22/7/16

Αποκλειστικό! Ο Ερντογάν «τρώει» τον διοικητή της ΜΙΤ; Θα οδηγηθεί και στο εδώλιο του κατηγορουμένου;

  • Ο διοικητής της MIT Χακάν Φιντάν (φωτ.: oneradio.com)
Σαφή υπονοούμενα για το ρόλο της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας (MIT), κατά τη διάρκεια του επιχειρούμενου πραξικοπήματος, άφησε ο Ταγίπ Ερντογάν. Το πρώτο καμπανάκι ήρθε με τη συνέντευξη στο Al Jazeera, όπου ερωτήθηκε για το πώς ενημερώθηκε σχετικά με το τι συμβαίνει στη χώρα ενώ εκείνος ήταν για ολιγοήμερες διακοπές στη Μαρμαρίδα.
Το… δεύτερο καμπανάκι ο Ερντογάν το χτύπησε με συνέντευξη που έδωσε στο Reuters.
«Το βράδυ του πραξικοπήματος μου τηλεφώνησε ο γαμπρός μου και μου είπε ότι στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν κάποιες δυσάρεστες εξελίξεις», επανέλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Στην περιοχή του ανακτόρου Μπεηλέρμπεη [σ.σ. Beylerbeyi Sarayı] ο στρατός “κόβει” τους δρόμους. Δεν αφήνουν τα οχήματα κατευθυνθούν προς τη γέφυρα του Βοσπόρου», φέρεται να του είπε ο γαμπρός του.

Τανκ στη γέφυρα του Βοσπόρου (φωτ.: STR)
Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι στην αρχή δεν τον πίστεψε. Έτσι, κατά τον ίδιο, τηλεφώνησε αμέσως στο διοικητή της MIT, Χακάν Φιντάν, τον οποίο δεν μπόρεσε να βρει στο τηλέφωνο. «Δεν απαντούσε», σημείωσε και συνέχισε περιγράφοντας όσα έγιναν την περασμένη Παρασκευή στη Μαρμαρίδα: «Πήγαμε σε ένα μέρος και περιμέναμε. Προσπαθήσαμε να έλθουμε σε επαφή με τον πρωθυπουργό. Αν και με δυσκολία, το καταφέραμε. Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε μέχρι τις 20:00».
Στη συνέντευξή του στο Reuters υπογραμμίζει ότι στη συνέχεια κάλεσε τα ΜΜΕ στο σημείο που βρισκόταν και έκανε εκεί την πρώτη δήλωση. Η συγκεκριμένη δήλωση δεν μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση. «Τότε σκεφτήκαμε να κάνω τηλεφωνική παρέμβαση», ανέφερε.

Η περίφημη παρέμβαση Ερντογάν μέσω FaceTime
Κατά τον Ταγίπ Ερντογάν οι υπηρεσίες πληροφοριών στην Τουρκία δεν ελέγχουν απολύτως την κατάσταση. «Είναι φανερό ότι υπάρχουν σοβαρά κενά και σοβαρές αδυναμίες στο χώρο των υπηρεσιών πληροφοριών. Αυτό δεν υπάρχει λόγος να το κρύβουμε ή να το αρνούμαστε. Αυτό το είπα και στον ίδιο τον διοικητή της ΜΙΤ», τόνισε.
Ερντογάν: Μέχρι να το μάθω από τον γαμπρό μου δεν μου είπε κανείς τίποτα για το πραξικόπημα. Αυτό είναι ανησυχητικό. Πρόκειται για ένα πραξικόπημα και δεν ήξερα τίποτα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας προτού εκδηλωθεί το πραξικόπημα υπήρχαν και προπαρασκευαστικές ενέργειες για τις οποίες δεν είχε καμία ενημέρωση. Την ίδια ώρα, τον διοικητή της MIT «αδειάζει» και ο πρωθυπουργός της χώρας. Ο Μπεναλί Γιλντιρίμ δηλώνει ότι όταν την Παρασκευή πέρασε από τη γέφυρα του Βοσπόρου γύρω στις 21:00 κατευθυνόμενος προς την Άγκυρα, είδε κάποιες περίεργες κινήσεις και κάλεσε τον διοικητή της ΜΙΤ ο οποίος (για μία ακόμα φορά) φέρεται να μην σήκωσε το τηλέφωνό του.
Τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Χακάν Φιντάν είναι πολύ πιθανό όχι απλά να δικαστεί αλλά ακόμα και να αποκεφαλιστεί.

16 σχόλια:

  1. Ο Φιντάν δεν είναι τέκνο του Ερτνογάν, κύριε Σάββα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαρρέεται απο τα ΜΜΕ οτι το πραξικόπημα επισπεύσθηκε χρονικά και έγινε νωρίς το απόγευμα αντί να γίνει ξημερώματα της επόμενης μέρας , επειδή έγιναν διαρροές .

    Ταυτόχρονα αναφέρεται οτι το πραξικόπημα άρχισε να γίνεται αντιληπτό επειδή ακριβώς υπήρξαν κινήσεις του στρατού (νωρίς το απόγευμα) και ειδοποιήθηκε ο Ερντογάν(απο το γαμπρό του) ....

    Κάτι δεν κολλάει σε όλα αυτά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά δεν είναι πραξικοπήματα, είναι καραγκιοζιλίκια. Αλίμονο αν δεν είχαν προβλέψει εναλλακτική, σε περίπτωση διαρροής. Τον Βαρουφάκη περίμεναν να τούς υποδείξει το plan b;

      Κι επειδή διέρρευσε, έπρεπε να κάνουν πραξικόπημα απελπισίας, με βέβαιη την αποτυχία, την ώρα που ο κόσμος ... κάνει περίπατο, ο ΠτΔ και λοιποί πολιτικοί στόχοι είναι ελεύθεροι και εις θέση να επιθκοινωνήσουν, όταν δεν έχει λυθεί το πρόβλημα των SMS κλπ., κλπ.;

      Διαγραφή
    2. Το ότι επίκειται πραξικόπημα διέρρευσε. Τότε οι επιλογές ήσαν δύο. Ή θα έβαζαν φρένο στην εφαρμογή του κινήματος οι στρατιωτικοί, αλλά ούτως ή άλλως θα τους καθάριζε ο Ερντογαν αφού διέρρευσε, ή θα έκαμαν την προσπάθεια και ποιος ξέρει μπορεί να επετύγχαναν. Αυτό συνέβη.

      Διαγραφή
    3. Ίσως να υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν προχωράς, υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις, λέγοντας "πάμε κι έχει ο Αλλάχ".

      Στην εσχάτη των περιπτώσεων, έχουν ήδη τα μπαγκάζια έτοιμα, το δρόμο και τρόπο διαφυγής κανονίσει, ώστε να μην συλληφθούν. Έδειξαν ασυγχώρητο ερασιτεχνισμό.

      Διαγραφή
  3. Δεν είναι εύκολο να καταοήσει κανείς όλο το μηχανισμό και όλες τις ενέργειες που έγιναν στη διάρκεια του πραξικοπήματος.
    Ασφαλώς υπάρχουν κενά που θα καλυφθούν προιοντος του χρόνου.
    Τα κενά και τα εύκογα ερωτήματα δεν πρέπει να μας οδηγούν σε συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα το το έστησε ο Ερντογάν.
    Αυτό είναι παιδαριώδες.
    Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα το ισχυρίζονταν πρωτα απ όλους τα κόμματα της αντιπολιτευσης στην Τουρκία.
    Να είμαστε προσεκτικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ. Σάββα είναι εντυπωσικό πόσο πολύ έχει γαλουχηθεί η κοινωνία μας (και φαντάζομαι και οι άνθρωποι στις διάφορες χώρες του εξωτερικου) με τη νοοτροπία του χόλυγουντ και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

      Εξηγούμαι: είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία του λαού δεν έχει εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία, αναφορικά με τη διενέργεια ειδικών επιχειρήσεων (συλλογής πληροφοριών ή μάχης), αλλά ούτε καν για το πως λειτουργεί μια δημόσια ή ιδιωτική επιχείρηση. Ακόμη χειρότερα, οι περισσότεροι απλώς δέχονται τα πράγματα "όπως τα παρέλαβαν", χωρίς να εξετάζουν τα πως και τα γιατί, ενεργούν στον αυτόματο πιλότο, χωρίς πραγματικό ενδιαφέρον (απλώς να μπαίνει ο όποιος μισθός), με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η μετριοκρατία. Εννοώ ότι δεν έχουν τη διάθεση να αφιερώσουν φαιά ουσία, να μπουν στο βάθος των πραγμάτων, με συνέπεια να λόγω έλλειψης προσπάθειας να επικρατεί η ανικανότητα και ο ωχαδερφισμός.

      Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό:

      α) με την έντονη και γνήσια ανατολίκη ροπή προς το παραμύθι και τη φαντασία και

      β) τον ιδιαίτερα εγωιστικό και "τα ξέρω όλα - όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω" χαρακτήρα μας

      ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΤΗΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ - ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ ΩΣ ΑΠΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

      φαίνεται και από τα σχόλια εδώ μέσα τις τελευταίες ημέρες (αλλά και στο παρελθόν, που ο ίδιος και άλλοι έχουμε βρεθεί να απολογούμαστε για τα υποτίθεται αυτονόητα), αλλά και με το πως αξιολόγησε και τι συμπεράσματα έβγαλε η κοινωνία μας για το πραξικόπημα, όπως μάλιστα είμαστε ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΖΑΠΠΙΝΓΚ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ οτι ΠΙΣΤΕΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΡΑΒΔΑΚΙ ΤΗΣ ΚΙΡΚΗΣ ή όποιου άλλου μάγου.

      Νομίζουμε ότι υπάρχει κάποιος φανταστικός τύπος που όταν πατήσει το κουμπάκι, θα βγάλει επιτόπου στην οθόνη του υπερυπολογιστή του (ή του λάπτοπ στην παραλία που βρίσκεται) κάθε πληροφορία για τον Χ ύποπτο ή θα σώσει το σύμπαν ο υπερπράκτορας που δεν πεθαίνει ποτέ (κάτι σαν τον σούπερμαν, ή απλά θα ξαναπαίξουμε την πίστα μέχρι να περάσουμε στο επόμενο level)

      Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα, όπως η Αστυνομία δεν μπορεί να συλλέξει αποτυπώματα από τον αέρα (άλλο τι κάνουν στο CSI Maiami), έτσι δεν υπάρχει και κάποιο αόρατο χέρι που είναι σε θέση να συντονίσει τέτοιες οπερέτες, συγγνώμη ταινίες για όσκαρ σε όλες τις κατηγορίες (σεναρίου, εφέ, κτλ)

      Άλλο πράγμα το ότι υπάρχουν ομάδες συμφερόντων που προωθούν με ποικίλους τρόπους την παγκόσμια κυβέρνηση - νόμισμα - θρησκειά και τα λοιπά, και φαίνεται σαφώς ότι οδεύουμε προς τα έσχατα ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ να προβάλλουμε το φαντασιακό μας υποσυνείδητο, ως πραγματικότητα, ονειρευόμενοι ότι τόσοι πολλοί ηθοποιοί μαζεύτηκαν στη γείτονα χώρα και στήσαν ένα τέτοιο εντυπωσιακό θέατρο....

      Ήμαρτον, χωρίς να έχουμε ιδρώσει ποτέ την φανέλα, δογματίζουμε περί πάντων...

      ΥΣ Το σχόλιο δεν απευθύνεται σε κάποιο συγκεκριμένο μέλος της παρούσας διαδικτυακής παρέας, είναι κατάθεση προβληματισμού για αρκετές από τις ακρότητες που ακούμε διαχρονικά (μύθους), και βρήκαν διέξοδο και πάλι

      Διαγραφή
    2. Απο την πλευρά της Ελλάδας η ενδεχόμενη αλλαγή στρατηγικής της Τουρκίας προς τα Ανατολικά με σχεδιαστή τον Ερντογάν και το επιτελείο του , θα είναι επικερδής αν γίνει με τρόπο που δεν αποσταθεροποιεί βίαια την ευρύτερη περιοχή.

      Υπο αυτό το πρίσμα , οι όποιες δημόσιες αναφορές και αιτιάσεις σχετικά με τα κίνητρα και το σχεδιασμό του πραξικοπηματιών συναρτήσει των αντδράσεων του Ερντογάν που προς στιγμήν παραμένει κυρίαρχος πολιτικά , βοηθούν στην κατεύθυνση της χάραξης εθνικής πολιτικής .

      Χρειάζεται όντως προσοχή όμως διότι ίσως σύντομα θα γίνουν διαρροές στα Wiki Leaks για τους πραγματικούς σχεδιασμούς και την πορεία των γεγονότων .

      Διαγραφή
    3. Σάββα, το ότι ο Φιντάν δεν "έθαψε" ή δεν καθυστέρησε αρκετά, την πληροφορία για περίεργες κινήσης στο στράτευμα, μάλλον επιβεβαιώνει ότι η πληροφορία ήρθε στην ΜΙΤ από άλλη χώρα και είχε τον... φόβο.

      Διαγραφή
    4. Παλαμήδη
      Περίμενε το άρθρο της Κυριακής

      Διαγραφή
    5. κ.Καλεντερίδη μία ερώτηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αναφέρετε πόση δύναμη έχουν πια; Πόση αντιπολίτευση χωράει πλέον στην Τουρκία; Μήπως τρέμουν κι αυτοί τον Ερντογάν και τις αυταρχικές του κινήσεις;Αυτός μέχρι και τους δικούς του κυνηγάει. Ούτε εγώ πιστεύω ότι ήταν στημένο αλλά αν ήξεραν ότι ήταν στημένο θα τολμούσαν άραγε να το πουν δημόσια; Απ'ότι είδα όλοι οι πολιτικοί συντάχθηκαν πίσω του, για ευνόητους λόγους βέβαια.

      Διαγραφή
  4. Θα μπορούσε το σχέδιο να έχει διαρρεύσει πολλές ημέρες πριν χωρίς να έχει προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος εκδήλωσής του και ο σουλτάνος να το άφησε να τρέξει μέχρι να σιγουρευτεί ως προς τον χρόνο.
    Και όταν τον έμαθε, να έκανε ο ίδιος την διαρροή το απόγευμα της παραμονής για να αναγκαστούν οι άλλοι να επισπεύσουν και να πέσουν πάνω στον κόσμο που ήταν έξω, έπινε σουμάδες και έτρωγε σαρδέλες στις πλατείες και στον Βόσπορο. Ωστε να είναι πιό εύκολο να τους σταματήσουν οι πιστοί πολίτες στον σουλτάνο και λιγότερο οι ένοπλοι.
    Στο προηγούμενο διάστημα, εμπλούτιζε τις λίστες των προγραφών που είδαμε να τις έχει έτοιμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Unknown (Μέλος του Blogger από τις Δεκεμβρίου 2011)
      Σύμφωνα με το αναρτημένο κανονισμό, «Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση».
      Επειδή εμφανίζονται πολλοί αναγνώστες ως «unknown», παρακαλούμε για καταχώρηση ενός ονόματος η ψευδώνυμου.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.