22/7/16

ΗΠΑ: Συνεχίζουμε να βλέπουμε την Τουρκία ως δημοκρατία

Το ενδιαφέρον στο διεθνές πολιτικό σκηνικό μονοπωλεί σε μεγάλο βαθμό η αντίδραση των ΗΠΑ στα όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία. 
Ολοένα και πιο πιεστικά γίνονται τα ερωτήματα προς τους Αμερικανούς αξιωματούχους για το πως αντιδρούν στις μαζικές συλλήψεις και στην αναστολή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ξέφυγε από τα πυρά των δημοσιογράφων.  Ο κ. Κίρμπι επανέλαβε πως η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης ήταν λάθος και οι ΗΠΑ την καταδίκασαν, ενώ εξέφρασε ανησυχία για τα θέματα της δίκαιης αντιμετώπισης, του κράτους δικαίου, αλλά και της αντιμετώπισης με βάση το ίδιο το τουρκικό σύνταγμα. Στο ερώτημα αν θεωρεί την τουρκική Κυβέρνηση «δημοκρατική Κυβέρνηση», ο Τζον Κίρμπι  είπε ότι «συνεχίζουμε να βλέπουμε την Τουρκία ως δημοκρατία».
 
«Παρακολουθούμε τα γεγονότα και ο Πρέσβης μας έχει συνεχή εμπλοκή με τους συνομιλητές του στην Τουρκία. Ο Υπουργός Εξωτερικών Κέρι συνομίλησε τέσσερις φορές με τον Τούρκο ομόλογό του. Είμαστε λοιπόν σε επαφή με τους Τούρκους και παρακολουθούμε πολύ στενά τα γεγονότα», ανέφερε.
 
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να χαρακτηρίσει ως "υπερβολές" (excessive) τις αντιδράσεις των τουρκικών αρχών και τον αριθμό των 50.000 συλληφθέντων.
 
«Είναι δύσκολο για μας να γνωρίζουμε με ακρίβεια κάθε απόφαση που λαμβάνουν και γιατί τη λαμβάνουν. Γι’ αυτό θα μείνουμε σε επαφή μαζί τους όσο πιο στενά μπορούμε. Η Τουρκία δεν είναι απλά φίλη, είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ… `Εχουμε μαζί της διμερή και πολυμερή εταιρική σχέση και σας υπενθυμίζω ότι αντιπροσωπεύθηκε στη σημερινή συνάντηση εναντίον του ISIL. Ακόμη κι όταν πρόκειται για φίλους, δεν φοβούμαστε να έχουμε άμεσες και ειλικρινείς συζητήσεις μαζί τους και τέτοιες συζητήσεις γίνονται και θα συνεχιστούν. Αλλά, με δεδομένο ότι έχουν παρέλθει μόλις λίγες μέρες, δεν θα χαρακτηρίζω κάθε τι και κάθε απόφαση που λαμβάνουν», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι υπήρξε απειλή σε βάρος της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, και κάθε τέτοια απειλή χρειάζεται να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. «Συμμεριζόμαστε τη βαθιά ανησυχία για την απόπειρα πραξικοπήματος», πρόσθεσε ο κ. Κίρμπι.
 
Στην επισήμανση της δημοσιογράφου ότι "η υποτονική ανταπόκριση των ΗΠΑ αποτελεί κίτρινο, ή πράσινο φως για συνέχιση της εκστρατείας της τουρκικής κυβέρνησης", ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως διαφωνεί ότι η αμερικανική αντίδραση είναι υποτονική.
 
Πολλά ερωτήματα τέθηκαν και για τις υπέρμετρες εξουσίες του Προέδρου, ακόμη και για την επέκταση της περιόδου κράτησης υπόπτων, ή για να κυβερνά με διατάγματα, θέσεις για τις οποίες παλαιότερα οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους.
«Δεν είμαι σε θέσω να έχω πλήρη εικόνα για το νομοθετικό έργο που γίνεται τώρα», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 
«Η δημοκρατία στην Τουρκία έχει σημασία για μας. Θέλουμε να δούμε να δρουν στη βάση των δημοκρατικών αρχών με τις οποίες είναι εμποτισμένο το τουρκικό σύνταγμα, καθώς αντιμετωπίζουν αυτούς τους πολύ έντονους καιρούς», ανέφερε.
 
«Είδα τα δημοσιεύματα για αποφάσεις που θέλουν να λάβουν, αλλά μέχρι στιγμής δεν άλλαξαν οι νόμοι», διευκρίνισε, για να προσθέσει ότι εξίσου σημαντική για τις ΗΠΑ είναι και η βούληση του τουρκικού λαού.
 
Όταν ο δημοσιογράφος διάβασε στον κ. Κίρμπι την μακρά λίστα των απαγορεύσεων που μπορεί να επιβάλλει ο Τούρκος Πρόεδρος, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, και ερωτηθείς «αν είναι συμβατές με τις δημοκρατικές αρχές που κηρύττει από του βήματος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», ο εκπρόσωπος είπε ότι «δεν κηρύττει, αλλά προσπαθεί να εξηγήσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική».
 
«Αντιλαμβάνομαι ότι κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση ήταν υπό την απειλή της ανατροπής από ένοπλες δυνάμεις, δεν είναι παράλογο να λάβουν κάποιες αποφάσεις για το νόμο και την τάξη στη χώρα τους…. Χρειάζεται να μάθουμε περισσότερα για τη νομοθεσία που εκκρεμεί, τις προθέσεις τους για το πώς θα προχωρήσουν, πώς θα εφαρμόσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πόσο θα διαρκέσει, πριν αρχίσουμε να σχολιάζουμε…», σημείωσε.
 
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Κίρμπι είπε πως οι ΗΠΑ «δεν επιθυμούν να δουν να εφαρμόζονται υπερβολικά μέτρα», αφήνοντας ωστόσο αναπάντητο το ερώτημα, αν όσα έχουν ληφθεί τα θεωρεί υπερβολικά ή όχι.
 
Ερωτηθείς ποιόν θεωρεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την τουρκική δημοκρατία, αυτόν από ένα νέο πραξικόπημα ή τον τρόπο που αντιδρά η Κυβέρνηση της χώρας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τις αναφορές για την ανάγκη οι τουρκικές αρχές να ερευνήσουν το τί συνέβη και να παραπέμψουν τους υπαίτιους στη δικαιοσύνη, και την ανάγκη σεβασμού από την Τουρκία του συντάγματός της και του κράτους δικαίου.
 
Ο κ. Κίρμπι δεν θέλησε να σχολιάσει τις μαζικές συλλήψεις ακαδημαϊκών, ενώ για την αναστολή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρέπεμψε τους δημοσιογράφους για σχολιασμό στις τουρκικές αρχές. Σε σχέση με την αντιμετώπιση των δημοσιογράφων στην Τουρκία, είπε ότι παραμένουν οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί στο παρελθόν.
 
Έπειτα από πολλές ερωτήσεις για την κατάσταση στη βάση Ινσιρλίκ, ο εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, αν και ο Τούρκος Υπουργός `Αμυνας είχε υποσχεθεί στον Αμερικανό Πρέσβη στην `Αγκυρα ότι αυτό θα είχε γίνει μέχρι προχθές.
 
Τέλος εκτενής συζήτηση έγινε για το αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν. Ο εκπρόσωπος είπε πως έχουν παραληφθεί κάποια ντοκουμέντα – το περιεχόμενο των οποίων δεν σχολίασε – παραπέμποντας για τα διαδικαστικά θέματα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ, Σημερινή

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.