31/7/16

Κύπρος - «Ξυπνήσαμε» τον Λίβανο για διαγωνισμό αδειοδότησης στην ΑΟΖ του

Σπεύδει για προώθηση διαδικασιών στο πρότυπο της Κύπρου
Λευκωσία: Ξεσηκώθηκαν στον Λίβανο μετά την αισθητή επιτυχία του γ' γύρου αδειοδότησης στην Κύπρο και μετά από οκτώ χρόνια που προκήρυξαν διαδικασία για αδειοδοτήσεις χωρίς ποτέ να κάνουν το επόμενο βήμα, σπεύδουν για τον α' γύρο αδειοδότησης ακολουθώντας κατά γράμμα την «κυπριακή συνταγή».
Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής της Spectrum Geo, δηλαδή του οίκου συμβούλων (της κυβέρνησης του Λιβάνου για θέματα υδρογονανθράκων), οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών της χώρας, ζήτησαν την Πέμπτη -αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Γ.Λακκοτρύπη για τις εταιρείες που ενδιαφέρθηκαν- από τον πρωθυπουργό της χώρας, να θέσει το θέμα προκήρυξης α' γύρου αδειοδότησης ως κατεπείγον στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου του Λιβάνου το συντομότερο δυνατό.   Προτείνουν τη διάθεση δύο ή τριών τεμαχίων - κατά το παράδειγμα του γ' γύρου στην Κύπρο. Θα πρέπει να προηγηθεί η έγκριση του χάρτη των δέκα θαλάσσιων τεμαχίων που σχεδίασε ο Λίβανος, αλλά και η ετοιμασία του πρότυπου της συμφωνίας παραγωγής και διαμοιρασμού που θα υπογραφεί μεταξύ κυβέρνησης και επιτυχόντων προσφοροδοτών.

Να σημειωθεί ότι ο Λίβανος έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε σεισμογραφικά που καλύπτουν όλη την ΑΟΖ πλην της διαφιλονικούμενης με το Ισραήλ ζώνης. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λίβανος το 2013 είχε προχωρήσει σε μη δεσμευτική προκήρυξη ενδιαφέροντος, λαμβάνοντας δηλώσεις ενδιαφέροντος από 34 εταιρείες, μεταξύ των οποίων και μερικές από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, στις οποίες περιλαμβάνονται και αυτές που ενδιαφέρονται για την κυπριακή ΑΟΖ.

Στόχος των υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών του Λιβάνου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο εντός μερικών εβδομάδων και το αργότερο εντός εξαμήνου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

Επίσης, προτείνεται όπως μπουν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια αξιολόγησης -όπως έκανε και η Κύπρος στον γ' γύρο- που να αποκλείουν μικρούς, ενώ ευνοούνται κοινοπραξίες.

Ακόμα γίνεται λόγος για προκήρυξη αδειοδότησης τεμαχίων της ΑΟΖ του Λιβάνου, των οποίων τα γεωλογικά δεδομένα είναι ανάλογα με αυτά του Ισραήλ και της Κύπρου που οδήγησαν στις ανακαλύψεις των κοιτασμάτων «Ταμάρ», «Λεβιάθαν» και «Αφροδίτη».

Επίσης προτείνεται να μην περιλαμβάνονται τεμάχια της Βόρειας Λεβαντίνης, όπου η θάλασσα έχει πολύ μεγάλο βάθος -μέχρι και 10.000 μέτρα- και τα πιθανά κοιτάσματα με βάση τα σεισμογραφικά βρίσκονται επίσης σε μεγάλο βάθος, αφού αυτό σημαίνει υψηλό κόστος, ενώ στο μέλλον θα είναι τεχνολογικά πιο προσιτά.

Γράφει: Πέρος Θεοχαρίδης
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.