25/8/16

Σάββας Καλεντερίδης: Ο «κουρδικός διάδρομος» και η συνεργασία της Τουρκίας με τη Συρία

Οσο προχωρά η ολοκλήρωση της δημιουργίας του «κουρδικού διαδρόμου» κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία στη Β. Συρία τόσο αυξάνεται η κινητικότητα από όλους -ανεξαιρέτως- τους παράγοντες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συμμετέχουν στο μεγάλο παιχνίδι που παίζεται στη Συρία από τον Μάρτιο του 2011 έως σήμερα.
Θρυαλλίδα των εξελίξεων ήταν η απελευθέρωση της Ιεάρπολης/Μένπετζ στις 12 Αυγούστου 2016, από τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, τον σκληρό πυρήνα των οποίων αλλά και μεγάλο μέρος της δύναμής τους αποτελούν μονάδες και στελέχη των Δυνάμεων Προστασίας του Λαού (YPG), των Κούρδων της Συρίας.
Αμέσως μετά η Τουρκία ενέτεινε τις προσπάθειες γεφύρωσης του χάσματος με τη Συρία, πάντα με τη βοήθεια και τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας και του Ιράν.
Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, ενώ οι Κούρδοι με την προμετωπίδα των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας προετοιμάζονταν να απελευθερώσουν την κωμόπολη Αλ Μπαμπ και να ενώσουν τα καντόνια Αφρίν και Κομπάνι, αλλά και την πόλη Τζαραμπλούζ -την αρχαία Ευρωπό, την οποία έχτισε ο Σέλευκος ο Νικάτωρ τιμώντας την γενέτειρά του, που βρίσκεται στα όρια του νομού Κιλκίς-, αντιπροσωπία της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) επισκέφτηκε μυστικά τη Δαμασκό, για να ακολουθήσει έπειτα από μια εβδομάδα η επίσκεψη του υποδιοικητή αλλά και του διοικητή της ΜΙΤ.

Το θέμα της επίσκεψης ήταν η από κοινού δράση Συρίας - Τουρκίας και κυρίως των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, με σκοπό τη διάλυση του «κουρδικού διαδρόμου» και των Δυνάμεων Προστασίας του Λαού (YPG) και την αποκατάσταση του ελέγχου της Δαμασκού στο σύνολο της συριακής επικράτειας.

Το πρώτο «φρούτο» αυτής της συνεργασίας ήταν οι συμπλοκές που ξέσπασαν στην πόλη Χασάκα, η οποία δεσπόζει σε μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο, με άγνωστο μέχρι στιγμής τον πρώτο επιτιθέμενο, αφού η μία πλευρά ρίχνει τα βάρη στην άλλη. Επειδή δε οι Κούρδοι έχουν υπεροπλία, οι Σύροι απογείωσαν μαχητικά αεροσκάφη, για να βομβαρδίσουν τις θέσεις των Κούρδων στη Χασάκα, για να ακολουθήσει επέμβαση των ΗΠΑ, οι οποίες αφενός αναχαίτισαν τα συριακά αεροσκάφη και αφετέρου δήλωσαν επισήμως ότι θα προστατέψουν τους συμμάχους τους Κούρδους και θα καταρρίψουν αεροσκάφη που θα επιχειρήσουν να τους πλήξουν. Αυτή η κίνηση των ΗΠΑ έχει ιδιαίτερο νόημα, αφού στην ουσία θέτει τα γεωπολιτικά θεμέλια του δεύτερου κουρδικού κράτους, αυτού της Ροζάβα.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ανακοινώθηκε εκεχειρία στη Χασάκα, με πιο πιθανό ενδεχόμενο την πλήρη αποχώρηση των δυνάμεων της Συρίας από την περιοχή, για να περιμένουμε ποιες θα είναι οι ανάλογες εξελίξεις στο γειτονικό Κάμισλο, όπου και το διεθνές αεροδρόμιο που είναι υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Ασαντ.

Πάντως, πρέπει να σημειώσουμε ότι εκείνοι που υφίστανται το πιο ισχυρό πλήγμα είναι οι χριστιανοί της περιοχής, οι οποίοι στην κυριολεξία βρίσκονται μεταξύ δυο πυρών.
Το δεύτερο «φρούτο» της συνεργασίας Τουρκίας - Συρίας και των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, ΜΙΤ και Μουχαμπαράτ, ήταν η δολοφονία του διοικητή του στρατιωτικού συμβουλίου της Τζαραμπλούζ / Ευρωπού, το οποίο συμβούλιο προετοιμάζεται να απελευθερώσει την πόλη από τους τζιχαντιστές του Ι.Κ.

Την ίδια στιγμή, το τουρκικό πυροβολικό βομβαρδίζει θέσεις και των τζιχαντιστών και των Κούρδων, προετοιμάζοντας το έδαφος για κατάληψη μιας ζώνης 90x25 χλμ. μέσα στο έδαφος της Συρίας, ως μέσο πίεσης στους Κούρδους και στον «κουρδικό διάδρομο», και όλα αυτά με τη συναίνεση της Συρίας, της Ρωσίας και του Ιράν.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αντίδραση των ΗΠΑ, οι οποίες δηλώνουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα προστατέψουν τους συμμάχους τους Κούρδους έναντι οποιασδήποτε απειλής.
Αραγε, ποια θα είναι η αντίδραση του Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Τουρκία, στην ανωτέρω συνεργασία της Τουρκίας, στους βομβαρδισμούς του τουρκικού πυροβολικού εναντίον των συμμάχων των ΗΠΑ αλλά και στα σχέδια κατάληψης της προαναφερθείσης ζώνης από την Τουρκία;

Θα ανεχτούν κι άλλους εξευτελισμούς μετά τις εξαιρετικά προσβλητικές δηλώσεις όλων των κυβερνητικών αξιωματούχων της Αγκυρας για ανάμειξη των ΗΠΑ στο πραξικόπημα και την απαίτηση για την άμεση έκδοση του Γκιουλέν;
Δημοσιεύεται στη δημοκρατία

64 σχόλια:

  1. Αλλη μια φορα: Η τουρκια στριφογυριζει προσπαθωντας να αδρανοποησει καθε απειλη...ετσι,καταφερε να αδρανοποιησει και τις ρωσικες πιεσεις...προσεφερε κατι στον πουτιν (ισως ανοχη στις ρωσικες βασεις εν Συρια,απροσκοπτη διελευση ρωσικου ναυτικου απο τα στενα,αποσυρση τουρκικου στολου απο τον ευξεινο ποντο,αδρανοποιηση τυχον ταταρικου ανταρτικου στην κριμαια κ.ο.κ.) κιαυτος ανταπεδωσε με αδιαφορια απεναντι στην τουρκικη εισβολη στην τζαραμπλους...οι δε αμερικανοι, προφανως δεν θα στεναχωρηθουν και πολυ, αν οι κουρδοι δεν ενοποιησουν τον βορειο διαδρομο, αφου τμημα του θα κατεχεται απο φιλα προσκειμενους τουρκους και δυναμεις του FSA...ο κεμαλ ζει στο σωμα του ερδογανη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι ΗΠΑ κάλυπταν αεροπορικώς τους Τούρκους λένε οι ειδήσεις...
    Πλάκα τους κάνει όλους ο Ερντογάν.
    ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://dimpenews.com/2016/08/24/%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CF%83/

      https://dimpenews.com/2016/08/24/%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BA%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CF%8C%CE%BB/

      Διαγραφή
    2. Οι άνθρωποι αυτοί, λένε πως οι Τούρκοι με την βοήθεια των αμερικάνων κάνανε την επίθεση. Μπορεί να συμφώνησαν και να βοήθησαν και οι αμερικάνοι. Ενώ οι του Ασσαντ όταν συναντιόντουσαν οι μυστικές υπηρεσίες τους με την ΜΙΤ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝΕ ΓΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ. ΕΞΕΠΛΑΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΊ (ΟΙ ΤΟΥ ΑΣΣΑΝΤ) ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΓΙ ΑΥΤΌ ΚΑΙ ΒΓΑΛΑΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ. ΜΕΓΑΛΗ Η ΈΚΠΛΗΞΗ ΤΟΥΣ, ΣΥΓΚΙΝΗΘΗΚΑ ΚΑΙ ΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΩΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ..
      ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΗ Η ΡΩΣΟΦΙΛΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΝ ΣΟΡΟΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟΚΤΉΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΑΛΕΝΤΑ ΣΤΗΝ "ΑΝΤΊΘΕΤΗ" ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ..

      Διαγραφή
    3. ακομα περιμενω,να μ ενημερωσεις για την μυστικη συμφωνια ΡΩσιας με ΙΣΙΣ,δειχνεις γνωστης της καταστασης

      Διαγραφή
    4. και επειδη εσυ γουσταρεις τους Κουρδους,πρεπει ο Ασαντ,να δωσει τα εδαφη της χωρας του,στους Κουρδους,κατι στο στυλ,ανοιξαμε και σας περιμενουμε.Ωστε να μας ξαναενημερωσουν οι Κουρδοι,οπως εκανε ο προεδρος του πολιτικου σκελους του PKK,στην Τουρκια,οτι ηταν μαζι με τους Τουρκους απ το Ματζικερτ.Α ρε κοροιδο Ασαντ,δωσε τα εδαφη σου και διελυσε την χωρα σου,επειδη το θελουν οι ΗΠΑ η Σαουδικη Αραβια και το Ισραηλ.Εγινε αλλωστε και στην Γιουγκοσλαβια.Ισως γινει και σε μας.τοτε βεβαια να μην μιλησει κανεις....

      Διαγραφή
    5. Μάλιστα.
      Μια και εμφανίζεσαι να κόβεσαι για τους Κούρδους, εσένα δεν σε πειράζει ότι οι ΗΠΑ έβαλαν το YPG να προκαλέσουν-προβοκάρουν τον Άσσαντ (για να χρησιμοποιήσω την ορολογία σου), καταστρώσανε μαζί σχέδια για κατάκτηση της Τζαραμλούς, και την άλλη μέρα τη δώσανε έμπρακτα στους Τουρκαλάδες…
      Καλύτερα λοιπόν να συζητήσουν οι Ρώσοι για ποδόσφαιρο με τον Άσσαντ -τουλάχιστον είναι ακίνδυνοι- παρά να καταστρώσεις σχέδια με τους Αμερικανούς.
      Στο κατώ κατώ ο Άσσαντ είναι στη χώρα του και δεν απειλεί ούτε ΗΠΑ ούτε Τουρκία, έχει δικαίωμα να συζητήσει για ό τι θέλει στη χώρα του με όποιον θέλει.

      Παρεμπιπτόντως, θα ήθελα να υπενθυμίσω την αποδεδειγμένη φιλία της οικογένειας Άσσαντ με τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν και τους Κούρδους του PKK και την βοήθεια που τους προσέφερε. Η συμπεριφορά του Σαλέχ Μουσλίμ -υποτίθεται ότι το YPG παραμένει «κλώνος» του PKK- απέχει παρασάγγας από το σχέδιο του Οτζαλάν για Δημοκρατική Αυτονομία των Κούρδων (και άλλων εθνοτικών μειονοτήτων) στη Τουρκία αλλά και σε όλο το Λεβάντε. Φυσικά ουδέποτε το δέχτηκαν οι Αμερικανοί οι οποίοι έχουν τη δικιά τους ατζέντα για τη περιοχή και κατά τη γνώμη μου, μια χαρά κατάφεραν να σπείρουν ζιζάνια ανάμεσα τους Κούρδους.

      Διαγραφή
    6. Αυτά που λες για διαφορά PYD PKK είναι τα γνωστά παραμύθια του υπαλλήλου του Ασσαντ Τ.Μεϊσάν ή ρωσομαιντάν(-ος). Η συμμαχία Οτσαλάν Μπααθικής Συρίας ανήκει στο παρελθόν, στο απώτατο παρελθόν, έτσι όπως δομήθηκε την εποχή που δομήθηκε. Οπότε τα διάφορα παραμύθια του Μεϊσάν μπορεί άλλοι να τα χάφτουν, εγώ δεν τα χάφτω όμως. Η χώρα του Άσσαντ, δεν είναι χώρα του, ο Άσσαντ είναι στην Συρία και την πλειοψηφία των Σύριων ένα μισητό πρόσωπο, για τους δε σουννίτες (80%) καλώς ή κακώς (κακώς για μένα, με αυτό το κριτήριο) είναι ένας αιρετικός, σχεδόν άπιστος. Οι Ρώσοι, οι Τούρκοι, οι Ασσαντικοί μπααθιστές δολοφόνοι, οι ιρανοι και οι ιρανόφιλοι ισλαμοφασίστες της Χεζμπολά, συγκρότησαν εγκάρδια συννενόηση με τους Τούρκους ισλαμοφασίστες, άρα και τo ISIS επί της ουσίας, για να καταστρέψουν την Ροζάβα, το μόνο δημοκρατικό μέρος σε όλη την Εγγύς Ανατολή. Εκτός από την προφανή αμερικανική και ευρύτερα δυτική ευθύνη ΤΩΡΑ, ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΊΣΙΜΟ ΣΗΜΕΊΟ, ΤΗΝ ΠΙΣΩΠΛΑΤΗ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΤΗΝ ΈΔΩΣΑΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ.
      ΚΟΙΤΑΞΕ ΝΑ ΔΕΙΣ, ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΤΡΑΒΗΞΩ ΆΛΛΟ ΑΛΛΆ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΟ ΕΞΗΣ:
      ΕΓΏ,ΚΑΙ "ΕΜΕΙΣ", ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΡΑΜΈΝΟ ΧΏΡΟ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ την μαμά σοβιετία ως ιδανικό ξέρουμε καλά τι κάνει αυτό το κράτος "Ρωσία" κάποτε ΕΣΣΔ, και όχι δεν θα πάρουμε άλλο, όχι άλλο κάρβουνο.
      Το ποιός προκάλεσε την μάχη στην Ασάκα μην το χρησιμοποιείτε σαν πρόφαση, δεν είμαστε ηλιθιοι, κάνει μπάμ ότι ακόμα κι αν οι Κούρδοι το ξεκίνησαν με ώθησή τους από τους αμερικάνους, η ουσία είναι η συμφωνία του καθάρματος Πούτιν με τον Σουλτάνο.
      Γιατί ο Πούτιν αποδείχτηκε στο Συριακό, ένα μεγάλο ΚΑΘΑΡΜΑ..
      Αν αυτό σας χαλάει την φαντασιακή σας σχέση με την μαμά Ρωσία, έχω να σας προτείνω τρόπους να το ξεπεράσετε, μιλάω εκ πείρας.
      Η Ελλάδα πρώτη, δεν έχουμε ούτε μαμά ούτε μπαμπά ούτε θα μας σώσει η κάθε Ρωσία του κάθε Τσάρου, ούτε θα σκεφτουμε να φύγουμε από την Δύση για να πέσουμε στην αγκαλιά του κάθε τυχοδιώκτη μεγαλομανή πρωην κομμουνιστή νυν τσαρικού, για να σωθούμε. Να μας λείπει το βύσσινο. Αυτά έλεγε έμμεσα και ο κύριος Λαφαζάνης και τώρα γελάει ο κόσμος μαζί του. Οι Ρωμηοί είναι έξυπνος λαός στα γεωπολιτικά, δεν θα πάθουμε ρωσίτιδα ξανά, όχι δεν πρόκειται..

      Διαγραφή
    7. τελικα τον στηριζουν οι σουνιτες οπως ειχες γραψει,η οχι;αν ναι,πως στηριζουν εναν ΑΛΕΒΙΤΗ και αφου ειναι η πλειοψηφια στην χωρα,πως τον Ασαντ,συμφωνα με σενα τον θελουν μονο 10% 20%;Αν διαβασεις Ουιλιαμ Νταλρμιμπλ,που πηγε στην Συρια,αλλιως τα λεει(για τους Χριστιανους,οι μουσουλμανοι δεν τον γουσταρουν.Ο Οποιος Ασαντ ειχε ενα ΚΟΣΜΙΚΟ κρατος).Εσυ εχεις παει και τα ξερεις η απλα κανεις αντιρωσικη προπαγανδα του αισχιστου ειδους;Πως ξερεις τι γινοταν στην Ροζαβα;

      τετοια πολιτικη αναλυση,ουτε ο Αδωνις δεν θα εκανε

      Εισαι και συ της αποψης οτι οι Κουρδοι ηταν μαζι με τους Τουρκους απο την εποχη του Ερντογαν;Αυτο ειπε ο προεδρος του Κουρδικου κοματος στην τουρκικη βουλη

      Διαγραφή
    8. Αυθαίρετα μου αποδίδεις αισθήματα και πολιτικές θέσεις που δεν έχω, αλλά και πάλι έτσι να ήταν, δεν σου παρέχω δικαίωμα να μου κάνεις υποδείξεις ούτε να αναγκαστώ να διαβάσω –σε προσωπικό επίπεδο- τα περί μίσος σου για τη Σ.Ε. και τη μετέπειτα Ρωσική Ομοσπονδία που δεν έχουν καμία σχέση με τις αναρτήσεις μου.

      Δικαίωμα σου είναι να τα λες και γράψεις άλλα όχι να με ενοχοποιήσεις ως φορέα των ιδεών/ γεγονότων που κατακρίνεις σύμφωνα με τα δικά σου πρότυπα.

      Εν ολίγοις, είσαι απαράδεκτος, αγενής, θρασύς και δεν σέβεσαι το χώρο που σε φιλοξενεί.
      Για αυτό και σε έχω χεσμένο και δεν πρόκειται να συνεχίσω να απαντήσω στα παραληρήματα σου .

      Διαγραφή
    9. Διορθωση,οπου Ερντογαν=Ματζικερτ

      Διαγραφή
    10. https://www.rt.com/news/357060-syria-condemn-turkey-operation/?utm_source=browser&utm_medium=aplication_chrome&utm_campaign=chrome

      Διαγραφή
    11. @ Eriugena

      Δεν θα χαρακτήριζα "κάθαρμα" τον Πούτιν, αλλά στυγνό. Όπως στυγνοί είναι και οι Αμερικάνοι. Και το παιχνίδι γνωστό εδώ και αιώνες.

      Όσον αφορά εμάς, ας βλέπουμε κι ας μαθαίνουμε γιατί ξεχνάμε εύκολα. Και δεν θέλω να δώ καμία χώρα των βαλκανίων να γίνεται μαριονέτα στα χέρια αυτών των νοσηρών. Το λέω γιατί ποτέ δεν ξέρεις. Τα φιτιλάκια τα έχουν ήδη σπείρει μπας και τα χρειαστούν...

      Διαγραφή
    12. Ο Πουτιν,ειναι ενας ηγετης,δυτικου τυπου,στυγνος οπως λες και κυνικος.Οποιος εχει προβλημα με τον Πουτιν,αλλα δεν σχολιαζει με την ιδια ενταση την πολιτικη αλλων μεγαλων χωρων,αποσκοπει αλλου

      Διαγραφή
  3. Σάββα, έχω μπερδευτεί. Το κουρδικό κίνημα πάλι προδίδεται από όλους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Oι ΚΟυρδοι ειναι στην συμμαχια ΗΠΑ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ και ΙΣΡΑΗΛ,μην τους ξεγραφεις

      Διαγραφή
  4. Ιστορικά εδώ και εκατό χρόνια, οι Κούρδοι, δεν θυμάμαι να πολέμησαν ποτέ ευθέως γιά την ανεξαρτησία τους.
    Πάντα ήσαν εργολάβοι άλλων και περίμεναν να τους δοθεί η ανεξαρτησία τους μετά το τέλος της εργολαβίας. Τότε πρίν εκατό χρόνια, εργολάβοι του Κεμάλ εναντίον των Ελλήνων και, τώρα εργολάβοι των Αμερικανών εναντίον των Αράβων και των Τούρκων.
    Έχω την αίσθηση ότι, επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται λόγω της παντοκράτειρας γεωγραφίας, πάλι θα σφαγούν ανηλεώς αφού θα έχουν εκτελέσει την εργολαβία.

    Και, κατά την γνώμη μου, θα είναι ιστορικά δίκαιο να τους συμβεί αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σαββα, πριν τα πραγματα ηταν πιο ξεκαθαρα. Τωρα που μπηκε η Τουρκια πλαι στο παιχνιδι, αρχιζει και περιπλεκεται η κατασταση. Οι Ρωσοι, θα αφησουν τους Τουρκους να κανουν του κεφαλιου τους και κατα των Κουρδων? 'Η μηπως θα τους χρησιμοποιησουν κατα των Αμερικανων, για να γινουν ακομα χειροτερες οι σχεσεις τους? Εσυ που γνωριζεις, τελικα οι Ρωσοι, εχουν ή δεν εχουν παραδοσιακα καλες σχεσεις με τους Κουρδους? Θεωρεις οτι θα τους προδωσουν τωρα, για να μεινει ενιαια η Συρια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στην εκπομπη στο Κοντρα,ο Σαββας ειπε οτι οι Ρωσοι συμφωνουν για την δημιουργια κρατος των Κουρδων

      https://www.youtube.com/watch?v=v3DB8p52bA0

      Διαγραφή
  6. O άξονας Azaz-Jarablus ελέγχεται πλέον και επίσημα απο την Τουρκία.Εκ των πυλώνων της Τουρκικής διπλωματίας διαχρονικά στον Συριακό χώρο η στρατηγική της Αλεξανδρετοποίησης με οτι αυτή επάγεται.Η Τουρκία παράλληλα διαμορφώνει και ενα νέο μηχανισμό πίεσης των Κούρδων της Ροζάβα.

    Ταυτόχρονα όμως πλέον -εν μέσω της χειρότερησς κρίσης της- εισέρχεται σε πόλεμο επίσημα.Το τι θα παραχθεί θα κριθεί απο παρασκηνιακές διαβουλεύσεις-μυστική διπλωματία και θα εμφανιστεί σε βάθος χρόνου. Το μόνο που μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά είναι πώς λογικές διευθετήσεων οι οποίες παέχουν απο σταθερές-μόνιμες λύσεις θα δημιουργήσουν μεγαλύτερες επιπλοκές περιπλοκές.

    Επίσης οι πανηγυρισμοί Αγκυρας θυμίζουν μέρες παράδοσης Οτζαλάν, με τον Αττίλα Ετσεβίτ να απορεί εύλογα.Οι εξελίξεις στο Κουρδικό ζήτημα-Τουρκικό πρόβλημα πάνω σε αυτό τον δικαίωσαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στη Χασάκα η λογική λέει πως οι Κούρδοι άρχισαν πρώτοι τις εχθροπραξίες
    Δεν θα είχε κανένα νόημα να ξεκινήσουν τον πόλεμο ο Συριακός Αραβικός Στρατός ή ο NDF, από την στιγμή που είναι περικυκλωμένοι.
    Εάν οι Σύριοι ήθελαν να ανάψει ο καυγάς, τότε θα τον ξεκινήσουν από το Καμισλί, όπου την δυνατότητα αερομεταφορών και έχουν διάδρομο και με την Τουρκία
    Οι Κούρδοι μάλλον παρασύρθηκαν και κινδυνεύουν να χάσουν πολλά από όσα έχουν ήδη κερδίσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η δύναμις του τουρκικού λαού τη 15η Ιουλίου έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις τωρινές εξελίξεις ! Αν οι Τούρκοι ήσαν Έλληνες θα είχαν διαλυθεί.
    Επίσης τα βιβλία και οι θεωρίες γεωπολιτικής δεν ισχύουν όταν υπάρχει ηγεσία βλέπε Ερντογάν.
    Προσεύχομαι στο Θεό να μας λυπηθεί και να μας στείλει μία μεγάλη προσωπικότητα μπας και ξυπνήσει τον καταθληπτικό και αυτοκαταστροφικό μέχρι αηδίας ελληνικό λαό.
    Πλήρης η απουσία των τεκτονικών γεωπολιτικών εξελίξεων στον ελληνικό δημοσιογραφικό χώρο.Αν κάποια στάρλετ της Μυκόνου είχε στραμπουλήξει το πόδι της θα είχαμε συνεχή κάλυψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Peri μεγαλου Ερντογαν:
      The only right choice Turkey could make is to admit its mistakes and act decisively to overcome the deadlock. The Turkish leadership needs to act decisively. Should it wait for the outcome of the presidential election in the US, the implications could be hard to predict. My main concern is that Turkey will ultimately be shattered," he noted.

      analyst and journalist Hüsnü Mahalli

      Διαγραφή
  9. Την Τζαραμπλούς την παρέδωσαν οι Ρώσοι και ο Άσσαντ, ελπίζω να το έχουμε καταλάβει καλά όλοι αυτό. Και ναι μεν διαφωνώ κάπως με την σκληρότητα της κριτικής του Γιώργου Νικ. Κωνσταντακόπουλου, αλλά τελικά αυτό συμβαίνει, ότι οι Κούρδοι πάλι προδίδονται σε πλήρη αφέλεια, και ενθουσιασμό από μέρους τους αφού έκαναν την δουλειά εναντίον του ISIS, χωρίς να ζητήσουνε "μπροστάντζα". Νομίζω είναι όμως παραπάνω σκληρός από ότι πρέπει, αφού αν σε κάτι μοιάζουμε με τους Κούρδους είναι ότι και εμείς ως έθνος είχαμε αναλάβει μια ανάλογη δουλειά. Απλά οι Ρωμηοί, ευτυχως, δεν είμαστε πιο θαρραλέοι απλά πιό πονηροί, πιο απαιτητικοί στις διαπραγματεύσεις, παρά την γκρίνια περί υποχωρητικότητας, και ευτυχώς είμαστε έτσι. Και ορθώς ο άλλος εύστοχος σχολιαστής elias cavadas λέει πως ο Κεμάλ ζεί στο σώμα του Ερντογάν. Χιουμοριστική αλλά ευστοχότατη παρατήρηση. Ο Ερντογάν παίρνει αυτό που θέλει και στο τέλος θα κάνει πλάκα στους Ρώσους, αν τελικά επιβιώσει βέβαια και στις δερβίσικες περιφορές του δεν πέσει σε κανέναν λάκκο.
    Επιστρέφοντας στην αρχική μου παρατήρηση, ας μου επιτρέψετε να επαναλάβω το όχι και τοσο προφανές, πως όλα αυτά όπως το επισήμανε ο κύριος Καλεντερίδης έγιναν με την ανοχή και συναίνεση των Σύριων του Ασσαντ, άρα με έγκριση των Ρώσων, και με επιβοήθηση των Ιρανών, και είναι πραγματικά λυπηρό ότι άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται πως στην διεθνή πολιτική δεν υπάρχουν αξίες, ιδέες, ιδανικά, αλλά μόνον συμφέροντα, κυνικοί υπολογισμοί και το κυριότερο αδιαφορία σε όποιον δεν έχει ήδη κράτος, μηχανισμό, και εθνική/κρατική ενότητα στο στοιχειώδες επίπεδο.
    Μεγάλη η ευθύνη του Μπαρζανί, νομίζω πως ο κύριος Καλεντερίδης πρέπει να το αναδείξει αυτό, χωρίς να γίνει υπερβολικός αναγκαστικά όπως θα γινόμουν εγώ για ιδεολογικούς λογους. Η Κουρδικη συντηρητική παράταξη, την μέρα του μεγάλου εθνικού κινδύνου για το Κουρδικό έθνος, ήταν δια του Μπαρζανί στην Τουρκία για συζητήσεις περί τρομοκρατίας, δηλαδή τι; πως να εξοντωθει το ΡΚΚ. Συγγνώμη από τους συντηρητικούς συνσχολιαστές και τον κύριο Σάββα, αλλά εμένα όλο αυτό το τελευταίο με κάνει πάλι να αναλογίζομαι: είναι δυνατόν ένας συντηρητικός να είναι συνεπής πατριώτης και εθνιστής όταν έχει τέτοια εμπάθεια ιδεολογικού περιεχομένου; Ο κόσμος καίγεται και ο Μπαρζανί βγάζει όλο το μίσος του και νοιάζεται για τα συμφέροντα της φατρίας του απέναντι στο ΡΚΚ;
    Ντροπή στο συντηρητικό κομμάτι του Κουρδιστάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. οι Κούρδοι είναι σκυλιά του πολέμου θα αναχαιτίσουν τους ισλαμοφασιστες τουρκους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ειναι γεγονος οτι ο Ερντογαν βλεποντας τον επερχομενο διαμελισμο της χωρας του (ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟΣ..) προσπαθει να διασωσει οτι μπορει και οπως μπορει ,ομως οι πανικοβλητες κινησεις του ισως φερουν χειροτερα αποτελεσματα..
    Μετα απο ενα απιστευτο σερι πανηλιθιων χειρισμων στα εξωτερικα της θεματα που την εφεραν σε αντιθεση με ΗΠΑ-ΡΩΣΣΙΑ-ΕΥΡ.ΕΝΩΣΗ-ΕΒΡΑΙΟΥΣ-ΣΥΡΙΑ-ΙΡΑΝ-ΙΟΡΔΑΝΙΑ-ΑΙΓΥΠΤΟ κλπ προσπαθουν αγαρμπα να αλλαξουν (για δευτερη φορα σε αυτο το ταμπλό..) πολιτικη....δηλαδη να αφησουν Σαουδικη Αραβια-Νταες-Καταρ και βαθυ κρατος ΗΠΑ στην ακρη και να παιξουν στην ιδια ομαδα με ΣΥΡΙΑ-ΡΩΣΣΙΑ-ΙΡΑΚ-ΙΣΡΑΗΛ υπο την ανοχη της κυβερνησης Χουσείν-Μπαρακ Ομπαμα ΗΠΑ..
    Η τουρκο-πρεμουρα φυσικα ειναι να μπει με στρατο στην Συρια και να ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΑΠΟ ΚΟΥΡΔΟΥΣ (YPG)την βορειο Συρια (το μαλακο υπογαστριο της στα νοτιοανατολικα της συνορα) που την απειλουν ΑΜΕΣΑ με διαμελισμο εδω και τωρα..
    Αυτο ειναι το 'ΤΥΡΙ' που ειδαν οι τουρκαλαδες, αυτο ομως που δεν ειδαν ειναι η 'ΦΑΚΑ', δηλαδη οτι πλεον μπηκαν (ως μυρμηγκι) αναμεσα σε ελεφαντες (ΗΠΑ-ΡΩΣΣΙΑ-ΚΙΝΑ-ΕΥΡΩΠΗ-ΙΡΑΝ) να πλακωθουν και αυτοι στο ξυλο...και ως γνωστο οταν πλακωνονται οι ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ οι σιγουροι χαμενοι ειναι τα μυρμηγκια που θα βρεθουν αναμεσα στα ποδια τους.
    Τα πραγματα ειναι πολυπλοκα, δηλαδη η ΡΩΣΣΙΑ και οι ΗΠΑ αναγνωριζουν σαν ΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ συμμαχους τους τις Κουρδικες δυναμεις (YPG) που η τουρκια θεωρει 'τρομοκρατες' ενω την ιδια ωρα η Συρια (που ειναι φιλοΡωσσικη μεχρι εκει που δεν παιρνει) 'συμμαχει' με την τουρκια εναντιων των Κουρδων (ενω ειχε απειλησει και αυτη και το Ιραν οτι σε περιπτωση εισβολης τουρκων θα τους κηρυξει τον πολεμο..) οι ΡΩΣΣΟΙ ανεχονται(?)την εισβολη αυτη και οι Αμερικανοι κοινως εχουν χασει τον μπουσουλα στο ποια κεντρα εξουσιας των υποστηριζουν τους μεν και ποια τους δε..
    Το μονο σιγουρο ειναι οτι οι τουρκοι με την εισβολη τους εβαλαν και την δικη τους υπογραφη στον διαμελισμο τους (μηπως ηδη το απεδεχθησαν κρυφιως ως ενα βαθμο με τους αμερικανους ?) διοτι οτι και να γινει στο τελος (μονο σιγουρο ειναι οτι το μισοτρελο ΝΤΑΕΣ θα κονιορτοποιηθει) στο στρατιωτικο πεδίο ,η τουρκια πλεον ειναι ΕΥΘΕΩΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΗ και οταν ολα τελειωσουν θα κατσει στο τραπεζι ΚΑΙ με τους ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΣΣΟΥΣ για να επαναχαραξουν τα συνορα της διαλυμενης Συριας....και τοτε θα καταλαβει ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΞΕ..
    Θυμιζει εκεινο το 'παιχνιδακι' που οι τουρκαλαδες εκαναν αποβαση σε ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ (ΥΜΙΑ) και μετα επενεβησαν οι 'συμμαχοι' αμερικανοι να μας πουν να αποχωρησουμε ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ απο το μερος αυτο (το δικο μας !) για να αποσυμπιεστει η επικινδυνη κατασταση.....ε βαλτε τωρα αντι για ΥΜΙΑ την Βορειο Συρια + Νοτιοανατολικη Τουρκια ΟΠΟΥ Ελληνες βαλτε τους Τουρκους και οπου Τουρκους βαλτε τους Κουρδους (μονο οι 'συμμαχοι' παραμενουν ιδιοι..) και θα δειτε πως χανουν 30-35% απο την χωρα τους οι τουρκαλαδες.
    Το Κουρδισταν νομοτελειακα θα ιδρυθει ΣΥΝΤΟΜΩΣ και μαλιστα με εξοδο στην Μεσογειο, οι μεγαλες δυναμεις θελουν και αλλη μια χωρα εκει για να μην εκβιαζονται απο τους τουρκους και να επελθει μια ειρηνη που θα επιτρεψει την ΑΣΦΑΛΗ διοδο πλεον αγωγων...Αυτο συμφερει ΚΑΙ τους Αμερικανους ΚΑΙ τους Εβραιους ΚΑΙ την Ευρωπη ΚΑΙ την Ρωσσια (φυσικα και ολες τις μεγαλες πετρελαϊκές εταιρειες)...το οτι ΔΕΝ συμφερει την τουρκια κανεναν δεν τον απασχολει , γιαυτο και οι τουρκοι θα πιουν το πικρο ποτηρι ολο μεχρι τελους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να ιδρυθεί το Κουρδιστάν λογικά πρέπει να γίνουν μερικά βήματα.Φαίνεται ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις όμως πάνε προς αντίθετη κατευθύνηση συντεταγμένα όλες μαζί ! Πως εξηγείται το γεγονός ? Δεν ξέρω.Τα έχω χαμένα.Επίσης το Κουρδιστάν δεν συμφέρει να γίνει ανεξάρτητο ούτε τους Ιρακινούς ούτε τους Σύριους ούτε τους Πέρσες.Και οι τρεις πλέον αρκετά φιλικοί με τη Ρωσία που όμως διαθετεί γραφεία του PYD στη Μόσχα.Πιάσ το αυγό και κούρεφτο.Τα παρατάς όλα και αρχίζεις να κυνηγάς Πόκεμον αν τα καλοσκεφτείς...

      Διαγραφή
    2. Λίγο ανάποδα τα βλέπω εγώ "Νικηφόρε". Στην αντιστοίχιση, αντί Ελλάδα βάλε τους Κούρδους, και όπου Τουρκία, πάλι τους Τούρκους. Που σημαίνει ότι οι Κούρδοι θα προδοθούν, και οι Τουρκαλέοι θα απολαύσουν μια "γκρίζα ζώνη" στα νότια και ανατολικά της χώρας τους. Στην ουσία ένα προτεκτοράτος μοιρασμένο ανάμεσα σε Ρώσους και Αμερικάνους. Δεν είμαι σίγουρος πως έτσι θα γίνει, γιατί υπάρχουν οι αστάθμητοι παράγοντες του Ι.Κ. (που υπογείως πριμοδοτείται από τους Αμερικάνους) και του Άσαντ που ολοφάνερα πριμοδοτείται από τους Ρώσους. Μπάχαλο.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητε Αντωνη Κακαλε,
      Θα μου επιτρεψεις να επιμεινω διοτι ΟΛΑ τα ΙΣΧΥΡΑ ΔΙΕΘΝΗ συμφεροντα ειναι με τους Κουρδους και εναντιον της Τουρκιας.. τι να κανουμε τωρα ? Οταν υπαρχει ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ πολεμος ΜΕΣΑ στην τουρκια και αμεσως κολλητα στα συνορα της ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ (μεσα και εξω συγκρουωνται τουρκοι και Κουρδοι..)σε εχθροπραξιες ευρειας κλιμακος, τοτε με το περας των επιχειρησεων θα διαμορφωθει αναλογα και ο χαρτης (και τα νεα συνορα..) , και εκει δεν θα ειναι απλως γκριζα περιοχη αλλα Κουρδικο κρατος που θα επεκτεινεται και ΜΕΣΑ στην τουρκια, αλλοιως τα συμφεροντα που ειπαμε δεν εξασφαλιζονται, διοτι θα εχουμε παλι τα ιδια , συνεχιση υπαρξεως πηγων κινδυνων, ανατιναξεις αγωγων, σαμποταζ και δολιοφθορες ...
      Βαλε τον εαυτο σου αν ησουν Αμερικη, η εκπροσωπουσες τους Εβραιους, η το Ισραηλ (τα ξεχωριζω εγω..), η τις μεγαλυτερες πετρελαικες εταιρειες θα ηθελες πνιξιμο του Κουρδικου απελευθερωτικου κινηματος (προσωρινως βεβαιως και αυτο..) η θα ηθελες να τελειωνει αυτο το θεμα προκειμενου να υπαρξει διαρκης ειρηνη (σε αυτο το νευραλγικο για τα συμφεροντα σου πεδιο) και ασφαλης διελευση των σπουδαιων (και γεωπολιτικως) αγωγων ?
      Θα ελεγες ας πανε ολα κατα διαολου προκειμενου να υπερασπιστω τα 'δικαια' της τουρκιας ? ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΟ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ?ΚΑΙ

      Διαγραφή
  12. Ανεμομαζωματα διαολοσκορπισματα....λεει ο λαός..
    Στην προκειμένη περιπτωςη με την ταχύτατη αλλαγη των φίλων και των συμμάχων στα εμπλεκόμενα μερη ης περιοχής μονο διαολοσκορπισματα θα επιφέρει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ πάντως έχω μπερδευτεί...με όλον αυτον τον κουρνιαχτό.
    Με την ίδια καχυποψία που βλέπω τους Αμερικάνους με την ίδια βλέπω και τους Ρώσους. Κανένα ηθικό πλεονέκτημα δεν μπορώ να δώσω στον Πούτιν ο οποίος αποκαλούσε έμπορο ναρκωτικών τον Ερντογάν και τώρα κάνει τον κινέζο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συμφωνα με τον Σαββα,το εχω γραψει απο πανω,ο Ερντογαν ξεβρακωθηκε στον Πουτιν,τα εδωσε ολα και δεν πηρε τιποτα.Επισης και η Δαμασκος και η Μοσχα καταδικασε την κινηση της Τουρκιας,θες να μου πεις οτι αυτο ηταν στημενο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι Ρωσοι λενε οτι οι αμερικανοι βοηθησαν τους ΤΟυρκους,τι θες να κανει ο Πουτιν;πολεμο εναντιον των Αμερικανων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ελα ντε. Γι αυτο βαζει αλλους να κανουν την βρωμοδουλεια. Οπως παντα

      Διαγραφή
  16. Καταρχάς δεν καταλαβαίνω γιατί επιτίθεστε στον Κριστιάν; Τι νόημα εχει να λάβει η συζήτηση ποδοσφαιρικό χαρακτήρα τύπου ειχα δίκιο και στα λέγα κλπ; Καταρχάς η περίπτωση κάποιος να προβλέψει κατι ειναι απλά συγκυριακή εκτός και αν συμμετέχει σε συζητήσεις και ξέρει τι λέγεται από μεσα. Από εκει και μετά η ουσία ειναι οτι η Τουρκία μπαίνει σε πόλεμο ρίχνει λάδι στη φωτιά της Συριας με τίνος συνεναιση δεν ξερω αλλα ο Ερντογαν συναντήθηκε με όλους πριν κάνει ντου και αφου έγινε απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του. Αναμφίβολα κάποιος πρεπει να αναγνωρίσει την ικανότητα του Ερντογαν αλλα δεν παύει να μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά εκτός και αν έχουν συμφωνηθεί πράγματα από όλους που μου φαίνεται δύσκολο. Προς το παρόν ο Ερντογαν διατηρεί γραμμή εφοδιασμού του Ίσις μέσω Τουρκιας και διατηρεί ανοιχτή πόρτα εξόδου για το Ίσις μέσω Τουρκίας και Ελλαδος. Άλλωστε πλέον και η κυβερνηση παραδέχεται οτι φυγαδεύονται οι Ίσις μέσω Ελλαδος τρομερά πράγματα δηλαδή! Ο Μπαρζανι κρατάει μια απογοητευτική για μένα στάση πολλα χρονια τώρα αλλα δεν ξερω τι σχέσεις επικρατούν ανάμεσα στις κουρδικές φράξιες. Ο Ασσαντ και να ήθελε δε νομιζω οτι μπορεί να ανοίξει μέτωπο με την Τουρκία. Ωστόσο ειναι εντυπωσιακό οτι ο ΟΗΕ δεν καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας ούτε για τα μάτια του κόσμου. Η ΕΕ δε δεν υπαρχει όποτε όπως καταλαβαίνετε ελπιζω να παίρνουν το μήνυμα οι Κύπριοι. Οι δικοί μας εδω ειναι ανάξιοι λόγου όποτε ούτε καν αναφέρομαι. Οι συμμαχίες στην μέση Ανατολή αυτή τη στιγμη ειναι εντελώς περιστασιακές εκτός από τη σχέση Ισραήλ Κούρδων που ειναι πιο σταθερή και Ασσαντ Ιράν χεζμπολαχ. Το ιδιο συμβαίνει με καταρ Σαουδικη αραβια, από εκει και μετά το Ίσις τι ειναι ένας θεός ξέρει. Σιγουρα πλιατσικολόγοι αλλα σιγουρα κάποιος τους εξοπλίζει με πολυ βαριά όπλα. Αυτο που έγινε στην τζαραμπλους ειναι απόδειξη οτι έγινε με συνεννόηση ποτε πριν δεν εγκατέλειψαν πόλη ετσι επομένως έγινε σε συνεργασία με τις τουρκικές δυνάμεις και τις ΗΠΑ. Προφανώς οι ΗΠΑ παίζουν σε τριπλο ταμπλό εναντίον του Ασσαντ με Κούρδους και Ίσις και φσα από εκει και μετά βλέπουμε...Το πρόβλημα ειναι οτι η ελληνικη κυβερνηση με την ¨πολιτικη¨ ανοιχτών συνόρων βοηθάει τους σχεδιασμούς της Άγκυρας και με το κλείσιμο των συνόρων στον βορρά καταστρέφει την Ελλαδα. Πραγματικά ο Κοτζιάς με τον Αλέξη πρεπει να έχουν σκατα στο κεφάλι τους και ο Κοτζιάς δεν εχει κανενα άλλοθι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μια ταπεινή συμβουλή προς όλους. Μην προσπαθειτε να κάνετε στρατηγική ανάλυση βάσει συναισθήματος ή ηθικής. Ο μόνος οδηγός ειναι το συμφέρον, ο Θουκιδιδης τα έχει πει χιλιάδες χρόνια πριν. Ο κάθε ηγέτης προσπαθεί για την πλευρά του, ασχέτως πχ δημοκρατικότητας των συμμάχων του. Επίσης πολλά πράγματα αλλιώς φαίνονται και αλλιώς ειναι. Για να χτυπήσεις καίρια τον αντίπαλο σου, μερικές φορές πρέπει πρώτα να τον φέρεις κοντά σου. Ο χρήστης " Νικηφόρος Φωκας" νομίζω τα είπε αρκετά καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Όπως φοβόμουνα μετά τήν συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν, όταν θα έπεφτε η Ιεράπολης, και θα πήγαινε να γίνει η ένωση των καντονίων, θα είχαμε αλλαγή του πολέμου.
    Βέβαια δεν είναι δύο οι αντίπαλοι, και σε έναν πόλεμο όπως αυτός στην Συρία, που οι αντιμαχόμενες πλευρές είναι πάρα πολλές και τα συμφέροντα των πλευρών αυτών σε άλλα σημεία είναι αντίθετα και σε άλλα συμπλέουν, αυτές οι αλλαγές είναι αναμενόμενες. Δυστυχώς αυτό το διάστημα αναμένω μεγάλες επιτυχίες των Τούρκων σχετικά με τα εδάφη που θα καταλάβουν-ελέγχουν στην Β.Συρία, εώς ότου απωθηθεί ο ISIS, μετά θα έχουμε πάλι αλλαγή του πολέμου. Υπάρχει πολύ ψωμί ακόμη. Ήδωμεν.
    Πάντως αυτό με τον Ερντογάν και τους Τούρκους μου θυμίζει λίγο μιά χώρα που ήξερα που ήταν σύμμαχος της δύσης, ο ηγέτης της ήταν λίγο αλαζόνας, με μεγάλο στρατό, εμπειροπόλεμος που όταν έλεγε ότι θα μπουκάρει στο Κουβέιτ, οι σύμμαχοι ( που εκείνο το διάστημα τα είχαν "σπάσει" μεταξύ τους ) δεν του είπαν προχώρα αλλά δεν του έκοψαν και τον βήχα κι όταν πάτησε την μπανανόφλουδα του έκοψαν τα πόδια.

    Ευσεβείς πόθοι έ ?

    Σάββα, αλήθεια οι Κούρδοι ανακοίνωσαν ότι θα αποχωρήσουν στα ανατολικά του Ευφράτη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε μια στο εκατομμύριο. Ισα ίσα, υπογράμμισαν ότι κανένας δεν μπορεί να τους διώξει από την πατρίδα τους.

      Διαγραφή
  19. Τελειωνει σιγα σιγα κι αυτη η περιπετεια.1) Καημενη Συρια ολοι λεγαν πως ησουνα μια ωραια χωρα δυστυχως δεν προλαβα να σε δω 2)Η Ρωσσια-ανελπιστα για μενα- εβαλε εναν τρελλο εκει.Τι να το κανει ομως που οι δυτικοι της εβαλαν εναν πυργο στην Κριμαια. 3)Εμενα με νοιαζει να διαμελιστει η Τουρκια η να εχει μονιμο καρκινο ενα ισχυρο κουρδικο ανταρτικο.Οι ολες εξελιξεις δεν ειναι προς αυτην την κατευθυνση.Τουναντιον ,στη θεση μιας αξιολογης δυναμικοτητας Συριας που θα μπορουσε ειτε να ηγηθει του τουρκικου διαμελισμου ενισχυοντας τους κουρδους ειτε ν αποτελει δυνητικα αξιολογο συμμαχο για εμας θα εχουμε 2 3 κρατιδια ηδη μισοκατεστραμμενα που θα ειναι ενιοτε εχθρικα μεταξυ τους αλλα οπωσδηποτε αθυρματα των Ηπα της Ρωσσιας ,του Ισραηλ, και δυστυχεστατα της Τουρκιας.Ετι περαιτερω ο Ερντογαν που καποιος μας ελεγε οτι ειναι ευλογια για τον ελληνισμο αποκλειω να χασει την ευκαρια να βελτιωσει καπως τα δημογραφικα της περιοχης.Το αξιοτερο τεκνο της Τουρκιας αξιοποιησε καθε βελος της τουρκικης φαρετρας πετρελαια, ναρκωτικα,ροες ανθρωπων,φιλικους πλυθησμους,εμποριο οπλων,θρησκεια,στρατο,διπλωματια,προπαγανδα, και παιζοντας με μαξιμαλιστικους στοχους βγαζει την πατριδα του ακεραια,ομοψυχη και πιο ομοιογενη απ αυτη την κριση.4)Ισως να υπηρχε μια αλλη στρατηγικη κινηση ματ απο πλευρας Κουρδων .Να δηλωσουν νομιμοφροσυνη στον Ασαντ .Αλλα δυστυχως για ολους ,μα ολους (πλην της Τουρκιας) αυτο δεν εγινε.Η φωτια του πολεμου δυναμωνει και για την Ελλαδα και για την ανθρωποτητα. 5)εγώ δε, Κύριε, ελπιώ επί σε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το σκηνικό είναι τελείως ρευστό και απρόβλεπτο. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα ακολουθήσει. Παρατηρώ Σάββα ότι και εσύ, απλά παραθέτεις τα γεγονότα, χωρίς να προδικάζεις την δημιουργία κουρδικού κράτους στην βόρεια Συρία όπως έκανες λίγο πριν. Το σίγουρο είναι ότι κινητήριος δύναμη των πάντων είναι το εθνικό συμφέρον.
    Αυτό για να συνηειδητοποιήσουμε πόσο εθνικοί εγκληματίες είναι οι εγχώριοι εθνοαποδομητές και πόσο αφελείς είναι όσοι πιστεύουν ότι θα μας σώσει το ξανθό γένος.
    Πιστεύω ότι υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικοί παράγοντες που θα επηρρεάσουν τις εξελίξεις.
    1. Το συμφέρον του Ισραήλ, που επιθυμεί την αποδυνάμωση της Συρίας, του Ιράν και της Τουρκίας. Για να το πετύχει αυτό, θεωρώ ότι θα στηρίξει (ίσως έμμεσα) το οιονεί κουρδικό κρατίδιο στην Β. Συρία.
    2. Η εθνοκάθαρση του Σουλτάνου σε βάρος των Κούρδων της Τουρκίας και γενικότερα η αυταρχική - διδακτορική διακυβέρνησή του. Πιστεύω ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την κορύφωση των αντιδράσεων στο εσωτερικό της Τουρκίας και την αποσταθεροποίησή της.
    3. Η απληστία του Τουκικού ισλαμο-εθνικισμού. Όπως έγραφε και η Yeni Safak στο άρθρο που μετέφρασε ο Σάββας, οι τωρινές τους συμμαχίες είναι πρόσκαιρες και ευκαιριακές και το όραμα της Ισλαμικής Ένωσης με Τουρκική ηγεμονία είναι ο κύριος στόχος τους. Θεωρώ λοιπόν δεδομένο ότι δεν θα σεβαστούν τις συμφωνίες με τον Άσαντ και τους Ιρανούς.
    Όσο για εμάς θα πρέπει:
    α. στις επόμενες εκλογές, να εξοστρακίσουμε τους εγχώριους εθνομηδενιστές - υποχείρια του Τουρκικού ισλαμο-εθνικισμού, εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως εθνικό κράτος.
    β. και το κυριότερο: να σφραγίσουμε τα ανατολικά μας σύνορα, για να απενεργοποιήοσυμε το σημαντικότερο όπλο του σουλτάνου στον ακήρυχτο πόλεμο που μας κάνει.
    Το β έχεις ως προϋπόθεση το α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κράτος είναι δεδομένο.
      Μένει να δούμε πώς θα γίνει η ένωση των καντονιών.
      Πρσμονή και υπομονή.

      Διαγραφή
  21. Ειναι απλα τα πραγματα. Επαναληψη των Ορλωφικων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ορλωφικα βεβαια εγιναν λογω πολεμου Ρωσιας Τουρκιας,ειχε σαν αποτελεσμα την συνθηκη Κιουτσουκ Καιναρτζη και συμφωνα με τον ΠΑΠΑΡΗΓΟΠΟΥΛΟ,ηταν επωφελης για την χωρα μας και η ανεξαρτησια μας,ειχε σαν αρχη την συνθηκη αυτη.Αλλα μαλλον και ο Παπαρηγοπουλος ηατν ρωσοφιλος

      Διαγραφή
    2. Ο παπαρηγοπουλος ηταν ρωσοφιλος οταν επρεπε να ηταν και οχι ρωσολαγνος.

      Διαγραφή
    3. Ηταν και αυτος ρωσοφιλος,ενταξει καταλαβα

      Διαγραφή
  22. Περί Ορλωφικών
    Να μην κάνουμε επίπεδη και προσανατολισμένη ανάνγωση της ιστορίας.
    Τα Ορλωφικά οδήγησαν στη Συνθήκη του Κιουτσιούκ Καϊναρτζή, η οποία ήταν ο θεμέλιος λίθος της επανάστασης του 1821 και της εθνικής μας ανεξαρτησίας.
    Με τη συνθήκη του Κιουτσιούκ Καίναρτζή, η Ρωσία απέκτησε:
    1. το δικαίωμα να προστατεύει όλους τους χριστιανούς της Οθ. Αυτοκρατορίας,
    2. το δικαίωμα να ανοίγει προξενεία σε όποια πόλη της Ο.Α. ήθελε, χωρίς αμοιβαιότητα.
    3. το δικαίωμα στα πλοία που είχαν ρωσική σημαία, να προσεγγίζουν σε όλα τα λιμάνια της Ο.Α., χωρίς να έχουν το δικαίωμα οι οθωμανικές αρχές να κάνουν έλεγχο πάνω σ' αυτά.
    Αυτά τα τρια δικαιώματα που απέκτησε η Ρωσία, με βάση τα Ορλωφικά, ήταν στην ουσία δικαιώματα των Ελλήνων.
    Μετά τη συνθήκη του Κ. Κ., οι ελληνικές κοινότητες δυνάμωσαν πληθυσμιακά, οικονομικά και πνευματικά και έκτοτε άρχιζε να ανθίζει ο Ελληνισμός στις πόλεις του Ευξείνου Πόντου, της Μολδοβλαχίας, της Ιωνίας και του Αιγαίου.
    Τότε δημιουργήθηκε ο υπό ρωσική σημαία ελληνόκτητος στόλος, που αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη του εθνοσωτήριου αγώνα του 1821.
    Ο Έλληνας αμαθής, ανιστόρητος, βαθά διχασμένος μεταξύ αμερικανολαγνείας και ρωσολαγνείας, αδυνατεί να δει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του.
    Θλίψη, θλίψη, θλίψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα προτιμουσα,ο Σαββας,να ειχε καθυστερησει να δωσει την εμπεριστατωμενη και αναλυτικη του απαντηση,ωστε ο Γκουφυ,συγγνωμη ο καθηγητης επιστημων,να απαντουσε πρωτα σε μενα,αλλα δεν πειραζει,περιμενω με αγωνια το σχολιο του για ολα αυτα που εγραψε ο Σαββας.Θα τον βγαλεις και αυτον ρωσοφιλο;

      Διαγραφή
    2. Εισαι πολυ η εισαι πολυ τυφλωμενος η προπαγανδιζεις. Και τα δυο σε κανουν αναξιο να συζηταει καποιος μαζι σου

      Διαγραφή
    3. Βλεπω τι επιπεδου ιστολογια παρακολουθεις. Οποτε σε λαταλαβαινω. Σκοτεινη φανατιλα.

      http://anti-neotaxitis2.blogspot.gr/

      Διαγραφή
    4. Γκουφυ,στον Σαββα απευθυνεσαι η εμενα;οπως ειδες τα ιδια γραψαμε,απλα ο Σαββας ηταν πιο αναλυτικος.Τωρα ποιος κανει προπαγανδα και ποιος παραθετει γεγονοτα,ας το κρινουν αυτοι που διαβαζουν και οχι εμεις οι 2

      Διαγραφή
    5. Ξεκαθαρισε εσυ πρωτα με την κουρδο λαγνεια σου

      Διαγραφή
    6. ιστολογια;εννοεις τον Ινφογνομων;;το WSJ η το disqus,που το εμαθα απο τον Κριστιαν,ο οποιος οπως μαλλον δεν γνωριζεις,γραφει και δημοσιευει αρθρα,εδω μαζι με τον Σαββα;

      αυτο το λινκ που εδωσες τι ειναι;

      Κουρδολαγνεια;αυτο εχεις καταλαβει;συνεχιζε να δικαιολογεις το αβαταρ σου.

      Επειδη δεν θελω να χαλασω την ιστοσελιδα,που μου επιτρεπει να κανω σχολια,σταματαω εδω ν ασχολουμαι μαζι σου.Αν αποφασισεις να γραψεις τιποτα σοβαρο,θα σου απνατησω.....

      Διαγραφή
  23. Οι Τουρκοι προχωρανε και νοτια απο την Τζαραμπλους από ό,τι λέει ο χάρτης βομβαρδίζοντας και υποστηρίζοντας τον ΦΣΑ που μάλλον είναι το ισις που άλλεξε περιβραχιόνειο. Ο Άσσαντ έχει κάνει τεράστιο σφάλμα στο να συμφωνήσει έστω και άτυπα με τον Ερντογάν αργά η γρήγορα θα το καταλάβει και μένει να δούμε πως θα απαντήσει. Πάντως οι Αμειρκάνοι αυτοί τη στιγμή το παίζουν πολύ καλά αφού λένε κράτος οι Κούρδοι μέχρι τον Ευφράτη και το υπόλοιπο ΦΣΑ δεν ξέρω βέβαια τι γίνεται με το δυτικό καντόνι, ίσως θεωρούν ότι αν είναι αποκομμένο θα είναι του χεριού τους. Πάντως δεν καταλαβαίνω ο Άσσαντ με τι σκεπτικό συμφώνησε με την Τουρκία. Ίσως γιατί τον πίεσε και το Ιράν βέβαια ίσως και για να κερδίσει χρόνο βάζοντας ΦΣΑ και Κούρδους να σκοτωθούν μεταξύ τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O ΦΣΑ,αν δεν κανω λαθος,ειναι αυτο που οι συμμαχοι των Κουρδων Αμερικανοι,ονομαζουν μετριοπαθεις και τους στηριζουν εναντιον του Ασαντ.Τωρα οσον αφορα τον Ασαντ,δεν ξερω αν συμφωνησε.αλλωστε εβγαλε ανακοινωση εναντιον της εισβολης.Οι ΗΠΑ,συνεχιζουν να θεωρουν την Τουρκια συμμαχο,προφανως στηριζουν τον ΕΣΡ(FSA) και δεν ειπαν τιποτα για την εισβολη των ΤΟυρκων.Οποτε,οπως μας λενε καποιοι,η Ρωσια και η Συρια,εβγαλαν ανακοινωση κατα της ΤΟυρκιας για τα ματια του κοσμου,ενω δεν υπαρχει σχολιο γιατι η Αμερικη, δεν ειπε τιποτα για την εισβολη.Επισης,υπαρχει βιντεο,που Αμερικανος στρατιωτης,λεει οτι αγαπαει τ αδερφια του και τις αδερφες του,στρατιωτες του YPJ(φορωντας διακριτικο του YPJ στην στολη του).Ο συγκεκριμενος πολεμαει μαζι με τους Κουρδους μαζι με αλλους στρατιωτες που εχουν στειλει οι Αμερικανοι.μπερδεμενη κατασταση,που δεν νομιζω οτι ειναι ευκολο να βγαλουμε ακομα ξεκαθαρη αποψη

      Διαγραφή
  24. http://kurdishdailynews.org/2016/08/25/turkey-does-not-attack-isis-isis-hands-over-villages-to-turkey-backed-jihadists/ Διαβαστε και αυτο γιατι εχει πλακα ειναι σιγουρα ετσι ειπαμε ποτε αλλωτε δεν εφυγαν οι Ισις απο τα χωρια χωρις μαχη και ο Ασσαντ εχει αρματα μαχης και μαλιστα καλυτερα απο αυτα που εχουν στειλει οι τουρκοι οποτε οπως καταλαβαινετε...μαπα το καρπουζι απλως κρατανε τον διαδρομο ανοιχτο για το Ισις. Ο Μουζαλας γιατι συνεργαζεται με το Ισις μπορει να μου πει καποιος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O Μουζαλας και γενικα ο ΣΥΡΙΖΑ,δεν ειμαι σιγουρος οτι εχουν παρει χαμπαρι τι γινεται γυρω μας,αλλο ακτιβισμος,αλλο κυβερναω

      Διαγραφή
  25. http://www.wsj.com/articles/u-s-joins-turkish-forces-to-launch-push-against-islamic-state-in-syria-1472016805

    https://dimpenews.com/2016/08/25/%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%BF/

    Aντε,η πρωτη ειναι Ρωσοφιλη και η WSJ; τι δηλωσε ο φιλος μας ο Μπαιντεν;

    He said they had taken more territory than had been agreed after a summer campaign to oust Islamic State from the Syrian town of Manbij, and urged the Kurds to honor their pledge to move back to their strongholds on the eastern side of the Euphrates.

    “They cannot—will not—under any circumstances get American support if they do not keep that commitment,” Mr. Biden said.

    Ρε τους Αμερικανους και με τους Κουρδους και με τους ΤΟυρκους,η μηπως μονο με τους δευτερους

    Επισης:
    Turkey has reached out to Russia and Iran in hopes of crafting a regional plan to bring the Syrian conflict to an end. Russia has been fighting in Syria alongside its ally, President Bashar al-Assad, whom Turkey opposes. But they have common ground in battling Islamic State.

    The Russian Foreign Ministry expressed deep concern, however, about the escalation of tension on the Turkish-Syrian border.

    Οι Ρωσοι(και ο κακος Ασαντ) λοιπον,το μονο κοινο που εχουν με τους Τουρκους,ειναι η καταπολεμηση του ISIS,τουλαχιστον με οτι λεει η οχι και τοσο ρωσοφιλη WSJ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ό,τι και αν πουν οι Αμερικανοί(και ο φαιδρός Μπάιντεν)το ποτάμι δε γυρίζει πίσω...Ήδη το SDFετοιμάζει μεγάλη επιθεση για να ελευθερώσει τη Τζαραμπλούς από τους μισθοφόρους του Ερντογάν και τη ΜΙΤ.Oi κούρδοι έχυσαν πολύ αίμα για τη Μενπίτζ και για την προσπάθεια ένωσης των καντονιών της Ροζάβα.Οι τούρκοι καιροσκόποι έχουν πράγματι μπλέξει άγρια και δε βλέπω πως θα ξεμπλέξουν απο τη Συριακή κόλαση.Καλά θα κάνει ο Άσαντ να προσεταιριστεί τους κούρδους και να αφήσει τις λυκοσυμμαχίες με τον ημίτρελλο Σουλτάνο αν θέλει να ξεφορτωθεί τους μισθοφόρους του που έχουν αιματοκυλίσει την αραβική χώρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλησπέρα κύριε Καλεντερίδη.

    Παρότι διαβάζω ανελλιπώς τα άρθρα σας και γενικότερα επισκέπτομαι καθημερινά πολλά χρόνια τώρα το ιστολόγιό σας, είναι η πρώτη φορά που αφήνω κάποιο σχόλιο.

    Λόγω που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή περιπλέκεται και βρισκόμαστε προ σημαντικών ιστορικών γεγονότων, ήθελα να θυμίσω τα παρακάτω μιας και σχετίζονται με τα νέα δεδομένα σχετικά με την στάση των ΗΠΑ:

    Ο πρώην Αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, İlker Başbuğ, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο “TerörÖrgütlerinin Sonu” το 2011. Σύμφωνα με όσα περιγράφει η Τουρκία απέρριψε τότε την πρόταση των ΗΠΑ για στενή στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών όσον αφορά την επιχείρηση στο Ιράκ το 2003. Ο ίδιος το χαρακτηρίζει και ως το «μοιραίο λάθος» γιατί με την απόφασή της τότε η Τουρκία έχασε τη μοναδική ευκαιρία που είχε, να περιθωριοποιήσει τους Κούρδους του PKK. Η τελική απόφαση, να αρνηθεί στο αίτημα των ΗΠΑ, πάρθηκε μετά από σχετική ψηφοφορία στη βουλή της Τουρκίας. Στην περίπτωση που η πρόταση των ΗΠΑ είχε γίνει τότε αποδεκτή, θα έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν τα τουρκικά εδάφη για να ανοίξουν το βόρειο μέτωπο στο Ιράκ, ενώ σε αντάλλαγμα τα τουρκικά στρατεύματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ειδική ζώνη ασφαλείας αρκετών χιλιομέτρων στα εδάφη του βορείου Ιράκ ώστε να αποτρέπεται η διείσδυση μελών τουPKK στα τουρκικά εδάφη. Σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν από τη WikiLeaks το 2011, οι ΗΠΑ είχαν τότε υποσχεθεί (μέσα σε πολλά άλλα) στην Τουρκία οικονομική βοήθεια 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την συμμετοχή της στην ανατροπή του Σαντάμ, καθώς και ξεκάθαρες εγγυήσεις για τη μη ίδρυση Κουρδικού κράτους. Παράλληλα οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει τότε …ότι σε περίπτωση που η Τουρκία απέρριπτε την αμερικανική πρόταση (όπως και τελικώς έπραξε) δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί τίποτα όσον αφορά το μέλλον καθώς και ότι κανείς πια δεν θα γνώριζε το τι θα μπορούσε να συμβεί στο Ιράκ, πάντα σε σχέση με τη πορεία του Κουρδικού.

    Πέρα των πιο πάνω, ο İlker Başbuğ έγραφε στο βιβλίο του και για τα λεγόμενα τέσσερα στάδια δημιουργίας του μεγάλου Κουρδιστάν.

    - Το πρώτο στάδιο είναι η αναγνώριση των Κούρδων σε όλες τις χώρες που κατοικούν -Ιράκ, Συρία, Ιράν, Τουρκία-

    - Το δεύτερο η δημιουργία μιας αυτόνομης διοίκησης σε κάθε μία από αυτές,

    - Το τρίτο η τελική δημιουργία πολλών μικρών κουρδικών κρατιδίων στις προαναφερθείσες περιοχές και...

    - Το τέταρτο η ενοποίησή τους με τελικό αποτέλεσμα το ενιαίο και παράλληλα μεγάλο Κουρδιστάν.

    Χωρίς να είμαι βέβαιος, ο Χένρι Κίσινγερ είπε κάποτε ότι δεν υπάρχουν μόνιμοι σύμμαχοι αλλά μόνιμα συμφέροντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αναρωτιόμαστε:«Αραγε, ποια θα είναι η αντίδραση του Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Τουρκία». Ιδού και η απάντηση:«Η Τουρκία δεν έχει καλύτερο φίλο από τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν». Τό πλεύρισμα, λοιπόν, του Πούτιν στον Ερντογάν μόνο δημιούργησε ενώ δεν έλυσε κανένα πρόβλημα. Οι Τούρκοι μη φοβούμενοι πλέον την Ρωσία επιτίθενται έχοντας δεδομένη τη φιλία των ΗΠΑ. Πραγματικά αισχρό παιχνίδι που δικαιώνει πλήρως το προηγούμενο άρθρο του κ. Καλεντερίδη περί ηθικής στην πολιτική. Αν όμως ο Πούτιν θελήσει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τους Τούρκους τότε ίσως εμπλακεί ,όπως τα κατάφερε, σε σκληρό πόλεμο με τους δυτικούς και αλλοίμονο στην ανθρωπότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Φιλε δεν νομιζω οτι ειναι τοσο απλα.Οι Αμερικανοι δηλωσαν,οτι ειναι πολυπλοκο θεμα και ολα αλλαζουν γρηγορα.Ο Σαββας,εχει πει οτι ο Ερντογαν τα εδωσε ολα στον Πουτιν και δεν πηρε τιποτα.Σε αρθρο που δημοσιευτηκε εδω,ο αρθογραφος κατεληξε λεγοντας,οτι ο Πουτιν φερθηκε στον Ερντογαν,οπως στον Τσιπρα,το ιδιο ειπε και το RT,που ειναι αποψη του Κρεμλινου,με βιντεο εδειξαν ποσο κλειστος ηταν ο Πουτιν,απεναντι στον ΕΡντογαν,οταν ο Τουρκος εκανε οτι μπορουσε για να δειξει οτι ειναι φιλοι.Και στο τελος του βιντεο,ειπε ο δημοσιογραφος, οτι ο Πουτιν θα κινηθει βλεποντας τι θα γινει στο μελλον.Ο Πουτιν δεν ειναι κοροιδο,να του την εφερε τοσο γρηγορα ο Ερντογαν.Και ο Τουρκος ξερει,οτι δεν εγιναν ξαφνικα κολλητοι με τους Ρωσους.Ολοι κοιτανε τα συμφεροντα των χωρων τους.Δυσκολα καποιος πιανει κοροιδο,τοσο ευκολα τον αλλον,σε αυτο το επιπεδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει μην το λες αυτο οι δικοί μας πάνε περίπατο για πλάκα....Παρεμπιπτόντως τον κιλιντζαρογλου ποιος πήγε να τον φάει ξέρει κανεις τιποτα;

      Διαγραφή
  30. οι δικοι μας ομως,δεν ειναι σ αυτο το επιπεδο,ειναι πολυ πιο χαμηλα,χαχα.Για τον Κιλιντζαρογλου,δεν εχω ιδεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.