23/9/16

Η έκδοση των 8 στην Τουρκία των βασανιστηρίων θα είναι έγκλημα

Παναγιώτης Μπαλακτάρης
δικηγόρος
Αμέσως μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην Τουρκία, που έλαβε χώρα στις 15/7/2016, ένα ελικόπτερο της τουρκικής αεροπορίας στρατού ζήτησε άδεια να προσγειωθεί στον Διεθνή Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης "Δημόκριτος". Κατόπιν χορηγήσεως της σχετικής αδείας και την προσγείωση του ελικοπτέρου, διαπιστώθηκε ότι οι επιβαίνοντες ήταν 8 και όλοι στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί.
Η Τουρκία τότε άρχισε να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να μη χορηγηθεί άσυλο στους 8, με απώτερο σκοπό να εκδοθούν αυτοί για να δικαστούν από την τουρκική Δικαιοσύνη.  
Οι κυβερνώντες στη χώρα μας, με ταχύτητα εντυπωσιακή και πριν ακόμη τεθεί επισήμως το ζήτημα της εκδόσεως των 8 από την Άγκυρα, πλειοδότησαν σε υπηρετική διάθεση την γείτονα χώρα. Με σειρά απαράδεκτων δηλώσεων, οι οποίες βάλλουν ευθέως κατά της διακρίσεως των λειτουργιών και της ανεξαρτησίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, έσπευσαν να διαβεβαιώσουν την τουρκική προεδρία, ότι οι 8 θα παραδοθούν. Όλοι θυμόμαστε τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά, να ρέπει προς την ικανοποίηση του αιτήματος του τουρκικού κράτους, ακολούθως τον κ. Τσίπρα να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον ομόλογό του, κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ, με αυτό το περιεχόμενο, υποσχόμενος την εφαρμογή της νομιμότητας, αλλά και «αλληθωρίζοντας», προς την καταπάτησή της, επιλέγοντας, εσχάτως, τη φράση: «οι εμπλεκόμενοι σε πραξικοπήματα δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα».
Τώρα, που παρήλθε ικανό χρονικό διάστημα από την 16η Ιουλίου 2016 και το θέμα είχε απωθηθεί – ορθώς – από τη δημοσιότητα, πληροφορήθηκε ο ελληνικός λαός ότι η αίτηση του ενός απερρίφθη και των άλλων δύο τέθηκε στο αρχείο. Για τους λοιπούς εκκρεμεί η κρίση των αρμοδίων υπηρεσιών. Επίσης, πληροφορηθήκαμε από τη δικηγόρο τους, κα Σταυρούλα Τομαρά, ότι: α) παραβιάσθηκε ο νόμος και η διαδικασία του ασύλου, β) η χειρίστρια των αιτήσεων βασίσθηκε σε γενικές πληροφορίες και συμπεράσματα δικά της και όχι στα πραγματικά περιστατικά και γ) ότι η εν λόγω δικηγόρος υπέβαλε αναφορά εις βάρος της χειρίστριας.
Στην Τουρκία, που είναι το κράτος που ζητεί την έκδοση, η εξευτελιστική και προσβλητική για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια μεταχείριση των κρατουμένων για το πραξικόπημα, η οποία διεθνώς ορίζεται ως βασανιστήρια, έχει απασχολήσει τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης, τους Τούρκους δημοκράτες δικηγόρους, καθώς και την Ένωση Ευρωπαίων Δικηγόρων, ο πρόεδρος της οποίας μάλιστα έστειλε προσωπική επιστολή διαμαρτυρίας στον κ. Ερντογάν.
Στη χώρα μας, αντιθέτως, όσες φωνές προειδοποιούσαν για τη σοβαρή παραβίαση του κράτους δικαίου στην Τουρκία, λοιδορήθηκαν και σχεδόν ουδείς επίσημος φορέας τάχθηκε κατά της εκδόσεως των 8 στρατιωτικών, παρ’ ό,τι απειλείται η ζωή τους, εάν εκδοθούν.
Η τελευταία εξέλιξη, όμως, που πρέπει να αναγκάσει τους δύσπιστους να κάνουν δεύτερες σκέψεις για την εφαρμογή των νόμων στην Τουρκία, είναι η εξής: ο ειδικός εμπειρογνώμονας για βασανιστήρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κ. Χουάν Μέντεζ, ο οποίος επρόκειτο να επισκεφθεί την Τουρκία για να αξιολογήσει την κρατική συμπεριφορά και τους τρόπους που επιλέχθηκαν για να επιβληθεί αυτή στους κρατουμένους – κατηγορουμένους για το πραξικόπημα, ενημερώθηκε για την μονομερή αναβολή της επισκέψεώς του, αφού είχαν προηγηθεί διαδοχικές παρατάσεις των ημερομηνιών που είχε προτείνει ο ίδιος. Η Άγκυρα με τη φράση: «είμαστε πολύ απασχολημένοι για να αφιερώσουμε χρόνο στην επίσκεψη» ανέβαλε ή ενδεχομένως ακύρωσε την επίσκεψη του εμπειρογνώμονα του Ο.Η.Ε., ώστε να αποφύγει τη διαπίστωση που οι γνωρίζοντες τής καταμαρτυρούν. Δηλαδή, την αποκάλυψη σε παγκόσμιο επίπεδο, ότι έχει υποβάλει τους κατηγορουμένους για το πραξικόπημα σε βασανιστήρια. Ο κ. Μέντεζ είπε, ότι αυτή η ακύρωση «στέλνει το λάθος μήνυμα», το οποίο – ισχυριζόμαστε εμείς – δεν λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.
Η σταδιακή διεθνής αναγνώριση του γεγονότος, ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί βασανιστήρια, αφαιρεί τα επιχειρήματα εκείνων που τάσσονται υπέρ της εκδόσεως των 8.
Η ενθάρρυνση ή επιδοκιμασία ή πίεση της κυβερνήσεως της πατρίδας μας στις αρχές, να ενεργήσουν κατά παράβαση των νόμων στην προκειμένη περίπτωση και να στείλουν τους 8 στην αιτούσα χώρα, ενώ τελεί εν γνώσει των βασανιστηρίων που τελούνται, ισοδυναμεί με την αποδοχή τους. Κι αυτό είναι έγκλημα…


4 σχόλια:

  1. Η κυβέρνηση έχει υποκύψει σε όλες τις δυσκολίες που συνάντησε μπροστά της, παρότι ο Βενιζέλος είχε προειδοποιήσει προ πολλού τον Τσίπρα. Έχει κανένας αμφιβολία για την κατάληξη αυτής της υπόθεσης; Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι έκανε μέχρι τώρα. Θα ενδώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευριπίδης Μπίλλης

    με τον κατοχικό πρωθυπουργό κ. Τσίπρα να επεμβαίνει έμμεσα άλλη μια φορά απαράδεκτα στην Ελληνική δικαιοσύνη στη συνάντηση του στην νέα Υόρκη με τον Ερτογάν και να λέει δουλοπρεπώς ως να ήταν çocuk του Ετρτογάν (έτσι έδειχνε) ότι, «δεν θέλει στασιαστές στην Ελλάδα».

    Στο 13:38 του https://www.youtube.com/watch?v=xm31TSLjvXA και επίσης
    https://www.flickr.com/photos/85915004@N03/29757537042/in/dateposted-public/ .

    Άλλη μία εθνική ντροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα δωθουν φιλε μου......η για την ακρίβεια εχουν δοθεί απο την πρωτη στιγμη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαριονετα ειναι. Δεν αποφασιζει αυτος. Ο,τι του υπαγορευουν οι Αμερικανοι και οι Γερμανοι κανει.Παρτε το αποφαση η χωρα ειναι υπο κατοχη. Οι κουισλινγκ ειναι απλοι υπαλληλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.