11/7/16

Ενοχλημένη η Λευκωσία, αυστηρή επιστολή στον ΟΗΕ - Προχώρησε σε γραπτό διάβημα για έκθεση ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Λευκωσία: Αυστηρή επιστολή-διάβημα προς τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών για σημεία του προσχεδίου έκθεσης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ απέστειλε η κυπριακή κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» από τη Νέα Υόρκη, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, απέστειλε αμέσως μετά την υποβολή του προσχεδίου έκθεσης προς το Συμβούλιο Ασφαλείας επιστολή διαμαρτυρίας. 

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην αναφορά «για χαμένη ευκαιρία» για συνεργασία όταν η Τουρκία «προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει» για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην περιοχή της Σολιάς. Το θέμα δεν αφορά τις συνομιλίες, ούτε δικοινοτικό, αλλά συνδέεται με τη διαχείριση από πλευράς του κράτους μιας πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά ξέσπασε προ λίγων εβδομάδων και τα Ηνωμένα Έθνη έδειξαν ιδιαίτερη σπουδή να περιλάβουν την υστάτη στην έκθεσή τους τακτικισμούς της Άγκυρας και του εγκάθετού της στα κατεχόμενα, Μουσταφά Ακιντζί.

Στο θέμα των αγνοουμένων υπάρχει πρόδηλη προσπάθεια να συγκαλύψουν οι άνθρωποι του ΟΗΕ την Τουρκία, η οποία αρνείται να καταθέσει τις πληροφορίες που υπάρχουν στα στρατιωτικά της αρχεία για την τύχη των Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων και αρνείται να υποδείξει τους μαζικούς χώρους ταφής.

Στην έκθεση υπήρξε μια γενική αναφορά για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ και στην έκκληση που έγινε από κοινού να δοθούν πληροφορίες. Είναι σαφές πως από τη Λευκωσία οι αρμόδιοι του ΟΗΕ συνέστησαν στους συντάκτες της έκθεσης να αποφύγουν κάθε αναφορά που θα ενοχλήσει την Τουρκία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά όπως γίνουν διορθώσεις στην έκθεση. Είναι προφανές πως το βάρος για να γίνουν διορθωτικές κινήσεις ανήκει στη Γραμματεία, ωστόσο την ευθύνη για την έκθεση έχει βασικά η νέα ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ, που έχει συντάξει την πρώτη της αναφορά από της ανάληψης των καθηκόντων της και εντεύθεν.

Την ενόχληση της Λευκωσίας εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος χθες  δήλωσε ότι δεν θεωρεί «χαμένη ευκαιρία» οποιανδήποτε ενέργεια που υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του ετήσιου μνημόσυνου των ηρώων της κοινότητας Χανδριών, ο Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι στην τελική έκθεση θα αποτυπωθούν τα γεγονότα όπως πρέπει. Είπε ότι η προσπάθειά μας είναι μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας να πετύχουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

Και πρόσθεσε αφήνοντας αιχμές για τους συντάκτες της έκθεσης: «Οποιοσδήποτε παρεμβάλλει δυσκολίες δυσχεραίνει ακριβώς αυτό το έργο. Είτε θα πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση του ΓΓ για να καταγράφονται όλα τα γεγονότα ή δημιουργώντας την εικόνα μεροληπτικής αξιοποίησης του ΓΓ προς τη μια ή την άλλη των κοινοτήτων, το μόνο που μολύνουν είναι το κλίμα των διαπραγματεύσεων και θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί όσοι ενημερώνουν τον ΓΓ ή όσοι θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος».


Ξέχασαν τα μονομερή ΜΟΕ της ε/κ πλευράς
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σαφώς ενοχλημένος από σημεία της έκθεσης του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Είτε πρέπει να αναφέρονται όλες οι προσπάθειες που η ελληνοκυπριακή πλευρά ιδιαίτερα κατέβαλε έτσι ώστε να υπάρξει καλό κλίμα, είτε αυτές αναφέρονται στα μονομερή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχαν ληφθεί, είτε ακόμα και στο αίτημα προς την ΕΕ να καθιερωθεί η τουρκική γλώσσα ως μια των επισήμων γλωσσών, είτε σωρεία άλλων ενεργειών. Οποιαδήποτε ενέργεια στόχο έχει να υποβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ή να αναβαθμίσει το παράνομο καθεστώς δεν θεωρώ ότι αποτελεί χαμένη ευκαιρία».

Ο Πρόεδρος είπε περαιτέρω ότι δεν βλέπει να υπάρχουν θέματα που είτε μπορεί να θεωρηθούν ως επηρεάζοντα είτε όχι για την άλλη πλευρά, «αλλά γενικότερα όταν δίδεται μια έκθεση του ΓΓ θα πρέπει να αποτυπώνει τα αντικειμενικά γεγονότα, όχι μόνο την πρόοδο, αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν».
 
Εξάλλου, μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο ηρώων της κοινότητας των Χαντριών, είπε πως «αυτή την περίοδο καταβάλλουμε προσπάθεια να συγκεκριμενοποιήσουμε τα πεδία όπου υπάρχουν συναντιλήψεις, ώστε να μπορέσουν να μετατραπούν σε συγκλίσεις. Οφείλω να ομολογήσω πως δεν είναι εύκολο έργο, καθώς στις λεπτομέρειες κρύβονται οι δυσκολίες. Αυτό όμως το γνωρίζαμε εξ αρχής και παραμένουμε δεσμευμένοι στην προσπάθειά μας».

Είπε πως, ως πολιτική ηγεσία –συλλογικά– «έχουμε καθορίσει τους στρατηγικούς μας στόχους και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, θέτουμε σημείο προς σημείο όλα τα βασικά χαρακτηριστικά, ιεραρχώντας ψηλά τα οικουμενικά και ευρωπαϊκά δικαιώματα και αρχές».
Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

  1. Το Κυπριακό λύνεται μόνο με έναν τρόπο αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι απέναντι στον ελληνισμό.
    Όλα τα άλλα που συζητώνται για λύσεις είναι σαν να πιάνεις τη γυναίκα σου με τον εραστή της και να τους ζητάς να ζήσετε και οι 3 μαζί στο ίδιο το σπίτι σου, όπως έλεγε κι ο αείμνηστος καθ. Νεοκλής Σαρρής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.