20/7/16

Βρέθηκαν τα χαμένα ελικόπτερα που χρησιμοποιήθηκαν κατά του Ερντογάν

Σάββας Καλεντερίδης
Τα χαμένα ελικοπτερα βρέθηκαν και τα πληρώματα με τους «πραξικοπηματίες» συνελήφθησαν, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης (φωτ.αρχείου: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STR)
Εντοπίστηκαν τα τρία από τα τέσσερα ελικόπτερα που είχαν χρησιμοποιηθεί στην επιχείρηση σύλληψης ή δολοφονίας του πρόεδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το ένα από τα ελικόπτερα προσγειώθηκε στη Σμύρνη και τα άλλα δύο στην Αλικαρνασσό. Τα μέλη των πληρωμάτων τους έχουν ήδη συλληφθεί από τις τουρκικές Αρχές, εκτός «εκείνων που βρίσκονται στην Ελλάδα» όπως μεταδίδουν χαρακτηριστικά τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας.
Η Άγκυρα υποστηρίζει πως το τέταρτο ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη είναι «το τέταρτο της ομάδας των πραξικοπηματιών».
Η πληροφορία για το τέταρτο ελικόπτερο μεταφέρεται με κάθε επιφύλαξη, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να παρουσιάζεται έτσι, για να ενισχυθούν τα επιχειρήματα της Τουρκίας για έκδοση των οκτώ αξιωματικών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα.
Στα χέρια των τουρκικών Αρχών βρίσκεται και ο αρχηγός της επιχείρησης εναντίον του Ερντογάν, υποπτέραρχος Γκιοκχάν Σαχίν Σονμέζτας –συμμετείχε και ο ίδιος στην επιχείρηση μαζί με ομάδες της Μονάδες Έρευνας Διάσωσης σε καιρό πολέμου (MAK).
Νέα στοιχεία για την επιχείρηση
Όσον αφορά την επιχείρηση αυτή καθ' αυτή, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να είπε πως «αν είχα μείνει στο σπίτι άλλα 15 λεπτά, θα μπορούσα να είχα σκοτωθεί».
Η διαταγή που είχαν οι στρατιωτικοί ήταν να τον συλλάβουν, ζωντανό ή νεκρό.
Λίγες ώρες πριν από την επιχείρηση, ο διοικητής της ναυτικής βάσης του Ακσάζ, που βρίσκεται κοντά στη Μαρμαρίδα, υποναύαρχος Ναμίκ Αλπέρ, ο οποίος ήταν με τους πραξικοπηματίες επισκέφτηκε το γραφείο του υποδιοικητή της Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής Μαρμαρίδας, υπολοχαγού Σελτζούκ Άπαϋντίν, και του είπε ότι έχει αυτός τον έλεγχο της όλης επιχείρησης στην περιοχή. Ο υποναύαρχος ζήτησε από τον υπολοχαγό οι στρατοχωροφύλακες να περικυκλώσουν το ξενοδοχείο που διέμενε ο Ερντογάν. Ο υπολοχαγός όμως έδωσε διαταγή στους στρατοχωροφύλακες να λάβουν θέσεις στον περίβολο του στρατοπέδου, με όπλα και πυρομαχικά έτοιμα, και τηλεφώνησε στον νομάρχη Μούγλων, Αμίρ Τσελίκ, δηλώνοντας ότι παραμένει πιστός στο κράτος και την κυβέρνηση. Λίγο πριν από την ανάπτυξη των ανδρών γύρω από το ξενοδοχείο, ο πρόεδρος της Τουρκίας διέφυγε προς το αεροδρόμιο του Νταλαμάν και από εκεί για Κωνσταντινούπολη.
Τι ακολούθησε μετά
Ακολούθησε μάχη μεταξύ των ομάδων της ΜΑΚ και της φρουράς του Ερντογάν, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί από τη φρουρά και τραυματίστηκαν επτά.
Ο υποπτέραρχος Γκιοκχάν Σαχίν Σονμέζτας επέστρεψε στην Άγκυρα, όπου και συνελήφθη, στην περιοχή Γκιόλμπασι, για να μεταφερθεί αμέσως στα Μούγλα. Όμως ο υπολοχαγός Σελτσούκ Απαύντίν, με τους άνδρες του, συμμετέχει στην επιχείρηση σύλληψης των 23 ανδρών της ΜΑΚ, που διαφεύγουν.
Ένας εκ των συλληφθέντων, που συμμετείχε στην επιχείρηση, ο ανθυπασπιστής Σελμάν Τσάνκαγια, στην κατάθεσή του είπε πως «μας είπαν ότι θα συμμετέχουμε σε μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση. Όταν ήλθε ο υποπτέραρχος και μας είπε ότι έγινε πραξικόπημα, τότε καταλάβαμε ότι πάμε να συλλάβουμε κάποιον υψηλόβαθμο της κυβέρνησης».

6 σχόλια:

  1. Μάλιστα.Τώρα εξηγούνται πολλά...Ο Απαυντίν έσωσε τον Ερντογάν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Όλα για όλα,

    Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο (ο Απαυντίν να ήταν η αιτία που διεσώθη ο Ερντογάν).

    Υπάρχει όμως κι άλλη πιθανή εξήγηση. Για παράδειγμα, η ΜΙΤ διαθέτει υλικοτεχνικό εξοπλισμό και προσωπικό που δεν είναι γνωστά ακόμη και στα στελέχη των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Δεν θα ήταν σκόπιμο να αποκαλυφθεί το "πως" αποκαλύφτηκαν οι στασιαστές και φυσικά δεν θα ήταν καλό να πληροφορηθούν τα λάθη που τους πρόδωσαν. Ως εκ τούτου, "δημιουργούνται" κάποιοι "ήρωες" αξιωματικοί που (από δώ και πέρα) θα αποτελούν φωτεινά παραδείγματα εις το εξής. Ναι, ίσως η συμβολή του Απαυντίν να ήταν ένα σημαντικό τμήμα του παζλ, αλλά ποτέ μια μικρή λεπτομέρεια δεν είναι αρκετή να κρίνει τον ρου της Ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Unknown (Μέλος του Blogger από τις Απριλίου 2012)

      Σύμφωνα με το αναρτημένο κανονισμό, «Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση».

      Επειδή εμφανίζονται πολλοί αναγνώστες ως «unknown», παρακαλούμε για καταχώρηση ενός ονόματος η ψευδώνυμου.

      Διαγραφή
  3. Ειδικός δεν είμαι, ωστόσο απορώ με την ευκολία που οι τούρκοι επικαλούνται οτι το ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη ήταν ένα εξ αυτών που έλαβαν μέρος στην απόπειρα της Μαρμαρίδας κατά του ερντογάν. Και έχω τις εξής απορίες που αν μπορεί κάποιος ειδικός περί τα στρατιωτικά θέματα και δη τα τεχνικά χαρακτηριστικά περι των ελικοπτέρων να μας τα εξηγήσει.

    Πως είναι δυνατόν οι τουρκοι να λένε ότι εκεί κοντά στην Μαρμαρίδα τώρα βρέθηκαν τα 3 ελικόπτερα αλλά το 4ο συμπεριφέρθηκε περίεργα και ίσως να υπερέβη και το μέτρο των δυνατοτήτων του αλλά και της λογικής. Διότι....

    1. Πόση είναι η απόσταση από την Μαρμαρίδα μέχρι την Ελλάδα όπου και το ελικόπτερο προσγειώθηκε και αν επάρκούσαν τα καύσιμα του να διανύσει μία απόσταση πάνω από 500 μίλια, με δεδομένο μάλιστα οτι από καπου ξεκίνησε για να φτάσει από πριν μέχρι στην Μαρμαρίδα, και πόση είναι η αυτονομία πτήσης ενός παρόμοιου ελικοπτέρου χωρίς ανεφοδιασμό;

    2. Ο συγκεκριμένος τυπος ελικοπτέρου με τους 8 που προσγειώθηκε στην Θράκη, έφερε κάποιες εξωτερικές δεξαμενές που του αυξησαν την αυτονομία;

    3. Δεν είναι παράδοξο ένα τέτοιο ελικόπτερο που οπως ισχυρίζονται οι τουρκοι ηταν για αποστολή εξόλοθρευσης με κομαντος, τελικά να παραδίδεται για άσυλο μεταφέροντας τελικά 3 ταγματαρχαίους και άλλους τόσους λοχαγούς και 2 αρχιλοχίες; ΔΗΛΑΔΗ οι τουρκοι καταδρομείς που πήγαν να εξουδετερώσουν τον ερντογαν οι περισσότεροι τους ήταν αξιωματικοί;

    4. Πως εξηγείται ότι από την Μαρμαρίδα δεν προτίμησαν την συντόμοτερη και ασφαλέστερη απόσταση ώστε να ζητήσουν άσυλο σέ ένα νησί του νοτιο ανατολικού Αιγαίου ή ακόμα και στην Σκύρο ή την Εύβοια ή ακόμα και στην Κρήτη που άλλωστε άπαντα απέχουν από την Μαρμαρίδα σε πολύ μικρότερη απόσταση από τον Έβρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήπως οι μπορντώ μπερελί που ψάχνουν βρίσκονται σε αεροπλανοφόρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλε asper το Blach Hawk με τα 320(full load) περιπου μιλλια tτης ικανοτητας του, θα μπορουσε , αν επιχειρουσε απο την Πολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.