9/8/16

Δεν φάγατε καθόλου σταφύλι στη Γαλάτεια;

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Αυτή η κοινότητα ποτέ δεν φώναξε στις πλατείες υπέρ της «θανατικής καταδίκης». Ουδέποτε είπε ο Αλλάχ είναι μεγάλος. Δεν φώναξε «Αλλάχ, Αλλάχ.

Δεν ξέρω πόσοι Τουρκοκύπριοι υπήρχαν ανάμεσα σε εκείνους που συγκεντρώθηκαν στο σαράι για να κολακεύσουν τον Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά είμαι βέβαιος ότι ήταν τόσο λίγοι που μετριούνταν στα δάκτυλα. Τι δουλειά έχουν οι άνθρωποί μας σε ένα τέτοιο συλλαλητήριο; Εδώ δεν είναι Τουρκία. Κύπρος είναι. Όσο πληθυσμό και να μεταφέρεις. Όσο και αν φωνάζεις «ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Όσα τζαμιά και να έφτιαξες. Όσα ονόματα χωριών και να άλλαξες. Όσα κουκούτσια κολοκύθας και αν τρως και όσο και αν πετάς τα φύλλα κάτω από το ξύλινο παγκάκι στο πάρκο που κάθεσαι. Εδώ είναι Κύπρος. Στα αγγλικά Cyprus. Στα γαλλικά Chypre. Στα γερμανικά Ziepern. Στα ρωσικά Kipr. Κανένας κατακτητής δεν μπόρεσε να στεριώσει εδώ για πάντα. Ούτε εσύ θα στεριώσεις. Έστω και αν μείνεις σαράντα ή ογδόντα χρόνια δεν θα μπορέσεις να στεριώσεις. Θα φύγεις και εσύ όπως έφυγαν οι άλλοι. Ας έρθουν όσοι σε ακολουθούν. Δεν έχω ένσταση. Εμείς εδώ είμαστε πανδοχείς. Εσύ ταξιδιώτης!

Αυτή η κοινότητα ποτέ δεν φώναξε στις πλατείες υπέρ της «θανατικής καταδίκης». Ουδέποτε είπε ο Αλλάχ είναι μεγάλος. Ακόμα και όταν περνούσε από αυτή την πλατεία για να κηδεύσει τους πολλούς αντιστασιακούς του οι οποίοι δέχτηκαν σφαίρα στο μέτωπο, δεν φώναξε «οι πεσόντες δεν πεθαίνουν, η πατρίδα δεν μοιράζεται.» Δεν φώναξε «Αλλάχ, Αλλάχ.» Μήπως είναι πολίτες μας οι συγκεντρωθέντες στην πλατεία; Είναι όλοι τους πολίτες; Πού είναι που λέγατε ότι δεν μπορούν να κάνουν διαδηλώσεις εδώ όσοι δεν είναι πολίτες; Ή μήπως αυτό αφορούσε μόνο τους Ελληνοκυπρίους και όχι τους καταγόμενους από την Αλεξανδρέττα, τα Άδανα και τη Μαύρη Θάλασσα;

Τι είπες φίλε; Ρώτησες «ο πρωθυπουργός είναι εδώ, πού είναι ο Ακιντζί;» Εκεί, στη Γαλάτεια. Τρώει σταφύλι. Την ώρα που εσύ κολακεύεις τον σουλτάνο, αυτός τρώει σουλτανίνα. Θύμωσες πολύ; Ο σκοπός είναι να φας σταφύλι και όχι να δείρεις τον αμπελουργό, έτσι δεν είναι; Μην κάθεσαι, κατάγγειλε αμέσως τον Ακιντζί στην Άγκυρα. Πες πως τον καλέσαμε στο συλλαλητήριο στήριξης στη δημοκρατία και δεν ήρθε. Είσαι βασιλικότερος του βασιλέως; Απόδειξέ το. Ίσως να αποσπάσεις άλλη μία προαγωγή σε αυτούς τους θώκους. Κολάκεψε. Γλείψε. Αλώνισε. Κοίτα, ο σουλτάνος τον προσκάλεσε και στην Κωνσταντινούπολη. Στο συλλαλητήριο του Γενί Καπί. Όμως, τον έπιασε το γινάτι της Λεμεσού τον Μουσταφά. Ούτε εκεί θα πάει. Ο Χουσεΐν πάει συρόμενος, αλλά εκείνος δεν πάει. Να τον ξαναγράψει στο δεφτέρι του ο Ταγίπ. Πληθαίνει το μητρώο του Μουσταφά. Δεν ήταν παρών ούτε στη γιορτή της ΤΜΤ, ούτε στις στρατιωτικές ασκήσεις.

Τι δικαίωμα έχετε να ρωτάτε «ο πρωθυπουργός είναι εδώ, ο Ακιντζί πού είναι;» Μήπως εσείς δεν ήσασταν που χωθήκατε στη γωνιά σας την βραδιά του πραξικοπήματος και περιμένατε ποιος θα κερδίσει; Μέχρι να φανεί ποιος θα κέρδιζε δεν βγήκατε στα μικρόφωνα, έτσι δεν είναι; Ποιου τον σκοπό θα παίζατε; Καθίσατε καραούλι και περιμένατε ύπουλα. Ο Ακιντζί δεν περίμενε. Το είπε ξεκάθαρα. «Αντιτίθεμαι στο πραξικόπημα», είπε. Αλλά κοίτα, στα ΜΜΕ του Ταγίπ υπάρχουν κάποιοι στους οποίους δεν άρεσε ακόμα και αυτό. Βρήκαν και σε αυτό ψεγάδι. Ο Ακιντζί καταδίκασε το πραξικόπημα, λέει, αλλά δεν αναφέρθηκε στον Fetο!

Κοιτάξτε κύριοι. Σας το είπα. Δεν μπορείτε να γονατίσετε αυτή την κοινότητα. Όλοι οι κατακτητές μάζεψαν τα μπογαλάκια τους και έφυγαν. Θα φύγετε και εσείς μια μέρα. Όπως ήρθατε ξαφνικά ένα βράδυ, έτσι ξαφνικά θα φύγετε ένα πρωί. Δεν είναι δική σας αυτή η χώρα. Δική μας είναι! Μην κοιτάτε όσους λένε πως «είμαστε σαν το κρέας το νύχι». Οφείλεται και αυτό στην κολακεία σε τούτα τα μέρη!

Πηγή: http://politis.com.cy/article/den-fagate-katholou-stafili-sti-galatia

1 σχόλιο:

  1. Δεν θα παψω να το λεω-γραφω ! Τον παρακολουθω απο παλια και παντα απορω μ αυτον τον ανθρωπο.
    Τοση αφοβη γενναιοτητα η τοσο φανερη προβοκατσια ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.