15/9/16

Σ. Καλεντερίδης στον 9,84 Ηρακλείου Κρήτης: Νέα Γεωπολιτικά δεδομένα σε Κύπρο και Συρία (ηχητικό)

Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αντιληφθούν ότι ο διεθνής παράγοντας και τα μεγάλα συμφέροντα  στο χώρο της ενέργειας, πιέζουν για μία διευθέτηση στο Κυπριακό που θα τους εξασφαλίζει περιβάλλον  «ηρεμίας» για τις επενδύσεις τους στη περιοχή. Αυτό υποστήριξε στον 9.84 ο γεωπολιτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, σημειώνοντας πως με βάση αυτό η Ελλαδική πλευρά δεν πρέπει να  συναινέσει σε μια όποια διευθέτηση, αλλά σε μία μόνιμη και καθαρή λύση στη βάση και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Οι εξελίξεις στη Συρία, δείχνουν μία μερική τροποποίηση των σχεδιασμών με ζωτικό χώρο και για την Τουρκία, αλλά μακροπρόθεσμα με την δημιουργία του Κουρδικού κράτους η Τουρκία μπαίνει σε μία άλλη φάση που ανοίγει ο δρόμος για ομοσπονδοποίησή της . Η Ρωσία τακτικά κέρδισε με την ανοχή προς την Τουρκική εισβολή σε τμήμα της Συρίας, στρατηγικά όμως και η ίδια και οι ΗΠΑ, ουσιαστικά έκαναν λάθος, βγάζοντας τον Ερντογάν  από το γεωπολιτικό «καναβάτσο» που είχε βρεθεί.

4 σχόλια:

  1. οι ΗΠΑ δεν εκαναν λαθος.Απλα οι ΗΠΑ για αλλη μια φορα υποχωρησαν.Και αυτο γιατι απετυχαν στο πραξικοπημα.Οποτε βρεθηκαν στην αναγκη να "παραχωρησουν" στην τουρκια αυτο που αυτη διακαως ηθελε για να μην χασουν το ¨πελατη" -την τουρκια-...https://youtu.be/0apcAh8dtLs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι σοφίας απαύγασμα και σύνεσης, να μπορείς να διακρίνεις τα όρια μεταξύ ρεαλιστικής πολιτικής και δουλοπρέπειας από τη μια και ηρωϊσμού και ανεδαφικότητας από την άλλη. Ωστόσο πάντα το αποτέλεσμα σε δικαιώνει ή σε διασύρει. Θα ήταν σήμερα Μέγας ο Αλέξανδρος, αν ηττάτο στην πρώτη μάχη ή ένας απίστευτος σαλτιμπάγκος (άπαγε της βλασφημίας) που ξεκίνησε με μερικές δεκάδες χιλιάδων στρατού να καταλύσει την τεράστια κραταιά Περσική Αυτοκρατορία; Ελεύθερον το Εύψυχον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Καλεντερίδη, άκουσα ζωντανά την εκπομπή προχτές και σήμερα στην αρχή της. Δεν έχω καταλάβει τι προτείνετε να κάνει η Κύπρος, να αποδεχτεί τη λύση όπως-όπως, επιτρέψτε μου τη φράση, για να έχει όφελος από τους φυσικούς της πόρους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ιωάννη
    δεν έχω όλα τα δεδομένα για να προτείνω λύση.
    Αυτό που συνοπτικά θέλω να πω, είναι ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση στην όποια λύση να ισχύσει το Ευρπωαϊκό κεκτημένο, είναι στρατηγικής σημασίας.
    Επίσης, όσοι έχουν την ιστορική ευθύνη των αποφάσεων, θα πρέπει τη φορά αυτή περισσότερο από ποτέ, να λάβουν υπ' όψιν τον παράγοντα ΧΡΟΝΟΣ.
    Αν δηλαδή μπορούν να γνωρίζουν το πραγματικό χρονοδιάγραμμα της εκμετάλλευσης, θα ήταν πολύτιμο εργαλείο, για να το συνυπολογίσουν, μαζί με τη δύναμη των εμπλεκομένων ενεργειακών γιγάντων, στην απόφαση που θα λάβουν για τη λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.