26/8/16

26 Αυγούστου 1922 – Η Σμύρνη μας ανυπεράσπιστη

  • (Φωτ.: levantineheritage.com)
Στις 25 Αυγούστου αρχίζει ο ρόγχος της ετοιμοθάνατης Σμύρνης. Αργά τη νύχτα κουρασμένοι οι Έλληνες αποσύρονται από την προκυμαία στα σπίτια τους απελπισμένοι. Τα επίτακτα πλοία δεν δέχονται να τους παραλάβουν. Είχε δώσει αυστηρές εντολές ο Στεργιάδης να μην παραλαμβάνουν πολίτες. Κι όμως χιλιάδες θα μπορούσαν να σωθούν γιατί πολλά ήσαν τα επίτακτα πλοία που μπορούσαν σε λίγες ώρες να τους μεταφέρουν στη Χίο και τη Μυτιλήνη.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, τρία από τα επίτακτα πλοία που είχαν παραλάβει στρατιώτες απέπλεαν από την πόλη.
Είχαν φτάσει στο Ξώκαστρο και οι μαύρες τολύπες καπνού, που τις απομάκρυνε πίσω ο μπάτης, έμοιαζαν με τρία στίγματα, τρεις κουκίδες, τρία αποσιωπητικά της μεγάλης τραγωδίας.

Το λιμάνι της Σμύρνης πριν από τα τραγικά γεγονότα (Φωτ.: levantineheritage.com)
Η 26η Αυγούστου είναι η μέρα της αγωνίας, η μέρα της απόγνωσης και του τρόμου του ελληνικού πληθυσμού της Σμύρνης. Η εφιαλτική μέρα της προσμονής. Από τις τουρκικές συνοικίες ακούγονται πυροβολισμοί, που εντείνουν την απόγνωση. Οι τελευταίοι δημόσιοι υπάλληλοι και οι στρατιωτικοί έχουν αναχωρήσει. Η πόλη ανυπεράσπιστη! Έξαλλα τα πλήθη ζητούν καταφύγιο σε σπίτια Ευρωπαίων και στις εκκλησίες.
Πλημμυρίζει ο αυλόγυρος της εκκλησίας της Αγίας Φωτεινής από Σμυρνιούς και πρόσφυγες του εσωτερικού. Ο Χρυσόστομος προσπαθεί να τονώσει το ηθικό τους.
«Η ελληνική διοίκηση», γράφει ο Δ. Σβολόπουλος, «έπαψε να υπάρχει. Οι ανώτεροι υπάλληλοι και η χωροφυλακή έφυγαν. Όλοι έφυγαν εκτός από τον μητροπολίτη Χρυσόστομο που προσπαθούσε να καθησυχάσει τον τρομαγμένο κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στον αυλόγυρο του ναού της Αγίας Φωτεινής, συντετριμμένος από την ξαφνική συμφορά... Η ελληνική κατοχή της Σμύρνης είχε παύσει από τη νύκτα της 25ης Αυγούστου. Η ωραία πρωτεύουσα της Ιωνίας, χτυπημένη από τη σκληρή μοίρα της, είχε αφεθεί στην τύχη της. Συντελείται έξοδος των κατοίκων της. Πού πήγαιναν, δεν ήξεραν. Να φύγουν ήθελαν από την πόλη που θα έπεφτε εντός ολίγου στα χέρια των ορδών του Κεμάλ και τους σφαγείς του Νουρεντίν».

Ο Νουρεντίν πασάς
Απελπιστικό το τελευταίο ανακοινωθέν της Στρατιάς της Μικράς Ασίας: «Ο εχθρός στην προέλασή του έφτασε χτες το απόγευμα με τα προκεχωρημένα τμήματα πεζικού και ιππικού επί της γενικής γραμμής Οργακλί - Μπελέν Νταγ. Τμήμα εχθρικού ιππικού με 400 ιππείς κατέλαβε το Τουρμπαλί (17 χιλιόμετρα από τη Σμύρνη). Η Στρατιά θα εκκενώσει τη Μικρά Ασία το ταχύτερο μεταφερόμενη ακτοπλοϊκώς. Η επιβίβαση μέχρι σήμερα τα μεσάνυκτα από τη Σμύρνη (αποβάθρα Πούντας) είναι επιτυχής και θα διακοπεί για να συνεχισθεί από τη χερσόνησο της Ερυθραίας (κατασκευασμένη αποβάθρα στον Τσεσμέ), απ’ όπου θα καταφύγουν οι υπόλοιπες δυνάμεις της στρατιάς».
Το δειλινό της 26ης Αυγούστου διατάσσεται ο απόπλους των πολεμικών μας από τη Σμύρνη. Προηγείται η «Λήμνος», ακολουθεί η «Έλλη» και έπονται τα αντιτορπιλικά. Τελευταία αποπλέει και η εξοπλισμένη «Νάξος».
Η ύστατη στιγμή της ελληνικής παρουσίας στη Σμύρνη. Η στερνή ελπίδα χιλιάδων Ελλήνων που κατακλύζουν την προκυμαία χάνεται. Δακρυσμένα μάτια παρακολουθούν τη θλιβερή πομπή. Από μακριά φτάνουν οι στροφές του εθνικού μας ύμνου. Είναι οι ορχήστρες του ιταλικού θωρηκτού «Ντουίλιο» και των γαλλικών πολεμικών «Βαλδέμ Ρουσσώ» και «Ερνέστ Ρενάν» που παιανίζουν καθώς τα πολεμικά μας περνούν δίπλα τους. Είναι ο τελευταίος χαιρετιστήριος ύμνος προς στην Ελληνική σημαία...

(Φωτ.: levantineheritage.com)
Στις 7:30 το βράδυ της ίδιας μέρας ο Στεργιάδης φρουρούμενος από σωματοφύλακές του κατεβαίνει τη σκάλα της Αρμοστείας για να φύγει. Μόλις τον αντιλαμβάνεται ο συγκεντρωμένος εκεί κόσμος, ξεσπά σε γιουχαΐσματα. Πολλοί προσπαθούν να του επιτεθούν. Ο διευθυντής της Αστυνομίας Νικηφοράκης και χωροφύλακες τους απωθούν και απειλούν ότι θα τους πυροβολήσουν.
Ο Στεργιάδης [φωτ. αριστερά] έντρομος επιστρέφει στο μέγαρο της Αρμοστείας. Η αγανάκτηση του κόσμου που τόσο τυραννήθηκε και προδόθηκε από τον μοιραίο Αρμοστή φτάνει στο κατακόρυφο. Φωνές και κατάρες ακούγονται. Στην κρίσιμη αυτή στιγμή ο Στεργιάδης ειδοποιεί την αγγλική ναυαρχίδα πως κινδυνεύει η ζωή του και σε λίγο καταφθάνει αγγλική ατμάκατος με ένοπλους πεζοναύτες. Όταν εμφανίζεται και πάλι ο Στεργιάδης, κάτωχρος και τρομοκρατημένος, έτοιμος για να φύγει, γιουχαΐσματα και κατάρες του πλήθους τον υποδέχονται. Άγγλοι πεζοναύτες σχηματίζουν ζώνη με παρατεταμένες τις ξιφολόγχες για να αποκρούσουν επίθεση του λαού κατά του Αρμοστή, κι ο Στεργιάδης τρικλίζοντας από φόβο κατορθώνει να επιβιβαστεί στην αγγλική ατμάκατο, όπου σωριάζεται σχεδόν αναίσθητος.
Όταν η ατμάκατος άρχισε να απομακρύνεται ο προδομένος σμυρναϊκός κόσμος άρχισε να κραυγάζει: Κατάρα, κατάρα! Ανάθεμα στον προδότη!
Ο Στεργιάδης φυγαδεύτηκε με το αγγλικό πολεμικό ως την Κωνσταντινούπολη κι από εκεί στη Ρουμανία, στις δε 29 Αυγούστου με ρουμανικό πλοίο κατέφυγε στη Νίκαια της Γαλλίας. Κατά τη διέλευση του από την Κωνσταντινούπολη, πρόσφυγες από την Προύσα και τα Μουδανιά, που κατευθύνονταν μέσω της Πόλης στη Θράκη, όταν πληροφορήθηκαν πως στο πλοίο βρισκόταν ο μοιραίος Αρμοστής, περικύκλωσαν το ρουμανικό πλοίο με βάρκες, με σκοπό να ανέβουν επάνω και να τον κακοποιήσουν. Μόλις έμαθε αυτό ο τότε λιμενάρχης στην Πόλη Δ. Παπαμιχαλόπουλος, ειδοποίησε τον Άγγλο πλοίαρχο του πολεμικού πλοίου στην Πόλη κι εκείνος έστειλε δύο ατμάκατους με οπλισμένους Άγγλους πεζοναύτες κι απομάκρυναν τους –τόσο δίκαια– εξαγριωμένους πρόσφυγες.
Χρήστου Σ. Σολομωνίδη, Σμυρναϊκά σημειώματα.

13 σχόλια:

  1. Για αυτή την καταστροφή δώσαμε σε Αεροδρόμια, κεντρικούς δρόμους και πλατείες το όνομα Ελευθέριος Βενιζέλος. Οι δυνάμεις της Ατάντ από αυτόν έπαιρναν οδηγίες.
    Είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Ακόμη και οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι δεν έχουν αναδείξει την προδοτική στάση του Βενιζέλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχως, οχι μόνον δεν τον θεωρησαν υπευθυνο της καταστροφης, αλλά και τον ψηφιζαν συνεχως στην συντριπτικη τους πλειοψηφια.
      Και μιά διορθωση, στις κατα τα άλλα, απολυτα ορθες τοποθετησεις σας: Δεν επαιρναν οδηγιες οι "Συμμαχοι" απο τον Βενιζελο. Οι Αγγλογαλλοι διεταζαν κι΄αυτος υπακουε πειθηνια.

      Διαγραφή
    2. Ο Βενιζέλος ενημέρωνε την Ατάντ για τα σχεδιά του για να πράξει ανάλογα,
      αυτό εννοώ οδηγίες. Το 1997 οδήγησε σε χαμένο πόλεμο με την Τουρκία και τα φόρτωσε στον Στρατηλάτη. Στην δίκη των εξ σκότωσε όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους, πλην τον Μεταξά.Η Ιστορία δεν έχει καταγράψει τον ύποπτο ρόλο του και τα 5-6 κινήματα-Δικτατορίες που έκανε με μπροστάρη τον Πλαστήρα.Τα σκόπιμα λάθη του τα έβγαλε αργότερα ο Μεταξάς στη μονομαχία άρθρων που είχαν στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ.

      Διαγραφή
  2. Η αινιγματική και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Αριστείδη Στεργιάδη (1861-1949)

    Όπως έλεγε - πριν χρόνια στην ελληνική TV - μια Σμυρνιά γιαγιά, στο τσακ πρόλαβε ο Στεργιάδης να φορτώσει... «τα προικιά του» πάνω στο εγγλέζικο πολεμικό (Άϊρον Ντιούκ) που τον φυγάδευσε από την Σμύρνη· μιλάμε για δύο μπαούλα με πλάκες χρυσού, χιλιάδες χρυσές λίρες και... μπόλικο ασημικό!!!

    οΟο

    Έμπιστος του Βενιζέλου, ο Στεργιάδης θα σταδιοδρομήσει πρώτα ως ξακουστός δικηγόρος της Κρήτης και ύστερα ως διοικητής της Ηπείρου. Στη Σμύρνη θα πάρει την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Ιωνικού Πανεπιστημίου (υπό την καθοδήγηση του διάσημου Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή), ενώ στις 26 Αυγούστου 1922 θα αποπλεύσει από το λιμάνι της πόλης (την επομένη θα κάνει την είσοδό του ο τουρκικός στρατός) για να εγκατασταθεί στη Νίκαια της Γαλλίας.

    ΠΗΓΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Ἡ ἱστορια διδάσκει". Διδάσκει ὅμως; Μόνο ἄν γίνονται συγκρίσεις μέ τό ἑκάστοτε καί δή τό σημερινό γίνεσθαι.
    Συγκρίνατε λοιπόν, περιπτώσεις νομότυπου Στεργιάδη καί νομότυπου Γεωργίου - καί συγκρίνατε τούς τυχόν ἠθικούς αὐτουργούς τους καί τίς τυχόν ἀποδείξιμες ἀπαλές προτροπές τους. Ἐγκαίρως καί προτοῦ προβῆ σέ συγκρίσεις ἀμφοτέρων αὐτῶν τῶν "τυπικῶς ὀρθῶν" φαινομένων ἡ ἱστορία.
    Ὑπάρχουν, πολιτικῶς, κάποιες ὁμοιότητες, ὑπάρχουν νομικῶς στίς ἀρμοδιότητες καί καθήκοντα ἑκάστου σαφεῖς διαφορές, καί ὑπάρχει μεγάλη ἀπόσταση στίς μέχρι σήμερα συνέπειες γιά τόν Ἑλληνισμό. Μέχρι σήμερα.
    Κυρίως πρέπει νά ληφθῆ πρόνοια νά λάμψη Ὅλη ἡ Ἀλήθεια, καί όχι νά βρεθῆ κάποιος ὡς ἀποδιοπομπαίος τράγος ἑνός πολιτικοῦ σκηνικοῦ ἀντιδημοκρατικῆς διαφθορᾶς. Τό ψέμμα ἔχει τά ὅριά του. Ὅπως καί τό πείθεσθαι ἤ πείθειν ἤ πειθαναγκάζειν, ἄνευ προσωπικῆς εὐθύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: Στεργιάδης, νομότυπος, "κρατιστής", καί μέ συμμάχους στό ἐξωτερικό. Κουίζ: Ποιός ἤ ποιοί σήμερα παρουσιάζουν ἀντίστοιχα χαρακτηριστικά, νομοτύπου, "εὐρωπαϊστή" μέχρις ἐθνικῆς καταστροφῆς, καί μέ συμμάχους στό ἐξωτερικό ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "26 Αυγούστου 1922 – Η Σμύρνη μας ανυπεράσπιστη"
    52 χρόνια μετά, Ιούλιος-Αύγουστος 1974 - Η Κύπρος μας ανυπεράσπιστη
    42 χρόνια μετά το Αιγαίο μας δεν έχει σύνορα.
    Έχουμε αποκτήσει ειδικότητα, έχουμε μέλλον. Δεν μας σταματάει τίποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κυριε Σαββα, που ηταν ο πανισχυρος Ελληνικος στολος (Αβερωφ κλπ) να προστρεξει στην υποστηριξη της απαγκιστρωσης του ελληνικου πληθυσμου της Σμυρνης????Θα ηθελα παρακαλω καποια απαντηση.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και αεροδρόμιο Βενιζέλος και που σάι ακόμα....
    Εθνάρχης και ο τελευταίος Έλληνας που πέτυχε κάτι σημαντικό για την πατρίδα...
    Έπρεπε να έχουν μείνει μερικοί με την Ελλάδα στη Λαρισσα η ν άφηνε τη Θεσσαλονίκη να έτρεχε στα Μπιτολια....
    Πολύς σας έπεφτε ένας Βενιζέλος ανιστόρητοι.Με τα λάθη του και τα προβλήματα του η ιστορία τον έκρινε στο σύνολο.
    Έπρεπε να έχετε τον Κωστακη να μας τρέχει με τους Γερμανούς που έχασαν τον πόλεμο...
    Η όταν χάθηκε η Σμύρνη δεν κυβερνούσαν οι βασιλικοί και έτρεχαν στην Άγκυρα και στην έρημο το στρατό;
    Πολύς σας έπεφτε λοιπόν...
    Τώρα που θα ξαναφέρουν ολοι οι υπόλοιποι ανίκανοι που ακολούθησαν την Ελλάδα στη Λάρισα αν όχι παρακάτω θα γουστάρετε.
    Περαστικά σας και διαβάστε λίγη ιστορία ιδιαίτερα πως αντέδρασαν οι Έλληνες μετά τη συνθήκη των Σεβρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όποιος είναι δεξιός ή αριστερός, Βασιλικός ή Βενιζελικός είναι επικίνδυνος και καταστρέφει ότι έμεινε όρθιο.

    Οι Έλληνες εδώ και δεκαετίες μαθαίνουν την ιστορία που θέλουν οι υπευθύνοι της καταστροφής. Όταν άρχισε η μαζική εξόντωση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας το 1914 στα στρατόπεδα Αμελέτ Ταμπουρού που έφτιαξαν οι Γερμανοί, μούγκα οι φιλογερμανική παράταξη.

    Όταν δολοφόνησαν τον Γεώργιο οι Αυστριακοί και Γερμανοί, μούγκα ο γερμανόφιλος Κων/νος ο οποίος είχε φάει την ψυχή του πατέρα του και δεν μιλούσε ούτε στη μάνα του την Όλγα.

    Ούτε ο Βενιζέλος ούτε ο Κων/νος υπήρξαν προδότες. Ήταν καλοί σε ορισμένα και άχρηστοι σε άλλα. Ο προδότης είναι ο κάθε πρόχειρος ο όποιος δεν μελετά την ιστορία, βγάζει πρόχειρα συμπεράσματα, και με φανατισμό προσπαθεί να τα επιβάλει. Αυτός καταστρέφει ότι έχει μείνει όρθιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας μην ήταν ο Στρατηλάτης και ο Μεταξάς, τα σύνορα στη Λάρισα θα ήταν ακόμη

      Διαγραφή
  9. Πραγματικό Συμβούλιο Ἐξωτερικῶν καί Ἄμυνας ὡς ἀποφασιστικό ὄργανο, ἔλειπε καί λείπει.
    Τό πρόβλημα δέν ἦταν ὁ Βενιζέλος, ἀλλά ὁ διχασμός, τά κόμματα, πού ἑφ' ενός μέν τό καθένα κύτταζε τό συμφέρον του σέ ἐπίπεδο χύδην ὄχλου (βασιλικοί καί βενιζελικοί), αφ' ἑτέρου σἐ επίπεδο καλλιεργημένων ἀνθρώπων, διαφωνοῦσαν ἀνιδιοτελῶς γιά τήν ἀκολουθητέα πολιτική σφόδρα. "Ὕστερα" ("ὕστερα" πολιτικῶς, λογικῶς, ἀπό ἀπόψεως αἰτίου-αἰτιατοῦ) διαιρέθηκε ἡ κορυφή στά δύο.
    Καί ὁ Βενιζέλος καί ὁ Κωνστανίνος, ἐκινοῦντο χωρίς ἰδιοτέλεια, ἀλλά μέ προδιαγραφές προσωπικότητος καί πολιτικῆς κουλτούρας, ἐντελῶς διαφορετικές. Ἀλλά αὐτά θά ξεπερνιόντουσαν, ἐάν τό πολιτικό σύστημα ἔδινε λύση, εἴτε ἀπολυταρχική (πού πλέον ἦταν παρελθόν), εἴτε δημοκρατική μέ ἰσορροπίες καί κρυτές τῆς διαφορᾶς ἀπόψεων ὡς πρός τήν ἀκολουθητέα πολιτική.
    Τέτοιοι κριτές δέν μπορεῖ νά εἶναι οὔτε οἱ βουλευτές, οὔτε οἱ σύμβουλοι τοῦ Βασιλέως ἤ τοῦ πρωθυπουργοῦ, οὔτε δικαστές. Διότι τά θέματα ὑψηλῆς πολιτικῆς, δέν εἶναι κομματικά, δέν εἶναι θέματα ὑποστηρίξεως ἤ μή τῆς μοναρχίας ἤ τῆς Πρωθυπουργοκεντρικῆς πορείας τῆς χώρας, οὔτε νομικά.
    Ἡ ἐθνική πολιτική ἀπαιτοῦσε καί ἀπαιτεῖ Συμβούλιο Ἐξωτερικῶν καί Ἄμυνας, πού νά μήν εἶναι κομματικά προσδιορισμένο, ἀλλά νά ἀποτελεῖται ἀπό στρατιωτικούς, διπλωμάτες καί ἔμπειρους ἠλικιωμένους πολιτικούς, κομματικά ἀποδεσμευνμένους τό κατά δύναμιν, καί, συμβουλευτικά μόνον: τεχνοκράτες τῆς οίκονομίας καί τῶν ἐπιστημῶν, καί ἐκπροσώπους τῶν ἐθνικά προσανατολισμένων κομμάτων, εἰδκά ἐπιλεγμένους καί ἀποδεκτούς ἤ μή από τό Συμβούλιο κατά τήν κρίση του.
    Ἕνα τέτοιο ὄργανο δέν πρέπει νά "συμβουλεύῃ" ἁπλῶς, ἀλλά νά εἶναι σταθερό, νά ἐπιλέγῃ τό ἴδιο τούς διαδόχους τῶν μελῶν του, νά χαράσσει τήν ἐθνική πολτική καί νά ἐλέγχῃ τήν γενική πορεία ἐφαρμογῆς της ἀπό τούς κυβερνῶντες. Μετά ἔρχεται ἡ Βουλή καί ὁ λαός γιά νά κρίνουν ἄν θά ἐμπιστευθοῦν αὐτούς πού κυβερνοῦν ὡς πρόσωπα, μέ γνώμονα τήν κατά τό δυνατόν ἐνημέρωσή τους, ὑπεύθυνη ἐνημέρωση, ἀπό τό Συμβούλιο αὐτό.
    Τα ἀποφασιζοντα μέλη τοῦ Συμβουλίου δέν πρέπει νά εἶναι πάνω ἀπό πέντε, κατά τό πρότυπο τῶν Ἐφόρων τῆς ἀρχαίας Σπάρτης. Διότι 7 ἤ 9 εἶναι πολλοί, καί θά προκληθοῦν διαιρέσεις, εἴτε προσωπικές εἴτε καί σκοπιμοτήτων, ἀργά ἤ γρήγορα.
    Τό Συμβούλιο αὐτό, διαδικαστικά πρέπει νά λειτουργῆ σέ συνεχῆ συνεργασία μέ τόν Πρόεδρο τῆς Δημοκρατίας, ἀνεξαρτήτως τοῦ ἄν αυτός θά ἐκλέγεται μέ ἄμεση καθολική ψηφοφορία.
    Στήν πραγματικότητα, ἀπό τήν ἐποχη τῆς δικατορίας, καί ἰδίως ἀπό τήν δεκαετία τοῦ 1980, ἔχει σέ σοβαρό βαθμό καταργηθῆ τό κατά τό Σύνταγμα ἁρμόδιο Ὑπουργικό Συμβούλιο ἀπό τήν χάραξη τῆς ἐθνικῆς πολιτικῆς, ἀφοῦ ἀντικαθίσταται κατά τήν κρίση τοῦ ἑκάστοτε Πρωθυπουργοῦ, ἀπό Ἐπιτροπές Ὑπουργῶν ἤ καί ἄτυπες (κομματικές ἤ ... συγγενικές τοῦ Πρωθυπουργοῦ) ἐπιτροπές, ἐν εἴδει Πολίτμπυρο τῶν κουμουνιστικῶν καθεστώτων, ἤ "συμβούλων τοῦ Πρωθυπουργοῦ" στόν... πρωϊνό καφέ του.
    Καί ὕστερα,...ὁ Πρωθυπουγός ἀποφασίζει! Τί; Πῶς; ἄδηλον καί κυμαινόμενον.
    Καί κυρίως, σχεδόν χωρίς ἐπεξεργασία καί χωρίς σοβαρή σέ βἀθος μελέτη τῶν θεμάτων. Ἡ Πατρίδα μας, ἀφίνεται ἔτσι στό ἔλεος τῆς φιλοτιμίας κάποιων Ὑπουργῶν καί κάποιων ἀπό τούς πέριξ αὐτῶν ἁρμοδίων, πού γιά νά κάνουν ἕνα καλό, ἔστω ὅπως τό καταλαβαίνουν, σηκώνουν στούς ὤμους τους τό βάρος ὅλου τοῦ κομματικοῦ συστήματος, καί πού ἔχουν ὡς τροχοπέδη πάσης φύσεως κυκλώματα πού τούς «βοηθοῦν».
    Εἶναι σάν νά ἀφίνεται τό τιμόνι τῆς χώρας, σέ χέρια ἡμιμαθῶν γιάπηδων ἤ ἄσχετων κατσαπλιάδων, μέ συμβούλους τους κάποιους ἀπό τούς πραγματικά εἰδήμονες, ἀλλά τῆς ἐπιλογῆς τῶν κυβερνώντων κομματικῶς, δηλαδή τούς χειρότερους εἰδήμονες ὡς τούς πλέον ὀσφυοκάμπτες.
    Χρειάζεται λοιπόν, πραγματικό Συμβούλιο Ἐξωτερικῶν καί Ἄμυνας ὡς ἀνώτατο ὄργανο χαράξεως, ἀλλά καί ἀσκήσεως ὄπου χρειάζεται παρέμβασή του, τῆς ἐθνικῆς πολιτικῆς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.