21/8/16

Προς νέο σκηνικό στη Συρία; Δοκιμάζεται η συμμαχία ΗΠΑ-Κούρδων από προσέγγιση Ρωσίας-Ιράν-Συρίας-Τουρκίας

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καινούργιο και μεγάλο πρόβλημα;
του Σάββα Καλεντερίδη
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν εξελίξεις και δεδομένα που δείχνουν ότι στήνεται ένα άλλο σκηνικό στη Συρία. Τα δεδομένα αυτά είναι τα εξής:
Πρώτον, υπάρχουν δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων που μιλούν για παραχώρηση από την τουρκική κυβέρνηση της βάσης του Ιντζιρλίκ στη ρωσική πολεμική αεροπορία, για χρήση από ρωσικά αεροσκάφη που θα επιχειρούν εναντίον τρομοκρατικών ομάδων στο έδαφος της Συρίας.
Οι δηλώσεις και το ενδεχόμενο αυτό, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση ΗΠΑ - Τουρκίας, με αφορμή την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στους Κούρδους της Συρίας, δημιούργησαν μια κατάσταση που έφτασε μέχρι το σημείο να κάνει τους Αμερικανούς να σχεδιάζουν την απομάκρυνση των πυρηνικών βομβών που έχουν στη βάση αυτή σε άλλη χώρα της Ευρώπης, ίσως στη Ρουμανία.

Το δεύτερο δεδομένο είναι η παραχώρηση της αεροπορικής βάσης του Χαμαντάν από την κυβέρνηση της Τεχεράνης στους Ρώσους, αλλά και η χορήγηση άδειας υπερπτήσης από την σιιτική κυβέρνηση της Βαγδάτης σε ρωσικά στρατηγικά και υποστρατηγικά βομβαρδιστικά που επιχειρούν στη Συρία.

Η κατάσταση αυτή δίνει το δικαίωμα στη Ρωσία να κατοχυρώσει το δρομολόγιο Κασπία - Ιράν - Ιράκ - Συρία, το μοναδικό που την οδηγεί από αέρος στη Μεσόγειο και αποτελεί προϋπόθεση για υποστήριξη του κεντρικού γεωπολιτικού στόχου της, που είναι η μόνιμη παρουσία της στη Συρία, την Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο. Αλλωστε, τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, μέσω των οποίων υποστηρίζει τον στόχο αυτόν η Ρωσία, κάποια στιγμή μπορεί να γίνουν δύσβατα... Εκτός κι αν η Τουρκία σκοπεύει να ανοίξει τον δικό της εναέριο χώρο στα ρωσικά μαχητικά και τότε θα μιλάμε για γεωπολιτική ανατροπή μείζονος σημασίας...

Το τρίτο δεδομένο είναι ο αεροπορικός βομβαρδισμός τις τελευταίες ημέρες συνοικιών που ελέγχονται από Κούρδους και Ασσύριους χριστιανούς στην πόλη Χασάκα της ΒΑ Συρίας από αεροσκάφη της συριακής πολεμικής αεροπορίας, κάτι που γίνεται πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια.
Πριν από λίγες μέρες ο Μπιναλί Γιλντιρίμ με έκδηλη χαρά δήλωνε ότι «θα γίνουν ωραία πράγματα στη Συρία». Αν η Τουρκία έχει συμφωνήσει με τη Ρωσία, το Ιράν και τη Συρία να κινηθούν εναντίον των Κούρδων της Συρίας, άρα εναντίον των ΗΠΑ, τότε μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καινούργιο και μεγάλο πρόβλημα, που μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
δημοκρατία

5 σχόλια:

  1. Νομίζω πως ο "μέγας" νεο-Τσάρος Ρασ-Πούτιν το έκανε το "κατορθωμά" του και απέδειξε άλλη μια φορά στην ιστορία πως η χώρα του, σε οποιαδήποτε κοινωνικο-οικονομική μορφή έχει την ίδια γεωστρατηγική, η οποία συνίσταται στην παση θυσία διασφάλιση της παρουσίας της στην Μεσόγειο, όχι μόνον για να έχει άποψη και πρόσβαση στις ενεργειακές πηγές.
    Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει και μια αναλογία με την στάση της Ρωσία και ΕΣΣΔ μετά, απέναντι στους λαούς που έχουν πρόβλημα με τους οθωμανούς-τούρκους, ήτοι με τους Έλληνες, τους Κούρδους, τους Αρμένιους κ.λπ τους οποίους οι Ρώσοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τους πουλήσουν "στεγνά" για τα γλυκά μάτια της Οθωμανίας. Υπάρχει μια εκπληκτική αναλογία και με την προσπάθεια των Ρώσων να "χωθούν" σε κάθε "τρύπα" που ανοίγεται στην σχέση της Τουρκίας με την Δύση. Ανάλογα έχουμε και "μπασίματα" στον αραβικό κόσμο κ.λπ
    Από την πρώτη στιγμη της άθλιας συμφωνίας Πούτιν-Ερντογάν, το είχα καταγγείλει, αυτό οφείλετε να μου το αναγνωρίσετε, και τώρα σιγά σιγά ξεδιπλώνεται το πράγμα.
    Για να εξυπηρετήσει τα σχέδια του και να μπορέσει "επιτέλους" η Ρωσία να σταθεροποιηθεί στην ανατολικη Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή, συνέπραξε στην σύμπτυξη ενός άθλιου αντι-Κουρδικου μετώπου, Τουρκίας Ασσαντ Ιράν, δίνοντας ένα τέλειο παράδειγμα τι σημαίνει κυνισμός μηδενισμός έλλειψη οποιασδήποτε αρχής στην διεθνή πολιτική, πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε δυτική δύναμη. Στα χνάρια της ωμής ανήθικης ολοκληρωτικής γεωπολιτικής σκέψης Στάλιν Χίτλερ, εμείς να τα βλέπουμε αυτά και όσοι εξιδανίκευσαν και εξιδανικεύουν την Ρωσία, γιατί κάποτε ήταν "σοσιαλιστική" ή γιατί είναι "ορθόδοξη".
    Δεν μιλάμε για απλή ρεαλιστική εξυπηρέτηση γεωπολιτικών συμφερόντων, μιλάμε για την γεωπολιτική του ακροδεξιού και του αριστερού ή αριστερογενούς φασισμού, μιλαμε για τον νέο άξονα, μιλάμε για άκρως επικίνδυνες δυνάμεις και καταστάσεις.
    Παρένθεση: τώρα ειδικά, με την διαφαινόμενη εκτύλιξη της μυστικής συμφωνίας, συνωμοσίας Πούτιν Ερντογάν και Ιράν (Άσσαντ, Χεζμπολάχ κ.λπ), θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε πόσο τυχοδιωκτικό, επικίνδυνο και ανόητο ταυτόχρονα ήταν όλο αυτό το "εναλλακτικό" σχέδιο για ρήξη με την δύση πέφτοντας στην αγκαλιά τέτοιων δυνάμεων: αναφέρομαι σε όλους τους τύπου Λαφαζάνη και τσαβική αριστερά, αλλά και χρυσή αυγή συν όλα τα περιθωριακά ακροδεξιά και ακροριστερά μπλόγκς του ιντερνετικού περιθωρίου, που μας την είχαν ετοιμάσει την καταστροφή με την πρόφαση αλλά και την αφορμη του θέματος "νόμισμα".
    Σε τέτοιες δυνάμεις θα στήριζε η Ελλάδα την νέα στρατηγική της για ανεξαρτησία; στους Πούτιν και τους Ντούγκιν; στους Ιρανούς και την Χεζμπολά; Κλείνει η παρένθεση.
    Ελπιζω να μην πουλήσει η Δύση (και οι ΗΠΑ) τους Κούρδους, αλλά ανησυχώ με την αδυναμία της να κατέβει στο "έδαφος" και να βάλει τις Αρκούδες, τους Σουλτάνους και τους ισλαμοπαρανοϊκούς στη θέση τους. Δεν έχει ούτε τις δυνάμεις ούτη την πρόθεση και επιπλέον δεν θέλει να χάσει εντελώς την Τουρκία, οπότε η Τουρκία θα εκβιάζει και με την βοήθεια του Τσάρου θα παίρνει ό,τι θέλει. Αν τελικά το πάρει, ίσως πάλι να εγακταλείψει τους Ρώσους. Δεν αποκλείονται ανατροπές, αλλά αν τα πράγματα πάνε όπως το φαντάζομαι, ένα έγκλημα ήδη διενεργείται, και ο βασικός υπεύθυνος για την επιτυχή του έκβαση είναι ένας και λέγεται Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μία μικρή συμπλήρωση μόνον γιά τίς ελληνικές αναγκαστικά δικές μας ιδεοληψίες εδραζόμενες όχι τόσο στόν λαό όσο σ'όλους εκείνους οι οποίοι αντί προάσπισης τών εθνικών δικαίων καί συμφερόντων αλλά σ'εκείνο τό σύστημα πού έφτιαξε ένα κράτος στήν κακώς νοούμενη πλειοψηφία προερχόμενη καί παραγόμενη από διλληματικές καταστάσεις επιλογών καί αποφάσεων περιλαμβανομένου τού δικαιώματος ψήφου,τό οποίο νά βασίζεται σέ μία δημόσια κατ'επόφαση διοίκηση μέ μοναδικό σκοπό τήν ανευθυνότητα τών ανωτάτων αρχόντων καί τήν βούληση τών οποίων νά διαχειρίζεται τό μανδαρινοκατεστημένο.....
    εάν καί μόνον εάν δέν αλλάξουμε τόν τρόπο σκέψης μας από τό δόγμα αφού εγώ καλά είμαι γαία πυρί μιχθήτω δέν πρόκειται ποτέ νά απαγκυστρωθούν οι εκείνες οι δυνάμεις πού έχουν προτεραιότητα τό εθνικό δίκαιο καί συμφέρον καί όχι τήν αποκλειστικά προσωπική ευμάρεια μέ κάθε κόστος πού λειτουργεί μόνον καί αποκλειστικά υπέρ εκείνης τής πλυθησμιακής ομάδας πού θεωρεί εαυτόν υπεράνω τών υπολοίπων πολιτών τούς οποίους απλώς χρησιμοποιεί γιά νά τούς απομιζά γιά τίς καθημερινές της ανάγκες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελείως διαφορετική Μέση Ανατολή έχουμε μετα το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.Η 15 η Ιουλίου ηταν καταλυτική.Προ έτους οι συνασπισμοί ηταν τελείως διαφορετικοί ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Ερντογάν μετράει''μέρες'', οι Αμερικάνοι θα βρουν τους ''διαδόχους'' και η ''τάξη'' θα αποκατασταθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η τουρκια στριφογυριζει προσπαθωντας να αδρανοποησει καθε απειλη...ετσι,καταφερε να αδρανοποιησει και τις ρωσικες πιεσεις...προσεφερε κατι στον πουτιν (ισως ανοχη στις ρωσικες βασεις εν Συρια,απροσκοπτη διελευση ρωσικου ναυτικου απο τα στενα,αποσυρση τουρκικου στολου απο τον ευξεινο ποντο,αδρανοπιηση τυχον ταταρικου ανταρτικου στην κριμαια κ.ο.κ.) κιαυτος ανταπεδωσε με αδιαφορια απεναντι στην τουρκικη εισβολη στην τζαραμπλους...οι δε αμερικανοι προφανως δεν θα στεναχωρηθουν και πολυ αν οι κουρδοι δεν ενοποιησουν τον βορειο διαδρομο, αφου τμημα του θα κατεχεται απο φιλα πρσκειμενους τουρκους και δυναμεις του FSA...ο κεμαλ ζει στο σωμα του ερδογανη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.