16/7/16

Φρόνιμα και τακτικά, πάω μ' εκείνον που νικά - Το πραξικόπημα στην Τουρκία

Απόστολος Αποστολόπουλος
Στο παρά τρίχα τη γλίτωσε ο Ερντογάν αν οι πρώτες πληροφορίες είναι σωστές ότι οι πραξικοπηματίες χτύπησαν το ξενοδοχείο που έμενε αφού το είχε εγκαταλείψει λίγη ώρα νωρίτερα. Λίγα λεπτά για την τύχη μιας χώρας, πολλών ανθρώπων, της Ευρώπης και πολλών άλλων, γεωπολιτικών και οικονομικών, που θα μάθουμε σιγά-σιγά από αύριο. Πρωί-πρωί του Σαββάτου το μόνο που ξέρουμε είναι ότι μόλις σιγουρεύτηκαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ότι ο Ερντογάν είναι ζωντανός βγήκαν στα μπαλκόνια να ζητωκραυγάσουν για τη νίκη της νομιμότητας και της δημοκρατίας.
Φρόνιμα και τακτικά, όπως λέει και ο Βάρναλης στο ποίημα του με τίτλο «ο καλός λαός», φρόντισαν να στηρίξουν τον νικητή. Φιλύποπτοι, περιμένουμε να μάθουμε ποιος ειδοποίησε τον Ερντογάν να φύγει από το ξενοδοχείο, και κυρίως αν από το κρησφύγετό του επικοινώνησε με τον Ομπάμα και απόσπασε υποστήριξη εν των γίγνεσθαι του πραξικοπήματος με οπωσδήποτε σημαντικά ανταλλάγματα, ή αν, ειδικά οι Αμερικάνοι, «προσχώρησαν» αφού έμαθαν ότι είναι ζωντανός και μάχιμος, οπότε έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία-οι Ευρωπαίοι ήρθαν κολαούζοι. Πάντως, πρωί του Σαββάτου, ο Ερντογάν είναι στην Κωνσταντινούπολη ενώ πρωτεύουσα του Κράτους είναι η Άγκυρα. Τις επόμενες λίγες ώρες θα δούμε αν η Τουρκία θα έχει για λίγο δυο κυβερνήσεις. Αν, δηλαδή, οι πραξικοπηματίες έχουν κάτι για να παζαρέψουν τη ζωή τους.
Εντυπωσιακή είναι η ικανότητα άμεσης κινητοποίησης των οπαδών του Ερντογάν μέσα στην πιο «δυτικόστροφη» πόλη της Τουρκίας. Υποδηλώνει, πέραν της οργανωτικής πλευράς, ότι η επιρροή του Ισλάμ αγγίζει πλατειά στρώματα του πληθυσμού όχι απλώς με την έννοια του θρησκευτικού πάθους αλλά με τη διάσταση του εθνικής ανεξαρτησίας. Το Ισλάμ θεωρείται στο χώρο της ευρείας Μ. Ανατολής, όχημα  ανεξαρτησίας έναντι της επιβουλής του Δυτικού, ανήθικου, ιμπεριαλισμού-οι τζιχαντιστές είναι η ακραία εκδοχή. Και ο Ερντογάν έχει ενοχλήσει επαρκώς τη Δύση, έστω επιφανειακά, ώστε να είναι πειστικός στον κόσμο όταν μιλάει για ανεξαρτησία. Το ισλαμικό κύμα θα ενισχυθεί στην Τουρκία. Μια αναλογία πιστεύω είναι επιτρεπτή: Όπως ο «κομμουνισμός» επικάθησε στην καθυστερημένη Ρωσία ως επιφανειακό φαινόμενο και τελικά αποχώρησε, έτσι και ο Κεμαλισμός, δηλαδή η βίαιη αστικοποίηση της Τουρκίας, ήταν μοιραίο να υποχωρήσει μπρος σ’ αυτό που η χώρα κουβαλάει βαθιά στην ψυχή της, το Ισλάμ, την Ανατολή και τις μνήμες της Αυτοκρατορίας. Οι λαοί τρέφονται με όνειρα(μόνο κάτι τερατογεννέσεις τύπου Φίλη και Ρεπούση δεν ονειρεύονται) και η Ιστορία και οι κοινωνίες δεν ανέχονται βιασμούς, έχουν ακατανίκητους δικούς τους ρυθμούς για αλλαγές. Δυο λόγια ακόμα: το πραξικόπημα εκδηλώθηκε λίγες μέρες αφότου ο Ερντογάν αποπειράθηκε στροφή φιλορωσική στο θέμα της Συρίας, τραβώντας μάλιστα το σκοινί μακριά ενοχλώντας και πάλι τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα έκανε συνεχείς εκκαθαρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις προκαλώντας ασφυξία σε προσωπικό επίπεδο σε πλήθος αξιωματικών. Ο συνδυασμός αυτών των δυο δημιουργούσε ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση πραξικοπήματος, ενώνοντας το προσωπικό κίνητρο με τους πολιτικούς στόχους.
Ο Ερντογάν ενίσχυσε ασφαλώς τη θέση του αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως την μακροημέρευσή του. Απλώς αποδυναμώθηκαν οι δυνατότητες ανατροπής του από εσωτερικές δυνάμεις-πάντα υπό την αίρεση ότι η εικόνα επικράτησής του είναι η πραγματική. Η επιθυμία των Δυτικών να έχουν και μια Μεγάλη Τουρκία για φράχτη της Ρωσίας και να την έχουν υποχείριό τους, όπως περίπου ήταν στα στερνά της η Οθωμανική αυτοκρατορία, μάλλον δεν μπορεί να περπατήσει, όχι με τον Ερντογάν. Ή αυτός θα πέσει με κάποιον από τους πολλούς τρόπους που ανατρέπονται διάφοροι ενοχλητικοί ηγέτες  ή θα τεμαχιστεί η Τουρκία. Οι Δυτικοί έκαναν σχεδόν δυο αιώνες να καταλήξουν, με βαριά καρδιά, στον τεμαχισμό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η ώρα για νέες τελειωτικές αποφάσεις δεν είναι καθόλου μακριά.

9 σχόλια:

  1. Έγιναν στρατηγικά λάθη στο πραξικόπημα.Εξαντλήθηκε κάθε πιθανότητα να αποτύχει.Μάλλον πρέπει να οργανώθηκε γρήγορα και με το θυμικό.Αυτό δεν αναιρεί την μεγάλη κινητοποίηση του τουρκικού λαού που έβαλε κυριολεκτικά τα γυαλιά σε άλλους αρχαιότερους δημοκρατικά λαούς...
    Η στάση των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι όντως κωμική αλλά αυτά συμβαίνουν σε κάθε πραξικόπημα.Όλες οι χώρες εναγκαλίζονται το νικητή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Εξαντλήθηκε κάθε πιθανότητα να αποτύχει<

      Τότε γιατί δεν πέτυχε;

      >Η στάση των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι όντως κωμική αλλά αυτά συμβαίνουν σε κάθε πραξικόπημα.Όλες οι χώρες εναγκαλίζονται το νικητή<

      Η ΕΕ (ΕΟΚ τότε ακόμη) δεν εναγγαλίσθηκε τον νικητή την 21/4/1967 στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
  2. Αποτυχημένο αυτό το πραξικόπημα ; Δεν νομίζω !
    Μια τέτοια χολιγουντιανή υπερπαραγωγή, με υποψήφιο τίτλο «αποτυχημένο πραξικόπημα», δεν θα μπορούσε να βγει στον αέρα για το φιλοθεάμον κοινό παρά μόνο στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης, κάπου εκεί στις 22:00 το βράδυ ! Στις 04:00 το πρωί που όλοι θα κοιμόταν ποιος θα το έβλεπε ;
    Υπερπαραγωγή με τόσους κομπάρσους και μάλιστα στην πλειοψηφία τους αμισθί (!) και με αληθινές απώλειες, κομπάρσους με αληθινές στολές και όπλα και πολίτες να χτυπάνε/ξορκίζουν τα τεθωρακισμένα με ξύλινες βέργες (ούτε καν μπετόβεργες) ή να περιμένουν στην ουρά στα ΑΤΜ με τις κάμερες των τηλεοράσεων πανταχού παρούσες ίσως από την πρώτη στιγμή, τέλειος ο συγχρονισμός. Είχα μείνει με την εντύπωση ότι μόνο εμείς είχαμε τόσο καλούς σκηνοθέτες, να γυρίζουν την υπερπαραγωγή «άδεια ΑΤΜ» πριν από 1 περίπου χρόνο με αμισθί κομπάρσους όλους τους Έλληνες και με τέλειο συγχρονισμό, Παρασκευή βράδυ αν θυμάμαι καλά μετά από ένα διάγγελμα περί capital controls. Ένα διάγγελμα που αν είχε γίνει κατά λάθος ξημερώματα Δευτέρας τα γυρίσματα θα πήγαιναν στο βρόντο !
    Παράλληλα γυρίσματα με άλλους «πολίτες» γυμνασμένους και με φρόνημα να συλλαμβάνουν ένοπλους στρατιώτες με τα όπλα στο χέρι ! Ζήλεψα και ευχόμουν εκείνη την ώρα να είχαν και οι δικοί μας νέοι τέτοια φυσική κατάσταση και τέτοιο δημοκρατικό φρόνημα. Κάτι σαν τον Μπορίς Γιέλτσιν ίσως, κάπου αλλού κάποτε, που έμπαινε μπροστά στα τεθωρακισμένα ή ανέβαινε πάνω σ’ αυτά για να τα εμποδίσει (;!). Βέβαια κάποιοι αμισθί κομπάρσοι ίσως πέσανε ηρωικά κάτω από τις ερπύστριες, πιστεύω θα τους τιμήσουν όπως αρμόζει και κάποιο γιό ή αδερφό θα τον πάρουν στο στρατό τους και ποιος ξέρει κάποτε μπορεί να οδηγήσει και το ίδιο τεθωρακισμένο !
    Τανκς οπωσδήποτε και ελικόπτερα επίσης, δυνατά πλάνα ! Αλλά και αεροσκάφη τύπου jet να κάνουν χαμηλές πτήσεις πάνω από την Πόλη όπως στις παρελάσεις, μιλάμε για «Πόλεμο των Άστρων». Εκτός και αν κάτι κυνηγούσαν ή αναχαίτιζαν πάνω από το θέατρο επιχειρήσεων με συνολική ακτίνα άντε 15 χιλιόμετρα (διάμετρο 30 χλμ) για να βάλουμε και τον διεθνή αερολιμένα Ataturk Havalimani ! Ξέρεις σε πόση ώρα διατρέχει ένα τέτοιο αεροπλάνο τόση απόσταση ή πόσο χώρο χρειάζεται για να κάνει έναν ελιγμό, μιλάμε για φαντασία του σκηνοθέτη, πάλι καλά που δεν έβαλε και κανένα ΑΤΙΑ (UFO στην κοινή Ελληνική) να κυνηγιούνται πάνω από το Βόσπορο !
    Δυνατές οι σκηνές καταστροφής από το Κοινοβούλιο που έχουν στην Άγκυρα, πάλι καλά που δεν το γκρεμίσανε. Είπαμε να μην πάει μόνο ειδική ολιγομελής ομάδα του στρατού (κομάντο στα Ελληνικά) να το καταλάβει γιατί πως θα γινόταν τα γυρίσματα, από τους ίδιους τους πραξικοπηματίες, δεν γίνεται ! Αλλά όχι κι έτσι ρε παιδιά, καινούργιο θα το φτιάξετε !
    Ο δε Σουλτάνος όλα τα λεφτά, έκανε διακοπές απέναντι από τη Ρόδο και (ίσως) μόνο εκεί δεν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα ! Ο δε γυρισμός στο Ataturk Havalimani με πήγε ασυναίσθητα 40 χρόνια πίσω σε μια άλλη ηρωική προσγείωση ενός αεροπλάνου με έναν άλλο διωχθέντα και εξόριστο ήρωα από τη Γαλλία, μέρες που είναι !
    Υπάρχουν και πολλές ακόμη δυνατές επιλογές του σεναριογράφου και του σκηνοθέτη, αλλά μην το παρακάνουμε, αυτά προς το παρόν. Ας δούμε τώρα στο φως της μέρας την εξέλιξη του πράγματος, αντίσταση ηρωικών πυρήνων, προσαγωγές, φυλακίσεις, διαπομπεύσεις προδοτών από ηρωικούς πολίτες και «πολίτες» (αν και αυτοί μάλλον μαζευτήκανε πλέον).
    Σε κάθε περίπτωση συλλυπητήρια στα πραγματικά θύματα Τούρκους και ξένους, απλούς πολίτες και ένστολους, που «παίξανε» στο έργο και χάσανε ότι πολυτιμότερο και μάλιστα για ποιο λόγο !
    Καλό Σαββατοκύριακο και ανοιχτά τα μάτια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λέγεται απο πολλούς οτι ηταν στημένοαπο τον Ερντογαν .υπαρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν οτι δεν ηταν .απλα ηταν ενα κακό πραξικόπημα χωρίς σχεδιο και κατω απο άγχος.

      Διαγραφή
  3. "Όπως ο «κομμουνισμός» επικάθησε στην καθυστερημένη Ρωσία ως επιφανειακό φαινόμενο και τελικά αποχώρησε, έτσι και ο Κεμαλισμός, δηλαδή η βίαιη αστικοποίηση της Τουρκίας, ήταν μοιραίο να υποχωρήσει μπρος σ’ αυτό που η χώρα κουβαλάει βαθιά στην ψυχή της, το Ισλάμ, την Ανατολή και τις μνήμες της Αυτοκρατορίας"
    Ο άνθρωπος δίνει τα ρέστα του στα άρθρα του, τι να λέμε τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Ελλαδα αποκτησε ενα μειζον προβλημα απο το πουθενα. τουρκικο στρατιωτικο ελικοπτερο προσγειωθηκε στην αλεξανδρουπολη. οι επιβαινοντες ειχαν ξηλωσει τα διακριτικα τους για να μην αναγνωριζονται βαθμοι και μοναδες. η τουρκια τους ζηταει πισω. η ελλαδα θα τους εκδοσει; αποκτησαμε μειζον προβλημα. οι χειρισμοι ειναι δυσκολοι και επικινδυνοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αφαίρεση των διακριτικών (εάν πραγματι είχαν αφαιρέσει τα διακριτικά τους και δεν είναι μύθευμα), δεν έγινε για να μην αναγνωριστεί ο βαθμός τους (λεπτομέρεια που είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν) και η μονάδα στην οποία ήταν ενταγμένοι. Εάν πράγματι είχαν αφαιρέσει τα διακριτικά τους (εάν λέω) το είχαν κάνει για να μην παρουσιαστούν ως "αιχμάλωτοι" των Ελληνικών Αρχών σε περίπτωση που η μεταγωγή τους καλυπτόταν ζωντανά από τηλεοπτικά συνεργεία.

      Άλλωστε, εφόσον οι 8 επιβαίνοντες του ελικοπτέρου αιτήθηκαν άσυλο, εννοείται πως κατα την διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας θα τους ζητηθεί να αναφέρουν πλήρη ονοματεπώνυμα, βαθμούς, ειδικότητες και μονάδες στις οποίες ήταν ενταγμένοι κι αν θέλουν να ελπίζουν σε μια ευτυχή (για αυτούς) εξέλιξη του αιτήματός τους, θα πρεπει να απαντήσουν με ειλικρίνεια σε ότι κι αν ερωτηθούν. Άρα λοιπόν, ο ισχυρισμός οτι αφαιρέθηκαν τα διακριτικά μάλλον είναι λίγο ασταθής κι αν πραγματι τα διακριτικά φαιρέθηκαν, δεν συνέβη για να "μην αναγνωριζονται βαθμοι και μοναδες".

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.