11/8/16

Σάββας Καλεντερίδης: Ποιος έχασε και ποιος κέρδισε από τη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν

  • (Φωτ.: EPA / Anatoly Maltsev)
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία του Ερντογάν, όταν ο Πούτιν αποφάσισε να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία, αρχίζοντας τους βομβαρδισμούς τη νύχτα της 30ής Σεπτεμβρίου 2015, ήταν που εξεμάνη, και με μια μεγαλομανία άνευ προηγουμένου άρχισε τους λεονταρισμούς εναντίον της Ρωσίας, που κορυφώθηκαν με την κατάρριψη του ρωσικού SU-24, στις 24 Νοεμβρίου, όταν οι Ρώσοι πιλότοι χτυπούσαν ανελέητα τους πράκτορες της Τουρκίας στο όρος Τουρκμέν της επαρχίας Λατάκεια.
Έκτοτε η Τουρκία, ένεκα των ρωσικών αντιποίνων, υπέστη πολλά πλήγματα, μεταξύ των οποίων η πτώση του τουριστικού συναλλάγματος, που μαζί με τις απώλειες από τις εμπορικές και τις άλλες συναλλαγές, μπορεί να ξεπέρασε τα δεκατέσσερα δισ. δολάρια, σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του Ερντογάν.
Το ίδιο διάστημα η Τουρκία είδε τους Κούρδους της Συρίας να ανοίγουν Γραφείο Πολιτικής Εκπροσώπησης στη Μόσχα, καθώς και το οπλοστάσιό τους να εμπλουτίζεται με σύγχρονα όπλα ρωσικής κατασκευής.
Μετά από όλα αυτά, και ενώ η Άγκυρα παρακολουθούσε με τρόμο την προέλαση των Κούρδων στον Κουρδικό Διάδρομο, με τη βοήθεια των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσίας, ο Ερντογάν αποφάσισε να κάνει τη μεγαλύτερη κυβίστηση όλων των εποχών, παρακαλώντας στην ουσία τη Ρωσία να δεχτεί την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών.
Άρα, ο μεγάλος κερδισμένος αυτής της κίνησης μέχρι στιγμής είναι η Ρωσία. Όσο για την Τουρκία, αυτή θα επιχειρήσει να ξαναφέρει τις οικονομικές σχέσεις ων δύο χωρών στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ μια ανοικτή «κόκκινη τηλεφωνική γραμμή» μεταξύ των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών θα αποτρέψει δυσάρεστα επεισόδια, όπως εκείνο της 24ης Νοεμβρίου.
Για τα ενεργειακά κάναμε αναφορά στο χθεσινό μας άρθρο.
Αυτό στο οποίο δεν αναφερθήκαμε είναι η πολιτική των δύο χωρών στη Συρία, η οποία είναι ακριβώς αντίθετη, με τη Ρωσία να καταγγέλλει δεκάδες φορές την Τουρκία για υποστήριξη των τζιχαντιστών και λαθρεμπόριο πετρελαίου, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι οι «αντιπολιτευόμενοι» που σκοτώνουν Ρώσους στρατιώτες και πιλότους στο Χαλέπι και το Ιντλίμπ, εξοπλίζονται ΚΑΙ από την Τουρκία, αν δεν είναι οι ίδιοι αξιωματικοί των ειδικών επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού.
Εκεί ο Ερντογάν τα βρήκε και θα τα βρίσκει… μπαστούνια, αφού οι συμφωνίες για την επόμενη μέρα στη Συρία γίνονται σε άλλο επίπεδο, εκεί που δεν «παίζει» η Τουρκία.
Η συνάντηση στη Μόσχα Λαβρόφ-Κέρι, το βράδυ του πραξικοπήματος στην Τουρκία, δεν είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα.
Οπότε ο Ερντογάν και η Τουρκία, παρά τους εναγκαλισμούς της Πετρούπολης, δεν θα αποφύγουν το πικρόν ποτήριον στη Συρία...

21 σχόλια:

  1. άρα θα υλοποιηθεί η ένωση των καντονιών;; χθες σε σχόλιο σας ήσαστε κάπως επιφυλακτικός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Άρα, ο μεγάλος κερδισμένος αυτής της κίνησης μέχρι στιγμής είναι η Ρωσία"

    Εγώ βλέπω την Τουρκία σαν μεγάλο κερδισμένο, αφού κατάφερε και πάλι να ξεγλιστρήσει σαν χέλι από το αδιέξοδο. Η Τουρκία πάντα τα καταφέρνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν κέρδισε η Τουρκία απεναντίας έχασε. Πήγε στον Πούτιν σαν Ικέτιδα και επαίτιδα ταυτοχρόνως . Ο Πούτιν τον περίμενε στην γωνία όπου ο Ερτογάν γονυπετής τον παρακάλεσε για έλεος.
      Τελικά ο Πούτιν εξασφάλισε εκείνα που ήθελε και τώρα θα τον αφήσει να τον πάρει ο ποταμός.
      Εντωμεταξύ ότι συμφωνίες έκαμε με τον νόμιμο Πρόεδρο Ερτογάν θα ισχύουν και με το διάδοχο σχήμα που μάλλον θα είναι μια χαλαρή Συνομοσπονδία Μικρασιατικών Κρατών

      Διαγραφή
  3. Ἔχουμε μέλλον, ἡ Τουρκία θὰ ἔχῃ δυσκολίες σὲ κυρίως ἱστορικοὺς χρόνους, βεβαίως δὲν ξέρω τί θὰ ἀπομένῃ ἀπὸ τὸ ἑλληνικὸ ἔθνος τότε γιὰ νὰ καρπωθῇ τῶν κερδῶν αὐτῶν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επειδή ο Πόυτιν δεν αποκλήθηκε τυχαία "αλεπού της στέπας", προσπαθεί, αυτό που του έκαναν Αμερικάνοι και Δυτικοί στην Ουκρανία, να τους κάνει το ίδιο και του προσφέρει αυτή την ευκαιρία η Τουρκία. Όμως ένας τέτοις εναγκαλισμός χώρας του ΝΑΤΟ με τους κυρίως αντίπαλους τους Ρώσους, οι Αμερικάνοι δεν θα το αποδεχθούν κι ο Ερντογάν θα τους βρεί μπροστά του (ή κι από πίσω του).
    Μετά την πλήρη αποδιάρθρωση του τούρκικου στρατού, δυο είναι τα σενάρια που παίζουν τελευταία. Το πρώτο να αποπεμφθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ και να συσφίξουν ακόμα περισσότερο οι Αμερικάνοι της άριστες σχέσεις τους με τους Κούρδους. Το δεύτερο σενάριο είναι ένα νέο πραξικόπημα, αυτή τη φορά καλά οργανωμένο από το στρατό, με την ενεργή υποστήριξη των Αμερικανών. Έτσι θα απαλλαγούν από τον ¨αχάριστο" Ερντογάν, θα ελέγχουν την κατάσταση στην Τουρκία μέσω του στρατού, και θα διατηρήσουν τα κεκτημένα στην περιοχή.
    Οι εξελίξεις θα είναι σύντομες, θα έλεγα πολύ σύντομες. Είδομεν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. με παραξενευει η ''παντελής'' απουσια του Ισραηλ. Μηπως.... αλλα δεν νομιζω...

      Διαγραφή
  5. Σε αυτά τα πράγματα δεν βιαζόμαστε. Υπομονή να κάνουμε. Η Τουρκία δεν κάνει στροφή στη πολιτική της. Μανούβρες επιτόπου κάνει. Το ΝΑΤΟ διαβεβαιώνει για τους δεσμούς και το ίδιο και οι Τούρκοι. Όσο η Τουρκία παραμένει στη Συμμαχία δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής. Νάζια και γινάτια υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πιστευω οτι ολα γινινται με τις ευλογιες των Αμερικανων

      Διαγραφή
  6. Κάπου διάβασα ότι συνελήφθη στη Μόσχα ο μεγαλύτερος Ρώσος λαθρέμπορος όπλων που προμήθευε τον ΡΚΚ. Αληθεύει; μήπως τελικά κέρδισε περισσότερα από όσα νομίζουμε ο Ερντογάν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://www.dailysabah.com/war-on-terror/2016/07/16/russian-crime-boss-pkk-arms-supplier-detained-in-moscow

      εδω το λεει,ειναι απ τον Ιουλιο.αλλα δεν ειδα ν υπαρχει αυτο το ρεπορταζ πουθενα αλλου

      Διαγραφή
    2. δεν λεμε τον μεγαλο ηττημενο γιατι μηπως δυσαρεστηθουν οι ρωσοφιλοι;

      Διαγραφή
    3. Mηπως η πηγη ειναι η Τουρκικη εφημεριδα(γιατι δεν βρηκα καμια αναφορα σε ξενη ιστοσελιδα);δεν ξερω απλα δενε εχει λογικη ο Πουτιν,να χαλασει τις σχεσεις του με τους Κουρδους,οταν μαλιστα,εχει συζητησει το ΚΟυρδικο με τους Αμερικανους.Οι μεγαλες χωρες δεν χαλανε ετσι τις συμμαχιες τους.

      Διαγραφή
    4. Καθηγητη επιστημων,ο μεγαλος ηττημενος θεωρεις οτι ειναι ο Πουτιν;

      Διαγραφή
    5. o λογος που θεωρεις οτι ειναι ο χαμενος;

      Διαγραφή
  7. Απ την στιγμη που ο Ερντογαν,ουσιαστικα ζητησε συγγνωμη,γιατι βρισκεται σε πολυ δυσκολη θεση,το βλεπω λιγο δυσκολο να μην θεωρειται ο ηττημενος.Τοσο βλακας ειναι ο Πουτιν,να μην πηρε διαβεβαιωσεις απ τον Ερντογαν για διαφορα θεματα που ενδιαφερουν την Ρωσια;Απ οτι φαινεται ο Ερντογαν,θα παρει τα ψιχουλα που θα του δωσει το Κρεμλινο,ετσι οπως τα εκανε.....Μεγαλειωδης κωλοτουμπα απ τον μεγαλο ηγετη,οπως θελουν να τον χαρακτηριζουν διαφοροι της ΤΟυρκιας.

    ΥΓ1 Για να μην παραμυθιαζομαστε,ο Ερντογαν δεν εκανε στροφη εναντιον της δυσης και τον ΗΠΑ,απλα προσπαθει να εκφοβισει τις ΗΠΑ.Δεν μπορει τοσο ευκολα ενα προσωπο να διαλυσει τοσο ευκολα τους χρονιους δεσμους,ειδικα με τις ΗΠΑ.Η εξωτερικη πολιτικη,δεν ειναι,παταω ενα κουμπι και τ αλλαζω ολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. https://www.rt.com/news/355534-turkey-airstrikes-isis-russia/?utm_source=browser&utm_medium=aplication_chrome&utm_campaign=chrome


    προφανως τους στοχους,θα τους διαλεγει η Ρωσια,πως θ αντιδρασουν οι πρωην συμμαχοι του Ολυμπιονικη στην κωλοτουμπα Ερντογαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν ... λέω αν η Τουρκία πάει για τα καλά με τους φίλους μας Ρώσους ( που εγώ τους αγαπώ) , τότε και η χώρα μας θα βγει κερδισμένη , διότι και οι Αμερικανοί θα μας προσέξουν καλύτερα !!!! Έτσι λέω εγώ !!! λες ??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ειχαμε σοβαρη κυβερνηση,θα μπορουσε να γινει αυτο που λες,αλλα δεν εχουμε.

      Και γω αγαπαω του Ρωσους,αλλα στην πολιτικη υπαρχουν συμφεροντα και οχι φιλιες.Ο κυνισμος,της σημαντικοτερης πολιτικης προσωπικοτητας,που υπαρχει αυτη την στιγμη σε ολο τον πλανητη,το αποδυκνυει.Και αναφερομαι στον Πουτιν

      Διαγραφή
  10. Tα Μουσουνίν Τζοτζουκλαρί τα βρίσκουν μεταξύ τους πάντα. Θυμηθήτε τούς εβραιομπολσεβίκους καί τους τουρκοεβραίους. Μπάς καί τότε δέν τό`παν τό ποίημα; Κάποιοι άλλοι κόπανοι έχασαν κάποια εκατομμύρια σφαγιασθέντων καί εξαιτίας τούτου φαίνεται απαξάπαντες καταθέτουν στόν έκφυλο ειρηνιστή, στεφάνους ασκαρδαμυκτί. Φυσικά οι Κεμαληστές για άλλη μιά φορά την πήδηξαν καί με τόν ισλαμικό φερετζέ εποίησαν την νύσσαν όπως καί οι καγκεμπίτες εβραίοι οι ορθοδοξοποιηθέντες οψίμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.