27/7/16

Σάββας Καλεντερίδης: Η θέση του στρατού την επόμενη μέρα στην Τουρκία

Ήδη μετράμε τις πρώτες μέρες μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία και οι εξελίξεις σε όλους τους τομείς είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.
Για παράδειγμα, τεράστιο ενδιαφέρον έχει η σύγκληση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας, όπου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, που στην ουσία συμπροεδρεύει με τον πρωθυπουργό, δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του. Να μην αναφερθούμε δε στο γεγονός ότι για τους 133 από τους 358 ανώτατους αξιωματικούς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), που θα κριθούν στο εν λόγω συμβούλιο και για τους 135 από τους 140 συνταγματάρχες που είναι υπό προαγωγή, για όλους αυτούς υπάρχουν στοιχεία συμμετοχής τους στο πραξικόπημα ή στην οργάνωση του Γκιουλέν, ή άλλα επιβαρυντικά στοιχεία στους φακέλους τους, που τους καθιστούν ύποπτους να αναλάβουν διοικητικές θέσεις στις ΤΕΔ.
Αν μαζί με τα πιο πάνω στοιχεία συνυπολογιστεί το γεγονός των βασανισμών και των προπηλακισμών που δέχονται ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί που συνελήφθησαν για συμμετοχή στο πραξικόπημα, καθώς και ότι η αστυνομία εισέβαλε με τεθωρακισμένα στη ναυτική βάση της Φώκαιας, όπου εδρεύει η Ταξιαρχία Πεζοναυτών και η Διοίκηση του Στόλου των Αποβατικών, γίνεται αντιληπτό ότι η κυβέρνηση και ο Ερντογάν είναι αποφασισμένοι να βάλουν το μαχαίρι βαθιά στο ζήτημα της «αποχουντοποίησης» των ΤΕΔ, δανειζόμενοι τον όρο από την νεώτερη ελληνική ιστορία για τις ανάγκες του άρθρου.
Ανάλογες εισβολές των αστυνομικών δυνάμεων έγιναν σε πολλά στρατόπεδα, όπως στην Ακαδημία Πολέμου στην Κωνσταντινούπολη, όπου η Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και η Σχολή Εθνικής Αμύνης της Τουρκίας, στη Σχολή Πυροβολικού και Πυραυλικών Συστημάτων, στο Πολατλί της Άγκυρας, στην αεροπορική βάση τουΑκιντζί, στην Άγκυρα και σε δεκάδες άλλα στρατόπεδα.
Με βάση τα παραπάνω, αλλά και με βάση εξαγγελείες κυβερνητικών στελεχών για σειρά ρυθμίσεων, όπως η υπαγωγή της πανίσχυρης Γενικής Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής (Ζαντάρμα) στο υπουργείο Εσωτερικών, και του ΓΕΕΘΑ στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης*, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο Ερντογάν και η ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), τα επόμενα χρόνια, αν μακροημερέυσουν στην εξουσία, θα επιχειρήσουν να κάνουν βαθιές τομές στις ΤΕΔ, με σκοπό να απομακρύνουν το ενδεχόμενο νέου πραξικοπήματος.
Το θέμα είναι τεράστιο, δεδομένης της θέσης που έχει ο στρατός στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας αλλά και στη συνείδηση μερίδας των πολιτών της Τουρκίας.
Πάντως, άσχετα με την πορεία των εξελίξεων, ούτως ή άλλως, η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση των ΤΕΔ τουλάχιστον για ένα διάστημα, ένα θέμα που δεν απασχολεί μόνο την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και τους επιτελείς της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ, στο βαθμό που οι ΤΕΔ εμπλέκονται στους στρατηγικούς και τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς τους.

*Με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, ο υπουργός Άμυνας έπεται στην ιεραρχία του κράτους του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Δημοσιεύεται στην εφημερίδα "δημοκρατία"

9 σχόλια:

  1. Σαββα επειδη ο στρατος τους ειναι διχασμενος ποσο ευκολο ειναι να στρεψει ο ερντογαν το στρατο σε ενα κοινο εχθρο ωστε να τους συσπειρωσει?γιατι νομιζω θα ειμαστε η πρωτη του επιλογη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουν ήδη πόλεμο με τον κοινό τους εχθρό, τους Κούρδους και δεν φαίνεται να τους συσπειρώνει αρκετά.

      Διαγραφή
    2. Αποστόλη,
      όταν καίγεται το σπίτι σου, προσπαθείς να σβήσεις τη φωτία, όχι να βάλεις φωτιά στο σπίτι του άλλου.

      Διαγραφή
  2. δυστυχώς για την Τουρκία , η κατάρα θα την κυνηγά , στρατός και πολιτικοί θα κυνηγά ο ένας τον άλλον !!!! Εκ πρώτης όψεως φαίνεται να κέρδισε ο Ερτογαν , όμως ο στρατός την επόμενη φορά, που δεν θα αργήσει, θα είναι πολύ πιο προσεκτικός!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πώς μπόρεσαν οι ισλαμιστές του Γκιουλέν και απέκτησαν τόσους πολλούς αξιωματικούς σε τόσο υψηλό επίπεδο;
    Ο στρατός μέχρι πρόσφατα δεν έκανε εκκαθαρίσεις των αξιωματικών που θεωρούσε ότι ήσαν ισλαμιστές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι όλοι τους με τον Γκιουλέν.
      Ελάχιστοι είναι.
      Οι περισσότεροι είναι κεμαλιστές.

      Διαγραφή
  4. Η κρίση στο τουρκικό γίγνεσθαι είναι βαθιά, δομική, συστημική. Νομοτελειακά αποτυπώνεται και στον τουρκικό στρατό.Εναν τουρκικό στρατό που κουβαλεί το βάρος 4 πραξικοπημάτων (1960,1971980,1997) στο όνομα της σωτηρίας του τουρκικού έθνους από έξωθεν απειλές.

    Που κουβαλεί την αδυναμία επίτευξης καθαρής στρατιωτικής νίκης σε βάρος του PKK μετά απο 40 χρόνια πολεμικής αναμέτρησης.Οι δε απώλειες του στα πεδία των μαχών απέναντι στους Κούρδους μη διαχειρίσιμες σε κανένα επίπεδο πλέον.

    Η τρομοκρατική οργάνωση Εργκενεκόν στους κόλπους του ως έκφραση του βαθέος κράτους, ως απομεινάρι του ψυχρού πολέμου, ως έσχατο μέσο αντιμετώπισης της επέλασης των ισλαμιστών τον οδήγησαν στην απονομιμοποίηση του.Τα σχέδια -αμερικανικής έμπνευσης- τύπου 'Balyoz' κατέδειξαν την παντελή του αδυναμία να επιβληθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας.

    Η εμπλοκή του στην Συριακή κρίση δεν στάθηκε δυνατόν να ματαιώσει την συνένωση των Κουρδικών καντονίων ,την χρεοκοπία δηλαδή του οράματος της Μεγάλης Τουρκίας.Ο συγχρωτισμός του με το βαθύ κράτος της Τουρκίας είχε σοβαρές επιπτώσεις στο κοινωνικό γόητρο-κύρος του αλλά και στην ισχύ του.Η στενή του συνεργασία με το Ισλαμικό κράτος στην προσπάθεια του να ανατρέψει την πορεία των εξελίξεων οδήγησε στην άλωση του από ακραία ισλαμιστικά στοιχεία.

    Η συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας,η ανάπτυξη της Αμερικανικής ηγεμονίας επί Ευρωπαϊκού χώρου μείωσε δραματικά την σημασία του για το ΝΑΤΟ.
    Η εκπόρθηση του προπύργιο του Κεμαλισμού απο το βαθύ ερντογανικό κράτος δείχνει εύκολη υπόθεση.Ομως η ανάδειξη του ως πυλώνα σταθερότητας-ισχύος της Τουρκίας κάτω απο την σοβαρή πίεση των εξελίξεων στο εσωτερικό-εξωτερικό θα πρέπει να θεωρηθεί αδύνατη.Η Πακιστανοποίηση-Βαλκανοποίηση της Τουρκίας δεδομένη.Πλέον δε εισέρχεται στην νέα φάση σε ρόλο υποταγμένου, αυτό φαίνεται καθαρά στην πορεία της συμφιλίωσης με το Ισραήλ και την Ρωσία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Καλεντερίδη καλησπέρα. Έχω διαβάσει και ακούσει, νομίζω, όλες τις τοποθετήσεις σας τις τελευταίες μέρες και έχω ένα ερώτημα με βάση τα δικά σας λεγόμενα. Έχετε πει πως η Ελλάδα δεν κινδυνεύει άμεσα με απειλή από την Τουρκία και πως αν γίνει κάτι, θα είναι, το πολύ, μια μικρή κρίση και διαχειρίσιμη από εμάς. Επίσης, είπατε πως σε όλες τις μέχρι τώρα Ελληνοτουρκικές κρίσεις τέθηκε ο στόχος εξ'Αμερικής, βρέθηκαν τα ''πιόνια'' και από εμάς και από τους Τούρκους και προχώρησε η εκάστοτε κρίση. Δεν θα μπορούσε και στο μέλλον να τεθεί ένας στόχος(π.χ. Κοσοβοποίηση Θράκης) να βρεθούν τα κατάλληλα πιόνια-προδότες από εμάς που θα είναι διατεθημένα να δώσουν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των Αμερικανοεβραίων και έτσι να έχουμε μια ''Εθνική τραγωδία''; Εξάλλου όταν δημιουργηθεί το μεγάλο Κουρδιστάν οι Αμερικάνοι δεν θα θέλουν να τα έχουν καλά με μια Τουρκία(έστω και εις βάρος της Ελλάδας) που δεν θα συνορεύει πλέον με ισλαμιστικές-μουσουλμανικές χώρες; Χρήστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Καλεντερίδη,

    καλησπέρα. Ο Ερντογάν κατηγορείται ευθέως από την τουρκική και ευρωπαική κοινή γνώμη και από τα ευρωπαικά ΜΜΕ ως δικτατορίσκος, όμως πιστεύω ότι κατάφερε να χτυπήσει αποτελεσματικά το βαθύ κράτος της Τουρκίας. Αυτό είναι κάτι που απαιτεί πολύ θάρρος. Άθελα του επίσης έκανε καλό και στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ήταν αυτός που απέτρεψε το σχέδιο 'Βαριοπούλα'. Η Τουρκία έπασχε ανέκαθεν από πρόβλημα ταυτότητας. Η εναλλαγή μεταξύ κεμαλισμού και ισλαμισμού ανέδειξε αυτό το πρόβλημα πιο καθαρά. Κοινή συνισταμένη και των δύο τάσεων είναι η επιθετικότητα απέναντι στην Ελλάδα. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή μοιάζει με μεθυσμένο που τρεκλίζει, μην ξέροντας αν πρέπει να ακολοθήσει το δρόμο της Δύσης ή της Ρωσίας. Κατ' αντιστοιχία με το άρθρο σας για την ενεργειακή πολιτική της Κύπρου, θα πρέπει να πω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει πως αυτές οι διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές τάσεις μέσα στο εσωτερικό της τουρκικής κοινωνίας επηρεάζουν και κατευθύνουν την πολιτική της Τουρκίας όσον αφορά τις σχέσεις της με άλλες χώρες.

    Σας ευχαριστώ,

    Κώστας Δομδούζης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.