19/8/16

Οι επικεφαλής μας δεν μπόρεσαν να βρουν λύση και εμείς κάναμε ειρήνη;

Σενέρ Λεβέντ
Δεν νοιάζεστε να εξαφανίσετε τα αισθήματα μίσους, έχθρας και εκδίκησης που μεγαλώνουν μέσα τους στον νότο καθώς κοιτάζουν τη σημαία στον Πενταδάκτυλο.

Ως γνωστόν,παραληρούμε συνεχώς για λύση και αλλά παρόμοια. Ουσιαστικά είναι θλιβερό να το λέμε, όμως ακόμα βρισκόμαστε πολύ μακριά από κάτι τέτοιο. Για να πω την αλήθεια, η πραγματική μου έγνοια δεν είναι αυτή. Δεν είναι η λύση. Η πραγματική μου έγνοια είναι η ειρήνη. Δυστυχώς στο θέμα αυτό δεν υπάρχει σοβαρή πρόοδος. Εσείς μπορεί να μην θεωρείτε σημαντικό το γεγονός ότι τουλάχιστον οι μισοί Ελληνοκύπριοι δεν έχουν περάσει στον βορρά, αλλά κατά την άποψή μου αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Δεν νοιάζεστε να εξαφανίσετε τα αισθήματα μίσους, έχθρας και εκδίκησης που μεγαλώνουν μέσα τους στον νότο καθώς κοιτάζουν τη σημαία στον Πενταδάκτυλο. Ενώ περιμένετε μια πιο ήπια, πιο ανεκτική στάση κατά τη διέλευση στα οδοφράγματα, έρχεστε αντιμέτωποι με πιο σκληρές και αυστηρές συμπεριφορές από τους αστυνομικούς, έτσι δεν είναι; Γράφω στην εφημερίδα «Πολίτης» εδώ και 15 χρόνια και ούτε εγώ μπορώ να περάσω στον νότο χωρίς να κατέβω από το αυτοκίνητο και να δείξω την ταυτότητά μου. Ο αστυνομικός στον οποίο αποταθήκαμε στον σταθμό της Πύλης Πάφου λόγω της απώλειας της ταυτότητας ενός φίλου μου, μας συμπεριφέρεται εχθρικά. Μας διώχνει σχεδόν από εκεί αφού πρώτα δίδει σκληρή απάντηση στον φίλο μας τον μεταφραστή, λέγοντάς του «εγώ δεν αναγνωρίζω την ιδιότητά σου ως μεταφραστή». Είναι ολοφάνερο ότι δεν ανέχεται καν να βλέπει Τούρκους. Καθώς βγαίνουμε από τον σταθμό, αναβιώνουν μπροστά στα μάτια μου αναμνήσεις από την προ του 1974 περίοδο. Οι Ελληνοκύπριοι αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν μας συμπεριφέρονταν ανθρώπινα στα γραφεία της δημόσιας υπηρεσίας. Ήταν η τελευταία φορά που πήγα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας πριν το 1974. Μας έδωσαν ένα έντυπο να συμπληρώσουμε και στις φόρμες υπήρχαν μόνο αγγλικά και ελληνικά. Ο Ελληνοκύπριος αστυνομικός τον οποίο ρώτησα «γιατί δεν υπάρχουν τουρκικά», μας είπε «δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρχουν στο εξής, αν δεν σου αρέσει είναι δικό σου θέμα». Δεν ξέρω πόσοι αστυνομικοί υπάρχουν στον νότο όπως τον αστυνομικό με αριθμό 1543 στον αστυνομικό σταθμό της Πύλης Πάφου, αλλά σίγουρα δεν θα είναι λίγοι. Αν οι επικεφαλής θα φέρουν τη λύση, ο λαός θα κάνει την ειρήνη. Μην την ψάχνεις όμως, μην την ψάχνεις. Ακόμα δεν καταφέραμε καν να έρθουμε αντιμέτωποι με την Ιστορία μας. Δεν υπάρχουν αμοιβαίες συγγνώμες. Η κυρία Μαρκουλλή και μερικοί άλλοι ζήτησαν συγγνώμη ως άτομα, αλλά δεν είναι αρκετό. Ακόμα δεν έχουν τέλος οι επιθέσεις κατά Τουρκοκυπρίων στον νότο. Δεν τιμωρούνται εκείνοι που τους επιτίθενται. Όπως η Αστυνομία, έτσι και τα δικαστήρια δεν είναι εντάξει. Πώς θα απαλλαχτούμε από αυτά; Δεν τους δίνετε σημασία, έτσι δεν είναι; Μην τους δίνετε!

Επιπλέον, το υφιστάμενος στάτους κβο μετέτρεψε το μέρος αυτό σε παράδεισο εγκληματιών. Οι Τουρκοκύπριοι που διαπράττουν έγκλημα στον νότο διαφεύγουν στον βορρά και την γλυτώνουν, ενώ οι Ελληνοκύπριοι που διαπράττουν έγκλημα στον βορρά διαφεύγουν στον νότο και σώζονται. Κανένας δεν νοιάζεται γι’ αυτό, κανείς δεν ψάχνει λύση γι’ αυτό. Αυτός που δολοφόνησε τον Άγγλο στην Αγία Νάπα είναι Τουρκοκύπριος, λένε, και έχει διαφύγει στον βορρά. Έστω και αν τον συλλάβουμε, θα τον παραδώσουμε; Μήπως παραδώσαμε αυτούς που σκότωσαν τον Ελμάς Γκιουζέλγιουρτλου και την οικογένειά του; Δεν τους παραδώσαμε. Ή πάλι, σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο Τουρκοκύπριος ο οποίος καταδικάστηκε ισόβια για φόνο που διέπραξε στον νότο και ύστερα κατάφερε να αποδράσει από τη φυλακή και να περάσει στον βορρά; Στον νότο έχει καταδικαστεί σε ισόβια, αλλά στον βορρά γυρίζει ελεύθερος. Αν τον ρωτήσετε θα σας πει «δεν τον σκότωσα εγώ». Ξέρετε τι σκέφτηκα καθώς έβγαινα από τον αστυνομικό σταθμό της Πύλης Πάφου και επέστρεφα στον βορρά περνώντας από το οδόφραγμα της ελληνοκυπριακής Αστυνομίας, η οποία σκλήρυνε τους κανόνες της; Αν ακόμα δεν μας έκαναν σωστούς ανθρώπους οι τόσες τραγωδίες και ο πόνος που ζήσαμε, σημαίνει ότι δεν μας αξίζει καθόλου η λύση. Τότε ας μείνουν έτσι τα πράγματα μέχρι να γίνουμε άνθρωποι. Ο καθένας στην πλευρά του. Εκείνοι που αγωνίζονται για να ζήσουν μαζί σε αυτό το νησί ηττήθηκαν από εκείνους που δεν θέλουν λύση και ειρήνη. Διότι δεν αγωνίζονται ικανοποιητικά. Δεν κάνουν αυτά που πρέπει, δεν τολμούν να πληρώσουν τίμημα και ξοδεύουν χρόνο άδικα. Ενόσω τα κινήματά μας για λύση και ειρήνη κατευθύνονται από την Αμερική και την Αγγλία που ποτέ δεν επιθυμούσαν να ζήσουμε μαζί σε αυτό το νησί, ενόσω εξασφαλίζουν κέρδος από αυτό και οι συνεργάτες που βρίσκονται ανάμεσά μας, δεν μπορούμε να σωθούμε από αυτή την κατάσταση. Τόσο η λύση όσο και η ειρήνη ανήκει μόνο σε αυτούς που την αξίζουν!

Πηγή: http://politis.com.cy/article/i-epikefalis-mas-den-mporesan-na-vroun-lisi-ke-emis-kaname-irini

2 σχόλια:

  1. Στη Συρία γίνεται το 'μάλε βράσε' και δυστυχώς δεν έχουμε ενημέρωση από το ιστολόγιο στη σημαντικότερη στιγμή του συριακού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κ Λεβεντ εκτιμω την δημοσιογραφικη σας δραση υπερ της Ειρηνης στην Κυπρο.Ειμαι απο αυτους που ακομη δεν εχουν περασει στα Κατεχομενα,αυτο που πιστευω ακραδαντα ειναι οτι η Ειρηνη στην Κυπρο δεν προκειται να ερθει...οσους καφεδες και να πιουμε μαζι !Το θεμα δεν ειναι τι θελεις Εσυ η Εγω,με μια Τουρκια που θελει να ελενξει την Κυπρο και οχι μονον,εχοντας Αυτοκρατορικες Βλεψεις (ανασυσταση της Οθωμανικης Αυτοκρατοριας)σε ολοκληρη την περιοχη,που βλεπεις την Ειρηνη? Ειδαμε τι εκανε στην Συρια απο φιλαρακια με τον Ασσαντ εγιναν ασπονδοι εχθροι, εξοπλιζει ακομη οτι ποιο βαρβαρο και ακραιο στοιχειο δρα στην Συρια χωρις κανενα δισταγμο διοτι ο στοχος στη Συρια ηταν να εγκαταστησει μια κυβερνηση- Μουσουλμανικη Αδερφοτητας για να τους ελεγχει ,οπως θελει να κανει και στην Κυπρο !
    Αν ησουν Ελληνοκυπριος ποσο θα εμπιστευοσουν μια αδιστακτη Τουρκια και τον Ερτογαν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.