10/8/16

Άσυλο στις ΗΠΑ ζητά Τούρκος υποναύαρχος που υπηρετεί σε θέση του ΝΑΤΟ, στη Βιρτζίνια (φωτο)

  • (Φωτ.: nato.int)
Βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες φέρεται να ζητάει Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματικός που υπηρετεί με απόσπαση στη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ, στην πολιτεία της Βιρτζίνια καθώς κλήθηκε να επιστρέψει στην Τουρκία, λίγα 24ωρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Τούρκος στρατιωτικός έχει ήδη υποβάλλει αίτηση ασύλου.
Πρόκειται για την πρώτη αίτηση ασύλου που γίνεται γνωστή στην Αμερική και αφορά σε στρατιωτικό της γειτονικής χώρας.
Οι δύο αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας, είπαν ότι ο Τούρκος αξιωματικός εργάζεται στα γραφεία του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ, ωστόσο δεν ανέφεραν το όνομά του ή το βαθμό του.

Ο Τούρκος υποναύαρχος Μουσταφά Ουγκουρλού που φέρεται να αγνοείται (φωτ.:Yeni Şafak)
Όμως αξιωματούχος στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον είπε ότι ο Τούρκος υποναύαρχος Μουσταφά Ουγκουρλού δεν είχε εμφανιστεί στις αρχές όταν η Τουρκία εξέδωσε στερητική της ελευθερίας ποινή εναντίον του τον περασμένο μήνα. «Στις 22 Ιουλίου, εκείνη τη μέρα άφησε τα διακριτικά του και την ταυτότητά του στη βάση, και μετά από αυτό κανένας δεν έχει ακούσει κάτι από αυτόν», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος επίσης τήρησε την ανωνυμία του. Πρόσθεσε ότι δεν έχει γνώση καμίας αίτησης ασύλου, ενώ είπε ότι και άλλοι δύο αξιωματικοί, αλλά χαμηλόβαθμοι, έχουν ανακληθεί στην Τουρκία από τις ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει όμως για αυτούς ποινή στερητική της ελευθερίας», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «ένας από αυτούς έχει επιστρέψει, και ο άλλος θα πάει σύντομα».
Ο Ουγκουρλού φέρεται να ήταν βοηθός γενικού επιτελείου της Διοίκησης στο Νόρφολκ στους τομείς χειρισμού και ελέγχου, ικανότητας ανάπτυξης και βιωσιμότητας.
Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ είπε ότι στην αποστολή έχουν αποσπαστεί 26 Τούρκοι στρατιωτικοί, και επαίνεσε την προσφορά της Τουρκίας, καθώς και την φιλοξενία των ΗΠΑ και των συμμάχων της στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, σημαντική βάση για την μάχη εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ. «Θέλουμε να δηλώσουμε ότι η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η οποία συνεχίζει να προσφέρει σημαντικά στη μάχη εναντίον του (Ισλαμικού Κράτους)», είπε η Αμερικανίδα πλωτάρχης Κάρεν Άιφερτ, αρνούμενη να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για αίτηση ασύλου.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες μετανάστευσης είπαν ότι δεν μπορούν να συζητήσουν για μεμονωμένες περιπτώσεις, ούτε να επιβεβαιώσουν αν κάποιος έχει κάνει αίτηση για συγκεκριμένο μεταναστευτικό καθεστώς, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να κάνει δήλωση.

1 σχόλιο:

  1. Τέτοια βλεπει ο σουλτάνος και βγάζει αφρούς...
    Εκείνο που εχει τεράστια σημαςια ειναι η διαχείρηση εκ μέρους της υπερδυνσμης αυτου του θέματος που ειναι παρόμοιο με το ελληνικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.