16/8/16

Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαπαναγιώτου και Κύπρος

του Άντυ Λοΐζου
Επί των ημερών του, τον Οκτώβριο του 1982 έγινε η πρώτη παρέλαση για τον εορτασμό της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβαθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό η ετήσια Άσκηση ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
Πριν από λίγες μέρες έφυγε από κοντά μας ο Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαναγιώτου, ένας Αξιωματικός ο οποίος υπηρέτησε στην ΕΦ από το 1964 έως το 1966 με τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη, ως Διοικητής του 201 ΤΠ στην Αμμόχωστο και από τις 24 Ιουνίου 1981 μέχρι τις 29 Αυγούστου 1985 ως Διοικητής της Εθνικής Φρουράς.
Αξιωματικός του πεζικού, απόφοιτος όλων των σχολών του όπλου του, της Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος, αλλά και άλλων σχολών της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ο Αντ/γος Νικόλαος Παπαπαναγιώτου διοίκησε σε όλα τα επίπεδα του στρατού έχοντας διοικήσει πριν την ΕΦ, το Β’ Σώμα Στρατού στη Βέροια, αφού προηγουμένως διοίκησε την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου Ελλάδος.

Η εδώ παρουσία του, για όσους τον θυμούνται, είναι συνυφασμένη με την ουσιαστική ενίσχυση της ΕΦ, όταν είχαν αποκτηθεί τα τροχοφόρα άρματα CASCAVEL EE 9, τα οχήματα JARARACA EE 3, τα ΤΘ VAB, το Περιπολικό σκάφος ΣΑΛΑΜΙΣ και άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων της ΕΦ. Παράλληλα με τους εξοπλισμούς της η ΕΦ, επί των ημερών του Αρχηγού Ν. Παπαπαναγιώτου εκπαιδευόταν εντατικά, πρακτικά και ουσιαστικά.
Με διαταγή του Αρχηγού, κάθε Μονάδα της ΕΦ ανά εξάμηνο εκτελούσε νυκτερινό πενθήμερο ασκήσεων, πενθήμερο ανταρτοπολέμου και πενθήμερη άσκηση σε καταυλισμό, με επιστέγασμα Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) επιπέδου Λόχου και ΟΥΜΑ για το Πεζικό, και ανάλογη για τα άλλα όπλα με πραγματικά πυρά, την οποία παρακολουθούσε ο ίδιος προσωπικά ή ο Υπαρχηγός της ΕΦ Αντιστράτηγος Γεώργιος Αζίνας, συμμαθητής του στη Σχολή Ευελπίδων, με τον οποίο είχαν άριστη σχέση και συνεργασία. Στις προαναφερθείσες ασκήσεις συμμετείχε όλο το προσωπικό της κάθε Μονάδας, από τον Διοικητή μέχρι και τον νεότερο στρατιώτη.
Παράλληλα με τις ασκήσεις αυτές, κάθε Μονάδα ελιγμού μεταστάθμευε στο Ζύγι, όπου εκτελούσε δεκαπενθήμερη άσκηση και θαλάσσια εκπαίδευση στρατονιζόμενη σε εγκαταστάσεις. Επίσης, μεγάλη σημασία ο Στρατηγός Νικόλαος Παπαπαναγιώτου έδινε στη σωματική εκγύμναση όλων των στελεχών και των οπλιτών.
Το σημαντικότερο είναι ότι αυτός ο Αρχηγός συνεχώς περιερχόταν τις Μονάδες, τα πεδία ασκήσεων και τα πεδία βολής, όπως το ίδιο έκαναν με εντατικότερο ρυθμό οι Στρατηγοί Δημήτριος Ματαφιάς και Ευάγγελος Φλωράκης, που και αυτοί είχαν επενδύσει στην ουσιαστική εκπαίδευση της ΕΦ, που αποτελεί και την πρωταρχική εν ειρήνη αποστολή της.

Επί των ημερών του Στρατηγού Παπαπαναγιώτου, τον Οκτώβριο του 1982 έγινε η πρώτη παρέλαση για τον εορτασμό της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβαθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό η ετήσια Άσκηση ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, την οποία δυστυχώς άλλοι αρχηγοί (το α δεν είναι τυχαία μικρό), συνηγορώντας στις εισηγήσεις το άσχετων πολιτικών, υποβάθμισαν και άλλοι κατήργησαν τελικά, προκειμένου να είναι αρεστοί στους ανίδεους από στρατό πολιτικούς προϊσταμένους τους, οι οποίοι με τη σειρά τους αποδομούσαν ό,τι είχε αυτή η ξεδοντιασμένη Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεν είναι καθόλου υπερβολικό να λεχθεί ότι ο Στρατηγός Παπαπαναγιώτου εστίασε και εδραίωσε το έργο του στο τρίπτυχο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΗΘΙΚΟΝ.

Δεν θα ήταν υπερβολή να τονισθεί και η μεγάλη σημασία που έδινε ο Στρατηγός Παπαπαναγιώτου στην αμυντική οργάνωση, την οργάνωση του εδάφους και ενίσχυση της γραμμής αμύνης της ΕΦ, η οποία είχε αρχίσει από τον προκάτοχό του Αντιστράτηγο Ιωάννη Κομνηνό, του οποίου το έργο ήταν πολύ πιο δύσκολο, αν ληφθεί υπ' όψιν ότι παρέλαβε μια ΕΦ ημιδιαλυμένη, χωρίς σοβαρό οπλισμό, αλλά τα απομεινάρια τής προ της Τουρκικής Εισβολής ΕΦ. Είχε καθιερώσει το πρόγραμμα κατασκευής των έργων πολλαπλής χρήσεως, των σκεπάστρων προστασίας από βολές καμπύλης τροχιάς και όπλων αεροπορίας και άλλα.

Ο καθένας που πέρασε από την ΕΦ άφησε το λιθαράκι του. Όμως δεν θα είναι επιεικής η άτεγκτη και αδέκαστη ιστορία με όσους έκλεισαν Μονάδες, στρατόπεδα, φυλάκια, κατήργησαν αμυντικά έργα, υποβάθμισαν την εκπαίδευση και τέλος, υπό το πρόσχημα της αναδιοργάνωσης, μείωσαν τη χρονική διάρκεια της στρατιωτικής θητείας και το έμψυχο δυναμικό της, προκειμένου να ικανοποιήσουν απαιτήσεις των πολιτικών ηγεσιών, που στόχευαν σε ψηφοθηρικούς σκοπούς...

ΑΝΤΗΣ ΛΟΪΖΟΥ

2 σχόλια:

  1. Τι σχέση είχε με τον γενναίο αντ/ρχη Παπαπαναγιωτου δ/τη 35ου συντάγματος ΠΖ που αντεταξε ηρωική άμυνα στις 13 και 14/08-1922 επί του Καλετζικ νταγ εναντίον πολλαπλασιων τουρκικών στρατευμάτων ενισχυμένα με βαρύ ΠΒ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.