Λευκωσία: Διαπιστώνεται σύγκλιση στη δημιουργία οργάνων ασφαλείας σε κεντρικό επίπεδο, υπάρχουν ωστόσο διαφωνίες ως προς τις αρμοδιότητες και τη σύνθεση. Αυτό διαφάνηκε στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, γι αυτό και τα ζητήματα αυτά παραπέμφθηκαν στους δυο διαπραγματευτές με στόχο να βρεθεί κοινό έδαφος και συγκλίσεις. Ως προς  τις δομές συμφωνήθηκε ότι θα υπάρχει Αστυνομία της Ομοσπονδίας, Οικονομική Αστυνομία, Σώμα Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος για θέματα τρομοκρατίας, βρόμικου χρήματος κ.λπ.

Εκεί που φαίνεται να κολλούν οι συζητήσεις είναι στο θέμα των αρμοδιοτήτων, της εκπροσώπησης, τον τρόπο λήψης αποφάσεων. Οι θέσεις της τουρκικής πλευράς για τα θέματα της εσωτερικής ασφάλειας είναι οι ίδιες και σε άλλες πτυχές του Κυπριακού. Ίση ή ενισχυμένη εκπροσώπηση και ομοφωνία στις αποφάσεις είναι μερικές από τις θέσεις που προβάλλονται από τουρκικής πλευράς και είναι προφανές ότι αυτές δεν βοηθούν στη λειτουργικότητα.

Η χθεσινή συνάντηση ήταν σχετικά σύντομη. Αρχικά έγινε μια συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί μαζί με τους δυο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί. Στη συνέχεια η συζήτηση συνεχίστηκε στην παρουσία όλων των συμβούλων και συνεργατών και ασφαλώς των αξιωματούχων του ΟΗΕ (απουσίαζαν χθες Άιντα και Σπέχαρντ, που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη).

Παρά τις διαφωνίες τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο κατοχικός ηγέτης, με διαφορετικούς τόνους, κάνουν λόγο για πρόοδο που επιτυγχάνεται. Ο δε Μουσταφά Ακιντζί επιμένει σε λύση εντός του 2016.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιστρέφοντας από τις συνομιλίες, δήλωσε ότι υπάρχει συνεχής, παρατηρούμενη πρόοδος σε μια σειρά από θέματα στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να δώσει μια αισιόδοξη νότα αν πρώτα δεν ξεπεραστούν κάποια προβλήματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η σημερινή συνάντηση ήταν μια, οφείλω να πω, αρκετά δημιουργική συνάντηση. Επικεντρώθηκε στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας, αλλά και σε άλλα θέματα όπως είναι οι αρμοδιότητες κ.λπ. Θα πρέπει να πω ότι μέσα από το διάλογο γίνονται ακόμα πιο αντιληπτές οι ανησυχίες της κάθε μιας των δύο κοινοτήτων και συνεχώς παρουσιάζονται μέσα από τη δημιουργική συνεισφορά και των δύο πλευρών βελτιώσεις και πρόοδος». Ο Πρόεδρος δεν σχολίασε την αναφορά Άιντα για αλλαγή της διαδικασίας.

Ο Μουσταφά Ακιντζί στις δηλώσεις του εξέφρασε την  πεποίθηση ότι ο στόχος να γίνει το 2016 χρονιά της λύσης είναι ακόμη εφικτός, σημειώνοντας ότι σημειώνονται βήματα προόδου σχεδόν σε κάθε συνάντηση.

«Αυτό έγινε και σήμερα. Υπήρξαν θέματα στα οποία υπήρξε κοινή αντίληψη. Βεβαίως το να τα καταγράψουμε σε λεπτομέρεια παίρνει χρόνο. Αυτό θα το κάνουν οι διαπραγματευτές και θα καταγράψουν αυτά στα οποία υπάρχει συμφωνία».

Σημείωσε ωστόσο ότι λέγοντας αυτά δεν πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι όλα τα εμπόδια ήρθησαν και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν, συνέχισε, ακόμη δύσκολα ζητήματα αλλά με αμοιβαία πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν.
«Προσγείωση στην πραγματικότητα»
Για προσγείωση στην πραγματικότητα έκανε χθες λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι απαλείφθηκε η αναφορά για λύση εντός του 2016 και ερωτηθείς αν υπήρξε κάποια συνεννόηση για να γίνει αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν είναι θέμα συνεννόησης, είναι θέμα προσγείωσης στις πραγματικότητες και όχι στο τι θα επιθυμούσαμε να ακολουθείτο. Εν πάση περιπτώσει αυτό που θέλω να σημειώσω είναι τη συνεχή, παρατηρούμενη πρόοδο σε μια σειρά από θέματα. Βεβαίως δεν μπορώ να δώσω μια αισιόδοξη νότα αν δεν ξεπεραστούν προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είτε στο περιουσιακό είτε, θα δούμε, για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, στα θέματα ασφάλεια και εγγυήσεων ή και σε άλλα εναπομείναντα».

Κληθείς να πει πόσο ικανοποιεί την πλευρά μας το ψήφισμα για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν βλέπω τι είναι αυτό το οποίο θα δημιουργήσει προβλήματα είτε στη δική μας είτε σε οποιαδήποτε πλευρά, είναι τα γνωστά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η ουσία είναι τι γίνεται στις διαπραγματεύσεις και όχι στο τι εκφράζεται μέσα από τα ψηφίσματα».
 
Ερωτηθείς αν θα γίνει αξιολόγηση των εντατικοποιημένων συνομιλιών, ο Πρόεδρος είπε «είτε το θέλουμε είτε όχι. Διότι μεσολαβούν οι διακοπές και εν συνεχεία μπαίνουμε σε μια εντατικοποιημένη εξίσου διαδικασία, το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη».
 
Σε ερώτηση αν φεύγουμε από τον στόχο για λύση το 2016, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν μπορεί κανένας να πει αν φεύγουμε από το 2016 ή όχι. Ο στόχος και η ευχή είναι το 2016 να επιτύχουμε τη λύση. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από το ποια είναι η επιθυμία, εξαρτάται από τις θέσεις που θα κατατεθούν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων».
 
Γράφει: Κώστας Βενιζέλος