19/7/16

Ανησυχία στο Μαξίμου για Τουρκία και αύξηση προσφυγικών ροών

  • (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
Αν και οι αυξημένες προσφυγικές ροές που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο δεν έχουν σχέση με τους αριθμούς του περσινού καλοκαιριού, και παρά το γεγονός ότι στην κυβέρνηση δεν συσχετίζουν άμεσα την κρίση στην Τουρκία με το Προσφυγικό, εντούτοις στο Μαξίμου παρακολουθούν στενά τα γεγονότα που εκτυλίσσονται τόσο στη γειτονική χώρα όσο και στο Αιγαίο.

Το τελευταίο 24ωρο στη Λέσβο έφτασαν δύο βάρκες με συνολικά 63 επιβάτες. Πρόκειται για την έβδομη ημέρα «κινητικότητας» μετά από μια μακρά περίοδο που οι προσφυγικές ροές είχαν μηδενιστεί.
Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας χθες στη Βουλή, παραδέχτηκε ότι το ανεπιτυχές πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν «μπορεί να έχει επιπτώσεις στο προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα». Στη Λέσβο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, βρίσκονται εγκλωβισμένοι 3.064 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 2.480 και στη Σάμο 1.081.
Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 6.625 άτομα, τα οποία στο σύνολό τους έχουν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου.
Τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε σύσκεψη με αντικείμενο την παρακολούθηση των εξελίξεων στην Τουρκία. Παρόντες ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.
Η ελληνική πλευρά ανησυχεί και για το θέμα που έχει προκύψει με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.