19/8/16

Ολάντ: Πώς αποφεύχθηκε το Grexit στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου 2015 στις Βρυξέλλες

 Εξομολογήσεις του Γάλλου Προέδρου σε βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε
Παρίσι
Ελληνικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το βιβλίο των Αντονίν Αντρέ και Καρίμ Ρισουλί «Ιδιωτικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο» με εξομολογήσεις του Φρανσουά Ολάντ στους δύο συγγραφείς.
Το βιβλίο καλύπτει το διάστημα από τις 17 Φεβρουαρίου 2012 ώς τις 24 Μαΐου 2016 και ρίχνει φως στην πολύκροτη 17ωρη διαπραγμάτευση με τον Γάλλο Πρόεδρο να ξεκαθαρίζει πως ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που ξεμπλόκαρε τη διαδικασία και αποσόβησε το Grexit. Σε δύο κεφάλαια, το 20 και το 21 γίνεται αναφορά στον «φίλο Τσίπρα» και φυσικά στις δραματικές διαπραγματεύσεις του περυσινού καλοκαιριού.

Το κεφάλαιο «20» με τίτλο: «Ο φίλος Τσίπρας» είναι αφιερωμένο στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου του 2015, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την αφήγηση του Ολάντ:
«Το Σάββατο 11 Ιουλίου 2015 η τύχη της Ελλάδας αποφασίζεται στις Βρυξέλλες, αλλά ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται στο σπίτι του Λιν Ρενό για ένα δείπνο με τον Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και τον Εμανουέλ Μακρόν. Παρακολουθεί με προσοχή τις διαπραγματεύσεις χάρη στον Μισέλ Σαπέν που βρίσκεται εκεί. “Γύρω στις 2 το πρωί, με παίρνει τηλέφωνο για τελευταία φορά και είναι πολύ απαισιόδοξος. Κάποιοι Ευρωπαίοι υπουργοί είναι στα όρια τους να βρίσουν τους Έλληνες. Είναι πολύ δύσκολα... Μόλις φτάνω στο Συμβούλιο των Βρυξελλών (την επομένη) στις 4 το απόγευμα η ατμόσφαιρα είναι καλύτερη. Ο Μισέλ Σαπέν μού δίνει καθησυχαστικά μηνύματα. Οι Γερμανοί είναι λιγότερο... σκληροί. Τελικά, οι πλευρές θα έρθουν σε συμφωνία την επομένη».

Οπως προκύπτει από τις ιδιωτικές συζητήσεις των συγγραφέων με τον Ολάντ το βράδυ της 12ης Ιουλίου, ξημερώνοντας η 13η Ιουλίου, το κλίμα ήταν πολύ βαρύ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ολάντ διεμήνυε σε όλους τους τόνους πως δεν μπορούσε να 'πάει παραπέρα'.

Ειδικότερα, στο κεφάλαιο 21, με τίτλο «Βοήθησέ με να σε βοηθήσω», ο γάλλος πρόεδρος αναφέρει: «Γύρω στις 6 το πρωί, οι συζητήσεις ήταν εντελώς μπλοκαρισμένες. Εκεί πίστεψα ότι θα τελειώσει άσχημα, διότι ο Τσίπρας ήταν στα όρια του και έλεγε ότι δεν μπορούσε να πάει παραπέρα. Αυτό επιλύθηκε χάρη σε μια συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τον Τουσκ, τη Μέρκελ και τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας αποχωρεί για να διαπραγματευτεί με την ομάδα του και επιστρέφει με μια πρόταση για το Ταμείο που επιτρέπει επιτέλους τη συμφωνία. Είναι εκείνος που ξεμπλοκάρει την κατάσταση. Με τη στήριξή μας, αλλά αυτός το έκανε».

Το βιβλίο κυκλοφόρησε σήμερα, Πέμπτη, στα γαλλικά βιβλιοπωλεία και παρουσιάζεται εκτενώς από τα γαλλικά ΜΜΕ.
BHMA

3 σχόλια:

  1. Τετ 15/7/2015

    «Θάρσει˙ λέγων ταληθές ου σφαλή ποτέ (έχε θάρρος˙ όταν λέγεις την αλήθεια, δεν θα σφάλεις ποτέ). (Σοφοκλής)»

    Πριν από λίγο, όταν είδα στην τηλεόραση τον κ. Τσίπρα να δίδει συνέντευξη, αυθόρμητα άλλαξα κανάλι. Δεν αντεχότανε, να τον ακούσω.
    Το ίδιο πιστεύω, έκαναν και οι περισσότεροι Έλληνες.

    Αποτελεί καθήκον μας να αναλύσουμε αν όσα συνέβησαν, που δημιουργούν αυτά τα συναισθήματα, προέκυψαν από εκβιασμό ή σχεδιασμό;;

    Είναι γνωστό ότι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που εκπροσωπούσε το 4% αυτών που τον ψήφισαν το 2015, πλην της πατριωτικής αριστερής (οι πραγματικοί αριστεροί είναι πατριώτες) ομάδας του κ. Λαφαζάνη, πλην του πατριωτικού ΔΗΚΙ και άλλων πατριωτών, περιελάμβανε και πολλά νεοταξικά γνωστά ψευτοαριστερά «λουλούδια».

    Που ήταν οι «καλύτεροι» νεοταξικοί

    Ελπίσαμε ότι η συνεργασία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ, σήμαινε τον παραμερισμό των νεοταξικών αυτών από τον κ. Τσίπρα

    Μέχρι, πλην άλλων προηγηθέντων, που μας έφερε τη συμφωνία τέρας.

    Οι ΣαμαροΒενιζέλοΠοταμήσιοι, όσον και αν το ήθελαν, δεν θα τολμούσαν ποτέ, μετά τα όσα έχουν γίνει τα 5 τελευταία χρόνια, να φέρουν τέτοια «πατριωτικιή» συμφωνία.

    Μόνον ένας κατά τη γνώμη μου ηρωοποιημένος Τσίπρας, θα μπορούσε να τολμήσει κάτι τέτοιο.

    Ας θυμηθούμε τι έγινε.

    Πρώτα μας έκανε υπερήφανους με την αποπομπή της τρόικας.
    Μετά με την εξαιρετική εκπροσώπηση μας από τον εξαίρετο Καθηγητή Βαρουφάκη.

    Κάποιο προειδοποιητικό συννεφάκι για όσα θα ακολουθούσαν είχαμε με την αντικατάσταση του Καθηγητή Βαρουφάκη από τον γνωστό σε μένα «αριστερό» κ. Τσακαλώτο.

    Αμέσως όμως μετά το ξεχάσαμε και είπαμε ότι τα πράγματα τα χειρίζεται ο κ. Τσίπρας, όταν, περιέργως του επετράπη να ομιλήσει στην Ευρωβουλή σε παγκόσμια μετάδοση.

    Και γίναμε υπερήφανοι για το απίθανο γόητρο και τη διεθνή προβολή του πρωθυπουργού μας.

    Ακολούθησε το δημοψήφισμα με το 62% που αν δεν υπήρχε το κάπιταλ κοντρόλ θα ήταν 80%.

    Που ανέβασε ακόμα περισσότερο στα ύψη το γόητρο του κ. Τσίπρα.

    Και επιτυχών αυτό το απαράμιλλο γόητρο ο κ. Τσίπρας μας έφερε αυτήν την προδοτική συμφωνία που κανένας Σαμαράς δεν θα τολμούσε να φέρει γιατί θα γινόταν επανάσταση.

    Ποιος όμως θα διανοείτο να εναντιωθεί στον κ. Τσίπρα που έκανε όλη την οικουμένη να ομιλεί για αυτόν.

    Όλα τα ανωτέρω δείχνουν σχεδόν με βεβαιότητα ότι υπήρξε ένα καλά εκπονημένο σχέδιο για όσα έγιναν και τη λεηλασία του Εθνικού πλούτου που ήδη άρχισε (ανωτέρω, Εθνικό σκάνδαλο: Υποθήκευσαν τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες δύο ημέρες πριν παραχωρήσουν δικαιώματα εξόρυξης!)

    Με επανάληψη της αδιαμφισβήτητης πικρής αλήθειας, ότι οι ΣαμαροΒενιζελοΠοταμήσιοι ποτέ δεν θα τολμούσαν να φέρουν τη συμφωνία που μας σέρβιρε ο διεθνούς φήμης «επαναστάτης» Αλέξης.

    Και μία πρόβλεψη. Ο κ. Τσίπρας θα προβεί άμεσα στη διενέργεια εκλογών, πριν γίνουν φανερά τα ανωτέρω σε όλον τον κόσμο. Ώστε, όπως ίσως νομίζει, ανενόχλητα να εφαρμόσει τη συμφωνία «σωτηρίας» μας.

    Τέλος θλιβερές και αφελείς πολλές ακουόμενες απόψεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λαός που δε θυμάται την ιστορία του ειναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει. Ο Βαρουφάκης στο όνομα του οποίου πολλοί πίνουν νερό θα έπρεπε να είναι προφυλακισμένος γιατί καταρράκωσε τη χώρα ακόμα περισσότερο. Σαν τον Alfredo Serrano. Στο μέλλον θα αποδειχθεί ο πλήρης ρόλος του και αυτού και όλων των δικών του και κανείς δε θα τους γλιτώσει από την λαϊκή οργή. Κανείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μας κατέστρεψε ο Γάλλος για να σώσει τη Γαλλία.Και μετα σου λένε ΕΛΛΑΣ Γαλλία συμμαχία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.