18/8/16

Σάββας Καλεντερίδης: Οι εξελίξεις στη Συρία καθορίζουν το «αύριο» της Τουρκίας

Οπως γίνεται φανερό από το άρθρο του Γιουσούφ Καπλάν της εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», που δημοσιεύεται σήμερα μεταφρασμένο στη «δημοκρατία» και το Pontos-news, η Τουρκία διέρχεται μια, ούτως ή άλλως, μεταβατική περίοδο.
Οι πολιτικοί και οι θρησκευτικοί διανοούμενοι του κύκλου του Ερντογάν προτείνουν αυτήν τη μεταβατική περίοδο η Τουρκία να ακολουθήσει στρατηγική ισορροπιών, με στόχο την επίτευξη σε επόμενο στάδιο της «Ισλαμικής Ενωσης» ακριβώς πάνω στη λογική και την πρακτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οπότε και η Τουρκία θα αποκτήσει τη δυνατότητα να καθορίζει η ίδια τους κανόνες του παιχνιδιού και όσον αφορά την ίδια αλλά και όσον αφορά ολόκληρο τον πλανήτη.
Επί του πρακτέου, όμως, η Τουρκία, ανεξαρτήτως της στρατηγικής που θα ακολουθήσει μέχρι να γίνει... πλανητική δύναμη, καλείται να διαχειριστεί αυτό που λέγεται «Συριακό». Στη Συρία οι εξελίξεις, κατά τα φαινόμενα, έχουν ως εξής: ΗΠΑ και Ρωσία έχουν βρει ένα πλαίσιο συνεννόησης, που κινείται σε δύο άξονες.

Ο ένας είναι ο ρωσικός, με βάση τον οποίον η Ρωσία επιβάλλει την παραμονή του Ασαντ στην εξουσία, τουλάχιστον για την επόμενη περίοδο. Ο άλλος, είναι ο αμερικανικός, με βάση τον οποίον οι ΗΠΑ επιβάλλουν τη δημιουργία του λεγόμενου «Κουρδικού Διαδρόμου», ενώ θα έχουν λόγο και στις σουνιτικές περιοχές της ενδοχώρας, που συνορεύουν με τις αντίστοιχες του Ιράκ.

Η πολιτική που ακολούθησε η Τουρκία στη Συρία είναι απολύτως αντίθετη και με τους δυο άξονες και εξ αυτού έχει οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο.
Κατά τα φαινόμενα αλλά και με βάση δικές μας πληροφορίες από την περιοχή, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν ενεργά την επιχείρηση αποκλεισμού του Ι.Κ. από την Τουρκία, που σημαίνει απελευθέρωση της κωμόπολης Αλ Μπαμπ από τους Κούρδους και συνένωση των καντονιών Αφριν - Κομπάνι.

Αρα, η στρατηγική ισορροπιών που εισηγούνται στον Ερντογάν δεν αποτρέπει τη δημιουργία του δεύτερου κουρδικού κράτους, που αποτελεί νάρκη στην ενότητα της Τουρκίας, ούτε της εξασφαλίζει ζωτικό χώρο, για να έχει ενεργό ρόλο την επόμενη Ημέρα στη Συρία.
Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία αποκόπτεται γεωγραφικά από τον αραβικό κόσμο και έτσι απομακρύνεται και η... ονείρωξη της «Ισλαμικής Ενωσης»...

Μπορεί ο Ερντογάν να γλίτωσε από το πραξικόπημα, αλλά μάλλον τα δύσκολα έπονται...

12 σχόλια:

  1. Και γω περιπου της αυτης σκεψης ειμαι κε Σαββα.Το μονο που μας μενει να κανουμε ειναι να κρατησουμε σαν εθνος και σαν κοινωνια,απεναντι στις απειλες και τις δυσκολιες που εχουμε.Δεν χρειαζονται βιασυνες π.χ Κυπριακο,αλλα ουτε και αφελειες π.χ. μεταναστευτικο.Παιουμε χαλαρα και στο τελος ειμαι σιγουρος οτι θα παμε ταμειο(κυπρος ,αιγαιο,πετρελαια,βοσπορος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ερώτησή μου είναι απλή και θα επιθυμούσα μια τοποθέτασή σου,Σάββα.Εφόσον ο μεγαλοιδεατισμός της Τουρκίας είναι εκ των πραγμάτων κίνηση απελπισίας ,ο στρατός αδύναμος κρίκος ,με ποιόν τρόπο η δύση μπορεί να την διαμελίσει στα εκ Λωζάνης συνετέθει αν όχι με αποσχιστικά κινήματα (κι όχι μόνο Κουρδικά) από μέσα;ή μήπως θα προκριθεί έξωθεν επέμβαση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΗΠΑ και Ρωσία θα είναι λογικά ''νικητές'' στην Συρία, με ηττημένους την Τουρκία και τα Εμιράτα.
    Υπάρχει όμως ένας ακόμα ''νικητής'', το Ιράν, του οποίου τα συμφέροντα θίγονται και από την δημιουργία Κουρδικού Κράτους/ομοσπονδίας και από την δημιουργία κάποιου είδους Σουνιστάν στην ανατολική Συρία.
    Τι ρόλο λοιπόν αναμένεται να έχει το Ιράν στην διευθέτηση του Συριακού ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με αφορμή αφ ενός την έντονη πολεμική κινητοποίηση στην Ουκρανία (γιατί άραγε;μήπως επειδή τάχα έχει δυνατή οικονομία η σημαντική στρατιωτική ισχύ;...)και αφ ετέρου την εγκατάσταση S400 και S300 στη Χαμαντάν σκέφτομαι μήπως τελικά το πραξικόπημα παρωδία στη Τουρκία ήταν απο κοινού σχεδιασμένο και ελεγχόμενο απο ΗΠΑ και Ερντογάν με επακόλουθο την δήθεν στροφή της Τουρκίας προς τη Ρωσία (ένας ρόλος Δούρειου Ίππου δηλαδή που πάει γάντι στον Ερντογάν) με στόχο την με στατιωτικά μέσα τελική λύση.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το κουρδικό ζήτημα για την αμερικανική διπλωματία συνιστά εκείνο το εργαλείο το οποίο της επιτρέπει να ελέγχει-περιορίζει την Τουρκία και επίσης να την ματώνει-πληγώνει όταν εμφανίζει στοιχεία αντιαμερικανικής συμπεριφοράς. H παγίωση του κουρδικού μορφώματος σε Ροζάβα αποτελεί μόνο ένα μέρος μια συνολικής διευθέτησης σε Συρία-Μέση Ανατολή.Η παγίωση αυτή σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες εξελίξεις, προκαλεί στην Τουρκία σε πρώτο χρόνο την ματαίωση των τουρκικών σχεδιασμών περί Μεγάλης Τουρκίας. Σε δεύτερο χρόνο αποκλείει την Τουρκία απο την Μέση Ανατολή με οτι αυτό επάγεται-συνεπάγεται. Θα πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί στο εξής γεγονός πως άλλο πράγμα η παγίωση της Ροζάβα και άλλο πράγμα το Κουρδικό ντόμινο που θα παράγει το Μεγάλο Κουρδιστάν και τούτο γιατί αυτό θα αποτελέσει προϊόν μιας συνολικής επίλυσης σε Μέση Ανατολή .Όπως επίσης η βιωσιμότητα του εγχειρήματος των Κούρδων σε Ροζάβα -Ομοσπονδία και όχι κράτος- θα κριθεί σε βάθος χρόνου. Πάνω σε αυτές τις δύο ασάφειες εχει εναποθέσει η Τουρκική διπλωματία τις τελευταίες ελπίδες της για ανατροπή των εξελίξεων που την περιορίζουν γεωπολιτικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως άλλαξε ο Τσίπρας την Ευρώπη θα αλλάξει και ο Έρντο τον κόσμο. Ως προς τα βραβεία ανθρωπισμού και ειρήνης κλπ θέλω κι εγώ απ' αυτό που πίνετε.

      Διαγραφή
    2. Να μοιραστει ο Ερντογαν,αυτο που εδωσαν στον Ομπαμα,αλλον εναν κυρηκα της ειρηνης

      Διαγραφή
  7. https://www.rt.com/news/356380-turkey-russia-military-nato/

    περι Τουρκιας Ρωσιας και ΝΑΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σαββα,αληθευει οτι η Συρια,βομβαρδισε Κουρδους;πως το εξηγεις αυτο;

    http://www.bbc.com/news/world-middle-east-37122811

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε καλεντερίδη εσείς πιστευευε ότι η ρωσία είναι μια μεγάλη
    δύναμη? Γιατί τα γεγονότα στην συρία με το σύρσιμο των πιλότων
    μάλλον το αντίθετο δείχνουν.Εγώ πιστευω ότι τον πόλεμο στη συρία
    θα τον χάσουν όπως θα χάσουν και την κριμαία που την κατέλαβαν
    παραβιάζοντας την εδαφική ακεραιότητα της ουκρανίας.
    Οσο για αυτά που έγραφε η εφημερίδα δημοκρατία περί σόρος
    αστειότητες μου φάνηκαν.Και τα ποσά που έγραφε ότι έδινε ο σόρος
    ήταν ασήμαντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σορος και Ουκρανια(δια μεσου Ελλαδας):
    http://www.zerohedge.com/news/2016-08-19/leaked-memo-shows-soros-pushed-greece-support-ukraine-coup-paint-russia-enemy

    http://www.zerohedge.com/news/2016-08-20/leaked-memo-proves-soros-ruled-ukraine-2014-minutes-%E2%80%9Cbreakfast-us-ambassador-pyatt%E2%80%9D


    Οσον αφορα την Κριμαια,διαβασε λιγο ιστορια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.