3/8/16

Πόλεμος Τσέχου προέδρου και Βρυξελλών για την υποδοχή προσφύγων - «Δεν θέλουμε ούτε έναν»

Πράγα: Να αγνοήσει η Πράγα εντελώς τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο προσφυγικό και να μην υποδεχθεί κανέναν πρόσφυγα κάλεσε ο τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν το Κοινοβούλιο της χώρας του, αναζωπυρώνοντας τη διαμάχη με τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης στο ζήτημα.
Οι αντιδράσεις από την Κομισιόν ήταν άμεσες, κατηγορώντας τον τσέχο πρόεδρο ότι αποδυναμώνει εν γένει την δυνατότητα κοινής ευρωπαϊκής δράσης.

Η Τσεχία είναι μία από τους λεγόμενους «τέσσερις του Βίσεγκραντ» (μαζί με Πολωνία, Σλοβακία και Ουγγαρία) που είχαν υψώσει «τείχος» απέναντι στο σχέδιο ανακατανομής προσφύγων μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Βάσει των αποφάσεων -που τελικά είχαν επικυρωθεί με διευρυμένη πλειοψηφία στο Συμβούλιο, κι όχι με ομοφωνία- η Πράγα καλείται να υποδεχθεί συνολικά περίπου 2.700 πρόσφυγες.

Ο τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν ωστόσο, που δεν έχει εκτελεστικές εξουσίες, κάλεσε το Κοινοβούλιο της χώρας του να αγνοήσει εντελώς τις αποφάσεις και να αρνηθεί κατηγορηματικά την υποδοχή.

«Ο πρόεδρος είναι εναντίον κάθε αποδοχής πρόσφυγα στην τσεχική επικράτεια» ανέφερε, διευκρινίζοντας τη θέση του Ζέμαν, ο εκπρόσωπός του Γίρι Οβσάτσεκ το βράδυ της Τρίτης.

«Η χώρα μας δεν μπορεί να αναλάβει το ρίσκο να γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων όπως εκείνες στη Γαλλία και στη Γερμανία» συνέχισε, υποστηρίζοντας πως η «αποδοχή μεταναστών καλλιεργεί το έδαφος για τρομοκρατικές επιθέσεις».

Αντιδρώντας από την Κομισιόν, ο γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Έτινγκερ χρησιμοποιήσει σκληρά λόγια: «Θα έπρεπε πλέον με ντροπή να αναρωτηθούμε εάν δεν έχουμε τίποτε να προσφέρουμε για τους 300.000 εγκλωβισμένους στο Χαλέπι» είπε μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο ffn.

«Οι αποφάσεις για τα ποσοστά υποδοχής προσφύγων αποφασίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία και είναι ευρωπαϊκό Δίκαιο» συνέχισε ο Έτινγκερ. Όποιος υπονομεύει τέτοιον τρόπο όπως ο Ζέμαν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αποδυναμώνει την Ευρώπη συνολικά, τόνισε ο επίτροπος.

Πηγή: news.in.gr

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.