13/7/16

Στη Χάγη δεν ηττήθηκε η Κίνα, νίκησε η Ελλάδα, η Κύπρος και το Καστελόριζο - Αποκαλύπτεται ο προδοτικός ρόλος των πολιτικών επί δεκαετίες

Μεγάλη ήττα της Κίνας για την ΑΟΖ στη θάλασσα της Νότιας Κίνας: Τι σημαίνει η απόφαση
Του Θεόδωρου Καρυώτη  
Την Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016, το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης, έκδωσε την απόφασή του για την αντιδικία μεταξύ της Κίνας και των Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Η απόφαση των πέντε δικαστών, 501 σελίδων, που αναμενόταν με αγωνία από την διεθνή κοινότητα ήταν ομόφωνη υπέρ των Φιλιππίνων και κατέδειξε τις κινεζικές παραβιάσεις του Δίκαιου της Θάλασσας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Δημοκρατία των Φιλιππίνων κατέφυγε στο Δικαστήριο τον Ιανουάριο του 2013 και η απόφαση την ικανοποιεί στην πλειοψηφία των θεμάτων.
Η Κίνα πάντως αρνήθηκε από την αρχή την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου και δεν συμμετείχε στις διαδικασίες. Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η διακεκομμένη γραμμή της Κίνας (όπως δείχνει η κόκκινη γραμμή του παραπάνω χάρτη) είναι παράνομη και αυθαίρετη, και τα ιστορικά δικαιώματα που προβάλει η Κίνα δεν έχουν καμία ισχύ με βάση το διεθνές δίκαιο και τα νησιά Spratly δεν αποτελούν νησιά όπως αυτά ορίζονται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Πιο συγκεκριμένα, η παράγραφος που ήταν καταπέλτης για την Κίνα αναφέρει:
«Το Δικαστήριο συμπέρανε ότι, το γεγονός ότι η Κίνα έχει ιστορικά δικαιώματα στις πλουτοπαραγωγικές πηγές των υδάτων της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, τέτοια δικαιώματα εξαφανίστηκαν μια και ήταν ασυμβίβαστο με την έννοια της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης όπως αυτή προβλέπεται από την Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας».
Αυτή την παράγραφο πρέπει, μελλοντικά, να την θυμόμαστε γιατί κάτι παρόμοιο προσπαθεί να προβάλει και η Τουρκία στο Αιγαίο.
Επιπλέον, το Δικαστήριο αναφέρθηκε στα επτά τεχνητά νησιά που δημιούργησε η Κίνα και τόνισε ότι τα νησιά αυτά δεν έχουν δικαιώματα και δεν καλύπτονται από το UNCLOS. Επίσης ανέφερε ότι το Άρθρο 121.3 του UNCLOS, που ορίζει τι ακριβώς είναι ένα νησί, απαιτεί να έχει μια «σταθερή κοινότητα ανθρώπων».
Το Δικαστήριο είχε, επίσης, μια εχθρική προς την Κίνα στάση σε σχέση με το γεγονός ότι στην απόφαση αναφέρει ότι « Η Κίνα έχει παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Φιλιππίνων στην αποκλειστική της οικονομική ζώνη με (α) την παρεμβολή στα δικαιώματά της στα θέματα αλιείας και εξερεύνησης πετρελαίου, (β) με την κατασκευή τεχνητών νησιών και (γ) με την αδιαφορία της να σταματήσει τους Κινέζους αλιείς από το να ψαρεύουν στην ΑΟΖ της.
Μόνο σε μια περίπτωση το Δικαστήριο δεν έλαβε απόφαση γιατί θεώρησε ότι δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Αυτό ήταν το θέμα των στρατιωτικών δραστηριοτήτων των δυο πλευρών το οποίο εξαιρείται από την δικαιοδοσία του UNCLOS.
Η κυβέρνηση της Κίνας, όπως αναμενόταν, ανακοίνωσε μετά την απόφαση ότι δεν την αναγνωρίζει μια και είχε δηλώσει από την αρχή της υπόθεσης ότι «ούτε θα την αποδεχτεί ούτε θα την αναγνωρίσει.
Η Στάση των Ηνωμένων Πολιτειών 
Αυτή η απόφαση θα δημιουργήσει μεγαλύτερες προστριβές ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ και θα είναι ένα καλό τεστ για την Ουάσιγκτον που πρέπει να δείξει την ικανότητά της να διατηρήσει τον ρόλο της στην ασφάλεια της Ασίας μπροστά αυξανόμενη δύναμη της Κίνας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, δήλωσε ότι «ελπίζει και προσδοκά» τα δυο κράτη να σεβαστούν την απόφαση. Η απόφαση είναι νομικά δεσμευτική αλλά το Δικαστήριο διαθέτει μηχανισμούς που θα επιβάλλουν τις αποφάσεις του. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι η απόφαση περιέχει τέσσερα βασικά σημεία.
 1. Την ακύρωση της διακεκομμένης γραμμής οριοθέτησης,
2. Τον καθορισμό ότι τα νησιά Spratly και ο ύφαλος Scarborough δικαιούνται μόνο 12 ναυτικά μίλια,
3. Η κατασκευή τεχνητών νήσων και η παράνομη αλίευση του κινεζικού αλιευτικού στόλου παραβίασε τα δικαιώματα των Φιλιππίνων και
4. Η αποξήρανση και εδαφική επέκταση καθώς και η δημιουργία στρατιωτικών εγκαταστάσεων στα νησιά Spratly καταστρέφουν το περιβάλλον.
Βέβαια, το Πεκίνο δεν είναι μόνο του στην απόρριψη αυτής της απόφασης. Κανένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων σε θέματα Δίκαιου Θάλασσας. Όπως είναι γνωστόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επικυρώσει το UNCLOS, και απέρριψαν μια απόφαση το 1986 του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που απαίτησε να πληρώσει αποζημιώσεις στη Νικαράγουα που της είχε βάλει νάρκες στα λιμάνια της.
Η Κίνα, σίγουρα, θα προσπαθήσει να ισχυροποιήσει τη θέση της με το να κτίσει μια νέα στρατιωτική βάση στο Scarborough Shoal, κάτι που το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον πιστεύει ότι θα είναι «στρατηγικά ανεπιθύμητο» για την Ουάσιγκτον και την Μανίλα, αλλά αδύνατον να αποτρέψουν.
 Η Κίνα δεν θα σταματήσει να διεκδικεί πάνω από το 80% της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, δηλαδή περίπου 3,5 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα βασισμένη στην έννοια του «ιστορικού δικαιώματος» αγνοώντας τα δικαιώματα του Βιετνάμ, της Ταιβάν, της Μαλαισίας, του Μπρουνέι και των Φιλιππίνων.

Ο Ρόλος των Υδρογονανθράκων 
Ο κύριος λόγος, βέβαια, για αυτή την μεγάλη διαμάχη των 6 κρατών δεν είναι τίποτε άλλο από την διαμάχη για τον πλούτο της ΑΟΖ σε υδρογονάνθρακες. Οι Κινέζοι υπέγραψαν το Δίκαιο της Θάλασσας και ανακήρυξαν ΑΟΖ γιατί είχαν αντιληφθεί, αρκετά νωρίς, τον τεράστιο ορυκτό πλούτο που υπήρχε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και αποφάσισε να αυξήσει παράνομα την ΑΟΖ της για να αποκτήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των υδρογονανθράκων στην περιοχή.
Σύμφωνα με την Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ σε μια μελέτη που έγινε την περίοδο 1993/94 είχε υπολογιστεί ότι στην περιοχή υπήρχε περισσότερο φυσικό αέριο από πετρέλαιο.
Οι Αμερικανοί είχαν υπολογίσει, τότε, ότι το 70% των υδρογονανθράκων στην περιοχή ήταν φυσικό αέριο και ότι η Θάλασσα της Νότιας Κίνας περιλάμβανε 266 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Η κρατική κινέζικη εταιρία China National Offshore Oil (CNOOC) έχει υπολογίσει ότι η περιοχή διαθέτει 125 δις. βαρέλια πετρελαίου και 500 τρις. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Αλλά μια νέα αμερικανική μελέτη της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, που έγινε το 2010, δείχνει με πιθανότητα 95% να υπάρχουν, τουλάχιστον 750 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, με πιθανότητα 50% να υπάρχουν 2 τρις. βαρέλια και με μια πιθανότητα 5% να υπάρχουν πάνω από 5 τρις. βαρέλια πετρελαίου.
 Πάντως, η ήττα της Κίνας αποτελεί και ήττα της Τουρκίας που προσπαθεί, παραβιάζοντας το Δίκαιο της Θάλασσας, να αυξήσει την θαλάσσια περιοχή που θέλει να ελέγξει στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Όλα τα κράτη του κόσμου αγωνίζονται για την ΑΟΖ τους εκτός της δικής μου πατρίδας. Σίγουρα, ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα μας κοιτά από ψηλά και θα ντρέπεται για τα χάλια μας.
Τα αδέλφια μας, οι Κύπριοι, μας άνοιξαν τα μάτια το 2004 αλλά εμείς, τέσσερις Πρωθυπουργούς αργότερα, συνεχίζουμε να περιφρονούμε την αξία της ΑΟΖ μας.

Η Απόφαση του Δικαστηρίου:
https://pca-cpa.org/wp-content/uploads/sites/175/2016/07/PH-CN-20160712-Press-Release-No-11-English.pdf

Πηγή: Μεγάλη ήττα της Κίνας για την ΑΟΖ στη θάλασσα της Νότιας Κίνας: Τι σημαίνει η απόφαση http://wp.me/p3kVLZ-ACK

10 σχόλια:

  1. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΠΡΟΩΘΟΥΣΑΝ ΤΗ ΣΥΖΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΟΖ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΜΗ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα όλο αυτό θα ίσχυε αν στην Ελλάδα κάποιος ενδιαφερόταν για την ΑΟΖ και τα θαλάσσια σύνορα. Εδώ οι πολιτικοί μας έχουν αποφασισει ότι δεν μπορούν να τα βάλουν με την Τουρκία, έχουν ήδη ηττηθεί και απλώς ψάχνουν τρόπο να πουλήσουν την ήττα για να συνεχίσει ο λαός τον ύπνο του δικαίου και να συνεχίσουν να βρίσκονται στην εξουσία. Πως γίνεται να τα έβαλαν οι Φιλιππινες με την Κινα αλλά να μην μπορεί η Ελλάδα να τα βάλει με την Τουρκία; Μα όλα καταλήγουν στο πως βλέπει αυτός που ορίζει τις τύχες μας τον εαυτό του. Όταν αυτός λοιπόν βλέπει τον εαυτό άνθρωπο χωρίς παρελθόν, οθωμανο που κατά λάθος έγινε Ελληνας, οι οποίοι ειναι δημιούργημα της φαντασίας του διαφωτισμού το μόνο που κοιτάει είναι πως θα ξαναγίνει οθωμανούς όχι πως θα τα βάλει μαζί τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τωρα αν παραβλεπεις το γεγονος οτι πισω απο τις Φιλιππινες ειναι η Αμερικη τι να πω.

      Διαγραφή
  3. Η Ελλάδα έχει υφαλοκρηπίδα. Η εκμετάλλευση της υφαλοκρηπίδας δεν χρειάζεται καμιά ανακήρυξη Α.Ο.Ζ. Οι διαφορές ανάμεσα στα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας και της Α.Ο.Ζ. είναι μικρές. Η έννοια της Α.Ο.Ζ. είναι μεταγενέστερη της υφαλοκρηπίδας.
    Άρα δεν χρειάζεται καμιά ανακήρυξη Α.Ο.Ζ. για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Το πρόβλημα έχει να κάνει με τους Αμερικάνους και τους Τούρκους. Τα άλλα όλα είναι παραμύθια της Χαλιμάς.
    Καμιά Κίνα δεν ηττήθηκε. "Η Κίνα πάντως αρνήθηκε από την αρχή την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου και δεν συμμετείχε στις διαδικασίες". Φυσικά αφού υπήρχαν αρκετές αποφάσεις του Δικαστηρίου μέχρι σήμερα και ξέρουν οι Κινέζοι πως παίζεται το παιχνίδι. Γιατί όμως μια ευνοϊκή για τις Φιλιππίνες απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης παρουσιάζεται ως νίκη της Ελλάδος; Μια λογική εξήγηση είναι ότι προετοιμάζουν το έδαφος για μια προσφυγή της Ελλάδος στο Δικαστήριο της Χάγης και έτσι θα βγει το καυτό μπαλάκι από τα χέρια των πολιτικών αφού θα πούνε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε με την απόφαση του Δικαστηρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η παλια και προσφιλης μας σταση απεναντι στα απο απεναντι αρπαχτικα . "Μη θυμωσει η Τουρκια" η "Παρακολουθουμε ηρεμα την εξεληξη των γεγονοτων ".
    Με την κλασσικη αυτη μας τοποθετηση θα παραβιαστει σε λιγο και ο εναεριος χωρος της ... Ακροπολης !.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για ποιο λογο ανακηρυχθηκε το Καστελοριζι αρχαιολογικος χωρος; τι εξυπηρετει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χωρίς να έχω την παραμικρή εκτίμηση για τους πολιτικούς εγώ πιστεύω ότι αν η Ελλάδα πήγαινε στη Χάγη θα έχανε από την Τουρκία για λόγους σκοπιμοτήτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγνώμη αλλά εδώ είναι που μας ταιριάζει το " Ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται". Οι διαφορές μεταξύ κρατών όταν είναι να μοιραστούν ενεργειακοί πόροι δεν λύνονται στο τέλος με δικαστήρια και γραβάτα. Είσαι ισχυρός να τα κρατήσεις, τα κρατάς.Δεν είσαι, τα χάνεις. Με ΙΣΧΥ απελευθερώσαμε το 1912 το διαχρονικά Ελληνικό Αιγαίο.Υπήρξε τετελεσμένο γεγονός. Προπαρασκευή - Κοινωνία αποφασισμένη συσπειρωμένη - ηγεσία αποφασισμένη = τετελεσμένο γεγονός και μετά το διπλωματικό τραπέζι. Έτσι απλά.
    Τι μπορούσε να κάνει? Να ξαναβγούν στο Αιγαίο? Ο Αβέρωφ καρχαρίας περίμενε.

    ΙΣΧΥΣ...κοινωνική + οικονομική + στρατιωτική + συμμαχική= πολιτική ισχύς χώρας.

    Ας σκεφτούμε ποια είναι η κατάσταση της κοινωνίας μας σήμερα, πως αντιλαμβάνεται αυτά τα πράγματα ο μέσος Έλληνας, ποια η οικονομική μας κατάσταση, ποια θα είναι η στρατιωτική ισορροπία ειδικά από το 2018-2020 και μετά, ποιες οι συμμαχίες μας και πόσο θα μας υπολογίζει με βάση το άθροισμα της ισχύος μας ο κάθε σύμμαχος.

    Ο χρόνος πιέζει.

    Κανένα δικαστήριο δεν θα εμποδίσει την Τουρκία να κάνει ότι έκανε στην Κύπρο το 1974 όπως δεν την εμπόδισε κανένα ψήφισμα. Μόνο η ΙΣΧΥΣ μας θα την εμποδίσει. Ποια είναι η Ελληνική ισχύς?

    Αν τα νησιά μας τα είχε πχ το Ισραήλ ή η Νορβηγία η Ελληνική οικονομία θα είχε και τετραπλάσιο ΑΕΠ. Και από το πετραδάκι της βραχονησίδας "Κυράγνωστη" οι Εβραίοι ή οι Νορβηγοί θα βγάζανε κέρδος. Εμείς μόνο λόγια, κουτοπονηριά και γκρίνια.

    Αν θέλαμε να μιλάμε σοβαρά για ΑΟΖ θα έπρεπε ως πρώτο βασικό βήμα να φροντίσουμε να μην υπάρχει ούτε ένα ακατοίκητο ελληνικό νησάκι. Δεν αρκούν οι στρατιωτικές φρουρές. Πρώτα η (σοβαρή) οικονομική δραστηριότητα

    Τα νησιά έχουν τεράστιες δυνατότητες οικονομικής δραστηριότητας. Δεν είναι μόνο το αέριο και το πετρέλαιο(όπου υπάρχουν). Ακόμα και το πιο μικρό νησί μόνο με βράχια μπορεί να παράγει πλούτο. Όχι μόνο με κλασσικούς τρόπους για τουρισμό με τα μεγάλα ξενοδοχεία και τις οργανωμένες παραλίες, αλιεία ή οικονομία της...κατσίκας σε κάποιες βραχονησίδες.

    Μερικά απλά παραδείγματα:

    α) Σύγχρονα θερμοκήπια(αλλά και καλλιέργειες εκτός θερμοκηπίων) που μπορούν να φέρουν πολύ χρήμα.Ο ήλιος και ο άνεμος(και δεν μιλάω για τις κλασσικές μεγάλες ανεμογεννήτριες, υπάρχουν πιο διακριτικές λύσεις) του Αιγαίου είναι υπεραρκετοί για αυτοματοποιημένα θερμοκήπια. Μεταξύ των φυτών τα ελαιούχα, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Σύνδεση της παραγωγής με τις φαρμακοβιομηχανίες της χώρας.

    Ένα παράδειγμα μόνο:

    Αυτή τη στιγμή στην Ελληνική αγορά φαρμάκων - παραφαρμακευτικών υπάρχει γερμανικό σκεύασμα(φυσικό συμπλήρωμα διατροφής για αθλητές και όποιον άλλο θέλει) με τιμή πώλησης 80 ευρώ(!!!) το μπουκαλάκι(60 κάψουλες) που χρησιμοποιεί πρώτη ύλη τα φυτά(φαίνεται και από τη γεύση..κάτι από από ρίγανη, θυμάρι κ.α.) που προανέφερα και θησαυρίζουν. Μαντέψτε από ποιες χώρες προμηθεύονται την πρώτη ύλη.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. β) Δημοτικές τουριστικές εγκαταστάσεις(στο τοπικό Ελληνικό στυλ του Αιγαίου με τα άσπρομπλε σπίτια) σε μικρές νησίδες (θα ανήκουν στους τοπικούς νησιωτικούς δήμους και ένα ποσοστό των εσόδων θα φορολογείται).
    Συνδύασε ποιοτικό(για γερά πορτοφόλια) τουρισμό 12 μηνών. Αποκλειστικά δικιά σου παραδοσιακή με φάρο και σπίτι βραχονησίδα στο γαλάζιο του Αιγαίου για 15 μέρες. Ένα μικρό στοιχειώδες ελικοδρόμιο και ένα μικρό λιμανάκι για πολύ μικρό σκάφος. Θες και 1-2 άτομα υπηρετικό προσωπικό πχ να σου μαγειρεύει? Έγινε! Θες θαλάσσια σπορ? Έγινε! Χρέωση εξτρά και κάθε μέρα εκπαιδευτής, χειριστής σκάφους και σκάφος εκεί.

    Πόσο να το χρεώσουμε? Να σκεφτώ...κάπου σε κάτι γαλλικά νησάκια-βράχους ξέρω ότι οι Γάλλοι χρεώνουν 2.000 ευρώ το άτομο/10 μέρες δηλαδή το κάθε άτομο 200 ευρώ/μέρα με μέγιστο αριθμό παρέα των 7 ατόμων.

    Τις 10 μέρες χωρίς τα εξτρά, με απλό πακέτο μόνο το βραχονησάκι και το σπίτι επιπλωμένο σε παραδοσιακό στυλ, με κουζίνα κτλ.
    Σειρά αναμονής... 6 μηνών στην καλύτερη.

    Αν κάνουμε τον υπολογισμό ποια τα έσοδα ενός έτους μόνο με την αξιοποίηση 10 βραχονησίδων φτάνουμε αρκετά εκατομμύρια με ένα πολύ πρόχειρο υπολογισμό που έκανα στα γρήγορα. Ένα ποσό(15 % - 25%) θα πάει στη συντήρηση εγκαταστάσεων. Τα υπόλοιπα μπορούν να μοιράζονται στα τρία:

    1) 65% στον τοπικό νησιωτικό δήμο στον οποίο θα ανήκει η επιχείρηση. Ποσοστό για συντήρηση εγκαταστάσεων 15% - 25%. Άρα στη χειρότερη ο τοπικός δήμος θα έχει κέρδος 40%.
    2) Κεντρική εξουσία(10% φόρος)
    3) 25% ειδικός φόρος υπέρ νησιωτικής άμυνας για ΠΝ και ΠΑ

    Μπορούμε να κάνουμε κάτι που το κάνουν σε άλλες χώρες και να το προσαρμόσουμε στις δικές μας ανάγκες?

    Χωρίς να κλέψουμε.
    Χωρίς να βάλουμε δικούς μας
    Χωρίς κουτοπονηριά.
    Χωρίς φθόνο.

    Αν όχι, άξιοι της τύχης μας, κανένας Τούρκος ή Αμερικανός δεν μας φταίει.

    Ο Έλληνας μόνος του θριαμβεύει. Όταν είναι να γίνει ομαδική δουλειά με άλλους Έλληνες αρχίζει να μαλώνει για να βολέψει τους δικούς του, για να κλέψει στα κέρδη, για το ποιος θα είναι πρόεδρος, ποιος θα είναι είναι αντιπρόεδρος, ποιος γραμματέας, ποιος θα δουλεύει τις λιγότερες ώρες και όποιος συνεργάτης του ξεχωρίζει τον "θάβει" γιατί φοβάται μην χάσει την θέση κτλ. Όταν ο άξιος φύγει στο εξωτερικό και πετύχει μετά από χρόνια μπορεί να του κάνει και άγαλμα ή να τον κάνει χαρτονόμισμα και να καμαρώνει ότι ο πετυχημένος ήταν Έλληνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.