2/8/16

Πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Τουρκίας: Η CIA ήταν πίσω από το πραξικόπημα

«Υπήρξε ξένη υποστήριξη σε αυτή τη στάση. Θα ήταν αφύσικο να μην υπάρχει. Πού ζει ο Γκιουλέν; Στις ΗΠΑ. Ποιος του δίνει την ευκαιρία; Η CIA». Με αυτά τα λόγια ο Τούρκος πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ιλκέρ Μπασμπούγ επέρριψε ευθύνες στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η CIA είχε σχεδιάσει να εκμεταλλευτεί το κίνημα του Γκιουλέν, προκειμένου να πλήξει τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ).

«Νομίζετε ότι τυχαία έχει ο Γκιουλέν άδεια παραμονής στις ΗΠΑ; Πιστεύετε ότι η CIA δεν θα τον χρησιμοποιούσε;» διατύπωσε ρητορικό ερώτημα μιλώντας στο CNN Türk.
Κατά τον Ιλκέρ Μπασμπούγ η απόφαση της Ουάσινγκτον για έκδοση ή μη του Γκιουλέν θα κρίνει αν εξακολουθεί να τον χρειάζεται ή «αν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του».
Το κίνημα του Γκιουλέν είναι κατά τον πρώην Αρχηγό του τουρκικού ΓΕΕΘΑ ο κύριος υπεύθυνος για αυτό που ο ίδιος ονομάζει «όχι στρατιωτικό πραξικόπημα» αλλά «ένοπλη πραξικοπηματική δράση εκ μέρους του κινήματος Γκιουλέν», του οποίου τον σχεδιασμό «δεν θα πρέπει να υποτιμούμε».
Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) φέρουν, κατά τον Μπασμπούγ, ευθύνη για τη διείσδυση των γκιουλενικών στις ΤΕΔ αλλά και για τη διατήρησή τους. Μεταξύ των ετών 2002 και 2010 όλες οι αποπομπές από το στράτευμα έγιναν καθ’ υπόδειξη της ΜΙΤ «όμως ούτε ένας από τους αποπεμφθέντες δεν ήταν μέλος του κινήματος του Γκιουλέν». Η ερμηνεία του Μπασμπούγ είναι ότι η ΜΙΤ «μας χρησιμοποίησε, για να απαλλαγεί από μέλη μιας αντίπαλης ομάδας».
Εδώ ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ διατυπώνει την εκτίμηση ότι αν ο αρχηγός της ΜΙΤ ήταν στρατιωτικός, η πληροφόρηση θα ήταν πιο ασφαλής.
Από τα πυρά του Μπασμπούγ δεν διαφεύγει ούτε το νυν αρχηγείο των ΤΕΔ. Η διοίκηση «δεν πέρασε το τεστ. Ο λόγος για τον οποίον δεν είχε λάβει προληπτικά μέτρα θα πρέπει να εξεταστεί».
Τέλος ο Τούρκος απόστρατος αξιωματικός αναφέρεται και για παρελθούσες πληροφορίες που είχαν διοχετευτεί στο κυβερνών κόμμα AKP. «Σήμερα η απειλή αφορά εμάς και αύριο εσάς», τους είπαμε. «Αλλά μας απάντησαν ότι υπερβάλλουμε». Και σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο Ερντογάν: Αυτός, «πάλευε μόνος του» κατά του κινήματος του Γκιουλέν από το 2012 έως το 2016. 

5 σχόλια:

  1. Πάντως οι παλιοί στρατηγοί της Εργκενεκόν και οι κεμαλικοί δεν υπεστήριξαν το πραξικόπημα (MHP,CHP,vatan partisi) και βλέπω και έναν διάχυτο αντιαμερικανισμό.Στο Ιντσιρλικ στην περικύκλωση της βάσης αλλά και στο "καλωσόρισμα" του αμερικανού αρχηγού ΓΕΕΘΑ συμμετείχαν κεμαλικοί ! Μάλλον έχουν καταλάβει ότι οι Αμερικάνοι τους πάνε ολοταχώς για διχοτόμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aν ηταν η CIA,θα ειχε γινει πιο οργανωμενα,κανεις δεν θα το ειχε παρει χαμπαρι και θα ειχε θετικα αποτελεσματα,γαι τους Αμερικανους.Οι ΗΠΑ,σε κατι τετοια δεν πιανονται.Οι Τουρκοι θυμιζουν τους δημοκρατικους,στις ΗΠΑ,που λενε οτι ο Τραμπ ειναι πρακτορας των Ρωσων,οι οποια επισης χακαραν τους υπολογιστες.Ολα αυτα χωρις αποδειξεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα αυτά είναι εικασίες κατόπιν εορτής πάντα φυσικά, όπως λέει και η παροιμία "δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήξερε η CIA , Η διοίκηση των ΗΠΑ παίζεται ! Την προηγούμενη φορά κύριοι που ήθελαν οι παγκόσμιοι σκηνοθέτες να διαλύσουν την ευρωπαική οθωμανική αυτοκρατορία έφεραν τους Νεότουρκους.Τώρα θα έφερναν τους Γκιουλενικούς.
    Άλλο CIA κι άλλο διοίκηση ΗΠΑ.Η δεύτερη άγεται και φέρεται από την πρώτη.Η πρώτη παίρνει εντολές από την υπερεθνική ελίτ και δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα του αμ.λαού.Υπάρχει πλήθος βιβλιογραφίας για το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η CIA ομως,θα ηταν πιο οργανωμενη και σιγουρα θα ειχε επιτυχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.