11/7/16

Οι «φίλοι» μας οι Άγγλοι

Οι Άγγλοι μας επέβαλαν τις βάσεις και δεν πλήρωσαν ποτέ αυτά που μας χρωστούσαν
Λουκής Γ. Λουκαΐδης
Μετά το Brexit ακούστηκαν στην Κύπρο απόψεις από απλούς ανθρώπους και αξιωματούχους του κράτους που εξέφρασαν ένα είδος συμπάθειας, για να μην πω λύπης, για το ότι οι Άγγλοι οι οποίοι θεωρούνταν από αυτούς γνωστοί και φίλοι μας, έκαναν ένα λάθος που θα τους στοιχίσει. Να υπενθυμίσω όλους αυτούς ότι η Αγγλία ήταν πίσω από κάθε τραγωδία της Κύπρου. Να μιλήσω για την αποικιοκρατία; Και τα μαρτύρια των αγωνιστών που υπέστησαν από Άγγλους «ευγενείς»; Να μιλήσω και για την φιλοτουρκική πολιτική διαίρεσης της Κύπρου που ευνοούσε την Αγγλία; Να υπενθυμίσουμε τον εκβιασμό του διχοτομικού σχεδίου McMillan; Τη Συμφωνία Ζυρίχης που είχε χέρι και η Γηραιά Αλβιών; Τον ρόλο της στην Τουρκοκυπριακή ανταρσία και την Πράσινη Γραμμή; Τον πρέσβη της που συνηγόρησε υπέρ των 13 σημείων τροποποίησης του Συντάγματος και έπειτα εξαφανίστηκε;
Την αδράνεια της να ενεργήσει ως όφειλε στην εισβολή αφού ήταν εγγυήτρια της ασφάλειας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας; Τα εμπόδια που φέρνει για ψηφίσματα υπέρ της Κύπρου και εναντίον της Τουρκίας; Το απευθείας εμπόριο που ενθαρρύνει μεταξύ του ψευδοκράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Συνεπής εχθρός της Κύπρου ήταν η Αγγλία και θα συνέχιζε πάλι τον αρνητικό της ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο ίδιο θέμα. Μας επέβαλαν τις βάσεις και δεν πλήρωσαν ποτέ αυτά που μας χρωστούσαν.
Μας κάνουν τους φίλους και κολακεύουν τους πολιτικούς μας σε σημείο που τους κάνουν να πιστεύουν ότι έχουν την ίδια χημεία. Οι Άγγλοι είναι μάνες στη διπλωματία. Οι «ευγένειες» τους και οι ψευτο-καλοσύνες τους προς τους Κυπρίους έχουν ένα και μοναδικό σκοπό. Να είναι αρεστοί για να μην ήμαστε εχθρικοί για τις βάσεις τους. Δεν ενδιαφέρονται για το καλό της Κύπρου. Όσο είναι οι Τούρκοι εδώ μέσα απολαμβάνουν το διαχρονικό προϊόν της πολιτικής τους «διαίρει και βασίλευε». Πείθουν δε τους πολιτικούς μας ότι πρέπει να παραμείνουν για να μην προχωρήσουν και άλλο οι Τούρκοι. Τι να κάνουμε όμως αφού έχουμε αφελείς που είναι ακόμα οπαδοί της Αγγλίας. Μάλιστα ο ΥΠΕΞ μας κ. Κασουλίδης, χειρίστηκε το θέμα του Brexit με συμπάθεια προς τους Άγγλους. Υπάρχουν κι άλλοι θαυμαστές της Αγγλίας. Και ο παρουσιαστής  της τηλεόρασης που πολύ εκτιμώ, με απογοήτευσε όταν παίρνοντας συνέντευξη του Άγγλου πρέσβη και δοκίμασε να αγγίξει το Κυπριακό και τον ρόλο της Αγγλίας παίρνοντας ως απάντηση την υποστήριξη των Άγγλων στις «συνομιλίες» που, όπως είπε πάνε καλά, δεν προχώρησε να βάλει την κρίσιμη ερώτηση «και τι λέτε για την Τουρκία και τα τουρκικά στρατεύματα ή τελοσπάντων για το Βαρώσι;». Ανησυχεί ο ΥΠΕΞ μας για το ότι το καθεστώς των Βάσεων έγινε τώρα προβληματικό για τους Κυπρίους κατοίκους τους, αφού θα χάσουν τη σκέπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βεβαίως η λύση είναι απλή. Δώστε σε όλους τους κατοίκους των Βάσεων κυπριακής καταγωγής κυπριακή υπηκοότητα και θα βρεθούν αμέσως κάτω από το καθεστώς προσώπων υπό το καθεστώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ας έχουν διπλή υπηκοότητα.
Καλύτερα όμως είναι να φύγουν οι Άγγλοι. Μην τους λυπάστε τους Άγγλους. Δεν τους αξίζει. Αφού εκτός από τον τουρισμό τους, η χώρα τους μας έχει στην άκρη του γκρεμού. Και η πολιτική της θα παραμείνει η ίδια με εκείνη του παρελθόντος υπονομεύοντας τα δίκαια του Κυπριακού Ελληνισμού, έστω και αν χαϊδεύει τους πολιτικούς της Κύπρου που δεν διαθέτουν την προσωπικότητα εκείνη που θα τους έδιδε τη δυνατότητα αντίστασης στις αγγλικές κολακείες, τις ψεύτικες υποσχέσεις και τις μπλόφες τους. Εμείς δεν θέλουμε τους Άγγλους στην Κύπρο, δεν θέλουμε εστία φιδιών. Και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν οι πολιτευόμενοι και να μην πιστεύουν ότι φεύγοντας οι Άγγλοι θα προχωρήσουν οι Τούρκοι. Ουδέποτε οι Άγγλοι έκαναν οποιαδήποτε ενέργεια αποθάρρυνσης της προέλασης των Τούρκων. Φεύγοντας οι Άγγλοι, φεύγουν και οι σύμμαχοι των Τούρκων στην ιδιαίτερη μας πατρίδα.

3 σχόλια:

  1. Επιτέλους, πληροφορήθηκα αυτό που έχω πλειστάκις ρωτήσει, χωρίς να πάρω απάντηση. Η Αγγλία, εδώ και 56 χρόνια, δεν έχει καταβάλει το ενοίκιο για τις βάσεις.

    α) Για τι περίπου ποσό μιλάμε;
    β Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία δεν απαιτεί το ποσόν αυτό, έστω και δια τής δικαστικής οδού;

    Δεν φτάνει η μαμά-Ελλάδα με το "εξαφανισμένο" κατοχικό δάνειο, που όλο ζητά και ποτέ δεν το έχει ουσιαστικά απαιτήσει, έστω δια τής δικαστικής οδού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Βρετανοί, με βάση τις συνθήκες του 1960, έπρεπε να πληρώνουν ενοίκιο στην Κυπριακή Δημοκρατία; Η Βρετανία, με βάση τη συνθήκη εγκαθίδρυσης, δεν συμφώνησε ποτέ ότι θα πληρώνει ενοίκιο για τις Βάσεις. Σύμφωνα με το APPENDIX R, και υπό τον τίτλο «Οικονομική βοήθεια προς τη Δημοκρατία της Κύπρου», στο πλαίσιο ανταλλαγής επιστολών με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον δρα Φαζίλ Κιουτσιούκ γίνεται σαφής αναφορά σε οικονομική βοήθεια προς το νεότευκτο τότε κυπριακό κράτος, αλλά όχι σε ενοίκιο.

      Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Βρετανία δεσμεύθηκε να βοηθήσει οικονομικά την πρώην αποικία του στέμματος -την οποία ανακήρυξε το 1925-, για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Στο λεγόμενο APPENDIX R της συνθήκης καταγράφηκε η μορφή της οικονομικής βοήθειας, όπως αυτή θα εχορηγείτο:

      ? Η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε μέχρι το 1965 να προσφέρει στην κυπριακή κυβέρνηση ένα ποσό 12 εκατ. στερλινών υπό μορφή πέντε δόσεων. Το 1961 4 εκατ., το 1962 3 εκατ., το 1963 2 εκατ., το 1964, 1,5 εκατ. και το 1965 1,5 εκατ.
      ? Επιπλέον, η Βρετανία δεσμεύθηκε να προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία το ποσό των 500.000 στερλινών για επιδιόρθωση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου Λευκωσίας.
      ? Η Βρετανία προσέφερε ποσό 500.000 στερλινών στους κατοίκους του Ακρωτηρίου για να μετεγκατασταθούν σε περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι κάτοικοι του Ακρωτηρίου πήραν αυτά τα χρήματα, αλλά δεν εγκατέλειψαν ποτέ το χωριό τους.
      ? Η Βρετανία παραχώρησε ποσό 340.000 στερλινών στην Κυπριακή Δημοκρατία για να κατασκευάσει δρόμους για παράκαμψη του χωριού Αγίου Νικολάου μετά τη Δεκέλεια όπου οι Βρετανοί είχαν εγκαταστήσει σταθμό τηλεπικοινωνιών.
      ? Η Βρετανία παραχώρησε δάνειο στην Κυπριακή Δημοκρατία για βελτίωση και επέκταση του συστήματος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο το νησί.
      ? Μετά την 31η Μαρτίου 1965 συμφωνήθηκε ότι η Βρετανία και η Κυπριακή Δημοκρατία θα επαναξιολογούσαν τη συμφωνία οικονομικής βοήθειας για να καθορίσουν το νέο ύψος της βοήθειας προς την Κύπρο για τα επόμενα 5 χρόνια.
      Με λίγα λόγια, πουθενά στη συμφωνία δεν αναφέρεται η λέξη ενοίκιο, αλλά όλα κατατείνουν σε μια συμφωνία παροχής γενικής οικονομικής βοήθειας προς τη νεότευκτη Κυπριακή Δημοκρατία από τη Βρετανία. Στο μόνο σημείο που υπάρχει δέσμευση είναι η συνέχιση, μετά από αξιολόγηση, της οικονομικής βοήθειας.
      Μετά το 1965, οι Βρετανοί επικαλέστηκαν διάφορες δικαιολογίες και δεν ανανέωσαν τη συμφωνία. Συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε σημειώσει σημαντική οικονομική πρόοδο και δεν χρειαζόταν βοήθεια, αλλά επίσης όλοι γνώριζαν ότι κύριος λόγος ήταν η αποχώρηση των Τ/Κ από την κυβέρνηση, οπότε δεν επιθυμούσαν να χορηγούν τη βοήθεια μονομερώς προς τους Ελληνοκυπρίους.

      Πηγή: http://politis.com.cy/article/gibraltar-i-gia-na-glutosoun-to-enoikio

      Επίσης
      http://www.kathimerini.gr/721347/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/oi-vretanikes-vaseis-sthn-kypro

      http://ngradio.gr/blog/foivos-piompinos-blog/%CE%BF%CE%B9-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B2%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF/

      Διαγραφή
    2. Πολύ καλή δουλειά, Κριστιάν. Μπράβο! Οπότε η φράση του κειμένου "Μας επέβαλαν τις βάσεις και δεν πλήρωσαν ποτέ αυτά που μας χρωστούσαν" δεν αφορά σε ενοίκιο, αλλά στην παροχής γενικής οικονομικής βοήθειας, που δεν κατεβλήθη.

      Ναι είσαι καλά.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.