1/7/16

Οι εχθροί, που έγιναν φίλοι

Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου
Αφού έτριξαν τα δόντια φανατίζοντας τα πλήθη που θα ήταν έτοιμα να δεχτούν την προσταγή που θα τους έδινε ο ηγέτης, να ορμήσουν κατά του εχθρού και να δώσουν τη ζωή τους αν χρειαστεί, οι ηγέτες δίνουν τα χέρια. Και τα πλήθη βάζουν βιαστικά τα σπαθιά πίσω στα θηκάρια. Πούτιν και Ερντογάν δίνουν τα χέρια λίγους μήνες μετά που πολλοί θα στοιχημάτιζαν πως το ενδεχόμενο μίας πολεμικής σύρραξης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας δεν ήταν καθόλου απομακρυσμένο. Για να δώσουν τα χέρια Τουρκία και Ισραήλ χρειάστηκε λίγο παραπάνω.
Έξι χρόνια για την ακρίβεια, μετά που το Ισραήλ επιτέθηκε σε πλοιάριο που μπήκε στα ύδατά του για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σκοτώνοντας δέκα άτομα τουρκικής καταγωγής. Φυσικά ούτε και τότε, ούτε και τώρα, τις δύο χώρες ένοιαζαν οι δέκα νεκροί, οι οποίοι μπορεί να πει κάποιος κυνικός πολιτικός συμπεριφέρθηκαν απερίσκεπτα και πλήρωσαν το ρίσκο που πήραν, βάζοντας παράλληλα σε κίνδυνο τις δύο χώρες. Και τώρα, φυσικά, δεν είναι γιατί πέρασε η οργή και το πένθος. Όπως και για τη Ρωσία. Δεν ήταν η κατάρριψη του αεροπλάνου κι ο πόνος για τον νεκρό πιλότο, ο οποίος έτσι κι αλλιώς αναλώσιμος ήτανε. Στον πόλεμο πήγαινε.
Είναι παρήγορο που οι ηγέτες δίνουν τα χέρια, αγκαλιάζονται, χαμογελούν, τρώνε, πίνουν και υπογράφουν συμφωνίες. Αλλά, δεν είναι για να τα παίρνει κανείς συναισθηματικά όλα αυτά. Να χαίρεται ή να λυπάται. Πρόσκαιρες είναι οι αγκαλιές, πρόσκαιρες και οι έχθρες. Απλοϊκή διαπίστωση, αλλά παρόλα αυτά έχουμε την τάση να πέφτουμε μόνιμα στην παγίδα και να βλέπουμε εχθρούς και φίλους ανάλογα με τις υποδείξεις των ηγετών, τα συναισθήματα των οποίων καθορίζονται από τη θέα των συμφερόντων είτε αυτά έχουν την οσμή του αερίου είτε την όψη κάποιου κοινού νέου εχθρού.
Οι διπλωμάτες των χωρών επανέρχονται, οι σχέσεις αναθερμαίνονται και Ρώσοι κι Ισραηλινοί μπορούν πια να επισκεφθούν την Τουρκία ως τουρίστες κι όχι ως πολεμιστές. Μπορούν ακόμα να λυπηθούν για τους 45 νεκρούς στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.
Κάπου στη μέση της σκηνής μπαίνει κι η Κύπρος, μια κουκκίδα στην όλη υπόθεση πια. Η οποία μονίμως πέφτει στην παγίδα των συναισθηματισμών και μια χειραψία είναι αρκετή να την κάνει να νιώθει κυρίαρχος του παιχνιδιού. Κι έπειτα, όταν τα χέρια στις χειραψίες αλλάξουν, επανέρχεται στο μέγεθος της κουκκίδας χωρίς σαφείς προσδιορισμό για το ποιοι είναι οι φίλοι της και ποιοι οι εχθροί της.

http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-ch-chatzidimitriou/121/320483/oi-echthroi-pou-eginan-filoi

20 σχόλια:

  1. Όλη η καλοπροαίρετη ανάλυση βασίζεται σε άγνοια της ιστορικής πραγματικότητας και της σχέσης ανάμεσα στον Εβραϊσμό και την Οθωμανική αυτοκρατορία. Όταν η Χριστιανική Ευρώπη έσφαζε τους Εβραίους στο μεσαίωνα η οθωμανική αυτορκατορία πρόσφερε στέγη στους κατατρεγμένους. 500 χρόνια ασφάλειας και σχέσεων δε διαγράφονται με την ηλιθιότητα ενός δικτάτορα. Ο δε καιροσκοπισμός ττόππουζων - των δικών μας - δεν μπορεί να είναι αντίβαρο σε μισή χιλιετία δεσμών. Εδώ θα πρέπει να δούμε και το ρόλο τηδς "δικής" μας ορθόδοξης ταλιμπανικής παράδοσης για την καλλιέργεια του μίσους ενάντια στε κάθε τι το Εβραίκό. Και αν θέλετε να μπούμε και σε πιο ζουμερά και πονεμένα ζητήματα το ποιοί κέρδισαν λυμαινόμενοι τις περιουσίες των Ελλήνων Εβραίων μετά το Β' παγκόσμιο πόλεμο. Χωρίς την αυτοκριτική δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική πορεία προς τα εμπρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπαρχουν Ελληνες Εβραιοι,αλλα Εβραιοι.Οσο για την καλλιεργεια μισους που λες της ορθοδοξης παραδοσης,ενταξει κοψε κατι,λιγο ακομα και θα μας πεις οτι ειναι αθωα θυματα οι Εβραιοι.Ξερω περιπτωση Ελληνων,που εμεναν σε σπιτι Εβραιου,οι οποιοι τον εσωσαν απ τους Ναζι,και μετα,αφου ελευθερωθηκαμε,του ζητησαν να καθυστερησουν λιγο καιρο το ενοικιο και εκεινος τους εδιωξε....

      Διαγραφή
    2. Επισης τι γιορταζουν στην Χανουκα οι Εβραιοι;η Ορθοδοξη εκκλησια τι γιορταζει 1 Αυγουστου;

      Διαγραφή
    3. >Δεν υπαρχουν Ελληνες Εβραιοι,αλλα Εβραιοι<

      Το Έλληνας δείχνει την υπηκοότητα. Ή μήπως δεν υπάρχουν π.χ. Αμερικανοί Εβραίοι;

      Η ορθόδοξη εκκλησία διακρίνεται για τον θρησκευτικό (όχι φυλετικό) αντισημιτισμός της, από τα χρόνια του Βυζαντίου. Η πατρολογία βρίθει αντισημιτισμού και στην Εκκλησία, ειδικά την Μεγαλοβδομάδα, τούς ψάλλουν τα εξ αμάξης. Από το Βυζάντιο κληρονόμησαν οι Σλάβοι, μαζί με τον χριστιανισμό και τον αντισημιτισμό. Άλλος ο αντισημιτισμός αυτός και άλλος ο αντισημιτισμός των Γερμανών, ο οποίος είναι φυλετικός.

      Για την Χανουκά μπορείς να διαβάσεις εδώ. Για την 1η Αυγούστου δεν γνωρίζω/θυμάμαι.

      Διαγραφή
    4. Γνωριζω τι ειναι η Χανουκα.Οταν λεω Ελληνας,εννοω την ιθαγενεια,δεν μπορεις να εισαι Ελληνας και να γιορταζεις την Χανουκα.Η Ορθοδοξια,επισης,καταφερεται εναντιον των Αρχαιων Ελληνων και την ιδια στιγμη αναγνωριζει την μυθολογια των Εβραιων σαν ιερο βιβλιο,Παλαια Διαθηκη.Επισης,οι Εβραιοι,τι γνωμη εχουν για τους Ελληνες;αδιαφορη,θετικη η αρνητικη;σιγουρα οχι ΘΕΤΙΚΗ,να τα λεμε ολα,μην προσπαθουμε να παρουσιασουμε τους Εβραιους σαν αθωα θυματα,αυτο το κανουν καλα οι ιδιοι...

      Διαγραφή
    5. Peri Χανουκας:

      http://www.sansimera.gr/articles/1012
      http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2014/02/blog-post_136.html

      περι 1ης Αυγουστου(Ορθοδοξη Εκκλησια):
      http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=80&aid=222272&cid=122

      Διαγραφή
    6. Υπηκοότητα και ιθαγένεια είναι το ίδιο πράγμα. Άλλο εθνικότητα. Λοιπόν, το Έλληνας, στην περίπτωση των Εβραίων (αυτή είναι η εθνικότητά τους) σαφώς αναφέρεται στην υπηκοότητα/ιθαγένεια.

      Ο σύνδεσμος τού ΣανΣήμερα είναι σωστός, αν και όχι αναλυτικός, για τα αίσχη που έκανε στην Ιουδαία ο Αντίοχος και που δεν μάς τιμούν καθόλου σαν Έλληνες. Ο άλλος σύνδεσμος είναι ανακριβής και αποφεύγει κάθε αναφορά στις αληθινές αιτίες. Αν δεν ξέρεις να διαβάζεις αγγλικά, πες μου να μην σού δώσω ξανά αγγλόφωνο σύνδεσμο.

      ΥΓ: Η λέξη Χανουκά δεν κλίνεται στα ελληνικά. Λέμε η Χανουκά, τής Χανουκά κλπ.

      Η εορτή των Μακκαβαίων από την εκκλησία δεν ξέρω τι σχέση έχει με την Ιστορία και ούτε μ' ενδιαφέρει για ποιον λόγω τούς εορτάζουν.

      Διαγραφή
    7. Υπηκοτητα και Ιθαγενεια το ιδιο;απο που και ως που;Ιθαγενεια σημαινει,απευθειας απ το γενος,υπηκοοτητα ειναι κατι αλλο.

      Πως εβγαλες το συμπερασμα οτι δεν ξερω Αγγλικα;δεν αντιλεγω για τα αισχη του Αντιοχου,αλλα γιορταζουν τη νικη εναντιων των Ελληνων.Επισης,η γιορτη των Μακκαβαιων,μπορει να μην σ απασχολει εσενα,αλλα η Ορθοδοξη εκκλησια γιορταζει κατι αντιστοιχο της Χανουκα.Ο αλλος συνδεσμος,σε τι ειναι ανακριβης;

      ΥΓ τ οτι δεν κλινεται στα Ελληνικα η Χανουκα,που κολλαει;

      Διαγραφή
    8. Ναι, το ίδιο. Γι αυτό κάνομε λόγο για νόμο απονομής ιθαγενείας στους μετανάστες. Αυτή είναι η νομική γλώσσα και δεν επιδέχεται συζητήσεως.

      Δεν είπα ότι δεν ξέρεις αγγλικά. Απλώς ρώτησα. Και δεν είναι η Χανουκά εορτή για την νίκη εναντίον των Ελλήνων -δεν ενδιαφέρει στην περίπτωση αυτή-, αλλά για την Χανουκά (= καθαγιασμό) τού Ναού τού Σολομώντος, τον οποίον είχαν μαγαρίσει οι Έλληνες, σφάζοντας χοίρους εκεί μέσα. Είναι μία καθαρά θρησκευτική εορτή.

      ΥΓ: Δες το σχόλιό σου 1 Ιουλίου 2016 - 4:01 μ.μ.

      Αρκετά.

      Διαγραφή
    9. το αρκετα σημαινει οτι δεν θες απαντηση,ενταξει,τα ξερεις καλυτερα και θα φροντιζω οταν βλεπω τ ονομα σου να μην σχολιαζω και σου χαλαω τον χρονο σου.

      ΥΓ εχεις δικιο εγραψα περι Χανουκας,λαθος μου

      Διαγραφή
    10. Αρκετά σημαίνει ότι αρκετά ασχοληθήκαμε με το θέμα, που, στο κάτω-κάτω τής γραφής, είναι και άσχετο με την ανάρτηση. Αρκετά σημαίνει ότι έχω κάνει πολλές φορές αυτές τις συζητήσεις (περί Χανουκά, ιθαγενείας/υπηκοότητος) και δεν θέλω ν' ασχοληθώ περισσότερο.-

      Διαγραφή
    11. απ την στιγμη λοιπον που δεν θες να κανεις την συζητηση αυτη,για πολλοστη φορα οπως λες,δεν καταλαβαινω γιατι απαντησες.Δεν ειναι και τοσο Δημοκρατικο να λες Αρκετα.Παντως ο λογος που δεν συνεχιζω την συζητηση,δεν ειναι οτι εχεις δικιο,αλλα σεβομαι οτι δεν θες να συνεχισεις την συζητηση και θα εχω στα υποψη απο εδω και τωρα να μην απανταω σε οτι λες.Αν ξεχαστω καποια φορα,σου ζηταω απο τωρα συγγνωμη

      Διαγραφή
    12. Μα τι θέλεις τώρα, ρε φίλε. Σού διόρθωσα το >Δεν υπαρχουν Ελληνες Εβραιοι,αλλα Εβραιοι<. Μάλλον αποδείχτηκε σοφότερος ο Σόλων Αντάρτης, που δεν ασχολήθηκε μαζί σου.

      Έχεις άγνοια βασικών πραγμάτων, όπως:

      α) Ότι Εβραίος δεν μπορεί να είναι και Έλληνας.

      β) Ότι η Χανουκά είναι θρησκευτική και όχι εθνική εορτή. Αν είχες διαβάσει τον αγγλικό σύνδεσμο που σού έδωσα, θα το είχες δει.

      γ) Ό τι υπηκοότητα και εθνικότητα, στην νομική γλώσσα, είναι εν και το αυτό.

      Τι άλλο θέλεις να συζητήσεις;

      Διαγραφή
    13. Εχεις δικιο,εισαι καταπληκτικος και οτι λες εσυ ειναι το σωστο,ικανοποιημενος;αντε και πολυ ασχοληθηκα με σενα ξερολα

      ΥΓ1 στο μονο που εχεις δικιο,ειναι που εγραψα περι Χανουκας.Η πλακα ειναι οτι θεωρεις οτι αυτα που λες ειναι σωστα,χωρις να εχεις δωσει καμια αποδειξη,αλλα επειδη τα ειπες εσυ ισχυουν.Δινεις δικιο στον εαυτο σου,μπραβο

      ΥΓ.2 Δεν θ ξανασχοληθω μαζι σου,γιατι σεβομαι τον Σαββα,που μας δινει χωρο να σχολιαζουμε και να συζηταμε.Καποιοι σαν και σενα απλα θελουν ολοι να τους λενε ναι

      Διαγραφή
    14. Αν σου έχει ξεφύγει να σου θυμίσω που τους έδωσαν την στέγη οι οθωμανοί. Στην κατεχόμενη Ελλάδα. Γιατί δεν τους πήγαν πιο βαθιά στην τουρκια??
      Μερικούς αιώνες αργότερα όταν οι σιωνιστές προσπαθούσαν να δημιουργήσουν το Ισραήλ, πήγαν στον οθωμανό σουλτάνο και του ζήτησαν να τους παραχωρήσει μια έκταση γης που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το κράτος τους. Ο σουλτάνος τους είπε ΟΧΙ!

      Διαγραφή
    15. @ xristos

      Αντί να πεις ένα ευχαριστώ, που μαθαίνεις κάποια πράγματα, ή να πεις τι ακριβώς είναι λάθος απ' αυτά που γράφω, βγάζεις γλώσσα. Όσο για αποδείξεις, σού έχω δώσει. Άλλο αν εσύ είσαι τεμπέλης και δεν τις διάβασες.

      Διαγραφή
  2. Ειλικρινά χαίρομαι που ήρθαν ετσι τα πράγματα. Χαίρομαι που ήρθαν κοντα Ρωσία και Τουρκία και ευχομαινα ερθουν ακόμη πιο κοντα και γιατί όχι να υπογραψουν και καποια μεταξύ τους συμμαχία. Χαίρομαι που επετευχθη σύγκλιση ακόμη και στις ΤουρκοΙσραηλινες σχεσεις, εκεί που φαινόταν οτι τιποτε δεν θα ηταν αρκετό να ξανασμιξουν.

    Μα θα πει κανείς, "χαίρεσαι που ο εχθρός της Ελλάδος επιτυγχάνει συμμαχίες που μπορεί να παίξουν ρόλο εις βάρος μας?". Οχι, δεν θα μ' εκανε ευτυχισμένο κάτι που θα ήταν εις βάρος της Ελλάδος μας, αλλά χαίρομαι που επιτελους κάποιοι ανόητοι, μικροπρεπεις και υποκινούμενοι από βλακώδεις "προφητείες" και δήθεν "υποσχέσεις κατά τας γραφάς", ανοίξουν τώρα τα μάτια τους διάπλατα και διαπιστώσουν οτι η εξωτερική πολίτική μια χώρας δεν καθορίζεται και δεν υπαγορευεται από ευσεβείς πόθους αλλα από οργανωμένο σχέδιο και δραση.

    Ο Ερντογαν (όχι πως είχα αμφιβολίες ποτέ για αυτόν) αποδεικνύεται μεγάλος μαέστρος, αφού καταφέρνει εδώ και χρόνια να ελίσσεται με θαυμαστό τρόπο και να καταφέρνει τα καλύτερα δυνατα αποτελέσματα για την πατρίδα του, παρά τα εξαιρετικά δύσκολα προβλήματα που καλείται να λύσει και τα πολλαπλά ανοικτα μέτωπα που εχει μπροστα του. Μπροστα του, οποιοσδήποτε Έλληνας πολιτικός της τελευταίας 50ετίας μοιάζει νάνος, λαμβάνοντας υπ΄όψη πως οι πολιτικοί κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

    Όσο λοιπόν ο δύσμοιρος και (δυστυχώς) απαιδευτος μέσος νεο-Έλληνας παραληρηματικός κρετίνος και άσημος απόγονος ενδόξων προγόνων, θα θεωρεί πως για ολα τα κακα φταίνε οι "κακοί ξένοι" που δε μας καταλαβαινουν και μας παρεξηγουν και μας ζηλευουν, τόσο η Πατρίδα θα συρικνώνεται, πολιτισμικά, ηθικά, οικονομικά κι ετσι όπως βαίνουν τα πραγαματα ίσως αυριο μεθαυριο, ακόμη και εδαφικά.

    Όσο τολμάμε να αναφέρουμε ως άλλοθι τους προγονους μας διχως ίχνος ντροπής και ξεφτίλας για τη σημερινή κατάντια μας και την ίδια στιγμή εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε καιροσκόπους και τυχοδιώκτες, όσο κοιμόμαστε με τη σιγουριά πως ότι κι αν γίνει θα ερθει ένα μαγικό χέρι από τον ουρανό να κάνει ντα τους κακούς Τούρκους και να μας ξαναδώσει την Πόλη λές και την αξίζουμε, όσο θα χάφτουμε τα παραμύθια του κάθε ψυχάκια τηλεπωλητή και του κάθε τραγόπαπα, να μην εχετε καμία αμφιβολία για την τελική μας κατάληξη - τον αφανισμό. Σε κάθε περίπτωση το μοναδικό πράγμα που αποτύχανε οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι απόγονοι τους - εμείς. Λαός που προσκηνάει θαυματουργα χαϊμαλιά και ασκεί εξωτερική πολιτική βασισμένη σε οράματα, δεν επιβιώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μαεστρος ο Ερντογαν;απο που και ως που;με δικες του κινησεις τα διελυσε ολα και τωρα τρεχει και ζηταει συγγνωμη,δεν το λες και μαεστρια αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν μιλάμε απλώς για συμφέροντα αλλά για βαθιά ανηθικότητα. Πολλοί βέβαια είναι οι ανήθικοι στη διεθνή σκακιέρα, ωστόσο δεν σταυροκοπιούνται όλοι και μάλιστα ορθοδόξως, δεν επισκέπτονται το Άγιο Όρος και παριστάνουν τον ευσεβή. Αίρονται λοιπόν οι κυρώσεις σε μια χώρα-υπόβαθρο του τζιχαντισμού και διατηρούνται λόγω ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα που σίγουρα δεν διασαλεύει την διεθνή έννομη τάξη...ζούγκλα πραγματική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και ενω επρεπε να τον περιμενει στα σκαλια του Μαξιμου αυτος καθυστερησε . παλιοπαιδο ετσι; η λετε να θυμωσε ο Βλαδιμηρος; παμε παρακατω. ο ομοδοξος αδερφος μας Λαβροφ μας υποστηριζε κι ελεγε για τις παραβιασεις των Τουρκων . Συνεχιζει να λεει ακομα; ο αδερφος μας ο ομοδοξος. Ρε που πηγαν οι υποστηρικτες του Βλαδιμηρου να με ειρωνευονται οταν τον αποκαλουσα κοτα τοτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.