19/8/16

Μόνιμη αποθήκη η Ελλάδα: Το γερμανικό Plan B για τους μετανάστες

Το Βερολίνο προετοιμάζεται πλέον σοβαρά για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, έχοντας συντάξει τις βασικές γραμμές ενός Plan B. monimi-apothiki-i-ellada-to-germaniko-plan-b-gia-tous-metanastes 
Το Βερολίνο προετοιμάζεται πλέον σοβαρά για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό, έχοντας συντάξει τις βασικές γραμμές ενός εναλλακτικού σχεδίου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δημιουργία μονιμότερων δομών στην Ελλάδα αλλά και άσκηση πίεσης προς την Αθήνα στην περίπτωση που αυτή αρνηθεί να συνεργαστεί με βάση τα νεά δεδομένα.

Σύμφωνα με όσα φέρνει στη δημοσιότητα το περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το Βερολίνο εκτιμά ως ασαφείς και απρόβλεπτες τις εξελίξεις στην Τουρκία, χωρίς να αποκλείει ένα ναυάγιο της συμφωνίας για το προσφυγικό, παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες δηλώσεις.

Στην περίπτωση που πράγματι ναυαγήσει η υπάρχουσα συμφωνία, τότε το εναλλακτικό σχέδιο περιλαμβάνει πιο αξιόπιστη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, συγκέντρωση των προσφύγων σε κέντρα υποδοχής στα σύνορα, κατανομή τους βάσει ποσόστωσης και υποχρεωτική συνεργασία της Ελλάδας, με τη χρήση οικονομικής πίεσης εάν χρειαστεί.


H γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Βολφγκάνγκ Σόιμπλε
H γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Βολφγκάνγκ Σόιμπλε
 

Oι εξελίξεις στην Τουρκία και το προσφυγικό

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα, ο πρόεδρος Ερντογάν εξαπέλυσε ένα «πογκρόμ» εναντίον όχι μόνο υποστηρικτών του κινήματος Γκιουλέν -το οποίο κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από τη στάση- αλλά και αντιφρονούντων και φιλοκουρδικών οργανώσεων, δημοσιογράφων και εφημερίδων. Οι διώξεις έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Ευρωπαίων που μιλούν ανοιχτά πλέον με παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με μία χώρα η οποία δεν σέβεται το κράτος δικαίου. Από τη μεριά του, ο Ερντογάν ανταπαντά ότι η ΕΕ δεν τον στήριξε όσο περίμενε και πραγματοποιεί μια σαφή στροφή προς άλλους συμμάχους αποκαθιστώντας τις σχέσεις με τη Μόσχα. Την ίδια στιγμή, διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι εάν η ΕΕ δεν προχωρήσει άμεσα στην άρση της βίζας για τους τούρκους υπηκόους, τότε η συμφωνία για το προσφυγικό βρίσκεται στον αέρα. Όπως είναι σαφές, οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης για τη χώρα μας θα είναι ιδιαιτέρως σοβαρές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την 15η Ιουλίου, ημέρα της απόπειρας πραξικοπήματος, έχει καταγραφεί αύξηση κατά 84% των προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας.
Ειδικότερα, βάσει των επίσημων στοιχείων του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, μεταξύ 16ης Ιουλίου και 11ης Αυγούστου καταγράφηκαν συνολικά 2.267 νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα υποδοχής σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω, Κάλυμνο και Καστελόριζο. Στο αντίστοιχο διάστημα των 27 ημερών πριν την εκδήλωση του τουρκικού πραξικοπήματος, δηλαδή από τις 18 Ιουνίου έως και τη 14η Ιουλίου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αφίχθησαν 1.233 υπήκοοι τρίτων χωρών.


Υποστηρικτές του τούρκου προέδρου στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη
Υποστηρικτές του τούρκου προέδρου στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη
 

Το γερμανικό Plan B: Νέες πιέσεις προς την Ελλάδα

Όπως αποκάλυψε το Der Spiegel, το Plan Β του Βερολίνου στην περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας περιλαμβάνει πιο αξιόπιστη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, συγκέντρωση των προσφύγων σε κέντρα υποδοχής στα σύνορα (σσ. Ελλάδα), καταγραφή και κατανομή τους βάσει ποσόστωσης και υποχρεωτική συνεργασία της χώρας μας, ακόμη και με απειλή ή χρήση οικονομικής πίεσης εάν χρειαστεί.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό, παρότι επισήμως το Βερολίνο τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία αφορμή κατάρρευσης της συμφωνίας, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αποτυχίας της, καθώς οι επιπτώσεις των τρεχουσών εξελίξεων στην Τουρκία είναι «απολύτως ασαφείς». «Δεν αποκλείεται εκ νέου ανάγκη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημειώνεται στο έγγραφο.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, ήδη διαπιστώνονται προβλήματα στην επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία και, αν η συμφωνία αποτύχει, θα πρέπει τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας «να προστατευτούν αξιόπιστα» από την FRONTEX.


«Πρέπει να εξασφαλιστεί η συνολική συνεργασία της Ελλάδας - και με τη χρήση οικονομικής πίεσης. Διαφορετικά υπάρχει η απειλή να υποχωρήσουμε σε μια συνοριακή γραμμή, η οποία μπορεί να κρατηθεί μόλις στα Δυτικά Βαλκάνια» αναφέρεται στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών
«Πρέπει να εξασφαλιστεί η συνολική συνεργασία της Ελλάδας - και με τη χρήση οικονομικής πίεσης. Διαφορετικά υπάρχει η απειλή να υποχωρήσουμε σε μια συνοριακή γραμμή, η οποία μπορεί να κρατηθεί μόλις στα Δυτικά Βαλκάνια» αναφέρεται στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών
Πρόσφυγες οι οποίοι φθάνουν στην Ευρώπη ή δεν μπορούν να απορριφθούν για ανθρωπιστικούς λόγους, «θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε κέντρα υποδοχής κοντά στα σύνορα, να καταγράφονται και να κατανέμονται βάσει ποσόστωσης στα κράτη-μέλη», επισημαίνεται στο έγγραφο, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται: «Πρέπει να εξασφαλιστεί η συνολική συνεργασία της Ελλάδας - και με τη χρήση οικονομικής πίεσης. Διαφορετικά υπάρχει η απειλή να υποχωρήσουμε σε μια συνοριακή γραμμή, η οποία μπορεί να κρατηθεί μόλις στα Δυτικά Βαλκάνια».
«Μια διεύρυνση των ελέγχων στα γερμανικά σύνορα με την Ελβετία και την Γαλλία, μπορεί να καταστεί απαραίτητη, σε περίπτωση μετακίνησης των μεταναστευτικών οδών. Για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της επαναπροώθησης, τρίτες χώρες έχουν μια ενισχυμένη σημασία: Η προθυμία και η δυνατότητά τους για συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί οικονομικά», καταλήγει το περιοδικό, αναφερόμενο στο περιεχόμενο του εγγράφου του υπουργείου Οικονομικών.


Πρόσφυγες οι οποίοι φθάνουν στην Ευρώπη ή δεν μπορούν να απορριφθούν για ανθρωπιστικούς λόγους, «θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε κέντρα υποδοχής κοντά στα σύνορα, να καταγράφονται και να κατανέμονται βάσει ποσόστωσης στα κράτη-μέλη», επισημαίνεται στο έγγραφο
Πρόσφυγες οι οποίοι φθάνουν στην Ευρώπη ή δεν μπορούν να απορριφθούν για ανθρωπιστικούς λόγους, «θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε κέντρα υποδοχής κοντά στα σύνορα, να καταγράφονται και να κατανέμονται βάσει ποσόστωσης στα κράτη-μέλη», επισημαίνεται στο έγγραφο
 

Η στάση της Κομισιόν

Από τη μεριά της πάντως η Κομισιόν φαίνεται να επιμένει σε μια επιφυλακτική στάση, τονίζοντας ότι η συμφωνία με την Τουρκία για τους πρόσφυγες εφαρμόζεται κανονικά. Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής επανέλαβε τη θέση ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ότι θα ήταν λάθος ο τερματισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε, σε μια στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν το αντίθετο εντός Ευρώπης.


Αντίθετος σε μια παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Αντίθετος σε μια παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η ενταξιακή διαδικασία βασίζεται σε προαπαιτούμενα και κεφάλαια, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο σεβασμός στο κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.
Πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει «εκτιμήσεις και εικασίες», όπως η πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στην ΕΕ, πως το 2023 οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας θα έχουν ολοκληρωθεί.

 http://www.thetoc.gr/politiki/article/monimi-apothiki-i-ellada-to-germaniko-plan-b-gia-tous-metanastes

3 σχόλια:

  1. ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ. Ἡ Ναζιστική παράκρουση συνεχίζεται:
    Πιστεύω ὅτι ἀπό τήν ἀρχή τῆς "ἀμερικανικῆς ἄνοιξης" στήν Συρία, ἡ Γερμανία τελοῦσε σέ γνώση τῶν κινήσεων καί ἐπιδιώξεων Σόρος καί διαμόρφωσε τό δικό της σχέδιο γιά τό προσφυγικό, ἔτσι ὥστε νά μοιάζει ὅτι πρόκειται γιά έφαρμογή τοῦ σχεδίου τῆς παγκοσμιοποοιήσεως πού προωθεῖ ὁ Σόρος, ἀλλά νά ἐνισχυθῆ πράγματι ἡ Γερμανία μόνον, καί δή καί σέ βάρος τῶν ΗΠΑ:
    Τό σχέδιο τῆς Γερμανίας ἦταν ἡ πληθυσμιακή ἀλλοίωση ὅλης τῆς Εὐρώπης, μέ καμία σχεδόν πληθυσμιακή ἀλλοίωση στήν ἴδια τήν Γερμανία, ὅπου οἱ ξένοι ἐργαζόμενοι, Εὐρωπαῖοι καί μή, θά ἀποτελοῦσαν ἕνα "χειρουργικό" mind drain ἀπό ἄλλες χῶρες, σέ εἰδικευμένους ἐπιστημόνες.
    Εἰδικά ὅμως γιά τήν Ἑλλάδα, σχεδιάθηκε ἐξ ἀρχῆς καί ἴσως πρίν κάν ξεσπάσει ἡ κρίση τῆς Συρίας, κάτι διαφορετικό.
    Ἔχω τήν ὑποψία πού συνεχῶς μοιάζει ὅτι ἐπιβεβαιώνεται ἀπό τά γεγονότα, ὅτι σχεδίασε ὁ Σόϊμπλε τήν κατάληξη τῆς προσφυγικῆς κρίσεως - πού ἀργά ἤ γρήγορα θά προέκυπτε λόγω τῆς οἰκονομικῆς ἀφαιμάξεως καί χειροτερεύσεως τῶν χωρῶν τῆς Ἀφρικῆς, καί λόγω τῶν σχεδιασμένων ὑπό τῆς Δύσεως ἀναταραχῶν καί πολέμων στήν Β.Ἀφρική, στήν Μέση Ἀνατολή καί στήν ΝΔ Ἀσία μέχρι τήν Κίνα καί τήν Ἰνδία - ἔτσι ὥστε νά ἀποβῆ αὐτή ἡ προσφυγική κρίση σέ βάρος τῆς Ἰταλίας, τῆς Ἱσπανίας-Πορτογαλίας καί ἰδίως σέ βάρος τῆς Ἑλλάδας. Γι' αὐτό ἀκριβῶς ἀπό τό 2010 καί πρίν ἐκδηλωθοῦν οἱ προσφυγικές ροές, πέτυχε ἡ Γερμανία, νά ὑποβαιμίσῃ οἰκονομικά τίς χῶρες Ελλάδα, Ἰταλία, Ἱσπανία, Πορτογαλία. Αὐτό σέ ἀγαστή σύμπνοια μέ τά σχέδια Σόρος, παρά τίς ἐπί μέρους μικροδιαφορές τους, ὅπως ἡ ἐπανυποταγή τοῦ εὐρώ στό δολλάριο.
    Ὡς πρός τήν Ἑλλάδα, ὅμως, στόχος τοῦ "δαιμονίου" (γραμμῆς Μέττερνιχ-Κίσσνγκερ στά ἐξωτερικά θέματα) Ὑπουργοῦ Οἰκονομικῶν τῆς Γερμανίας, φαίνεται ὅτι εἶναι νά ἐξαθλιωθῆ καί νά ἀλλοιωθῆ πληθυσμιακά ὁ Ἑλληνικός λαός πάρα πολύ, καί ἔτσι, νά μήν πληρώσῃ ἡ Γερμανία οὔτε τό κατοχικό δάνειο οὔτε τίς φυσικά καί νομικά ὀφειλόμενες πολεμικές ἀποζημιώσεις. Ἡ Ναζιστική παράκρουση συνεχίζεται.
    Καί ἡ ἐπιλογή ἀπό τήν Γερμανία καί τούς "δανειστές" κομμάτων πού προωθοῦν τήν μετανάστευση κλπ, καί τό ἄδειασμα τῶν φιλοαμερικανῶν ("δεξιῶν"), ἐκεῖ ὀφείλεται.
    -Καί ἔγιναν καί θά γίνουν αὐτά - εἰρήσθω φιλικῶς γιά τούς Γάλλους ὡς ἑπὀμενα θύματα τῆς Γερμανικῆς Εὐρώπης, ἄν φύγουν ἀπό τήν ἐπιρροή καταστρεπτικῶν πολιτικῶν τους - κάτω ἀπό τήν διεθνῆ ἰδεολογική κάλυψη τῆς ὑποτιθέμενης "Γαλλογερμανικῆς" φιλίας, πού μεταφράσθηκε ἤδη στό πρότζεκτ "Εὐρωπαϊκή Ἕνωση"-Εὐρωζώνη: Ὄταν ὁ Ντε Γκώλ μιλοῦσε στήν γερμανική νεολαία μετά τόν Β παγκόσμιο πόλεμο, καί προσέφερε ἁπλόχερα στούς ἀχάριστους ὅπως ἀποδεικνύεται σήμερα Γερμανούς τό δῶρο τῆς Γαλλογερμανικῆς φιλίας, δέν εἶχε βαθεία ἐπίγνωση του τί Φρίκη εἶχαν περάσει ἄλλοι λαοί (πλήν τοῦ Γαλλικοῦ πού γλίτωσε πάρα πολλά δεινά λόγῳ τῆς στάσεως τοῦ Πεταίν) ἀπό τούς Γερμανούς Ναζί. Καί φυσικά δέν φανταζότανε, ὅτι ἡ Γαλλογερμανική φιλία, θά μετατρεπόταν ἀπό ἀνθρώπους ὅπως ὁ Σόϊμπλε, καί τούς ἀχάριστους ἐπιγόνους τῶν Ναζί, σέ οίκονομικό ἐργαλεῖο γιά ἕνα τέταρτο Ράϊχ, μέ στόχο πάλι τήν κυριαρχία τῆς Γερμανίας ἐπί τῆς Εὐρώπης ἀλλά καί παγκοσμίως, αὐτήν τήν φορά ὑπογείως καί μέ τήν χρήση τῶν ὑπολειμμάτων τοῦ ναζισμοῦ (Κεντρική καί Α. Εὐρώπη, ἀλλά καί Ἑλλάδα εἰ δυνατόν) καί τήν ἐργαλειοποίηση τοῦ ἀναδυόμενου στήν Τουρκία ἰσλαμοναζισμοῦ (πρότζεκτ Ερντογκάν πού ἐξετράπη ἤδη τῆς προδιαγεγραμμένης πορείας του).
    Εὐτυχῶς δέν εἶναι ὅλοι οἱ Γερμανοί τῆς ἰδίας κατευθύνσεως καί γίνονται καί σωστές κινήσεις, ὅπως ἡ ἀναγνώριση τῶν γενοκτονιῶν πού ἔκαναν οἱ Τοῦρκοι στόν 20ό αἰῶνα. Ὑπάρχει ὅμως κίνδυνος καί αὐτά νά χρησιμοποιηθοῦν ἀνάποδα τελικῶς, ἀπό τήν γραμμή Σόϊμπλε-σκληροπυρηνικῶν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Dear Socrates,
    Your analysis, that might be 100% on target, lacks a key component: our responsibility. In a country where a government lost ground to a title "scandal" that nobody knew what it entailed, we sleep at ease even though we know we are led to the abyss by traitors. These traitors are not abstract shady organizations, but physical people with know addresses and whereabouts.
    Maybe Greece needs a 2nd Amendment in its Constitution.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο μακρυά μας είναι ακόμη ο κίνδυνος των "τζιχαντιστών"; Στην ΕΕ είναι ο καθένας κι επάνω του και ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Εδώ τι μέλλει γενέσθαι;

    Από τη σπαραζόμενη Λιβύη η μεγάλη απειλή της Κρήτης

    12χρονος ο βομβιστής στην τουρκία! Αλήθεια, υπάρχουν καμικάζι ανάμεσα στα ασυνόδευτα “προσφυγόπουλα” στην Ελλάδα;

    Ασχολείται κανείς στα σοβαρά με το θέμα; Διότι βλέπω μία αισιοδοξία, κυρίως στην κυβερνητική πλευρά, σαν να είμαστε στο απυρόβλητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.