19/8/16

Η εσφαλμένη ανάγνωση του σκανδιναβικού μοντέλου

Πώς ο θαυμασμός για το κράτος πρόνοιας δημιουργεί λάθος

συμπεράσματα

Το μάθημα από τις σκανδιναβικές χώρες δεν είναι ότι τα συστήματα μεγάλης κοινωνικής πρόνοιας μπορούν να εισαχθούν χωρίς να βλάπτουν την οικονομική ανάπτυξη ή χωρίς να δημιουργούν μια κουλτούρα εξάρτησης από την κοινωνική πρόνοια. Το μάθημα είναι ότι θα κάνουν ακριβώς αυτά.


Nima Sanandaji

Ο Bernie Sanders, ο λαϊκιστής αριστερός που για μήνες ανταγωνίστηκε με την Χίλαρι Κλίντον στην υποψηφιότητα των Δημοκρατικών, έχει διαδώσει ένα απλό μεταρρυθμιστικό όραμα: Την εισαγωγή ενός κράτους πρόνοιας σκανδιναβικού στιλ στις Ηνωμένες Πολιτείες [1]. Σε ένα ντιμπέιτ με την Κλίντον, ο Sanders εξήγησε [2] ότι ο στόχος του είναι να διαδώσει την ιδέα του σκανδιναβικού δημοκρατικού σοσιαλισμού [3]: «Νομίζω ότι θα πρέπει να εξετάσουμε χώρες όπως η Δανία, όπως η Σουηδία και η Νορβηγία, και να μάθουμε τι έχουν καταφέρει για τους εργαζόμενους πολίτες τους».
Ο Sanders και οι υποστηρικτές του δεν είναι οι μόνοι που υμνούν το σκανδιναβικό μοντέλο. Το 2013, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε το ίδιο κάνοντας την πρώτη διμερή επίσκεψη προέδρου των ΗΠΑ στην Σουηδία, επαινώντας τους οικοδεσπότες του για το οικονομικό μοντέλο της χώρας τους. Κλιμάκωσε τους επαίνους στην αμερικανο-σκανδιναβική σύνοδο κορυφής τον Μάιο του 2016, όπου εξήγησε:
Σε ένα κόσμο αυξανόμενων οικονομικών ανισοτήτων, οι σκανδιναβικές χώρες έχουν από τις λιγότερες εισοδηματικές ανισότητες στον κόσμο –κάτι που μπορεί να εξηγήσει έναν από τους λόγους που είναι μερικοί από τους πιο ευτυχισμένους λαούς στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν πολύ ήλιο. … Υπήρξαν φορές που έχω πει, γιατί δεν μπορούμε απλά να καταστήσουμε όλες αυτές τις μικρές χώρες υπεύθυνες για μια στιγμή; Και θα μπορούσαν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

για τη συνέχεια FA

8 σχόλια:

  1. Τό λεγόμενο κοινωνικό κράτος εἶναι τό κράτος πού ὄχι μόνο ἔχει χριστιανικές ἀρχές καί ἀξίες, ἀλλά στηρίζεται καί στόν λαό, σύμφωνα μέ τό ἑλληνορρωμαϊκό ὑπόδειγμα Πολιτείας. Ἐμφανίσθηκε στήν ἱστορία, ὅταν ἡ κοινωνική πρόνοια τῆς Ἐκκλησίας, υἱοθετήθηκε ὡς κρατική πολιτική βελτιώσεως τῆς ζωῆς τοῦ ἀνθρώπου, πάνω σέ "ἀνθρωπιστικές" (δηλ. χριστιανικές) βάσεις.
    Τό δέ σκανδιναβικό μοντέλο, ἔγινε θελκτικό ὄχι γιά τό οικονομικό σύστημα τῆς καθεστώς ἐλεύθερης ἀγορᾶς, ἀλλά διότι τό σύστημα αὐτό τέθηκε στήν ὑπηρεσία τοῦ ἀνθρώπου, στήν ὑπηρεσία τοῦ κοινωνικοῦ λεγομένου κράτους. Ὅπως ἄλλωστε, θά μποροῦσε καί κάθε ἄλλο οἰκονομικό σύστημα ἤ μοντέλο νά τεθῆ στήν ὑπηρεσία τοῦ ἀνθρώπου. Βέβαια, γιά νά ἀντέξῃ στόν χρόνο, χρειάζεται τόν πλήρη, τόν ὀρθόδοξο, χριστιανισμό.
    Λοιπόν κε Ἄντπίκ, ἀφοῦ τέτοια εἶναι ἡ ἱστορία τοῦ θέματος αὐτοῦ, σήμερα πλέον, ὅταν ἕνα κράτος δέν εἶναι κοινωνικό κράτος, εἶναι δύναμη κατοχῆς. Καί οἰκονομικῆς κατοχῆς, ἀλλά καί πολιτικῆς κατοχῆς ἐν τέλει.
    Χῶρες δέ, τοῦ σκανδιναβικοῦ μοντέλου, ὅπως ἡ Σουηδία, ὑποτασσόμενες στήν νέα (μή) τάξη πραγμάτων, καί διά τοῦτο ἐκτρεπόμενες πρός πολιτικές κράτους πού δέν εἶναι πλέον κοινωνικό κράτος, οὐσιαστικά αὐτοχειριάζονται. Καθ' ὅσον ἔτσι ἀρνοῦνται τήν (χριστιανική καί πολιτική) ἱστορία τους, καί μετατρέπονται είς κενόν κέλυφος, εὔθετον "διά πᾶσαν χρῆσιν" ὑπό τῶν πλέον σκοτεινῶν δυνάμεων τῆς συγχρόνου ἱστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή κάθησα και διάβασα ολόκληρο το άρθρο, μπορώ να πώ οτι το βρήκα ανεκδιήγητο το λιγότερο! Κατά τον αρθρογράφο δηλαδή σημασία εχουν μόνον οι αριθμοί, ποτέ οι άνθρωποι, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μονάδες παραγωγής, οι οποίες μάλιστα αν νοιώσουν την παρουσία δίπλα τους ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας, θα..."τεμπελιάσουν"! Δουλειά δηλαδή μόνο και σκυφτό κεφάλι, αυτός ειναι ο θαυμαστός νέος κόσμος της νεοφεουδαρχίας που επιχειρεί να ανατείλει (και στη χώρα μας δείχνει ήδη τα σαπισμένα δόντια της), το αν θα το καταφέρει μένει να το δούμε, εμείς πάντως έχουμε χρέος να φροντίσουμε να αποτύχει η προσπάθεια του αυτή! Το οφείλουμε στην ιστορία μας και σε τρείς αιώνες διαφωτισμού και επαναστάσεων τουλάχιστον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. '' ..ο Γερμανός κοινωνιολόγος Max Weber παρατήρησε ότι οι προτεσταντικές χώρες στην Βόρεια Ευρώπη έτειναν να έχουν υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα, και πιο εύρυθμης λειτουργίας κοινωνίες από τις χώρες σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Απέδωσε την επιτυχία τους στην «προτεσταντική ηθική της εργασίας»..''
    Η κάθε χώρα και ομοειδής ομάδα χωρών ας ζήσει με τις αξίες της και με ανάλογο σύστημα που θα κάνει. Όντως το δικό μας το Ρωμέϊκο -που λειτούργησε ακόμα και στην τουρκοκρατεία μια χαρά- απορρίφθηκε από τους ευρολιγούριδες πολιτικούς μας, υιοθετόντας γερμανοαριστερά υβριδικά διεφθαρμένα κομματικά συστήματα με κέντρο την αθήνα και με τα γνωστά αποτελέσματα που ζούμε. Δεν είναι μόνο ότι δεν εκτιμούν τον Ρωμέϊκο πολιτισμό μας οι δημοκρατικοί πολιτικοί μας, είναι ότι εσκεμμένα το ξεπουλάν χωρίς στην ουσία ούτε και να το ξέρουν καν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΥΨΗΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΤΟ 65% ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΠΑΓΙΩΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΣΤΟΥΣ [ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ. ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ Κ.Α

    ΑΥΤΟ ΤΟ... "ΚΑΘΑΡΩΝ ΚΕΡΔΩΝ". ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ; ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΟΛΩΝ, ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΙ ΑΛΛΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ. ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΩΣ Ο ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΤΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΛΩΜΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΑΜΕ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΤΟΣ.

    ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟ Ο ΣΟΥΗΔΟΣ (ΑΣ ΠΟΥΜΕ) ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΒΑΡΕΙΑ ΤΟ 15% ΤΩΝ ΜΕΙΚΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ. ΑΚΟΜΗ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΕΧΟΝΤΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ, Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΛΕΛΟΓΙΣΜΕΝΗ. ΟΣΟ ΔΕ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΕΠ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟ 50%. ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ, ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ. ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΟΝΤΡΑΡΕΙ ΣΤΑ ΙΣΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ (78%) ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΗΝ Β.ΚΟΡΕΑ.

    ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ (ΥΨΗΛΟΤΑΤΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΦΛΗΘΕΝΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ) ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΠΑΓΙΩΣ ΚΙ ΑΣΧΕΤΑ ΑΠΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑ) ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ή ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΑΓΑΘΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ Φ.Σ ΕΩΣ 15%. ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΛΥΠΑΜΑΙ Κε ΑΚΚΥΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ Η ΚΕΦΑΛΑΙΟΓΡΑΦΗ ΜΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΗ. ΑΦΟΥ ΕΝΟΧΛΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΚΡΙΝΕΤΕ ΠΩΣ ΕΝΟΧΛΩ ΠΡΑΚΤΙΚΑ (ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ) ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΣΑΣ, ΜΠΟΡΩ ΑΠΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΣΧΟΛΙΑΣΩ. ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ. ΑΝ ΟΧΙ, ΕΓΩ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ.

    Υ.Γ: ΙΣΩΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΓΥΜΝΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΣΑΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΙΞΕΩΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γίνεται η δουλειά έτσι.
      Μαζί με τα κεφαλαία καλό θα ήταν να κόψεις και λίγο από την υπεροψία που σε κατέχει…

      Διαγραφή
  6. The Scandinavian model works for small homogeneous countries. With the influx of culturally foreign elements is doomed.
    Something of interest though lies within the Norwegian public fund where every citizen receives dividends from the countries investments and resources

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.