13/7/16

Τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στις αερομεταφορές εξέτασε η Επ. Εξωτερικών της Κύπρου

Το θέμα της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στον τομέα των αερομεταφορών συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Λιλλήκας, στη διαπραγμάτευση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τουρκίας υπάρχουν ζητήματα που άπτονται της αποκλειστικής αρμοδιότητας της ΕΕ αλλά και άλλα ζητήματα για τα οποία θα γίνει διαπραγμάτευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκ μέρους των κρατών μελών. Δήλωσε επιπρόσθετα ότι η έγνοια και το ενδιαφέρον της Επιτροπής είναι ακριβώς να εξετάσει ποιοι όροι και προϋποθέσεις έχουν τεθεί από κυπριακής πλευράς στην εξουσιοδότηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατά πόσο διασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με δεδομένο ότι η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και αρνείται ν` αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και μη επιτρέποντας σε κυπριακά αεροπλάνα να πετούν στον εναέριο της χώρο και να χρησιμοποιούν τους αερολιμένες της θέτει σε μη ανταγωνιστική θέση τις κυπριακές εταιρείες.
Ο κ. Λιλλήκας είπε πως με αυτά τα δεδομένα η Επιτροπή θα συνεχίσει τη συζήτηση σε σχέση με το ποιες προϋποθέσεις έχει θέσει η Κυβέρνηση στην εξουσιοδότηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη στείλει το πρώτο προσχέδιο κειμένου του πλαισίου συμφωνίας, λέγοντας ότι εντός Σεπτεμβρίου η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου «και πριν ο Υπουργός Μεταφορών μεταβεί στις Βρυξέλλες για συμμετοχή στο Συμβούλιο Αερομεταφορών», έτσι ώστε να καταθέσει τη δική της γνώμη και άποψη προς το Υπουργείο.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι στο πλαίσιο της Επιτροπή επισημάνθηκε με επικριτικό τρόπο το γεγονός ότι ο Υπουργός Μεταφορών απουσίαζε από τη συγκεκριμένη κρίσιμη συνεδρία του Συμβουλίου Μεταφορών της 7ης Ιουνίου 2016, επιλέγοντας να παραστεί σε μια διεθνή συνάντηση ναυτιλίας στην Αθήνα. «Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα εκτιμούμε ότι θα έπρεπε να ήταν στις Βρυξέλλες ο Υπουργός για να υπερασπιστεί τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι σε ζητήματα που οι αποφάσεις λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία, η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να προβεί σε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσει υποστήριξη και από άλλα κράτη μέλη. «Την ώρα που όλοι επικαλούνται τους κινδύνους σε ζητήματα ασφάλειας για τα αεροπλάνα που περνούν πάνω από τον εναέριο χώρο της Κύπρου λόγω της άρνησης των τουρκικών αρχών να επικοινωνήσουν με τη δική μας πολιτική αεροπορία για να υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος και ασφάλεια των αεροπλάνων και των επιβατών, θεωρώ ότι θα ήταν πολύ πιο εύκολο, επικαλούμενοι αυτόν τον κίνδυνο να εξασφαλίσουμε τη στήριξη των κρατών μελών που θα μας επέτρεπε να επιβάλουμε πραγματικές προϋποθέσεις» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου δήλωσε ότι το ΕΛΑΜ θεωρεί λάθος από την αρχή το γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε την έγκριση της (προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) για να ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Τουρκία.

«Σε δεύτερο βαθμό θεωρούμε επίσης λάθος να δώσουμε την έγκριση μας σε μια χώρα που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν επιτρέπει σε αεροσκάφη και πλοία τα οποία φέρουν την κυπριακή σημαία είτε να χρησιμοποιήσουν το δικό της εναέριο χώρο είτε τα δικά της λιμάνια, να έχει οποιαδήποτε ευκολία και προνομιακή σχέση με χώρες της Ευρώπης», πρόσθεσε και κάλεσε το Υπουργείο Εξωτερικών «να ξανασκεφτεί τη θέση που θα κρατήσει στις σχετικές διαδικασίες».

Έκανε ακόμη λόγο για ευκαιρία που παρουσιάζεται στην Κύπρο, ευκαιρία που θα πρέπει, όπως είπε, να εκμεταλλευτούμε σωστά, ώστε να προκύψουν θετικά αποτελέσματα για τα κυπριακά συμφέροντα.
ΑΝΤ1 Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.