12/7/16

Κλειστή για όλους η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα – Από πού μπορεί κάποιος να τη δει σήμερα

Ρητή για όλους είναι τελικά η απαγόρευση που εξέδωσαν οι αρμόδιοι φορείς της Τουρκίας να μείνει κλειστή η μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, λόγω εργασιών αναστήλωσης. Όχι μόνο είναι κλειστή εδώ και καιρό, και θα παραμείνει κλειστή για μήνες, αλλάδεν θα δοθεί άδεια να γίνει η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο.

Λίμνη Σαράχο, ποταμός και λίμνη Σέρα στα Πλάτανα, παρχάρια, είναι κάποιες εναλλακτικές περιοχές που προτείνουν οι ξεναγοί προκειμένου να αντικαταστήσουν την «απώλεια» της Σουμελά.
Χιλιάδες προσκυνητές από όλο τον κόσμο που είχαν προγραμματίσει να επισκεφθούν τη μονή, και κυρίως οι Έλληνες που κάνουν ταξίδι στον Πόντο, μένουν με μια πικρή απογοήτευση καθώς ενώ είναι ανοιχτός ο δρυμός, η ίδια η μονή, που λειτουργεί ως μουσείο, παραμένει κλειστή. Και μπορεί σκαλωσιές να μην έχουν στηθεί ακόμα γύρω από την ιστορική μονή του Πόντου, οι εργασίες αναστήλωσης όμως είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Το σημείο μέχρι το οποίο οι Αρχές επιτρέπουν την πρόσβαση στους επισκέπτες
Ο τουριστικός πράκτορας Μεχμέτ Κιουτσούκ μιλώντας στο pontos-news.gr τόνισε πως πέρα από τους τουρίστες που φεύγουν δυσαρεστημένοι, μιας και η μονή Σουμελά είναι από τα πιο επισκέψιμα σημεία στην περιοχή, δυσαρεστημένα είναι και τα τουριστικά πρακτορεία αφού η Σουμελά είναι ένας αναντικατάστατος τουριστικός προορισμός.
Πάντως όσοι προγραμματίζουν ταξίδι και θέλουν να να δουν αυτό το υπέροχο κόσμημα της Ορθοδοξίας, καλό είναι να γνωρίζουν ότι οπτική πρόσβαση δεν υπάρχει από κανένα σημείο στον περιβάλλοντα χώρο. Οι αρμόδιες Αρχές επιτρέπουν στους επισκέπτες να φτάσουν πολύ πριν από τα εκδοτήρια, μετά από τα οποία ξεκινούν και τα σκαλιά που οδηγούν στη μονή – το κοντινότερο σημείο στο οποίο επιτρέπεται να φτάσει κάποιος δεν έχει οπτική επαφή με το κτηριακό συγκρότημα της μονής.
Απαγόρευση και για το άναμμα των κεριών στο μανουάλι, καθώς υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς(!), ενώ δεν υπάρχει πρόσβαση ούτε στο κατάστημα με τα αναμνηστικά είδη που βρίσκεται κοντά στα εκδοτήρια.

Η Παναγία Σουμελά όπως φαίνεται από το σημείο του πάρκινγκ των ντολμούς (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νικήτας Κώτσιαρης)
Εναλλακτική πρόταση για να θαυμάσει κάποιος την Παναγία Σουμελά είναι το σημείο όπου τα ντολμούς (μικρά λεωφορεία) αφήνουν τους επισκέπτες. Από εκεί η θέα είναι συγκλονιστική και κόβει την ανάσα. Επίσης, αν προτιμήσει κάποιος να πάει από το μονοπάτι, θα απολαύσει μια διαδρομή 45 περίπου λεπτών μέσα σε οργιώδη βλάστηση, ενώ θα δει σε κάποιο σημείο τη μονή να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του.
Ας ελπίζουμε ότι όλες αυτές οι απαγορεύσεις θα είναι προς όφελος του μοναστηριού και των επισκεπτών-προσκυνητών.
Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.