16/8/16

Ανοίγει ο δρόμος για τη δικαστική διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

Ανοίγει ο δρόμος για τη δικαστική διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών εκ μέρους της χώρας μας. Αυτό προκύπτει από την έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν με την ψήφιση της έκθεσης και την κατάθεσή της στην Ολομέλεια της Βουλής.

Καταρχάς προτείνεται ο διπλωματικός δρόμος για τη διεκδίκηση των οφειλών μέσω διαπραγματεύσεων με τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά και ο δικαστικός, σε περίπτωση που η Γερμανία επιμείνει στη σημερινή αρνητική της στάση.
Οι προτεινόμενες ενέργειες της Ελληνικής Δημοκρατίας τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και σε δικαστικό, αν απαιτηθεί, είναι ως προς τις κρατικές/δημόσιες αξιώσεις, ήτοι τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, το Διαιτητικό Δικαστήριο, άρθρο 28 της Συμφωνίας του Λονδίνου της 27-2-1953, «περί εξωτερικών γερμανικών χρεών», το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και τα εθνικά δικαστήρια.
Στις πολεμικές επανορθώσεις περιλαμβάνονται απαιτήσεις από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με βάση τη Συνθήκη των Βερσαλλιών του 1919.
Στην Ελλάδα καταβλήθηκαν 47 εκατ. μάρκα για να δοθούν στους ιδιώτες δικαιούχους, ενώ από το επανορθωτικό ποσό των 485.975.000 χρυσών μάρκων έχουν εισπραχθεί 7.275.380 χρυσά μάρκα.
Το υπόλοιπο ποσό προσδιορίστηκε από την Έκθεση της Ειδικής Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε 9.189.270.837 ευρώ. Όσον αφορά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο προσδιορισμός του ΓΛΚ βάσει της Συνδιάσκεψης των Παρισίων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι καθαρές απαιτήσεις της Ελλάδας από τη Γερμανία ανέρχονται σε 6.741.07.692 δολάρια ΗΠΑ του 1938, ποσό που υπολογίζεται στα 309.498.827.179,51 ευρώ. Σε αυτό τον προσδιορισμό δεν περιλαμβάνονται αρκετές από τις απαιτήσεις της Ελλάδας από τη Γερμανία, όπως για παράδειγμα το κατοχικό δάνειο.

4 σχόλια:

  1. Πόσες φορές θα διαβάσομε τα ίδια και τα ίδια; Η διπλωματική οδός έχει πολλάκις δοκιμασθεί και δεν έχει αποδώσει. Γιατί δεν προσφεύγουν κατ' ευθείαν στην Δικαιοσύνη, με αιχμή δόρατος το κατοχικό δάνειο, το οποίο είναι πολύ συγκεκριμένο και μη διαπραγματεύσιμο; Μα απλούστατα, διότι κι αυτή η "προσπάθεια" θα είναι άλλη μία κοροϊδία.

    Οι άλλες δύο χώρες, Γιουγκοσλαβία και Πολωνία, από τις οποίες η Γερμανία είχε πάρει παρόμοιο δάνειο, εισέπραξαν τις απαιτήσεις των και μάλιστα πριν την επανένωση των δύο Γερμανιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...δεν υπάρχει διεθνές δικαστήριο αρμόδιο να δικάσει και να επιβάλλει στην Γερμανία την καταβολή αποζημιώσεων.
      Ούτε μπορεί η Ελλάδα να κατασχέσει γερμανική περιουσία.
      Ο μόνος τρόπος είναι να το αποφασίσει η γερμανική κυβέρνηση.
      Ετσι πήραν τις αποζημιώσεις και οι Εβραίοι.

      Διαγραφή
    2. Για το κατοχικό δάνειο, δεν χρειάζεται διεθνές δικαστήριο. Οποιοδήποτε δικάζει μία αποδεδειγμένη οφειλή.

      Για τις πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις, αν δεν συμφωνηθούν, γίνεται προσφυγή στο ΔΔΧ. Με την απόφασή του ανά χείρας, προσφεύγει κανείς μετά π.χ. στο ΕΔΑΔ, ή όποιο άλλο ανώτατο δικαστήριο. Το ΔΔΧ είναι διαιτητικό.

      Διαγραφή
  2. ΠΟΛΥ ΚΡΥΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ.ΔΡΟΣΙΣΤΙΚΑΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.