15/8/16

«Σωσίβιο» στην Άγκυρα από Λονδίνο, Βερολίνο και Βρυξέλλες - Τρεις «σωματοφύλακες» για τον Ερντογάν

Ανταπόκριση: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες
Βρυξέλλες: «Ασπίδα» διασφάλισης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, σχηματίζουν Λονδίνο, Βερολίνο και Βρυξέλλες, απορρίπτοντας κατηγορηματικά -για διαφορετικούς λόγους- κάθε σκέψη για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας, παρά το γεγονός ότι το συντεταγμένο κράτος της Άγκυρας ασελγεί επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχοντας καταλύσει πλήρως την έννοια των θεμελιωδών ελευθεριών.
Στόχος των «3», των οποίων τα συμφέροντα για διάσωση της Τουρκίας συμπίπτουν συγκυριακά, είναι να κόψουν την όρεξη σε όσους προσβλέπουν σε φρενάρισμα της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας, περιλαμβανομένου του ηγέτη της Αυστρίας Καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, καθώς και φωνών που ακούστηκαν από το κυβερνών κόμμα της Δανίας για διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.


● Λονδίνο: Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η μεγαλύτερη στήριξη στο καθεστώς Ερντογάν έχει αφετηρία το Λονδίνο, το οποίο διά του Φόρεϊν Όφις κινδυνολογεί και προειδοποιεί, πίσω από κλειστές πόρτες, ότι ενδεχόμενος τερματισμός της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας «θα οδηγήσει τον Ταγίπ Ερντογάν σε άλλες επιλογές», ρίχνοντάς τον στην αγκαλιά του Βλαντιμίρ Πούτιν ή/και οδηγώντας τον σε ένα θρησκευτικό μοντέλο άσκησης εξουσίας στη χώρα, με ό,τι αυτά συνεπάγονται.

Ο «διπλός κίνδυνος», τον οποίο αναδεικνύουν Βρετανοί και παπαγαλίζουν πολλοί στις Βρυξέλλες, βασίζεται αφενός στην αναζωογόνηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, συνεπεία και της συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν στις 9 Αυγούστου και αφετέρου στον ρόλο που διαδραμάτισαν οι ιμάμηδες σε 80 χιλιάδες τζαμιά, κινητοποιώντας τους Τούρκους πολίτες στην προσπάθεια που εκδηλώθηκε για καταστολή του πραξικοπήματος.

Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι η νέα βρετανική κυβέρνηση, αν και βρισκόταν στην εξουσία μερικά μόνο εικοσιτετράωρα, έσπευσε να δώσει «διαπιστευτήρια» στον Ερντογάν, στέλνοντας στην Τουρκία τον ΥΦΥΠΕΞ, Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος, εν μέσω των βασανιστηρίων και των βιασμών στις τουρκικές φυλακές (σ.σ. στοιχεία Διεθνούς Αμνηστίας), είχε υποδείξει ότι «είναι σημαντικό να αγκαλιάσουμε την Τουρκία» και «να μην τη δούμε να καθίσταται περισσότερο απομονωμένη».

Οι «εναγκαλισμοί» της Βρετανίας οδήγησαν την κυβέρνηση Ερντογάν να τη διαχωρίσει από όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ως τη μοναδική χώρα που στήριξε «επαρκώς» το αντιδημοκρατικό καθεστώς της Άγκυρας. 

● Βερολίνο: Η Άνγκελα Μέρκελ επιχειρεί με νύχια και με δόντια να διατηρήσει την Τουρκία σε ευρωπαϊκή τροχιά, αν και είναι γνωστόν ότι προκρίνει μια ειδική σχέση μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας και όχι την πλήρη ένταξη της υποψήφιας χώρας.

Ο λόγος της στήριξης της Γερμανίδας καγκελαρίου στο καθεστώς της Άγκυρας αφορά αποκλειστικά στη διαχείριση του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού, καθώς θεωρεί ότι η επί του προκειμένου Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί τη μοναδική οδό για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, κάτι που όπως εκτιμάται αποτελεί και το διαβατήριό της για παραμονή στην εξουσία στις γενικές εκλογές του 2017.

Ανοικτά τοποθετούνται οι Γερμανοί Σοσιαλιστές, εταίροι της κ. Μέρκελ στο κυβερνητικό σχήμα. Ο Σοσιαλιστής ΥΠΕΞ, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι αποτελούν τον μοναδικό μοχλό πίεσης των Ευρωπαίων έναντι στην Άγκυρα, υπό το φως των συλλήψεων και των προγραφών στις οποίες επιδίδεται το καθεστώς Ερντογάν.

Ωστόσο, η επιχειρηματολογία του κ. Στάινμαγιερ «μπάζει» δεδομένου ότι οι εν εξελίξει ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας δεν εμπόδισαν τον κ. Ερντογάν να αναστείλει την εφαρμογή της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να προβεί σε πρωτοφανείς εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και σε χιλιάδες συλλήψεις. 

● Βρυξέλλες: Στην ίδια γραμμή, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι η διακοπή των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ «θα συνιστούσε ένα σοβαρό λάθος εξωτερικής πολιτικής».

Κύκλοι στην έδρα της ΕΕ εκτιμούν ότι ο κ. Γιούνκερ ακολουθεί γραμμή Βερολίνου, προκειμένου να ανακτήσει την εύνοια της Άνγκελα Μέρκελ, υπό το φως και των επιθέσεων που δέχεται από γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία κάνουν λόγο για ενδεχόμενη παραίτησή του, ισχυρίζονται ότι είναι άρρωστος και ότι έχει πρόβλημα ποτού. Ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει απορρίψει πάντως όλους τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησής του. 
 
Συμβούλιο Σύνδεσης εν αμφιβόλω
 
Οι εξελίξεις που σημειώνονται στην Τουρκία θέτουν εν αμφιβόλω την πραγματοποίηση του Συμβουλίου Σύνδεσης με την ΕΕ, το οποίο, σύμφωνα με τον προκαταρκτικό σχεδιασμό, πρόκειται να λάβει χώρα στις 8 ή 9 Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η κατάσταση στην Τουρκία ανάγκασε τους «28» να βάλουν στο ψυγείο τις συζητήσεις για τον καθορισμό της Κοινής Θέσης της ΕΕ μέχρι νεωτέρας.

Όπως είχε αποκαλύψει ο «Φ», το προσχέδιο Κοινής Θέσης είναι θετικό για τη Λευκωσία καθώς καλεί την Άγκυρα να συμβάλει με συγκεκριμένους τρόπους στην επίλυση του Κυπριακού. Η Βρετανία υπέβαλε τροπολογία για αποενοχοποίηση της Τουρκίας, καλωσορίζοντας τη συμβολή της στο Κυπριακό, αναφορά πάντως που δεν εγκρίνει η Λευκωσία. 
 
Βίζες σε τεντωμένο σχοινί
 
Η Άγκυρα τεντώνει το σχοινί προκειμένου να εξασφαλίσει την κατάργηση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για 79 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπαναχωρήσει από τη Συμφωνία με την ΕΕ για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό.

Τόσο ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου θέτουν πλέον τελεσιγραφικά το αίτημά τους και καλούν τις Βρυξέλλες και τα 28 κράτη-μέλη να καταργήσουν τις θεωρήσεις τον προσεχή Οκτώβριο. Υποδεικνύουν ότι τα δύο ζητήματα, η κατάργηση των θεωρήσεων και το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, «πάνε πακέτο».
 
Οι Βρυξέλλες απαντούν στον Ερντογάν ότι προϋπόθεση για την κατάργηση των θεωρήσεων αποτελεί η εκπλήρωση των 7 προαπαιτούμενων που εκκρεμούν (από σύνολο 72), με επίκεντρο την αλλαγή του ορισμού του αντιτρομοκρατικού νόμου της Τουρκίας.

Ήδη, τεχνοκράτες από την Άγκυρα και την Κομισιόν συζήτησαν εναλλακτικά σενάρια προς αυτή την κατεύθυνση και φέρονται να βρίσκονται σε ακτίνα συμφωνίας, η οποία πάντως θα πρέπει να τύχει της έγκρισης του Ταγίπ Ερντογάν.

Κύκλοι στις Βρυξέλλες ανέφεραν στον «Φ» ότι αν και τεχνοκράτες των δύο πλευρών εκπόνησαν εναλλακτικές φόρμουλες που φέρονται να ικανοποιούν τις τουρκικές απαιτήσεις, ο τελικός λόγος ανήκει στον Ερντογάν και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι στάση θα τηρήσει ο Τούρκος πρόεδρος. 
 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.