20/7/16

Διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια του Προέδρου της Κύπρου για τις εγγυήσεις το πραξικόπημα

Γιώργος Πλουτάρχου
Με πάσα προσοχή παρακολουθεί η Κυβέρνηση τις εξελίξεις στην Τουρκία και τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η απόπειρα πραξικοπήματος της περασμένης Παρασκευής.
Πέραν των ενδεχόμενων ευρύτερων επιπτώσεων ως απόρροια των εξελίξεων αυτών, η Κυβέρνηση σταθμίζει κάθε παράμετρο σε σχέση με τις πιθανές συνέπειες επί της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που παραδέχθηκε σε σημερινές του δηλώσεις και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, παρόλο που διευκρίνισε πως δεν «υπάρχει αυτή την ώρα τουλάχιστον η οποιαδήποτε ανάγκη να κρίνουμε για τις συμπεριφορές που θα ακολουθήσουν όσον αφορά το Κυπριακό». Ωστόσο, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εισέρχονται σε κρίσιμη καμπή-,που θα καθορίσει και την παραπέρα πορεία τους-η Λευκωσία προβαίνει ήδη στις εκτιμήσεις της και χαράζει στρατηγική.
Κομβική σημασίας για τις εντατικές συνομιλίες θεωρείται η συνάντηση της 29ης Ιουλίου ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, κατά την οποία θα συζητηθούν τα θέματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και του εδαφικού. Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, θα συναντηθούν επίσης στις 22 και στις 26 του μήνα. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων, μιας δηλαδή από τις πιο δύσκολες πτυχές στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, η Κυβέρνηση εκτιμά πως η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, έρχεται να παρέχει ένα επιπλέον ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, προστιθέμενο στην ούτως ή άλλως διακηρυγμένη πάγια θέση της δικής μας πλευράς για μη αποδοχή τουρκικών εγγυήσεων.Πόσο μάλιστα τώρα, έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος της περασμένης Παρασκευής στην Τουρκία και της τρανταχτής επιβεβαίωσης της ορθότητας της θέσης αυτής. Ότι δηλαδή, τουρκικές εγγυήσεις δεν γίνεται και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεχτές.
Πηγή: Ρεπόρτερ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.