8/7/16

Με το βλέμμα στη Ρωσία η συνεδρίαση του NATO στην Πολωνία

 Στόχος η «επίδειξη αποφασιστικότητας» στην ανατολική Ευρώπη
Στη Βαρσοβία συνεδριάζει το ΝΑΤΟ με στόχο την «επίδειξη αποφασιστικότητας» στην ανατολική Ευρώπη με το βλέμμα προς τη Μόσχα -με πιο απτή κίνηση την αποδοχή των αιτημάτων της Πολωνίας και των τριών βαλτικών χωρών για εγκατάσταση δυνάμεων. Την ίδια στιγμή ωστόσο, η Συμμαχία δεν κλείνει εντελώς τις πόρτες προς τη Ρωσία, και την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει και το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Το όργανο θα συνεδριάσει για δεύτερη φορά φέτος, έχοντας μείνει στον πάγο μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης. 
Οι ηγέτες των χωρών της Συμμαχίας θα συμφωνήσουν και επισήμως στην εκ περιτροπής ανάπτυξη ταγμάτων δύναμης μεταξύ 3.000 και 4.000 σε Πολωνία, Εσθονία, Λιθουανία και Λιθουανία. 

Οι τέσσερις χώρες είχαν ζητήσει την παρουσία δυνάμεων μετά την ουκρανική κρίση, με το αιτιολογικό ότι φοβούνταν υποκίνηση ανάλογων εντάσεων από τη ρωσική πλευρά και στις δικές τους επικράτειας. 

Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται πως έχει τέτοιες προθέσεις, και αντιθέτως δείχνει το ΝΑΤΟ να κινείται επιθετικά «πλησιάζοντας» στα σύνορά της. 

Το ίδιο το Κρεμλίνο ωστόσο, την ώρα που «υπενθυμίζει» τις δυνατότητες να χρησιμοποιηθεί ο θύλακας του Καλίνιγκραντ ως πεδίο του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου, έχει προχωρήσει σε κινήσεις που θεωρούνται ως απόπειρες αποκλιμάκωσης των τόνων με το ΝΑΤΟ. 

Η έγκριση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας την επόμενη εβδομάδα είναι μία από αυτές, όπως και η τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Ομπάμα τις παραμονές της Συνόδου ή η ρωσική συμφωνία σε απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για αποκοπή των διαδρομών παράδοσης οπλισμού προς τη Λιβύη.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Προσωπικά πιστεύω ότι οι χώρες τις Βαλτικής ζήτησαν την βοήθεια του ΝΑΤΟ κατόπιν προτροπής του. Οι ανεύθυνοι όμως πολιτικοί των Βαλτικών χωρών το μόνο που κατάφεραν είναι να στοχοποιήσουν τις χώρες τους και τους λαούς τους γιατί σε μια υποτιθέμενη μελλοντική πολεμική σύρραξη ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στη Ρωσία θα βρεθούν ανάμεσα τους και θα ισοπεδωθούν. Γι' αυτό σε μια τέτοια περίπτωση - που μακάρι να μη συμβεί ποτέ - η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει αμέτοχη. Βέβαια υπάρχει το θέμα της Κρήτης με την αμερικανική βάση της Σούδας η οποία σε μια πολεμική σύγκρουση θα βρεθεί στο στόχαστρο των πυρηνικών πυραυλικών συστημάτων της Ρωσίας. Θα ήταν καλό για την Κρήτη και τον κρητικό λαό η βάση να φύγει από το νησί το συντομότερο δυνατό. Δεν νομίζω όμως ότι αυτοί που κυβερνούν την Ελλάδα έχουν το σθένος και την τόλμη να υψώσουν ανάστημα για να προστατέψουν κρητικό λαό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ρωσια ειναι ακμα κομμουνιστικη? Αν οχι, τοτε τι ρολο παιζει το ΝΑΤΟ μας να την ενοχλει διαρκως στα συνορα της??????/Για να επιστρεψει η "δημοκρατια" των αγορων?????Σαματι δεν ειμαστε καλα.....Και θα επαναλαβω το ερωτημα: Εχουν σκεφτει οι Ελληνες αξιωματικοι αν διαταχθουν να επιτεθουν στη Ρωσια τι θα κανουν????? Για τους εφεδρους δεν το συζητω...Ουτε που να το σκεφτουν, γιατι αν το σκεφτουν, θα εχουμε γλεντια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.