5/7/16

Hürriyet Daily: Τα σενάρια για την ΑΟΖ με την τουρκοϊσραηλινή συμφωνία - Μέσω κατεχομένων ο αγωγός!

Το Τελ Αβίβ ήδη επεξεργάζεται σχέδια για διαδρομή μέσω κατεχομένων

Του Νίκου Στέλγια
Η αποκατάσταση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων πυροδοτεί διάφορα σενάρια σχετικά με το μέλλον των αποθεμάτων φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου με τον τουρκικό Τύπο να εστιάζει σε αυτά. Στην Άγκυρα, το μέλλον του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου προσεγγίζεται μέσα από το πρίσμα δύο σεναρίων για το Κυπριακό: Οι εξελίξεις στην ΑΟΖ σε περίπτωση που λυθεί το Κυπριακό εντός των επόμενων μηνών και τα εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που διαιωνιστεί η διχοτόμηση του νησιού.
Με βάση την πληροφόρησή της από το Τελ Αβίβ, η αγγλόφωνη εφημερίδα της Τουρκίας, Hürriyet Daily News σε κύριο άρθρο γνώμης, τονίζει με τη λύση του Κυπριακού ανοίγει ο δρόμος για τη συνεργασία των δύο πλευρών στο πεδίο του φυσικού αερίου. Την ίδια στιγμή, το τουρκικό δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η Ρωσία επιδιώκει να δημιουργήσει τη δική της εναλλακτική γραμμή φυσικού αερίου που θα ενώνει την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Δύση.
Το ενδιαφέρον στοιχείο στο τουρκικό δημοσίευμα αφορά τα εναλλακτικά σχέδια της Τουρκίας για το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου. Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι το Τελ Αβίβ ήδη επεξεργάζεται σχέδια που προβλέπουν τη μεταφορά του φυσικού αερίου διά μέσου των εδαφών της «ΤΔΒΚ», συγκεκριμένα μέσω της Κερύνειας, στην Τουρκία.
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, η εφημερίδα τονίζει ότι η ισραηλινή πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα προκαλέσει την οργή της Λευκωσίας. «Παρά τις αντιδράσεις θα πρέπει να προσεγγίσουμε το ζήτημα λογικά και ψύχραιμα», φαίνεται πως είναι η άποψη των ισραηλινών στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το ίδιο δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου στη Δύση διά μέσου της Αιγύπτου και της Ελλάδας είναι ένα σενάριο που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων πλευρών καθώς μεγάλη απόσταση χωρίζει την Κύπρο από την Ελλάδα.
Η νέα εξέλιξη βρίσκεται αντίκτυπο στην τ/κ κοινότητα και στα τ/κ ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Πολλά μέσα επιλέγουν να προβάλλουν το μήνυμα ότι Τουρκία και Ισραήλ συζητούν την μεταφορά του φυσικού αερίου στην Τουρκία διά μέσου κατεχομένων.
Καθημερινή Κύπρου

4 σχόλια:

  1. Δεν νομίζω ότι το σχέδιο αυτό έγινε τώρα πρόσφατα.Υπήρχε από πολύ παλιά...Μου κάνει εντύπωση ότι επελέγη η Τουρκία να πάει το άεριο στην Ευρώπη και όχι η Ελλάδα...Η γεωγραφία και η οικονομία δεν νομίζω να ευνοούν την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χωρις κανενα ιχνος προκαταληψης υπενθυμιζω οτι οι εβραιοι σταυρωσαν Τον Ιησου Χριστο Τον ιδιο, στην Ελλαδα θα κολλαγαν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χωρίς καμία προκατάληψη ο Ιησούς Χριστός ήταν επίσης Εβραίος. Χωρίς καμία προκατάληψη οι Ελληνες καταψηφισαν τον Βενιζέλο που είχε δοξάσει την Ελλάδα και έφεραν πίσω τον Γερμανόφιλο Βασιλιά με αποτέλεσμα την Μικρασιατική Καταστροφή και την ήττα μας. Χωρίς καμία προκατάληψη οι Ελληναράδες "σταυρωσαν" διά της ψήφου τους ένα Ελληνόφωνο διακηρυγμένο ανθέλληνα διεθνιστη τον Τσίπρα προερχόμενο από την παρεούλα Μπανιά επειδή δηλωνε πατριωτης και ότι είχε τρόπο να επιβάλει στους Ευρωπαίους να μας δανείζουν σε ευρω χωρίς όρους ακόμα και αν έχουμε ελλειματα...(Σκίζω τα μνημόνια...) Οι Ισραηλινοί απλά κοιτάνε τα συμφέροντα τους. Αν δεν καταστούμε ισχυροί και δυνατοί δεν θα μας παίρνει κανένας σοβαρά και η Τουρκία θα φαντάζει καλύτερος σύμμαχος ... Αυτα χωρίς προκατάληψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.