκρους και αναπηρους γνωριζω. Καποια αεροπλανα απογειωθηκαν απο Κρητη.

      Διαγραφή
  5. Ξεχνάει ότι η Ανατολική Θράκη , η Κωνπολη και Ίμβρος -Τένεδος παραχωρήθηκαν χωρίς τουφρεκιά.

    Πολύ ''τουρκική'' θεώρηση της Ιστορίας...

    Μήπως να ζητήσουμε συγγνωμη για την κατοχή τουΑιγαίου ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ακομη ενα αρθρο που πιάνει τον ταύρο απο τα κερατά...
    Ανεξάρτητα του τι θα πετύχει τελικά. ο σουλτάνος ( που θα πετύχει να το θυμάστε) εχω να σημειώσω οτι για τη χωρα του δουλεύει με πνεύμα πραγματικού ηγέτη ,με τα δικα του οράματα ,άσχετα αν τα περιςςοτερα περνάνε πανω απο εμας.Και μπορει ,ιςως οι Τούρκοι να μη ειναι ενας σοβαρός λαός,οπως ελεγχθεί,ομως εχει μια ενιαία και δομημένη εθνική συνείδηση ,σε αντίθεση με εμας που είμαστε σκέτο σκορποχώρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συμφωνω απολυτα...δεν υπαρχει πιο χαζος,εθελοδουλος και αυτομισουμενος λαος απο τον αποκαλουμενο ως ελληνικο.Αποδειξη δε αυτου: ο μεταπολεμικος εμφυλιος σε περιοδο αυξημενης πατριωτικης συνειδησης...το μονο πραγμα που μας σωζει ειναι η συμπνοια των "μεγαλων δυναμεων" αναμεσα στις οποιες ειναι και το ισραηλ...ετσι, να ευχομαστε να συμπλευσουν οι ρωσοι,ευρωπαιοι,αμερικανοι και ισρσηλινοι για την διαλυση της ισλαμικης αυτην την φορα τουρκιας...ισως τοτε και μονο τοτε,ολοι εμεις οι αιθεροβαμονες να χαμογελασουμε λιγο...

      Διαγραφή
  7. Οι Συνθήκες εκφράζουν το συσχετισμό δυνάμεων της εποχής που συνομολογήθηκαν και είναι πάντα υπό αίρεση. Δε μας είπε τίποτα καινούργιο ή παράξενο ο Ερντογάν, φυσικά αμφισβητείται ή Συνθήκη της Λωζάνης (βλ.περί τουρκικής μειονότητας κλπ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιατί κύριε Καλεντερίδη, την επομένη του πραξικοπήματος οπερέτα, ο κύριος Ερντογάν ανακουφισμένος ευχαρίστησε τον κύριο Τσίπρα για την στάση του;
    Τι φοβόταν ότι θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα εκμεταλλευόμενη την αδυναμία των τουρκικών ΕΔ;
    Μήπως να θελήσει να λύσει δυναμικά το ζήτημα κατοχής στην Κύπρο;
    Εάν σε Ελλάδα και Κύπρο οι κυβερνήσεις έθεταν σε ετοιμότητα τις ΕΔ και είχαν ανακοινώσει ότι παρέχουν άσυλο σε όλους τους τούρκους στρατιωτικούς που κινδύνευαν από τις εκκαθαρίσεις του Σουλτάνου, το κυπριακό θα είχε λυθεί το ίδιο βράδι χωρίς να ανοίξει μύτη...
    Αλλά είπαμε: πατριώτες και δημοκράτες πολιτικούς θέλουμε και όχι γιουσουφάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα ο ιδιος τοπες:"πραξικοπημα οπερετα"...ανακατευεσαι στην "στοργικη" σχεση ερδογιαννη-ΣΙΑ;...τωρα βεβαια ,υπαρχει κιη περιπτωση να τον ενημερωσαμε εμεις τον ερδογιανη...αλλα παει μακρυα η βαλιτσα...

      Διαγραφή
  9. http://www.militaire.gr/%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b7-%ce%bb%cf%89%ce%b6%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%83-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%b1/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. «Η παράνοια στην τουρκική πολιτική» καλά κρατεί... Από δημοσιεύματα (και post) της 26/04/2013: Ενώπιον της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο ΥπΕξ Αχμέτ Νταβούτογλου, αμφισβητεί τη «Συνθήκη της Λωζάνης» bla bla bla καταλήγοντας την ομιλία του με την ιστορική φράση: «Δεν υπάρχουν σύνορα στο Αιγαίο»!!! Μιλάμε τώρα για Απρίλιο του 2013· να ωρέ ποιον αντιγράφει ο Αλέκσης το 2015... χαχαχα!

    οΟο

    Στο χθεσινό (160930) εξώφυλλο της εφημερίδας «δημοκρατία» (πάνω αριστερά) διαβάζουμε: Εμπρηστικός Ερντογάν ... «ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ»... υπερβολές; Μπα δεν νομίζω!

    Στα «εννιάμερα» του αποτυχόντος πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, δλδ το απόγευμα της Κυριακής, 24ης Ιουλίου 2016, που - όλως τυχαίως - συμπίπτει με την 93η ΕΠΕΤΕΙΟ (*) της ΣΥΝΘΗΚΗΣ της ΛΩΖΑΝΝΗΣ, μεγάλη ΦΩΤΙΑ ξέσπασε κοντά στη βάση του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη (**), με τις Αρχές να κάνουν έρευνες, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, για πιθανή δολιοφθορά. Σύμφωνα με το CNN Turk, η πυρκαγιά απειλούσε κατοικημένες περιοχές και ήδη είχε κάψει ένα γηροκομείο. Για την κατάσβεσή της χρειάστηκαν περισσότερες από 7 ώρες μάχης, ενώ έγινε χρήση και εναέριων μέσων. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν συμμετείχε στην κατάσβεση, αφού το νερό που βρήκαν (τις προάλλες) στον Δία... πήγε ο Τσακαλώτος και το έβαλε στο νέο υπερταμείο (slo-gun gazzetta.gr, sorry!)

    (*) http://www.trt.net.tr/greek/tourkia/2016/07/24/menuma-erntogan-gia-ten-93e-epeteio-tes-sunthekes-tes-lozanes-536457

    (**) πρόκειται για τη βάση «Επίγειας Συμμαχικής Διοίκησης» (LANDCOM) στην περιοχή Sirinyer στον Μπουτζά (***) της Σμύρνης. Η LANDCOM είναι επιφορτισμένη με την βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την αντίδρασης των χερσαίων δυνάμεων της συμμαχίας όταν χρειαστεί να ανταποκριθούν σε μία διεθνή κρίση. (iefimerida.gr/news)

    (***) http://www.ehw.gr/asiaminor/Forms/fLemmaBody.aspx?lemmaid=5446

    oOo

    141003: ...η «Συνθήκη της Λωζάνης» περιλαμβάνει μυστική ρήτρα που ορίζει ως τέλος της ισχύος της το 2023 --- Πηγή: Foreign Policy

    http://mignatiou.com/2014/10/foreign-policy-i-parania-stin-tourkiki-politiki/

    oOo

    Το «Σχέδιο 2023» ενδεχομένως να χρειαστεί αναθεώρηση, αφού οι αρχικοί (;) στόχοι στον κρίσιμο τομέα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας είχαν «εκφραστεί» διά χειρός... Αχμέτ Νταβούτογλου (τώρα εκτός πολιτικής;).

    https://en.wikipedia.org/wiki/2023_vision

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχω την αίσθηση ότι κακώς και αφελώς επιχειρείται από την πολιτική ελίτ της χώρας η υποβάθμιση του ζητήματος με την ερμηνεία ότι πρόκειται για δηλώσεις υποκινούμενες για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης (κάτι τέτοιες μπούρδες έλεγε ο Αρούλης στο ΣΚΑΙ). Και φυσικά η μόνιμη ανοησία που ακούμε από την αριστερόστροφη εξουσία ' να αποφύγουμε εθνικιστικές εξάρσεις κλπ'.
    Ο Ερντογάν τα πιστεύει αυτά που λέει και δεν τα λέει ούτε τυχαία ούτε για πλάκα. Εφόσον μίλησε μία φορά, θα το προχωρήσει το θέμα, το πώς θα το δούμε.
    Ο Τσίπρας από την άλλη δεν κατάλαβα γιατί μπήκε στον κόπο να απαντήσει -έστω και χλιαρά - αφού κατά τον ίδιο δεν υπάρχουν σύνορα και οι λαοί είναι ενωμένοι. Για τα τυπικά χολοσκάει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ωραίο άρθρο άλλη μία φορά απλώς να προσθέσω πως ο Ερντογάν δεν έκρυψε ποτέ τις επεκτατικές διαθέσεις του έναντι της Ελλάδος αντίθετα τις φανερώνει όπου μπορεί. Το πραξικόπημα ωστόσο φαίνεται να επιταχύνει την πραγμάτωση των προθέσεων του αφού είναι απαραίτητο να ενώσει τη χώρα έναντι εξωτερικών εχθρών τώρα που η Τουρκία είναι διχασμένη. Βλέποντας την ανυπαρξία της ελληνικής κυβέρνησης απλώς επιταχύνει τις επεκτατικές του διαθέσεις εποικιζοντας τα νησιά αφενός με τη συνεργασία της ελληνόφωνης κυβέρνησης και αφετέρου αμφισβητώντας ευθέως την κυριαρχία της Ελλάδος ακόμα και σε μεγάλα νησιά και όχι απλώς βραχονησίδες. Όσον αφορά το κυπριακό αν λυθει με όρους αναν δεν θα έχει κανένα πρόβλημα ή Τουρκία να αναγνωρίσει όλη την ΑΟΖ της Κύπρου αφού αυτή θα είναι υπό τον πλήρη έλεγχο του σουλτάνου και φυσικά τότε ακόμα πιο εύκολα θα εμποδίσει την ένωση της ελλγνικης και κυπριακής ΑΟΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο ερντογκαν ειναι ο νεος μαγκας στην περιοχη.Ισοδυναμος του κεμαλ...κανει την αναλυση του,βλεπει την υποχωρηση των ουζα και την ανοδο της ρωσιας.Οσμιζεται την αδυναμια των ουζα...κιεμεις απλα για αλλη μια φορα,ως γνησιοι ηλιθιοι και καθεστηρεμενοι μαο-μαο,προσδοκουμε στην εκ μερκελ πορευομενης "σωτηριας" βριζομενοι αναμεταξυ μας ως δεξιοαριστεροι,υπερθεματιζοντες ποτε την συμμαχια μας με τις ναυτικες δυναμεις,το ισραηλ ή τις χερσαιες δυναμεις, εκθαμβωμενοι απο την ισχυ τους και προβληματιζομενοι για το που θα μετακομισουμε οσο το δυνατον πιο γρηγορα, για να φυγουμε απο την διακυβερνηση των αλητων με τους ομως ομοιαζουμε απολυτως...Στερουμαστε κυριοι προτασεων και λυσεων...Περαν του οτι δεν παραγουμε τιποτα, εχουμε και αδυναμια παραγωγης πολιτικης:Ελπιζουμε στην κοινη αμυνα της ευρωπης, στην εξωτερικη πολιτικη της Ε.Ε. ,στο ΝΑΤΟ κιαλλες τετοιες μπουρδες...το ιδιο καναμε και το '22 ή κανω λαθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το '74 στην κυπρο ,ο μακαριος απεχωρησε μετα το πραξικοπημα του σαμψων...ωραια...αρα τελος ο κινδυνος για την ασφαλεια των ΗΠΑ και του ισραηλ...Αρα νομιμοποιουμαστε να τα δωσουμε ολα στην εισβολη των τουρκων...ανταυτου τι καναμε; Μπουρδες...παραχωρησαμε την μιση κυπρο και μπηκαμε στην ΕΟΚ γιατι ετσι διασφαλιζοταν η "Δημοκρατια"...μας ενοχλει λοιπον ο βλακοφιλης,αλλα οχι η πολιτικη του "εθναρχη"...ελεος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αλλα ξεχασα,εμεις ειμαστε καλοι χριστιανοι:https://youtu.be/1x6lURzBPB4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κιαν δεν εχω καμμια σχεση με το εθνικο μετωπο: https://youtu.be/_NJTmtuIBf4

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.