15/8/16

Η επική μάχη της ΕΛΔΥΚ

Εντός του στρατοπέδου, οι εισβολείς επιδόθηκαν σε απερίγραπτες ωμότητες. Όπως αποδείχθηκε από φωτογραφία που περιήλθε στα χέρια ξένου πολεμικού ανταποκριτή, οι Τούρκοι αποκεφάλισαν δέκα σορούς νεκρών της ΕΛΔΥΚ και τοποθέτησαν τα κεφάλια στο οδόστρωμα, στην είσοδο του στρατοπέδου, όπου έσπευδαν, ο ένας μετά τον άλλο, να φωτογραφηθούν. Στο ίδιο σημείο, άφησαν εκτεθειμένα επί ημέρες άλλα πτώματα, αφού πρώτα τα έγδυσαν.

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΡΚΑΛΕΤΣΗ*
Τις παραµονές του «ΑΤΤΙΛΑ 2», το µεγαλύτερο µέρος της ΕΛΔΥΚ βρέθηκε σε χώρους διασποράς, νότια του στρατοπέδου και πολύ κοντά σε αυτό.Στις 13 Αυγούστου συµπτύχθηκε προς το χωριό Λακατάμια.Στο στρατόπεδο παρέμειναν τρεις (κατ' άλλους δύο) λόχοι, υπό τον αντισυνταγματάρχη Παναγιώτη Σταυρουλόπουλο. Η πρώτη τουρκική επίθεση εκδηλώθηκε στις 14 Αυγούστου, αργά το πρωί, αφού προηγήθηκε προσβολή του στρατοπέδου από την αεροπορία και το πυροβολικό.
Προπορεύονταν τα άρματα και σε πυκνούς σχηματισμούς ακολουθούσε η ΤΟΥΡΔΥΚ, ενισχυμένη με 700 επιπλέον άνδρες. Μέχρι το απόγευμα, οι Τούρκοι είχαν διενεργήσει τρεις επιθέσεις, αλλά προσέκρουσαν στη σθεναρή αντίσταση της ΕΛΔΥΚ, οι μαχητές της οποίας αγνοούσαν ότι στο άλλο άκρο της Λευκωσίας, στη Μια Μηλιά, η άμυνα είχε καταρρεύσει.

Την επομένη, 15 Αυγούστου, επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό. Παρότι ο αντισυνταγματάρχης Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος ζήτησε ενισχύσεις, έλαβε μόνο τρία τεθωρακισμένα οχήματα Marmon-Herrington, τα οποία θα ήταν εύκολη λεία για τα Μ-48 των Τούρκων. Παρ' όλα αυτά, οι νέες τουρκικές επιθέσεις αντιμετωπίσθηκαν με επιτυχία. Μπροστά από τις θέσεις άμυνας των ανδρών της ΕΛΔΥΚ, έπεσαν δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες, μερικοί δε έφθασαν στα ακραία συρματοπλέγματα του στρατοπέδου, επάνω στα οποία φονεύθηκαν. Μία από τις πιο γλαφυρές καταθέσεις ήταν αυτή του Διονύση Πλέσσα:

«Στις 15 Αυγούστου, πήγε σχεδόν μεσημέρι και οι Τούρκοι δεν μας ενόχλησαν. Κατά τις 11.00 άρχισε η επίθεσή τους, πιο οργανωμένη από τις άλλες. Ανάμεσα στα άρματα εκινείτο το πεζικό και προπορευόταν ένας αξιωματικός, ο οποίος έδινε τα παραγγέλματα με μία σφυρίχτρα. Σφύριζε, ξεκινούσανε. Ξανασφύριζε, σταματούσανε. Μας έκανε εντύπωση ότι επετίθεντο αφύλαχτοι, γι' αυτό και είχαν φοβερές απώλειες. Έφθασαν πολύ κοντά μας και εμείς είχαμε διαταγή από τον λοχαγό Σταυριανάκο να τους αφήσουμε να πλησιάσουν και μετά να κτυπήσουμε. Είχαμε και κάποια κάλυψη από το Πυροβολικό, υπήρχε ένας Κύπριος ανθυπολοχαγός, ο Κίτρου, που έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες να μας υποστηρίξει. Έπεσε λοιπόν ένα βλήμα του Πυροβολικού ακριβώς μέσα στην μπούκα του προπορευόμενου άρματος, που σταμάτησε. Όσοι ήταν μέσα σκοτώθηκαν.

Τα υπόλοιπα τρία ανέστρεψαν και οπισθοχώρησαν. Οι Τούρκοι δεν ήταν προετοιμασμένοι για οπισθοχώρηση και τα έχασαν. Τότε ακούσαμε τον λοχαγό Σταυριανό μέσα από το όρυγμά του, που φώναξε:

- Ρε! Είσαστε άντρες;

- Ναι! απαντήσαμε όλοι μαζί.

Και διέταξε έφοδο.

Εμείς ήμασταν 33 άτομα. Βάλαμε ξιφολόγχη, βγήκαμε έξω και τους κυνηγήσαμε σε μία ευθεία.

Κάποιοι από τους Τούρκους πέρασαν το δρόμο και διέφυγαν. Οι περισσότεροι όμως, περίπου 100, κρύφτηκαν πίσω από ένα υδραγωγείο.

Έβγαζαν το κεφάλι τους σιγά σιγά και προσπαθούσαν να διασχίσουν το δρόμο. Όποιοι πέρασαν, γλίτωσαν. Κάποια στιγμή επεχείρησαν να βγουν όλοι μαζί. Στήσαμε τα πολυβόλα και τους θερίσαμε. Ανέβηκε το ηθικό μας. Μας συγκίνησε ότι αυτό έτυχε την ημέρα της Παναγίας».

Ο ηρωικός θάνατος του λοχαγού Σωτήρη Σταυριανάκου

Στις 16 Αυγούστου η εχθρική πίεση κατέστη πλέον αφόρητη. Τους ηρωικούς άνδρες της ΕΛΔΥΚ προσέβαλαν αεροσκάφη, πυροβόλα, όλμοι. Μέσα στο στρατόπεδο τα πάντα μεταβλήθηκαν σε σωρούς ερειπίων.

Στις 11.00, οι Τούρκοι προσήγγισαν επικίνδυνα τις θέσεις των αμυνομένων, παρά τις μεγάλες τους απώλειες. Τότε, και ενώ τα άρματα των Τούρκων απείχαν λίγα μόλις μέτρα, έπεσε ηρωικά ο Μανιάτης λοχαγός Σωτήρης Σταυριανάκος. Σύμφωνα με μαρτυρίες ανδρών του, ο λοχαγός Σταυριανάκος, μόνος, εξήλθε από το όρυγμά του για να αντιμετωπίσει το προπορευόμενο άρμα μάχης. Προφανώς υπολόγισε ότι αναχαιτίζοντας το εχθρικό άρμα, θα ανέκοπτε την τουρκική επίθεση. Υπήρχε και το προηγούμενο, μία ημέρα πριν, όταν καταστράφηκε προπορευόμενο τουρκικό άρμα από βολή πυροβόλου και οι Τούρκοι οπισθοχώρησαν. Πριν όμως προλάβει να υλοποιήσει το σχέδιό του, ο ηρωικός λοχαγός φονεύθηκε από τα πυρά του άρματος.

Στις 11.30 διερράγη το αριστερό τμήμα της αμυντικής διάταξης. Οι άνδρες της ΕΛΔΥΚ προσβάλλονταν τώρα από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, κινδυνεύοντας με περικύκλωση και εγκλωβισμό. Η κατάσταση ήταν απελπιστική και οι Τούρκοι εισέρχονταν πλέον εντός του στρατοπέδου, όταν ο αντισυνταγματάρχης Σταυρουλόπουλος διέταξε υποχώρηση. Να πώς περιέγραψε τις δραματικές σκηνές ο λοχίας Πλέσσας:

«Για να γίνει η οπισθοχώρηση σωστά, έπρεπε να φύγουν οι πρώτοι από τη μέση, να κρατάμε οι υπόλοιποι από τα πλάγια και σιγά σιγά, ένας ένας, να φεύγουμε, μέχρι να φύγουν και οι τελευταίοι. Διέταξα οπισθοχώρηση, αλλά δεν έφευγε κανείς. Είχαμε δεθεί μεταξύ μας. Και ήξεραν οι μεσαίοι που έπρεπε να φύγουν πρώτοι, ότι οι τελευταίοι θα σκοτωθούν. Φώναξα, έβρισα. Δεν έφευγαν. Κάποια στιγμή κάποιος ξεκίνησε. Οι περισσότεροι από εμάς φονεύθηκαν κατά την υποχώρηση... Φεύγοντας είδα τον λοχαγό Σταυριανάκο σκοτωμένο. Όρθιο μέσα στο όρυγμα είδα τον Δημήτρη Λούρμπα (σ.σ.: ο δεκανέας Δημήτρης Λούρμπας είναι αγνοούμενος).

- Δημήτρη, δεν υπάρχει άλλος, είμαι ο τελευταίος, φεύγουμε.

- Δεν φεύγω, μου απάντησε.

Είχε μαζέψει 3-4 όπλα που παρατήθηκαν από νεκρούς ή τραυματίες και τα τοποθέτησε γύρω από το όρυγμα. Στεκόταν όρθιος και πυροβολούσε, πότε με το ένα και πότε με το άλλο... Δύο άλλα ορύγματα ήταν γεμάτα τραυματίες. Προχώρησα με πυρ και κίνηση, ενώ οι Τούρκοι γάζωναν τα πάντα. Είχαν εισέλθει εντός του στρατοπέδου και οι μάχες γίνονταν πια σώμα με σώμα».

Αποκεφάλισαν σορούς και φωτογραφίζονταν μαζί τους
Δεκάδες άνδρες της ΕΛΔΥΚ φονεύθηκαν, καθώς υποχωρούσαν προς το ύψωμα «Γρηγορίου» νοτιοανατολικά του στρατοπέδου. Άλλοι παρέμειναν στα ορύγματά τους αρνούμενοι να τα εγκαταλείψουν. Την απαγκίστρωση των τελευταίων ανδρών κάλυψε ο ανθυπασπιστής Κώστας Κέντρας και λίγοι στρατιώτες, οι οποίοι έταξαν τα διαθέσιμα πολυβόλα και έβαλλαν κατά των Τούρκων. Αγνοούνται ώς σήμερα. Κατά την υποχώρηση, φονεύθηκε και ο λοχαγός Βασίλης Σταμπουλής.

Από τις 13.30 και για τουλάχιστον δύο ώρες διήρκεσαν οι μάχες μέσα στο στρατόπεδο, ακόμα και σώμα με σώμα. Αρκετοί παρέμειναν εκεί και έδωσαν την τελευταία μάχη, είτε γιατί τραυματίστηκαν είτε γιατί δεν θέλησαν να υποχωρήσουν.

Εντός του στρατοπέδου, οι εισβολείς επιδόθηκαν σε απερίγραπτες ωμότητες. Όπως αποδείχθηκε από φωτογραφία που περιήλθε στα χέρια ξένου πολεμικού ανταποκριτή, οι Τούρκοι αποκεφάλισαν δέκα σορούς νεκρών της ΕΛΔΥΚ και τοποθέτησαν τα κεφάλια στο οδόστρωμα, στην είσοδο του στρατοπέδου, όπου έσπευδαν, ο ένας μετά τον άλλο, να φωτογραφηθούν. Στο ίδιο σημείο, άφησαν εκτεθειμένα επί ημέρες άλλα πτώματα, αφού πρώτα τα έγδυσαν. Οι τουρκικές απώλειες κατά την επιχείρηση κατάληψης του στρατοπέδου υπήρξαν τόσο μεγάλες, ώστε ο διοικητής της ΤΟΥΡΔΥΚ, συνταγματάρχης Κορτίκογλου, αντικαταστάθηκε. Βαρύτατος όμως υπήρξε και ο φόρος αίματος της ΕΛΔΥΚ, με απώλειες που υπερέβησαν κατά πολύ αυτές όλων των προηγούμενων ημερών. Οι νεκροί και αγνοούμενοι ανήλθαν στους 83, από τους οποίους 3 αξιωματικοί και 80 οπλίτες.

Ενώ στην Κύπρο χάνονταν Ελλαδίτες στρατιώτες, εκπληρώνοντας στον υπέρτατο βαθμό τις συνταγματικές τους υποχρεώσεις, εγκαταλειμμένοι πλην μαχόμενοι πλάι στους Κύπριους αδελφούς τους, στην Αθήνα κυριάρχησε η ίδια απάθεια και αναποφασιστικότητα, όπως και επί «ΑΤΤΙΛΑ 1».

Η επόμενη μέρα
Το πέρας των επιχειρήσεων βρήκε μία Κύπρο καθημαγμένη. Το 1/3 των Ελληνοκυπρίων, 191.259 άτομα προσφυγοποιήθηκαν μέσα στο ίδιο το νησί τους, ανατρέποντας πλήρως την κοινωνική ισορροπία και συνοχή. Περίπου 11.000 από αυτούς κατέφυγαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, τη Χαλκίδα, τη Ρόδο και σε μικρότερη κλίμακα σε άλλα σημεία. Ανάλογος αριθμός προσφύγων εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο. Η τεράστια πλειοψηφία, όμως, παρέμειναν στην ελεύθερη Κύπρο. Παρά το βαρύ πλήγμα, ο κυπριακός Ελληνισμός επέδειξε αξιοθαύμαστη αντοχή και προσκόλληση στη γη των πατέρων του.
Μετά τη λήξη των επιχειρήσεων, το 36,3% του κυπριακού εδάφους περιήλθε στην τουρκική στρατιωτική κατοχή. Ποσοστό 3,7% ανακηρύχθηκε ουδέτερη ζώνη, εντός της οποίας υπάρχουν λίγα χωριά, οι κάτοικοι των οποίων παραμένουν σε αυτά και έχουν το δικαίωμα να καλλιεργούν τη γη τους. Έτσι, υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας απέμεινε το 60% του νησιού (στο ποσοστό αυτό συνυπολογίζονται και οι δύο βρετανικές βάσεις).

Οι ελληνικές απώλειες
Ως προς το στρατιωτικό προσωπικό, ο θλιβερός κατάλογος ήταν:
Νεκροί Ελλαδίτες αξιωματικοί: 18 (οι 3 της ΕΛΔΥΚ)
Νεκροί Ελλαδίτες οπλίτες: 70 (οι 41 της ΕΛΔΥΚ)
Νεκροί Κύπριοι οπλίτες: 269
Αγνοούμενοι Ελλαδίτες, αξιωματικοί και οπλίτες: 83

Οι αγνοούμενοι Κύπριοι στρατιωτικοί ανήλθαν σε αρκετές εκατοντάδες. Το σύνολο των τραυματιών έφθασε τους 1.300 αξιωματικούς και οπλίτες. Το 1975, με Προεδρικά Διατάγματα, προήχθησαν στον αμέσως ανώτερο βαθμό αξιωματικοί, των οποίων πιστοποιήθηκε ο θάνατος. Στην Τουρκία δεν ανακοινώθηκε ποτέ επίσημα ο αριθμός των πεσόντων κατά την εισβολή, για προπαγανδιστικούς λόγους. Με δεδομένη όμως την παραδοχή για 2.000 νεκρούς Τουρκοκύπριους ενόπλους, καθώς και τη δίχως φειδώ χρήση του πεζικού, το οποίο υπέστη τεράστιες απώλειες, υπολογίστηκε ότι οι νεκροί, αξιωματικοί και οπλίτες ξεπέρασαν τους 5.000 άνδρες. Ανάμεσά τους υπήρξαν πολλοί ανώτεροι αξιωματικοί, ενώ οι απώλειες που υπέστησαν συγκεκριμένες μονάδες, όπως αυτές των αλεξιπτωτιστών, υπήρξαν συντριπτικές. Ο Δημ. Χάντζος, που υπηρέτησε στην Κύπρο ως υποδιοικητής του 221 και στη συνέχεια ως Διοικητής του 361 Τάγματος Πεζικού, έκανε λόγο για 16.000 άνδρες, συνυπολογίζοντας προφανώς και τους τραυματίες των Τούρκων.

* Ιστορικός
Σημερινη

19 σχόλια:

  1. "οι Τούρκοι αποκεφάλισαν δέκα σορούς νεκρών της ΕΛΔΥΚ και τοποθέτησαν τα κεφάλια στο οδόστρωμα, στην είσοδο του στρατοπέδου, όπου έσπευδαν, ο ένας μετά τον άλλο, να φωτογραφηθούν"

    Γιατί δεν βάζετε μία για να δεί ο κόσμος τον Τουρκικό πολιτισμό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tό αίμα των άδικα πεσόντων ΗΡΩΟΝ
    να κάψει αυτούς και τα παιδιά αυτών που πούλησαν την Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 2:04 O Koς Καρακλέτσης είναι Ιστορικός και Ερευνητής και είμαι σέ θέση να γνωρίζω ότι έχει πρόσβαση σε πολλές απόρρητες πηγές.Εγω δεν έχω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας πετούσαν εκεί Ελληνικά μαχητικά ρίχνοντας μια - δυο εμπρηστικές βομβίτσες στην ακτή αποβάσεως και ας μην αποσυρόταν η Ελληνική μεραρχία από τους χουντικούς και θα τα λέγαμε καλά μεμέτια. Οι Λοκατζίδες σας μείνανε αξέχαστοι στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Σας κάνανε "Μαλατζίκ" ήτοι μ@@ μεχμετζίκ της ώρας σερβιρισμένοι σε μορφή σουβλάκι.
    Να πιάνανε τον Ντεκτάς τα κομμάντα και να του τρίβανε τη μούρη του στη ακτή της Κερύνειας. Τώρα όμως ο Ντεκτάς και ο κάθε Ντεκτάς διαπραγματεύεται "για την ειρήνη". Οι Ισλαμοφασίστες! Αυτές είναι οι αδικίες στη ζωή. Το δίκαιο όμως πάντα επικρατεί...αργά ή γρήγορα. Πίστη στον αντικειμενικό σκοπό, πίστη στη δικαίωση, πίστη στη νίκη!

    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΥΓ: Αποστέλων αυτή τη φορά το σχόλιο του από την όμορφη Χαλκιδική. Διότι όπου και να σαι αξίζει έστω και μια στιγμή να διαβάσεις τι γράφει το Infognomonpolitics!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αυτο το εθιμο με το κεφαλι στο παλουκι ,ειναι ΑΣΙΑΤΙΚΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΕΘΙΜΟ ,ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΝ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ.ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ "ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ"ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΙΩΝ,ΕΠΑΘΑΝ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΤΑΡΑΧΟΝ...ΕΛΛΗΝΟΕΛΛΗΝΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν γνωρίζω αν έχει αναφερθεί ξανά αλλά ψάχνοντας το πετυχα και το αναρτώ εδώ γιατί έχει αρκετές φωτογραφίες από τότε , και κάποιες από την μάχη στο εν λόγο στρατόπεδο. http://kostasmavroskoufis.blogspot.com/2009/07/1974_9677.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καί πάντα νά θυμάστε ότι τότε είχε πέσει ο Ιωαννίδης καί είχαμε τόν Καραμανλή καί τή Ν.Δ.

    Καί πάντα νά θυμάστε ότι στό προεδρικό μέγαρο μαζεύονται όλοι οι κλέφτες, κάθε χρόνο, καί τό γιορτάζουν. Γιορτάζουν τόν Αττίλα Β'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο ΣΙΜΩΝΙΔΗΣ ΑΦΙΕΡΩΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ,ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ...ΚΑΙ ΤΟ "ΕΠΙΤΥΜΒΙΟΝ"ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΝΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΗΡΩΙΚΩΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΤΑ ΙΕΡΑ ΧΩΜΑΤΑ ΤΗΣ "ΕΝΑΛΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ"
    "Των εν Θερμοπυλες θανοντων
    ευκλεης μεν α τυχα,
    καλος δ'ο ποτμος.
    προ γοων δε μναστις,
    ο δ'οικτος επαινος΄
    ενταφιον δε τοιουτον ουτ'ευρως
    ουθ'ο πανδαματωρ αμαυρωσει χρονος."
    ..."ουτε η μουχλα ουτε ο πανδαματωρ χρονος να αμαυρωσει[εξαφανισει την ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ] ΔΙΑΙΟΣ Ο ΑΡΚΑΣ [2,120 ΑΡΚΑΔΕΣ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ...]1η ΜΑΛ Γ ΜΑΚ '74]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι κρίμα να μην έχει πολεμικές δάφνες και στον επιθετικό αγώνα η ΕΛΔΥΚ. Τουλάχιστον η 31 ΜΚ "έσωσε" την υπόθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ξέρετε ποιο είναι το ζητούμενο; Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουμε μάθει τι πραγματικά έγινε στην Κύπρο τόσο το 1964 όσο και το 1974. Από όσα συγγραφικά πονήματα έχω διαβάσει, θεωρώ πληρέστερο ως προς τις αναφορές του για την εισβολή γενικότερα αλλά και για τις επιχειρήσεις της Π.Α. ειδικότερα ("ΝΙΚΗ", "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" κ.α.) το βιβλίο του Υποπτέραρχου (Ι) ε.α. Γεωργίου Μήτσαινα "Ελληνικά Φτερά στην Κύπρο". Και τώρα, συμβάλλω στη "συζήτηση" με κάτι διαφορετκό. Διαβάστε: Κάποτε, χρόνια πριν, είχα μια "τρελή" ιδέα. Να έβρισκα αρκετά χρήματα ώστε να πραγματοποιούσα την παραγωγή (!) αν και παντελώς άσχετος με τον κινηματογράφο - μιας μεγάλης, επικής ταινίας βασισμένης σε πραγματικά γεγονότα και όχι μυθοπλασίες για όλα όσα συνέβησαν τότε στην μαρτυρική Μεγαλόνησο. "Τρελή" η ιδέα μου, ίσως, αλλά μήπως δεν είναι "τρελοί" και "ανώμαλοι" οι καιροί που ζούμε από το 1974 και μετά; Εξάλλου, τόσα εκατομμύρια Ευρώ δίνονται κάθε χρόνο επιχορηγήσεις πολλές φορές σε αμφιβόλου αισθητικής παραστάσεις ή ταινίες. Χάθηκε μία φορά το "διαβόητο" Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου να επιχορηγήσει μια τέτοια κινηματογραφική παραγωγή; Αν καταλάβατε, δεν περιγράφω ένα "ελληνικό Ράμπο" αλλά μια ταινία δραματική, αληθινή παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές που οι λέξεις "Κύπρος" , "Χούντα" είναι άγνωστες και το έτος "1974" συχνά συνδέεται με.... αθλητικές επιτυχίες! Δυστυχώς... Θα έπρεπε λοιπόν κάποτε να μείνει ένα ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Έλληνες ΟΛΟΙ - δεν υπάρχουν Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι για εμένα, ο διαχωρισμός είναι εκ του πονηρού και "εφευρέτες" των όρων ήταν όλοι όσοι ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. Την ώρα που ο "περιβόητος" ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ "σαπίζει" στα υπόγεια της Βουλής (ίσως μαζί με ένα άλλο μικρότερο αλλά εξίσου σημαντικό με τίτλο ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ...)πρέπει να γίνει κάτι, κάτι διαφορετικό. Αλήθεια, μιας και το ανέφερα: Ξέρουμε οτι σε πολλά κράτη, ακόμα και στις ΗΠΑ, έγγραφα που αφορούν παλαιότερα γεγονότα αποχαρακτηρίζονται κάποτε, συνήθως μετά από 30 χρόνια, έστω και λογοκριμένα. Με το ΦΑΚΕΛΟ της ΚΥΠΡΟΥ τί συμβαίνει; Υπάρχει; Ποιος διασφαλίζει τη φυσική του ακεραιότητα; Φυλάσσεται κάπου επαρκώς; Έχει ψηφιοποιηθεί; Υπάρχουν επίσημα αντίγραφα και αν ναι που; Μπορώ εγώ ως Έλλην πολίτης να διαβάσω το φάκελο και αν ναι, που πρέπει να αποτανθώ; Αν όχι, γιατί; Τι κρύβει ο Φάκελος; Γιατί δεν έχει επιτραπεί έστω η εξέτασή του από σύγχρονους ιστορικούς; Δεν είναι αξιόπιστη πηγή μια έρευνα του επίσημου Ελληνικού Κράτους, της Βουλής των Ελλήνων; Όλα αυτά τα ερωτήματα, τόσα χρόνια (όχι και πολλά) που παρακολουθώ τα πολιτικά τεκταινόμενα, ΚΑΝΕΝΑΣ "ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΑΣ" ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΤΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΥΠΟ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ! Αυτό είναι ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ... Για όλα τα άλλα, μάλλον πρέπει να ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ... (Αλλά τη χάρη δεν θα τους την κάνουμε ποτέ!)

    Ευχαριστώ για τη "φιλοξενία",

    Κωνσταντίνος Ν. (Πάτρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ξέρετε ποιο είναι το ζητούμενο; Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουμε μάθει τι πραγματικά έγινε στην Κύπρο τόσο το 1964 όσο και το 1974. Από όσα συγγραφικά πονήματα έχω διαβάσει, θεωρώ πληρέστερο ως προς τις αναφορές του για την εισβολή γενικότερα αλλά και για τις επιχειρήσεις της Π.Α. ειδικότερα ("ΝΙΚΗ", "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" κ.α.) το βιβλίο του Υποπτέραρχου (Ι) ε.α. Γεωργίου Μήτσαινα "Ελληνικά Φτερά στην Κύπρο". Και τώρα, συμβάλλω στη "συζήτηση" με κάτι διαφορετκό. Διαβάστε: Κάποτε, χρόνια πριν, είχα μια "τρελή" ιδέα. Να έβρισκα αρκετά χρήματα ώστε να πραγματοποιούσα την παραγωγή (!) αν και παντελώς άσχετος με τον κινηματογράφο - μιας μεγάλης, επικής ταινίας βασισμένης σε πραγματικά γεγονότα και όχι μυθοπλασίες για όλα όσα συνέβησαν τότε στην μαρτυρική Μεγαλόνησο. "Τρελή" η ιδέα μου, ίσως, αλλά μήπως δεν είναι "τρελοί" και "ανώμαλοι" οι καιροί που ζούμε από το 1974 και μετά; Εξάλλου, τόσα εκατομμύρια Ευρώ δίνονται κάθε χρόνο επιχορηγήσεις πολλές φορές σε αμφιβόλου αισθητικής παραστάσεις ή ταινίες. Χάθηκε μία φορά το "διαβόητο" Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου να επιχορηγήσει μια τέτοια κινηματογραφική παραγωγή; Αν καταλάβατε, δεν περιγράφω ένα "ελληνικό Ράμπο" αλλά μια ταινία δραματική, αληθινή παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές που οι λέξεις "Κύπρος" , "Χούντα" είναι άγνωστες και το έτος "1974" συχνά συνδέεται με.... αθλητικές επιτυχίες! Δυστυχώς... Θα έπρεπε λοιπόν κάποτε να μείνει ένα ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Έλληνες ΟΛΟΙ - δεν υπάρχουν Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι για εμένα, ο διαχωρισμός είναι εκ του πονηρού και "εφευρέτες" των όρων ήταν όλοι όσοι ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. Την ώρα που ο "περιβόητος" ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ "σαπίζει" στα υπόγεια της Βουλής (ίσως μαζί με ένα άλλο μικρότερο αλλά εξίσου σημαντικό με τίτλο ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ...)πρέπει να γίνει κάτι, κάτι διαφορετικό. Αλήθεια, μιας και το ανέφερα: Ξέρουμε οτι σε πολλά κράτη, ακόμα και στις ΗΠΑ, έγγραφα που αφορούν παλαιότερα γεγονότα αποχαρακτηρίζονται κάποτε, συνήθως μετά από 30 χρόνια, έστω και λογοκριμένα. Με το ΦΑΚΕΛΟ της ΚΥΠΡΟΥ τί συμβαίνει; Υπάρχει; Ποιος διασφαλίζει τη φυσική του ακεραιότητα; Φυλάσσεται κάπου επαρκώς; Έχει ψηφιοποιηθεί; Υπάρχουν επίσημα αντίγραφα και αν ναι που; Μπορώ εγώ ως Έλλην πολίτης να διαβάσω το φάκελο και αν ναι, που πρέπει να αποτανθώ; Αν όχι, γιατί; Τι κρύβει ο Φάκελος; Γιατί δεν έχει επιτραπεί έστω η εξέτασή του από σύγχρονους ιστορικούς; Δεν είναι αξιόπιστη πηγή μια έρευνα του επίσημου Ελληνικού Κράτους, της Βουλής των Ελλήνων; Όλα αυτά τα ερωτήματα, τόσα χρόνια (όχι και πολλά) που παρακολουθώ τα πολιτικά τεκταινόμενα, ΚΑΝΕΝΑΣ "ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΑΣ" ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΤΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΥΠΟ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ! Αυτό είναι ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ... Για όλα τα άλλα, μάλλον πρέπει να ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ... (Αλλά τη χάρη δεν θα τους την κάνουμε ποτέ!)
    Ευχαριστώ για τη "φιλοξενία",

    Κωνσταντίνος Ν. (Πάτρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουμε μάθει τι πραγματικά έγινε στην Κύπρο τόσο το 1964 όσο και το 1974. Από όσα έχω διαβάσει, θεωρώ πληρέστερο ως προς τις αναφορές του για την εισβολή γενικότερα αλλά και για τις επιχειρήσεις της Π.Α. ειδικότερα ("ΝΙΚΗ", "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" κ.α.) το βιβλίο του Υποπτέραρχου (Ι) ε.α. Γεωργίου Μήτσαινα "Ελληνικά Φτερά στην Κύπρο". Κάποτε, χρόνια πριν, είχα μια "τρελή" ιδέα. Να έβρισκα αρκετά χρήματα ώστε να πραγματοποιούσα την παραγωγή (!) αν και παντελώς άσχετος με τον κινηματογράφο - μιας μεγάλης, επικής ταινίας βασισμένης σε πραγματικά γεγονότα και όχι μυθοπλασίες για όλα όσα συνέβησαν τότε στην μαρτυρική Μεγαλόνησο. "Τρελή" η ιδέα μου, ίσως, αλλά μήπως δεν είναι "τρελοί" και "ανώμαλοι" οι καιροί που ζούμε από το 1974 και μετά; Εξάλλου, τόσα εκατομμύρια Ευρώ δίνονται κάθε χρόνο επιχορηγήσεις πολλές φορές σε αμφιβόλου αισθητικής παραστάσεις ή ταινίες. Χάθηκε μία φορά το "διαβόητο" Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου να επιχορηγήσει μια τέτοια κινηματογραφική παραγωγή; Αν καταλάβατε, δεν περιγράφω ένα "ελληνικό Ράμπο" αλλά μια ταινία δραματική, αληθινή παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Θα έπρεπε λοιπόν κάποτε να μείνει ένα ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Την ώρα που ο "περιβόητος" ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ "σαπίζει" στα υπόγεια της Βουλής (ίσως μαζί με ένα άλλο μικρότερο αλλά εξίσου σημαντικό με τίτλο ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ...)πρέπει να γίνει κάτι, κάτι διαφορετικό. Αλήθεια, μιας και το ανέφερα: Ξέρουμε οτι σε πολλά κράτη, ακόμα και στις ΗΠΑ, έγγραφα που αφορούν παλαιότερα γεγονότα αποχαρακτηρίζονται, έστω και λογοκριμένα. Με το ΦΑΚΕΛΟ της ΚΥΠΡΟΥ τί συμβαίνει; Υπάρχει; Ποιος διασφαλίζει τη φυσική του ακεραιότητα; Φυλάσσεται κάπου επαρκώς; Έχει ψηφιοποιηθεί; Υπάρχουν επίσημα αντίγραφα και αν ναι που; Μπορώ εγώ ως Έλλην πολίτης να διαβάσω το φάκελο και αν ναι, που πρέπει να αποτανθώ; Αν όχι, γιατί; Τι κρύβει ο Φάκελος;

    Ευχαριστώ για τη "φιλοξενία",

    Κωνσταντίνος Ν. (Πάτρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Τυχαίο; Δεν νομίζω..."

    Στην περιοχή των πολεμικών επιχειρήσεων της Τηλλυρίας... είχε πάει επίσης ο Υποσμηναγός Τσέρτος με ελικόπτερο και είχε μεταφέρει τον Λοχαγό ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ με σκοπό να μεταβιβάσουν διαταγές του ΓΕΕΦ...Κατά τις επιχειρήσεις αυτές καταρρίφθηκε από την Εθνική Φρουρά ένα τουρκικό αεροπλάνο F-100...ο πιλότος του το εγκατέλειψε και προσγειώθηκε ζωντανός...Κοντά στο σημείο πτώσης του βρίσκονταν ο Λοχαγός ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ και ο Υποσμηναγός Χαριλ. Τσέρτος. Έτρεξαν και συνέλαβαν τον Τούρκο πιλότο...Ο Καλεντερίδης και ο Τσέρτος τον μετέφεραν σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, αφού αφαίρεσαν από τη φόρμα του δύο σχέδια πτήσης που είχε, ένα καθρέπτη και άλλα αντικείμενα...Ο Αντιστράτηγος ε.α. ΑΛ. ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ θυμάται: "στη μονάδα εντατικής θεραπείας, αφού φόρεσα την ιατρική μπλούζα, πήγα και τον ανέκρινα... μετά απο λίγη ώρα πέθανε διότι είχε τραυματιστεί σοβαρά...
    Ήταν ο πρώτος Τούρκος πιλότος, θύμα των επιχειρήσεων στην Κύπρο. Στην Τουρκία, τον ανακήρυξαν ήρωα και του έστησαν αδριάντα.

    Όλα τα ανωτέρω αποτελούν αποσπάσματα από το βιβλίο του Υποπτέραρχου (Ι) ε.α. Γεωργίου Μήτσαινα "Ελληνικά Φτερά στην Κύπρο", σελ. 61-62.

    Κωνσταντίνος Ν. (Πάτρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΕΩΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ "ΚΥΡΙΟΙ ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΥΠΝΟ"....,ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΩΡΙΣΜΕΝΟΥΣ-ΕΚΓΑΘΕΤΟΥΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΩΣ ΜΑΣ ΚΟΙΜΙΖΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ...ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΔΙΗΓΗΘΩ ΚΑΤΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΜΕ ΕΥΘΥΜΟ ...ΤΡΟΠΟ.ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟΝ ΠΑΠΟΥΛΑΚΟ ΣΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΜΠΑΡΜΠΑ Γ...ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ,ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΞΙΟΣ ΨΑΛΤΗΣ...ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΑΓΑΝΕ ΤΑ ΜΟΥΣΤΑΚΙΑ ΤΟΥΣ{ΣΥΜΜΟΡΙ-ΤΟ-ΕΝ ΦΥΛΙΟΝ ΠΟΛΕΜΟΝ}Ο ΠΑΠΟΥΛΗΣ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑ[ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΑΡΤΗ]ΠΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΕΛΕΓΕ...ΝΟΜΙΖΕ ΟΤΙ Ο ΜΩΥΣΗΣ ΗΤΑΝ ΕΒΡΑΙΟΣ [ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΟΝΟΜΑΤΙ ΧΟΖΑΡΖΙΦ..ΟΡΦΙΚΑ Ι ΠΑΣΣΑ ΕΚΔ ΗΛΙΟΥ]ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ "ΑΘΕΟΙ"ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟΝ...,ΚΟΝΤΕΥΕ ΝΑ ΤΑ ΦΑΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ...ΟΤΑΝ ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ Χ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΓΓ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΕΙΔΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ,ΤΗΝ ΤΑΦΗΝ ΤΟΥ...ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΜΟΡΦΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ...ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟ ΔΕΞΙΟ ΨΑΛΤΗΡΙ....ΚΑΙ ΕΨΕΛΝΕ ΔΥΝΑΤΑ ΤΟΝ ΥΜΝΟΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΕΡΕΙΑΣ ΚΥΜΑΙΑΣ ΣΙΒΥΛΛΑΣ ..."ΤΟ ΤΡΙΣ ΛΑΜΠΕΣ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΘΕΟΤΗΤΑΣ ...ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΟΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΑΡΧΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΗΜΩΝ...ΚΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΕΞΑΡΠΑΣΟΝ."ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΟ...ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΕΙΜΝ ΛΙΑΝΤΙΝΗΝ....ΔΙΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δόξα και τιμή στα παλικάρια της ΕΛΔΥΚ

    Στέλιος – Λευκωσία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καποιος ανωνυμοσ ειπε:

    "Τι κρίμα να μην έχει πολεμικές δάφνες και στον επιθετικό αγώνα η ΕΛΔΥΚ. Τουλάχιστον η 31 ΜΚ "έσωσε" την υπόθεση"

    Αν διαβασετε το βιβλιο του Σπύρου Παπαγεωργιου ΅Πεθαινοντας στην Κυπρο θα δειτε ότι η ΕΛΔΥΚ διεκρίθη και στον επιθετικό αγώνα. Κατά την εισβολή στις 20 Ιουλίου 1974.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τιμή και δόξα σε όλους που έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα. Αυτή την Πατρίδα που κάποιοι την έχουν προδώσει και δεν έχουν πληρώσει ...

    Αν οι νεκροί μας γύριζαν σήμερα τι θα έλεγαν;;;

    Και θέλουμε να βάλουμε τους Τούρκους στην Ευρωπαϊκή Ένωση .... ούτε τα δισέγγονά τους ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το κείμενο ανήκει στον Καθηγητή Μάριο Ευρυβιάδη. Περιέχεται σε παλιό ένθετο Αθηναϊκής εφημερίδας.
    Δείτε το όπως τότε το είχα αντιγράψει στο:
    http://skeftomaste-ellhnikagr.blogspot.gr/2009/07/1974.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ξερετε κυριοι η Κυπρος ηταν μακρια και δεν μπορουσαμε να κανουμε τιποτα. Ετσι ειχε πει ο Κισσινγκερ στον "εθναρχη" εκ Σερρων να πει. Αλλωστε θα επαιρνε αντιδωρο η Ελλαδα με την εισοδο της στην ΕΕ. Περασαμε καλα δεν νομιζετε? Βεβαια παντα ερχεται ο λογαριασμος και το αγος της προδοσιας παραμενει. Αλλοιμονο απο τα παιδια που πηγαν σαν το σκυλι στ' αμπελι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.